Koiran hoito ja terveys

3 min

Aurinkosuoja koiralle auringonpolttamien ehkäisyyn

Vihdoinkin kesä! Nyt koiran ulkoiluttaminen on vielä hauskempaa! On kuitenkin tärkeää varmistaa riittävä aurinkosuoja koiralle, sillä myös koirat voivat palaa auringossa. Monet koiranomistajat rakastavat suppausta tai vaeltamista koiran kanssa. Vaikka isännät tai emännät käyttävät itse aurinkovoidetta ja aurinkohattuja ja -laseja, monet koirat oleilevat auringossa ilman suojaa. Tällöin erityisesti vaalea koiran iho reagoi erittäin herkästi UV-säteilyyn.
5 min

Hot Spot koiralla

Hot Spot tulee englannin kielestä ja tarkoittaa „kuumaa kohtaa“, joka kuvailee tulehtunutta ihon pintaa ja akuuttia kosteaa ihottumaa. Tätä terävärajaista, punaista ja haisevaa ihottumaa kutsutaan lääketieteessä nimellä pyotraumaattinen dermatiitti.
3 min

Kemiallinen kastrointi koiralle

Uroskoirien tilapäinen hedelmättömyys hormoni-implanttien avulla on ollut mullistava keksintö eläinlääketieteessä. Lue täältä, kuinka tämä ns. kastraatiosiru eli kemiallinen kastrointi koiralle muuttaa uroskoiran seksuaalista käyttäytymistä ja millaisia sivuvaikutuksia sillä voi olla.
5 min

Kennelyskä koiralla

Yskiikö koirasi usein ja onko se väsynyt? Siinä tapauksessa kyseessä saattaa olla kennelyskä (tarttuva tracheobronkiitti). Seuraava artikkeli kertoo, mistä tässä taudissa on kyse ja miten voit suojella koiraasi siltä:
5 min

Koira ei pissaa

Jos koira ei pissaa enää kävelyllä joka kolmannen kiven tai puun kohdalla, tämä on selvä varoitusmerkki. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä tehdä, jos koirasi ei ole pissannut useaan tuntiin.
3 min

Koira ei syö

Koira ei syö, vaikka se yleensä haaveilee pihveistä ja herkuista? Lue täältä, kuinka voit auttaa koiraasi ja mitä se tarkoittaa, kun koirasi haluaa syödä vain herkkuja:
4 min

Koira kuorsaa: Milloin on syytä olla huolissaan?

Voi kuulostaa suloiselta, kun koira kuorsaa. Koiranomistajan ei kuitenkaan pitäisi väheksyä koiransa kuorsaamista, sillä se voi olla merkki vakavasta sairaudesta. Lue artikkelistamme, kuinka voit selvittää koiran kuorsauksen syyn ja mitä voit asialle tehdä.
3 min

Koira syö ruohoa

Saatat kuulla kerrottavan, että koirat syövät päivittäisillä kävelylenkeillä herkullista ruohoa kuin lampaat. Mutta onko tämä oikeastaan normaalia vai pitääkö sinun huolestua koirasi ruohon syömisestä? Miksi koira syö ruohoa?
6 min

Koiran allergiat

Jos koira raapii itseään usein, tulee yleensä ensimmäiseksi mieleen loiset. Mutta kutinalle on olemassa muitakin syitä, kuten esimerkiksi koiran allergia. Koiran allergiat ovat yleisiä, ja allergisten sairauksien määrä on nousussa.
4 min

Koiran autoimmuunisairaudet

Ei ole vielä täysin selvitetty, mitkä syyt voivat laukaista koiralla autoimmuunisairauden. On kuitenkin selvää, että: on olemassa keinoja hallita immuunijärjestelmään liittyviä sairauksia jossain määrin. Tässä artikkelissa selitetään, mitä koiran autoimmuunisairaudet ovat ja miten niitä käsitellään.
15 min

Koiran ensiapu

Hätätilanne voi syntyä oman tai vieraan koiran kohdalla koska tahansa. Siksi on tärkeää, että koiran ensiapu on hallinnassa. Älä pelkää, että teet jotain väärin. Ensiapuun liittyvä pahin virhe on nimittäin se, että et edes yritä antaa sitä! Tässä artikkelissa haluamme esitellä sinulle tärkeimmät toimenpiteet.
2 min

Koiran flunssa

Voiko koiralle tulla flunssa? Kyllä! Koirakaan ei ole immuuni flunssalle, varsinkaan syys- ja talviaikaan. Kuten ihmisilläkin, voi märkä ja kolea ilma johtaa erityisesti näinä vuodenaikoina koirilla flunssaan. Myös oireet muistuttavat ihmisillä ja koirilla toisiaan ja koiran flunssa voikin olla ikävä vaiva.
3 min

Koiran haimatulehdus (pankreatiitti)

Haima on ruoansulatusentsyymejä tuottava, varastoiva ja vapauttava elin. Haiman tuottamat entsyymit saattavat aktivoitua jo haimassa, jonka seurauksena syntyy akuutti koiran haimatulehdus (pankreatiitti). Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken, mitä haimatulehduksesta tulisi tietää.
3 min

Koiran hammaskivi

Terveet ja hyvin hoidetut hampaat ovat koiran hyvinvoinnin ja terveyden kannalta merkittäviä tekijöitä. Siksi koiranomistajana onkin tärkeää huolehtia koiran hyvästä suuhygieniasta. Koiran hammaskivi alkaa muodostua, kun harmiton plakki alkaa poistamattomana kovettumaan. Hammaskivi saattaa sen myötä johtaa hammassairauksiin. Erityisesti pienillä koiraroduilla on taipumusta hammaskiveen.
11 min

Koiran hypotermia

Lunta, pakkasta, piiskaavaa tuulta sekä ihon alle tunkeutuvaa kosteutta: Talvi on haaste niin ihmiselle kuin koirallekin. Me ihmiset puemme päällemme pipon, kaulahuivin ja paksut käsineet pysyäksemme lämpiminä. Koirilla taas on lämmittävä turkki. Riittääkö se, vai voivatko koiratkin palella? Mistä tunnistaa, jos koira palelee, ja miten voin estää koiran hypotermian? Lue aiheesta koiran hypotermia ja tutustu ennaltaehkäisy- ja hoitokeinoihin.
3 min

Koiran ihosairaudet

Oletko havainnut koirallasi hilseilyä tai raapimista? Siinä tapauksessa kannattaa tarkkailla tarkemmin sen ihoa! Luettuasi tämän artikkelin tunnistat koiran ihosairaudet ja opit hoitamaan lemmikkisi ihoa.
2 min

Koiran ikä

Kun koiranpennun hankkii kasvattajalta, on sen ikä usein päivälleen tiedossa. Eläinlöytökodeille koiran ikä on kuitenkin mysteeri eikä täysin tarkkaa ikää voida aina tietää. Silloin koiran ikä arvioidaan erilaisten ulkoisten merkkien perusteella. Tässä artikkelissa käymme läpi koiran iän arviointia.
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
7 min

Koiran kastrointi

Eläinlääkäriasemilla kastrointi on jo pitkään ollut rutiinitoimenpide. Mutta onko koiran kastrointi todellakin aina järkevää? Mitä eroa on kastroinnilla ja sterilisaatiolla? Mitä kustannuksia koiranomistajalle aiheutuu? Lue seuraavasta artikkelista kaikki mitä sinun tarvitsee tietää tästä aiheesta sekä koiran kastroinnin eduista ja haitoista.
3 min

Koiran korvatulehdus (Otitis externa)

Koiran korvatulehdus käy yleensä ilmi, kun koira ravistelee päätään säännöllisesti ja kulkee pää vinossa. Tämä artikkeli käy läpi kaiken, mitä koiranomistajan tulisi tietää korvatulehduksesta.
8 min

Koiran kutina

Itseään raapiva koira on tuttu näky jokaiselle koiranomistajalle ja etenkin karvanlähdön aikaan raapiminen helposti lisääntyy. Mutta jos raapimiseen liittyy tavallista enemmän nuolemista ja näykkimistä, tulee kutinan aiheuttaja selvittää. Koiran kutina saattaa pahimmillaan heikentää koiran elämänlaatua ja joskus kutina voi olla niin paha, että sekä koira että omistaja voivat menettää sen takia yöunensa.
5 min

Koiran lämpöhalvaus

Kesä houkuttelee ihmiset lemmikkieläimineen ulos. Erityisen kuumina päivänä on kuitenkin oltava varovainen, sillä myös koirat voivat kärsiä lämpöhalvauksesta. Erityisesti iäkkäät, ylipainoiset, paksu- tai pitkäturkkiset koirat ja koirat, joilla on verenkiertohäiriöitä, ovat vaarassa. Periaatteessa koiran lämpöhalvaus voi tapahtua mille tahansa koiralle.
4 min

Koiran liikunta: näillä vinkeillä ihannepainoiseksi

Rakkaus kulkee vatsan kautta myös nelijalkaisilla ystävillämme. Mikä on tarkoitettu hemmoteluksi, voi kuitenkin johtaa ylipainoon. Koiran liikunta on mukavaa yhdessäoloa koiralle ja omistajalle. Lempeän aktivoinnin avulla voit vähentää myös koirasi ylipainoa, jolloin koirasi kuntoutuu ja voi liikkua helpommin. Kerromme harjoituksista, jotka parantavat koiran kuntoa ja ovat myös omistajalle hyviä.
5 min

Koiran lonkkadysplasia

Koiran lonkkadysplasia (engl. hip dysplasia, HD) on nivelten kehityshäiriö. Se on perinnöllinen sairaus, mutta myös ulkoiset tekijät, kuten ympäristötekijät, hoito ja ravinto, vaikuttavat kielteisesti nivelten kehitykseen. Seuraavasta artikkelista löydät tärkeimmät tiedot koiran lonkkadysplasiasta.
4 min

Koiran madot: matolajit lyhyesti

Madot kuuluvat nelijalkaisiin ystäviimme tyypillisesti tarttuviin loisiin. Mutta minkälaisia matoja oikeastaan on olemassa? Ja elävätkö nämä pienet kiusankappaleet yksinomaan koiriemme suolistossa vai muissakin elimissä? Olemme koonneet tähän kaikki tärkeät tiedot aiheesta “koiran madot”.
4 min

Koiran madotus: miten ja miten usein?

Matoja on kaikkialla. Parhaillakaan varotoimenpiteillä emme voi välttyä siltä, että lemmikille tulee aina uudestaan sitkeitä loisia. Jokainen uusi tartunta on vaarallisen kierteen alku. Siksi koiran madotus on tehtävä säännöllisesti.
3 min

Koiran munuaisten vajaatoiminta

Juoko koirasi enemmän kuin tavallisesti tai oksentaako se? Tällöin ongelma voi olla koiran munuaisten vajaatoiminta. Lue täältä, kuinka eläinlääkäri voi auttaa lemmikkiäsi ja mitä sinun tarvitsee tietää koiran munuaisten vajaatoiminnasta.
3 min

Koiran myrkytysoireet

Kaikki koiranomistajat pelkäävät sitä – myrkytystä. Vaikka poliisi varoittaakin usein myrkkysyöteistä, joka vuosi kuolee viattomia koiria rotanmyrkkyyn ja muihin myrkkyihin. Lue tästä, mitkä elintarvikkeet ja aineet johtavat koiran myrkytysoireisiin, ja milloin lemmikki tulee viedä eläinlääkärille. Tunnista koiran myrkytysoireet ajoissa ja pelasta lemmikkisi!
4 min

Koiran nivelrikko

Liikkuuko koirasi korista noustuaan yhtäkkiä jäykästi tai ontuuko se? Puoli tuntia myöhemmin se taas jahtaa kissaa ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut? Tällöin vaivojen syynä voi olla koiran nivelrikko. Lue seuraavasta artikkelista kaikki mitä sinun tarvitsee tietää tästä aiheesta.
3 min

Koiran osteopatia

Osteopatia on ihmisten keskuudessa suosittu hoitomuoto jännitysten ja liikuntahäiriöiden hoitoon. Myös koirat voivat hyötyä siitä. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten koiran osteopatia toimii ja mitä vaikutuksia sillä on.
2 min

Koiran ripuli

Koiran ripuli ei valitettavasti ole koirilla harvinainen vaiva. Monet koirat kärsivät säännöllisesti ruoansulatuskanavan sairauksista, jotka johtavat sekä tiheämpään ulostamistarpeeseen että vaikuttavat nesteen määrään ulosteessa.
6 min

Koiran rokotukset

Ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö rokotukset suojaisi koiraasi hengenvaarallisilta taudeilta. Mutta mitkä rokotukset koiran sitten tulisi ehdottomasti saada? Mitä pennun perusimmunisointi tarkoittaa, ja kuinka usein rokotteet tulisi uusia, jotta ne suojaisivat koiraa pitkäaikaisesti?
3 min

Koiran ruoansulatusongelmat

Koiran ruoansulatusongelmat ovat yleisiä ja epämiellyttäviä ongelmia. Ripulia saattavat aiheuttaa monenlaiset eri tekijät, kuten sopimaton ruokavalio, sisäelinsairaudet, infektiot, bakteerit suolessa tai ruoka-allergiat. Jos koiran ripuli kestää yli 24 tuntia ja koiralla ilmenee myös muita oireita, kuten oksentelua tai levottomuutta, tulisi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri tutkii koiran perusteellisesti, jolloin saat varmistuksen ripulin aiheuttajasta ja neuvoja sen hoitamiseen.
4 min

Koiran suolitukos

Monet koirat nielevät lelun jossain vaiheessa elämänsä aikana. Pahimmassa tapauksessa tuloksena voi olla koiran suolitukos. Lue tästä artikkelista, mitä se tarkoittaa nelijalkaisen ystäväsi terveydelle.
4 min

Koiran sydämen vajaatoiminta

Tuleeko koirastasi ajan myötä yhä apaattisempi ja hengästyykö se nopeasti? Yksi mahdollinen syy voi olla koiran sydämen vajaatoiminta. Mutta miten tunnistan sydämen vajaatoiminnan ja mitä voin tehdä sen korjaamiseksi? Lue seuraavasta artikkelista kaikki mitä sinun tarvitsee tietää tästä aiheesta.
4 min

Koiran ummetus

Tavallisen kävelylenkin aikana koirasi haluaa yhtäkkiä ulostaa, mutta mitään ei tule ulos tai vain vähän? Tämä johtuu usein koiran ummetuksesta. Seuraavasta artikkelista voit lukea, kuinka tunnistat oireet hyvissä ajoin ja miten voit parhaiten auttaa lemmikkiäsi.
3 min

Koiran valeraskaus

Käyttäytyykö koirasi ikään kuin se olisi tiineenä tai sillä olisi pentuja, vaikka näin ei ole? Syynä voi olla koiran valeraskaus. Mutta mistä narttukoiran valeraskauden tunnistaa? Ja kuinka voit auttaa koiraasi parhaiten?
3 min

Koiran vatsalaukun kiertymä

Akuuteinta koiran vatsalaukun kiertymää kutsutaan lääkäripiireissä nimityksellä Torsio ventriculi. Suurikokoisilla roduilla, kuten tanskandogeillasaksanpaimenkoirilla ja dobermanneilla on kohonnut riski sairastua tähän hengenvaaralliseen vatsalaukun asennon muutokseen. Sairastumisessa on kuitenkin suuri merkitys myös muilla riskitekijöillä, kuten ruokinnalla, sukupuolella ja stressillä. Sairastumisessa on kyse lääketieteellisestä hätätapauksesta, minkä vuoksi varhainen tunnistaminen ja välittömät hoitotoimenpiteet voivat pelastaa koiran hengen.
5 min

Koiran viilennys helteellä: 10 vinkkiä kuumiin kesäpäiviin

Kuumat hellepäivät ovat taas oven takana! Kesän kuumimmat päivät sijoittuvat Suomessa usein heinäkuulle. Aamusta alkaen aurinko paistaa lattialle, ja keskipäivällä kuumuus on jo sietämätöntä lemmikeillemme. Muutaman vinkin avulla voit kuitenkin huolehtia siitä, että koirasi selviää hyvin kuumista hellepäivistä. Kerromme sinulle, mitä koirasi tarvitsee helteellä ja miten koiran viilennys helteellä onnistuu parhaiten.
3 min

Koiran virtsatietulehdus (kystiitti)

Koiran virtsatietulehdus, tai tuttavallisemmein koiran pissatulehdus ilmenee usein yhdessä virtsaputkentulehduksen kanssa, minkä vuoksi niitä ei voi tarkastella erikseen. Virtsaputki ja virtsarakko muodostavat yhdessä alemmat virtsatiet.
7 min

Koiran ylipaino – syyt ja seuraukset

Koiran ylipaino ja liikalihavuus tarkoittavat massiivisia terveysongelmia koirille. Koiran elämänlaatu heikkenee ja odotettu elinikä lyhenee huomattavasti. Ylipaino lisää myös riskiä sairastua erilaisiin sairauksiin, kuten diabetekseen tai sydän- ja nivelsairauksiin. Tästä artikkelista saat tietoa siitä, miten tunnistat koirasi ylipainon.
3 min

Koiran yskä: Syyt ja hoito

Kun koirasi astuu ovesta ulos tai vetää liian lujaa hihnasta, kuuluuko yhtäkkiä tukehtumista muistuttavia ääniä? Tai heräätkö öisin lemmikkisi omituiseen ääntelyyn? Koirallasi saattaa olla yskä. Lue seuraavasta artikkelista kaikki mitä sinun tarvitsee tietää koiran yskästä.
5 min

Kookosöljy koiralle: Ihmelääke vai myytti?

Kookosöljyä koirille on jo monien vuosien ajan pidetty ihmelääkkeenä loisten tai tulehdusten hoidossa. Mutta mikä näissä väitteissä on oikeasti totta? Lue tästä artikkelista, mitä nykyinen tutkimustilanne kertoo ja onko kookosöljy koiralle hyväksi.
6 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.
2 min

Ksylitoli koiralle

Onko ksylitoli koiralle vaarallista? Kyllä vain - ihmisten pitämä sokerin korvike ksylitoli on koiralle tappavaa. Miksi ksylitoli on ihmiselle sopivaa, mutta ei koiralle? Lue täältä.
3 min

Opi koirahierontaa: Näin koirasi rentoutuu oikein

Mikään ei sovi paremmin kuin hieronta syvään rentoutumiseen. Koirasi on varmasti samaa mieltä! Sillä ei ole väliä, onko nelijalkainen ystäväsi sairas vai terve. Lue täältä, kuinka voit hemmotella koiraasi oikein ja miksi koirahieronta on hyväksi lemmikkisi terveydelle.
3 min

Prebiootit ja probiootit koiralle

Onko koirasi suolistofloora epätasapainossa? Tällöin prebiootit tai probiootit koiralle voivat tukea luonnollista suolistoflooraa. Selitämme, mitä nämä aineet ovat ja mihin sinun on kiinnitettävä huomiota annostelussa.
4 min

Punkit koiralla

Punkit voivat tarttua moniin koirasi kehon osiin. Kausittainen esiintyminen ja punkkien paikannus koiralla riippuvat punkkityypistä. Artikkelista opit, mitä lajeja on olemassa ja mitä vaivoja ne voivat aiheuttaa.
3 min

Sukkulamadot koiralla

Sukkulamadot koiralla voivat usein jäädä pitkäksi aikaa huomaamatta. Silloin tartunta voi muuttua vaaralliseksi. Oikean ennaltaehkäisyn lisäksi onkin ratkaisevan tärkeää tunnistaa hyvissä ajoin tartunnan merkit ja aloittaa sen hoito lääkkeillä.
5 min

Sydänmato koiralla

Koirien sydänmatoja esiintyy pääasiassa Välimeren alueella. Matkailun lisääntymisen vuoksi niitä esiintyy kuitenkin yhä useammin myös muualla Euroopassa. Hoitamaton sydänmatotauti (dyrofilarioosi) voi johtaa kuolemaan, joten omistajan on tärkeää tunnistaa sydänmato koiralla ajoissa ja ryhtyä ehkäiseviin toimiin.
3 min

Vanha koira: apuja arkeen vanhenevan lemmikin kanssa

Monet koirat viettävät suurimman osan elämästään omistajansa rinnalla ja saavuttavat usein merkittävän iän. Ikääntymisen myötä koirissa tapahtuu useita muutoksia. Tämä artikkeli kertoo koiran vanhenemisen merkeistä ja tarjoaa vinkkejä, joiden avulla vanhan koiran arkea voi helpottaa. Lopuksi keskustellaan myös siitä, milloin on oikea aika hyvästellä oma koira.
3 min

Vesimyrkytys koiralla

On kuuma ja haluat vilvoitella koiraasi järvessä? Ei ongelmaa – kunhan lemmikkiystäväsi ei juo liian paljon vettä. Seuraavassa kerromme, miten vesimyrkytys koiralla syntyy ja miten toimit hätätilanteessa oikein.
2 min

Voiko koira itkeä?

”Koirat eivät tunne emotionaalista kipua” tai ”eläimet eivät tunne surua” ovat väitteitä, joihin törmää yhä uudelleen internetissä. Koiran omistajat ovat yleensä eri mieltä. Ihmisen parhaaseen ystävään meitä yhdistää rakkaus ja ystävyys. Mutta entäpä kyyneleet surun ilmaisuna – voiko koira itkeä?