Kissa kuorsaa: milloin täytyy mennä eläinlääkäriin?

kissa kuorsaa

Myös kissat kuorsaavat silloin tällöin.

Kuorsaako kissasi silloin tällöin? Kissan kuorsaaminen on usein harmitonta ja useimmissa tapauksissa ei ole syytä huoleen. Ei kuitenkaan kannata suhtautua kevyesti ronkopatiaan, kuten kuorsausta lääketieteellisesti kutsutaan. Sen taustalla voi olla vakavia sairauksia tai terveysongelmia.

Onko kissan kuorsaaminen vakavaa?

Monet kissat kuorsaavat silloin tällöin, mikä ei välttämättä ole aluksi huolestuttavaa. Pikemminkin riippuu siitä, kuinka paljon kissa kuorsaa ja milloin.  Jos lemmikkisi kuorsaa vain yöllä kevyesti, se on yleensä vaaratonta.

Viitteitä vakavista syistä

Jos kissalla ilmenee muita oireita, kuten hengitysvaikeuksia (dyspnoe) tai heikkoutta, voi taustalla olla vakavia sairauksia.

Myös kuume on tärkeä merkki siitä, että kissallasi saattaa olla bakteeri- tai virusinfektio. Mutta myös muut vakavat sairaudet (esim. kasvaimet) voivat nostaa kissasi ruumiinlämpöä.

Kissan kuorsaukseen liittyy usein muitakin oireita. Jos kyseessä on tulehdus, voit havaita tyypillisen ”stridorin” (hengityksen ahtautumisen aiheuttaman hengitysäänen) lisäksi esimerkiksi limaista vuotoa nenästä.

Milloin täytyy mennä eläinlääkäriin?

Jos kissa kuorsaa äänekkäästi ja sillä ilmenee lisäksi seuraavia oireita, kysy neuvoa eläinlääkäriltäsi:

  • Kissalla on muita oireita, kuten ruokahaluttomuus ja laihtuminen tai turvonneet imusolmukkeet.
  • Kissan kuorsaus aiheuttaa muita hengitysääniä (esim. korina).
  • Kissaa yskittää tavallista useammin (myös päivän aikana).

Huomaa: Vakavissa tapauksissa kissoilla on vakavia hengitysvaikeuksia ja ne voivat jopa hengittää suun kautta. Viimeksi mainittu on merkki siitä, että kissasi ei enää saa kunnolla ilmaa. Tällöin myös limakalvot muuttuvat sinisiksi (syanoosi). Hakeudu silloin välittömästi eläinlääkäriin välttääksesi tilan pahenemista!.

Syyt: miksi kissat kuorsaavat?

Jos kissasi pitää voimakasta hengitysääntä nukkuessaan, se kuorsaa. Tämä vihellys johtuu yleensä tärinästä, joka johtuu ylähengitysteiden kaventumisesta.

Kissan kuorsausta voivat aiheuttaa monet erilaiset tekijät. Tärkeimmät ovat:

Liian suuri paino kylkiluiden päällä voi olla haitallista terveydelle. Tämä pätee myös koiriin tai kissoihin. Ylipaino painaa usein elimiä, kuten sydäntä tai keuhkoja. Näin ollen ne joutuvat voimakkaaseen rasitukseen ja yrittävät vastustaa painetta. Terveysongelmat ovat siis väistämättömiä.

Polyypit ovat yksi yleisimmistä kissoilla esiintyvistä hengitystiesairauksista, jotka aiheuttavat kuorsausta. Tällaiset hyvälaatuiset nenänielu-polyypit ovat nenänieluontelon sisällä olevaa epänormaalia kudoksen liikakasvua, joka koostuu tulehduksellisista soluista ja sidekudoksista.

Tällainen muutos on erityisen yleinen nuorilla eläimillä, korvatorvesta alkaen. Polyypit ovatkin usein seurausta aiemmin sairastetusta välikorvatulehduksesta (otitis media).

Polyypit
Kissan polyypit voivat näyttää tältä.

Kun lemmikkisi liikuskelee ulkona, vierasesineitä, kuten akanoita tai kovaa ruohoa, voi päätyä sen hengitysteihin. Ne kaventavat hengitysteitä saaden kissan kuorsaamaan ja sen hengityksen vinkumaan. Jos vierasesine tunkeutuu ympäröivän kudoksen sisään, on olemassa myös kivuliaan tulehduksen vaara.

Olipa kyseessä sitten siitepöly, pölypunkit tai ruoka – kissoilla myös allergiset reaktiot voivat aiheuttaa hengitysteiden turvotusta ja siten hengitysteiden ahtautumista. Tällöin voit kuorsauksen lisäksi huomata, että kissasi aivastelee tai tuntee kutinaa.

Jos kissasi kuorsaa vain öisin, se voi kärsiä uniapneasta. Tällöin hengitys pysähtyy hetkittäin kissan nukkuessa. Jos tällaiset hengityskatkokset lisääntyvät, sinun tulee tarkistaa asia eläinlääkärissä. Riittämätön hapensaanti voi ajan myötä vahingoittaa kissaa.

Jos kissasi on vilustunut tai sairastunut kissaflunssaan, sen voi olla vaikea hengittää. Se kuorsaa usein stressaantuneena tai nukkuessaan.

Diagnoosi: miten eläinlääkäri tutkii kuorsaavaa kissaa?

Jos kissasi kuorsaa, kysy varmuuden vuoksi asiasta eläinlääkäriltäsi. Lääkäri voi tarkastella kissasi hengitysteitä tarkemmin ja havaita patologiset muutokset.

Ulkoiset muutokset

Tutkimuksen alussa eläinlääkäri tutkii kissasi ulkonäön. Hän tarkistaa, ovatko kissan kasvot symmetriset vai onko nenän koon kasvua havaittavissa ensi silmäyksellä.

Eläinlääkäri voi tutkia suuontelon ja korvat tarkemmin (otoskopia). Tällöin eläinlääkäri kiinnittää erityistä huomiota mahdollisiin eritteisiin tai turvotukseen. Eläinlääkäri voi myös arvioida kissan pehmeän kitalaen pituuden.

Seuraavaksi tutkitaan henkitorvi ja alemmat hengitystiet. Lääkäri koskettaa kissasi kaulaa ja kuuntelee keuhkoja stetoskoopilla.

Kuvantamismenetelmät

Tarvittaessa on käytettävä myös kuvantamismenetelmiä. Röntgentutkimuksella eläinlääkäri voi tuoda näkyviin tärkeitä alueita, joita se ei voi tarkastella ulkopuolelta. Röntgenkuvauksen avulla lääkäri voi esimerkiksi havaita vierasesineitä tai merkkejä sisäisen ympärysmitan kasvusta (esim. kasvaimia tai nenäpolyyppeja).

Hoito: mitä voin tehdä, jos kissani kuorsaa?

Hoidon valinta riippuu joka tapauksessa taustalla olevasta syystä. Jos esimerkiksi kissasi hengitysteissä on polyyppejä tai vierasesineitä, eläinlääkäri voi poistaa ne leikkauksella. Sama pätee kasvaimiin, joiden hoito riippuu niiden sijainnista, tyypistä ja koosta. Vaihtoehtoisesti syövän hoitoon voidaan käyttää sädehoitoa tai kemoterapiaa.

Jos kissasi painaa muutaman kilon liikaa – mikä on yksi mahdollinen kuorsauksen syy – on tärkeää, että kissa pudottaa painoaan valvotusti. Mukauta ruokavaliota ja varmista, että kissasi liikkuu riittävästi.

Ennuste: millaiset paranemismahdollisuudet ovat?

Jos kissa kuorsaa, ennuste riippuu syystä. Siksi on tärkeää, että kysyt varhaisessa vaiheessa neuvoa eläinlääkäriltäsi. Mitä aikaisemmin se löytää hoidettavan syyn, sitä paremmat ovat paranemismahdollisuudet.

Hyödyllisimmät artikkelimme
2 min

Kissan ikä

Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?
3 min

Kissan kiima-aika

Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.