Kissan hoito ja terveys

3 min

5 vinkkiä: kissan viilentäminen helteellä

Monet kissat nauttivat siitä, kun ne saavat antaa auringon paistaa turkilleen parvekkeella tai auton katolla. Erityisen kuumina kesäpäivinä myös kissat törmäävät rajoihinsa. Auringossa oleskelun seurauksena voi olla auringonpolttama tai lämpöhalvaus, joten kissan viilentäminen helteellä on tärkeää. Annamme sinulle viisi vinkkiä, miten voit suojata samettitassusi erityisen kuumina hellepäivinä.

4 min

Kissalle myrkylliset kasvit

Pihasi kukat ovat kauneimmassa loistossaan ja kissasi maistelee puutarhakasveja sieltä täältä. Niin idylliseltä kuin tämä voikin kuulostaa, saattaa siinä myös piillä vaara - kissalle myrkylliset kasvit saattavat näyttää harmittomilta, mutta eivät totisesti ole sitä!
4 min

Kissan 6 kasvuvaihetta

Kissan kasvuajan pituus sekä kissan lopullinen koko riippuu osittain sen perimästä mutta myös ulkoisista tekijöistä, kuten ravinnosta. Kissan kasvu on niin ikään jaettu kuuteen kasvuvaiheeseen. Nämä vaiheet tiedostaen, voimme tukea kissan elämänvaiheita parhaalla mahdollisella tavalla.
3 min

Kissan ehkäisy

Kissat ovat valloittavia eläimiä ja suloisen kissanpennun näkeminen ihastuttaa lähes ketä tahansa. Pennun toimia voisi seurailla vaikka koko päivän ja aina välillä sitä haluaisi silitellä tai nostaa syliinsä. Löytöeläinkodit ovat kuitenkin jo täyttymässä kissoista. Useimmille eläintenystäville onkin itsestään selvää, että oma kissa ei saa pentuja.
4 min

Kissan hypertrofinen kardiomyopatia (HCM)

Hypertrofinen kardiomyopatia on sairaus, jossa sydämen vasemman kammion seinät ovat huomattavasti paksuuntuneet. HCM on kissojen yleisin hankittu sairaus, joka esiintyy geneettisen taipumuksen seurauksena erityisesti maine cooneilla, kartusiaaneilla, ragdolleilla, persialaisilla, rexeillä sekä brittiläisillä lyhytkarvoilla, tai se voi olla toisen sairauden, esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminnan seuraus. Useimmissa tapauksissa sairaudesta kärsivät kissat ovat ehtineet jo kypsempään ikään mutta nuoretkaan kissat eivät ole poikkeus.
3 min

Kissan ikä

Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?
3 min

Kissan kiima-aika

Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.
6 min

Kissan koronavirus

Koronavirusta tavataan ihmisten lisäksi myös karvaisilla ystävillämme. Ihmisten keskuudessa leviävän uudenlaisen koronaviruksen sijaan kissan koronavirukset (FCoV) ovat tunnettuja jo useita vuosia. Niihin kuuluvat feline enterale coronavirus (FECV) ja paremmin tunnettu feline infectious peritonitis -virus (FIPV). Jälkimmäisestä seuraa feline infectious peritonitis (FIP), joka johtaa tartunnan saaneilla kissoilla tarttuvaan vatsakalvontulehdukseen ja askiittiin ja lopulta kuolemaan. Ihmiset, eritoten heikon vastustuskyvyn omaavat vanhukset ja sairaat, kärsivät puolestaan influenssaa muistuttavista oireista.
3 min

Kissan madot

Kissan madot vaivaavat sekä itse kissaa, että ovat epämiellyttäviä myös omistajalle. Valitettavasti niitä tavataan useimmissa kodeissa etenkin jos kissat pääsevät liikkumaan ulkona vapaasti. Sisäkissatkin voivat saada matoja epäpuhtaasta ravinnosta. Madot elävät sisäloisena (endoparasiittina) kissan elimistössä. Ne ovat kissan siivellä eläjiä ja saavat ravintonsa kissan elimistöstä. Syödessään kissa joutuu ruokkimaan näin myös omassa kehossaan eläviä matoja - näin ollen kissa ei pysty enää hyödyntämään kaikkia ruoasta saamiaan ravinteita omiin tarpeisiinsa. Matotartunnan ensimmäisiä merkkejä on ulosteista löytyvien madon munien lisäksi turkin takkuisuus ja muut puutteellisen ravinnon aiheuttamat oireet. Vakavan matotartunnan saanut kissa menettää painoaan huomattavasti, ja lopuksi sen vatsa turpoaa. Tällöin ulosteissa on madon munien lisäksi myös eläviä matoja, joita voi näkyä myös kissan peräaukossa. Silloin on syytä huoleen, sillä kissan madot horjuttavat kissan terveyttä ja voivat kulkeutua myös ihmisiin.
3 min

Kissan peseminen

Tulisiko kissaa pestä?

Monet koirat käyvät säännöllisesti suihkussa tai jopa koirasalongissa puunattavana mutta millaista on kissojen turkinhoito - onko kissan peseminen tarpeellista tai välttämätöntä?

5 min

Kissan ripuli

Kissan ripuli kuuluu varmasti yleisimpiin sairauden merkkeihin, joiden kanssa kissanomistaja joutuu tekemisiin. Mikä ripulia aiheuttaa ja milloin siitä on syytä olla huolissaan? Olemme keränneet tähän artikkeliin tärkeimmät tiedot aiheesta.
4 min

Kissan ruoansulatusvaivat

Kotikissan ja sen villinä elävien sukulaisten ruokavaliossa on yleensä eroa. Siitä lähtien kun kissa on asunut ihmisen kanssa, sen ravinnon sisältö on muuttunut, ja kissan ruoansulatusvaivat ovatkin nykyisin harmillisen yleisiä. On myös mahdollista, että kissan ripuli, oksentelu ja ummetus johtuvat jostakin sairaudesta, myrkytyksestä tai muusta vastaavasta ongelmasta.
6 min

Kissan sterilointi ja kastrointi

Kissanpennut ovat yksi maailman söpöimmistä asioista mutta valitettavasti kaikki kissat eivät ole niin onnekkaita, että voisivat nauttia oman kodin lämmöstä ja turvasta. Kun vapaana elävät, kodittomat kissat lisääntyvät keskenään tai leikkaamattomien, vapaana liikkuvien kotikissojen kanssa, on näiden jälkeläisten tulevaisuus mitä todennäköisimmin kurja. Tarpeettoman kärsimyksen välttämiseksi, on kissan sterilointi tai kastrointi suositeltavaa.
5 min

Kissan turkinhoito: näin tuet kissaasi turkinhoidossa

Tiheä ja kiiltävä turkki on merkki siitä, että kissasi on terve sekä fyysisesti että henkisesti. Pääasiallisesti kissan turkinhoito on kissan omalla vastuulla. Voit kuitenkin tukea kissaasi turkinhoidossa harjaamalla sitä säännöllisesti. Myös tasapainoinen ravinto edesauttaa turkin hyvinvointia.
3 min

Kissan virtsatietulehdus

Vaikka kotikissa onkin fyysisesti ja psyykkisesti villien esivanhempiensa kaltainen, sen elinolosuhteet ovat muuttuneet ihmisen kanssa elämisen seurauksena. Valmisruoka, jalostuksessa tapahtuva kohdennettu valinta ja infektiot johtavat siihen, että kotikissat kärsivät monista sairauksista, joita ei tavata luonnonvaraisissa eläimissä. Sellainen on esimerkiksi kissan virtsatietulehdus.
7 min

Kissanpennun madotus

Matotartunnat ovat kissanpentujen yleinen ongelma. Jos tartuntaa ei hoideta, se voi johtaa vakaviin sairauksiin. Onneksi nämä loiset ovat kuitenkin helposti selätettävissä, kunhan ongelma on ensin löydetty. Kissanpennun madotus ensimmäistä kertaa tulisi tehdä kolme viikkoa syntymän jälkeen ja sen jälkeen joka kolmas tai neljäs viikko. Tämä on kuitenkin vain yleinen suositus. Vain eläinlääkäri voi loppupeleissä päättää, kuinka usein pentu tulisi madottaa.
3 min

Kissanpennun sukupuolen tunnistaminen

Poika- ja tyttökissojen sukuelinten erot ovat pennuilla täysikasvuisia kissoja vaikeammin havaittavissa. Jopa asiantuntijoilla ja eläinlääkäreillä voi olla vaikeuksia pennun sukupuolen tunnistamisessa. Kerromme tässä, miten tiedät, onko pieni kissasi tyttö vai poika.
5 min

Muista kissan rokotukset

Kissa kannattaa rokottaa, jotta se pysyy terveenä ja elää rinnallasi pitkään. Ilman rokotuksia kissoille voi tulla vakavia sairauksia, joilla saattaa olla pysyviä, pahimmassa tapauksessa kuolemaan johtavia seurauksia.
4 min

Munuaisten vajaatoiminta kissalla

Kissoilla on vanhoilla päivillään riski sairastua krooniseen munuaisten vajaatoimintaan (CRF, Chronic kidney failure), joka tunnetaan myös nimellä krooninen munuaissairaus (CKD, Chronic kidney disease). Munuaisten vajaatoiminta kissalla aiheuttaa sairauden edetessä sen, että munuaiset menettävät toimintakykyään ja muutokset ovat pysyviä. Kissa oireilee muun muassa oksentelulla ja väsymyksellä ja sairauden edetessä pidemmälle, on kissan henki vaarassa sen munuaisten menettäessä elintärkeitä toimintojaan, kuten kuona-aineiden poisto sekä neste- ja elektrolyyttitasapainosta huolehtiminen.
4 min

Toksoplasmoosi

Moni perheenperustamisvaiheessa oleva kissanomistaja miettii jo etukäteen kissan ja vauvan yhteensopivuutta ja yksi aihe herättää erityisesti huolta - loisen aiheuttama toksoplasmoosi.
11 min

Ylipainoinen kissa – onko kissani liian lihava? Syitä ja seurauksia

Ylipainoinen kissa ei valitettavasti ole harvinaisuus - lähes joka toinen kissa lasketaan ylipainoiseksi. Kissan ylipaino ja liikalihavuus ovat kuitenkin huonoja asioita: molemmat vaikuttavat paitsi kissan elämänlaatuun ja elinajanodotteeseen, myös lisäävät sairauksien, kuten diabeteksen tai nivelikipujen riskiä. Tässä artikkelissa saat tietoa siitä, miten tiedät, onko kissasi ylipainoinen.