Koiranpennut

Eläinkoteihin tuodaan koiria aivan liian usein siitä syystä, että omistaja ei ole ennen pennun hankkimista miettinyt asiaa tarpeeksi tarkasti. Ennen koiranpennun hankkimista, tulisi sinun ottaa huomioon monta asiaa ja pohtia rehellisesti, oletko soveltuva tähän haasteelliseen tehtävään. Lue lisää

Koiran koulutus

Mitä tehdä, kun koiranpentu puree?

Jo noin kuuden viikon ikäisenä, suloisimmillakin koiranpennuilla on jo yli 28 pientä hammasta, joita se voi käyttää tehokkaasti. Neulanpäitä muistuttavilla pienillä aseilla koiranpentu puree ikävästi. Koiranpennun hampaat eivät kuitenkaan aiheuta vielä vakavia vammoja. Siitä huolimatta on jokaisen koiranomistajan kiinnitettävä huomiota koiran puremiskäyttäytymiseen, jotta koira oppii olemaan purematta aikuisena. Mitä siis pitäisi tehdä, kun koiranpentu puree?

Koiran rokotukset

Ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö rokotukset suojaisi koiraasi hengenvaarallisilta taudeilta.

Koiran sisäsiisteys

Koiran sisäsiisteys tarkoittaa sitä, että koira tekee tarpeensa ainoastaan ulkona ja ilmoittaa, kun sen on päästävä ulos.

Mitä minun pitää ottaa huomioon ennen koiranpennun ottamista?

Jos työskentelet täysipäiväisesti, ota huomioon, ettei koiralle ole sopivaa tai luonteenomaista viettää pitkiä päiviä yksin kotona. Yhtenä vaihtoehtona on palkata koiranhoitaja, joka huolehtii nelijalkaisesta ystävästäsi sinun ollessasi töissä.

Koira on erittäin sosiaalinen, älykäs ja liikkuvainen olento. Sitä pitää viedä kunnon kävelylle kolme kertaa päivässä ja näissä puitteissa sen pitäisi myös päästä juoksemaan ja peuhaamaan kunnolla.

Ei missään tapauksessa riitä, että koiran jättää itsekseen pihalle ulkoilemaan. Se tarvitsee ehdottomasti sille lajinomaista ja mielekästä tekemistä. Ajoittain koira voi kuitenkin vain oleskella pihalla, sen omistajan tehdessä vaikkapa pihatöitä. Jos mietit koirallesi virikkeitä, voit hakea inspiraatiota suuresta valikoimasta koiranleluja!

Ole myös tietoinen, että koiran kasvatus vaatii aikaa, kärsivällisyyttä, hyvää vaistoa, vastuunottoa ja ennen kaikkea huumorintajua. Pieni seuralaisesi palkitsee vaivannäkösi kuitenkin tuomalla elämääsi lisää keveyttä ja hauskuutta.

Miten löydän hyvämaineisen ja vastuullisen kasvattajan?

Luotettavan kasvattajan löytämisessä auttaa Suomen Kennelliitto. Kennelliiton nettisivuilta saat paljon lisätietoa kaikesta koiriin liittyvästä.

Kennelliiton nettisivuilta löydät myös linkin Hankikoira.fi-sivustolle, jonka kautta uuden nelijalkaisen perheenjäsenen löytäminen käy helposti.

On tiettyjä merkkejä, joiden avulla tiedät löytäneesi hyvän kasvattajan: Kasvattajan koti vaikuttaa hoidetulta ja puhtaalta, ei tosin välttämättä aivan tahrattomalta - asuuhan siellä monta koiraa. Kasvattajan luona pitäisi pystyä tunnistamaan, että talouteen kuuluu koiria. Myös kasvattaja kodin haju tulisi antaa selkeää vinkkiä: Jos voit nenälläsi haistaa, että kodissa elää koiria, on se hyvä merkki. Toisaalta, jos paikka taas selkeästi haisee hyvin epämiellyttävältä, on selvää, ettei puhtauteen kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Valitettavasti tästä voi usein päätellä, ettei koirien terveys ja yleinen hyvinvointi ole välttämättä etusijalla, eikä kasvattaja vastuullinen.

Vastuullisen kasvattajan tunnistaa siitä, että hän on valmis vastaamaan lukuisiin kysymyksiisi vapaaehtoisesti ja asiantuntevasti, mutta esittää myös itse paljon kysymyksiä sinulle.

Hyvä kasvattaja pyrkii muodostamaan perusteellisen vaikutelman siitä, oletko sinä hänen mielestään soveltuva huolehtimaan koirasta ja onko sinun elämäntilanteesi sellainen, että voit ottaa koiranpennun kotiisi.

Luotettava kasvattaja antaa sinun vierailla rauhassa tapaamassa pentuja moneenkin kertaan. Useammalla tapaamiskerralla voit itsekin muodostaa tarkemman kuvan tulevan lemmikkisi luonteesta – sekä itse kasvattajasta. Huomio kuitenkin, että pentujen luonne kehittyy kunnolla vasta kuudennen elinviikon jälkeen.

Tärkeä kriteeri on, että kasvattaja antaa emokoiran pitää vähintään vuoden tauon pentujen tekemisestä uuden pentueen syntymän jälkeen. Tämä osoittaa, että emokoiran terveys on hänelle tärkeää, eikä hän pyri tekemään koirilla pelkästään tuottoa.

Pentujen kasvattaminen on paljon muutakin, kuin vain pienten pehmoisten olentojen „tuottaminen“ ja niiden myyminen mahdollisimman hyvällä voitolla. Se on erittäin vastuullinen tehtävä, jonka keskiössä on eläinten hyvinvointi.

Luottamuksen arvoinen kasvattaja ottaa jo pois luovutetun koiran takaisin, jos käykin niin, ettet pystykään pitämään huolta rakkaasta koirastasi. Ihanteellisessa tilanteessa tämä näkökulma on otettu huomioon jo koiran kauppakirjassa. Hyvä kasvattaja on myös koiran luovutuksen jälkeen erittäin kiinnostunut siitä, mitä koiralle uudessa kodissa kuuluu.

Eläinsuojelun kannalta on järkevää ottaa koira sijaiskodista. Sijaiskodit välittävät usein koiria, jotka on pelastettu ulkoimalla esimerkiksi kadulta tai tappotarhoilta. Sijaiskodin vastuullisuuden tunnistat siitä, ettei sinua painosteta ottamaan koiraa, esimerkiksi kertomalla, että koira lopetetaan vuorokauden sisällä, ellet sinä armahda sitä ja ota mukaasi. Tämä voi valitettavasti olla totta, mutta on hyvin tärkeää, millä tavalla tämä tieto sinulle esitetään.

Koiranpentu, jonka haet kasvattajalta, on kastroitu, rokotettu, madotettu ja sirutettu, kun se muuttaa kotiisi. Jos koira on alunperin ulkomailta, sillä on myös jo EU:n lemmikkieläinpassi.

Mahdollisena tulevana koiranomistajana sinun pitäisi ehdottomasti olla valmis ottamaan täysi  vastuu nelijalkaisesta ystävästäsi. Sinun tulee olla valmis rakentamaan läheinen ja pitkä suhde sen kanssa – myös silloinkin, kun se ei ole enää pentu, vaan jo täysikasvuinen koira. Sinun tulee olla valmis sitoutumaan koiraasi myös vaikeissa elämäntilanteissa ja silloinkin kun se käyttäytyy huonosti.

Omistajan ja lemmikin tiivis suhde selviää mistä vain ja kasvattaa molempia osapuolia: ihmistä ja koiraa. Me toivomme teille ihanaa elämää yhdessä!