Koiranpennut

Eläinkoteihin tuodaan koiria aivan liian usein siitä syystä, että omistaja ei ole ennen pennun hankkimista miettinyt asiaa tarpeeksi tarkasti. Ennen koiranpennun hankkimista, tulisi sinun ottaa huomioon monta asiaa ja pohtia rehellisesti, oletko soveltuva tähän haasteelliseen tehtävään. Lue lisää

4 min

Koiran adoptointi ulkomailta

Joskus eläimellinen onni löytyy pitkän matkan päästä: koiran ja sen tulevan omistajan on joskus ylitettävä jopa maiden rajoja, jotta yhteinen tulevaisuus voisi alkaa. Tämä koskee usein koiranystäviä, jotka haluavat jonkin harvinaisen rodun tai tietyn kasvattajan pennun. Tai heitä, jotka suunnittelevat antavansa eläinkodissa asuvalle kodittomalle lemmikille uuden kodin. Koiran adoptointi ulkomailta vaatii malttia ja pitkäjänteisyyttä, mutta lopputulos on varmasti sen arvoinen! Seuraavassa annamme sinulle vinkkejä, mitä sinun tulee ottaa huomioon, jos hankit pennun ulkomailta.
6 min

Koiran rokotukset

Ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö rokotukset suojaisi koiraasi hengenvaarallisilta taudeilta. Mutta mitkä rokotukset koiran sitten tulisi ehdottomasti saada? Mitä pennun perusimmunisointi tarkoittaa, ja kuinka usein rokotteet tulisi uusia, jotta ne suojaisivat koiraa pitkäaikaisesti?
4 min

Koiran sisäsiisteys

Koiran sis√§siisteys tarkoittaa sit√§, ett√§ koira tekee tarpeensa ainoastaan ulkona ja ilmoittaa, kun sen on p√§√§st√§v√§ ulos. Kun k√§sittelemme koirien ep√§siisteytt√§, teemme eron pentujen ja sellaisten koirien v√§lill√§, jotka periaatteessa ovat jo sis√§siistej√§, mutta yht√§kki√§ taas tekev√§tkin tarpeensa sis√§lle. Olipa sitten kyse nuoresta tai vanhasta koirasta, pienist√§ tai isoista tarpeista ‚Äď seuraava s√§√§nt√∂ p√§tee joka tapauksessa: pysy rauhallisena, sill√§ ihanteellinen ratkaisu vaatii joskus k√§rsiv√§llisyytt√§. Seuraavaksi kerromme, miten opetat koirasi tai pentusi sis√§siistiksi.
6 min

Koiranpennun kehitys: vastasyntyneestä aikuiseksi koiraksi

Koiranpennun kehitys aikuiseksi kestää vuosia. Jokainen koiranpentu käy läpi lukuisia kehitysvaiheita ennen aikuistumistaan. Artikkelistamme voit lukea lisää siitä, mitä tulee ottaa huomioon koiranpennun eri kehitysvaiheissa, jotta koiranpennusta kasvaa itsevarma ja hyvin käyttäytyvä koira.
17 min

Koiranpennun koulutus

"Mitä varhaisemmassa vaiheessa, sitä parempi" pätee myös koiranpennun koulutukseen. Koiranpentu on hyvin oppimishaluinen ja se on kaikkien uusien asioiden suhteen vielä avoimen ennakkoluuloton. Tätä vaihetta on syytä hyödyntää ja opettaa koiralle leikkisästi, mutta kuitenkin johdonmukaisesti, mitä siltä odotetaan ja miten käyttäydytään kunnolla.
7 min

Koiranpennun osto: 12 kysymystä koirankasvattajalle

Joko olet löytänyt lempirotusi? Siinä tapauksessa tuskin maltat odottaa, että saat vihdoin ottaa pienen pennun mukaan kotiisi. Välttyäksesi kuitenkin ikäviltä yllätyksiltä, sinun tulisi ostaa valitsemasi rotukoira ainoastaan luotettavalta koirankasvattajalta. Seuraavat 12 kysymystä auttavat sinua ottamaan selvää, onko kasvattaja luotettava ennen kuin ostat koirapennun.
6 min

Koiranpennun ruokinta

Ravitsemuksella on keskeinen rooli elämässä. Siksi on tärkeää tarjota koirille terveellistä ja ennen kaikkea tasapainoista ravintoa jo pentuaikana. Näin luot perustan hyvälle fyysiselle ja henkiselle kehitykselle. Koiranpennun ruokinta eroaa vanhemman koiran ruokinnasta monella tapaa ja oikeanlaisen ruokinnan varmistamiseksi onkin huomioitava muutamia asioita.
4 min

Koiranpennun yksinolo

Sosiaalisina eläiminä koirat tuntevat olonsa turvalliseksi omassa laumassaan mutta jokaisen koiran on hyvä osata olla myös yksin. Yksinoloon on hyvä totutella jo pentuvaiheessa ja seuraavassa on kasattu hieman vinkkejä, kuinka koiranpennun yksinolo on harjoitettava taito.
3 min

Mitä tehdä, kun koiranpentu puree?

Jo noin kuuden viikon ikäisenä, suloisimmillakin koiranpennuilla on jo yli 28 pientä hammasta, joita ne voi käyttää tehokkaasti. Neulanpäitä muistuttavilla pienillä aseilla koiranpentu puree ikävästi. Koiranpennun hampaat eivät kuitenkaan aiheuta vielä vakavia vammoja. Siitä huolimatta on jokaisen koiranomistajan kiinnitettävä huomiota koiran puremiskäyttäytymiseen, jotta koira oppii olemaan purematta aikuisena. Mitä siis pitäisi tehdä, kun koiranpentu puree?
7 min

Turvallisesti läpi pentuajan

Pieni koiranpentu herää jokaiseen päivään uteliaana tutkimaan maailmaa. Koiranpentu käy kömpelöillä pienillä tassuillaan tutkimusmatkoilla, jotka sisältävät lukemattomia vaaroja, joita koiranpentu ei itse osaa varoa. Seuraavien vinkkien avulla teet koiranpennun ympäristöstä turvallisen.

Mitä minun pitää ottaa huomioon ennen koiranpennun ottamista?

Jos työskentelet täysipäiväisesti, ota huomioon, ettei koiralle ole sopivaa tai luonteenomaista viettää pitkiä päiviä yksin kotona. Yhtenä vaihtoehtona on palkata koiranhoitaja, joka huolehtii nelijalkaisesta ystävästäsi sinun ollessasi töissä.

Koira on erittäin sosiaalinen, älykäs ja liikkuvainen olento. Sitä pitää viedä kunnon kävelylle kolme kertaa päivässä ja näissä puitteissa sen pitäisi myös päästä juoksemaan ja peuhaamaan kunnolla.

Ei missään tapauksessa riitä, että koiran jättää itsekseen pihalle ulkoilemaan. Se tarvitsee ehdottomasti sille lajinomaista ja mielekästä tekemistä. Ajoittain koira voi kuitenkin vain oleskella pihalla, sen omistajan tehdessä vaikkapa pihatöitä. Jos mietit koirallesi virikkeitä, voit hakea inspiraatiota suuresta valikoimasta koiranleluja!

Ole myös tietoinen, että koiran kasvatus vaatii aikaa, kärsivällisyyttä, hyvää vaistoa, vastuunottoa ja ennen kaikkea huumorintajua. Pieni seuralaisesi palkitsee vaivannäkösi kuitenkin tuomalla elämääsi lisää keveyttä ja hauskuutta.

Miten löydän hyvämaineisen ja vastuullisen kasvattajan?

Luotettavan kasvattajan löytämisessä auttaa Suomen Kennelliitto. Kennelliiton nettisivuilta saat paljon lisätietoa kaikesta koiriin liittyvästä.

Kennelliiton nettisivuilta löydät myös linkin Hankikoira.fi-sivustolle, jonka kautta uuden nelijalkaisen perheenjäsenen löytäminen käy helposti.

On tiettyjä merkkejä, joiden avulla tiedät löytäneesi hyvän kasvattajan: Kasvattajan koti vaikuttaa hoidetulta ja puhtaalta, ei tosin välttämättä aivan tahrattomalta - asuuhan siellä monta koiraa. Kasvattajan luona pitäisi pystyä tunnistamaan, että talouteen kuuluu koiria. Myös kasvattaja kodin haju tulisi antaa selkeää vinkkiä: Jos voit nenälläsi haistaa, että kodissa elää koiria, on se hyvä merkki. Toisaalta, jos paikka taas selkeästi haisee hyvin epämiellyttävältä, on selvää, ettei puhtauteen kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Valitettavasti tästä voi usein päätellä, ettei koirien terveys ja yleinen hyvinvointi ole välttämättä etusijalla, eikä kasvattaja vastuullinen.

Vastuullisen kasvattajan tunnistaa siitä, että hän on valmis vastaamaan lukuisiin kysymyksiisi vapaaehtoisesti ja asiantuntevasti, mutta esittää myös itse paljon kysymyksiä sinulle.

Hyvä kasvattaja pyrkii muodostamaan perusteellisen vaikutelman siitä, oletko sinä hänen mielestään soveltuva huolehtimaan koirasta ja onko sinun elämäntilanteesi sellainen, että voit ottaa koiranpennun kotiisi.

Luotettava kasvattaja antaa sinun vierailla rauhassa tapaamassa pentuja moneenkin kertaan. Useammalla tapaamiskerralla voit itsekin muodostaa tarkemman kuvan tulevan lemmikkisi luonteesta ‚Äď sek√§ itse kasvattajasta. Huomio kuitenkin, ett√§ pentujen luonne kehittyy kunnolla vasta kuudennen elinviikon j√§lkeen.

Tärkeä kriteeri on, että kasvattaja antaa emokoiran pitää vähintään vuoden tauon pentujen tekemisestä uuden pentueen syntymän jälkeen. Tämä osoittaa, että emokoiran terveys on hänelle tärkeää, eikä hän pyri tekemään koirilla pelkästään tuottoa.

Pentujen kasvattaminen on paljon muutakin, kuin vain pienten pehmoisten olentojen ‚Äětuottaminen‚Äú ja niiden myyminen mahdollisimman hyv√§ll√§ voitolla. Se on eritt√§in vastuullinen teht√§v√§, jonka keski√∂ss√§ on el√§inten hyvinvointi.

Luottamuksen arvoinen kasvattaja ottaa jo pois luovutetun koiran takaisin, jos käykin niin, ettet pystykään pitämään huolta rakkaasta koirastasi. Ihanteellisessa tilanteessa tämä näkökulma on otettu huomioon jo koiran kauppakirjassa. Hyvä kasvattaja on myös koiran luovutuksen jälkeen erittäin kiinnostunut siitä, mitä koiralle uudessa kodissa kuuluu.

Eläinsuojelun kannalta on järkevää ottaa koira sijaiskodista. Sijaiskodit välittävät usein koiria, jotka on pelastettu ulkoimalla esimerkiksi kadulta tai tappotarhoilta. Sijaiskodin vastuullisuuden tunnistat siitä, ettei sinua painosteta ottamaan koiraa, esimerkiksi kertomalla, että koira lopetetaan vuorokauden sisällä, ellet sinä armahda sitä ja ota mukaasi. Tämä voi valitettavasti olla totta, mutta on hyvin tärkeää, millä tavalla tämä tieto sinulle esitetään.

Koiranpentu, jonka haet kasvattajalta, on kastroitu, rokotettu, madotettu ja sirutettu, kun se muuttaa kotiisi. Jos koira on alunperin ulkomailta, sillä on myös jo EU:n lemmikkieläinpassi.

Mahdollisena tulevana koiranomistajana sinun pit√§isi ehdottomasti olla valmis ottamaan t√§ysi¬† vastuu nelijalkaisesta yst√§v√§st√§si. Sinun tulee olla valmis rakentamaan l√§heinen ja pitk√§ suhde sen kanssa ‚Äď my√∂s silloinkin, kun se ei ole en√§√§ pentu, vaan jo t√§ysikasvuinen koira. Sinun tulee olla valmis sitoutumaan koiraasi my√∂s vaikeissa el√§m√§ntilanteissa ja silloinkin kun se k√§ytt√§ytyy huonosti.

Omistajan ja lemmikin tiivis suhde selviää mistä vain ja kasvattaa molempia osapuolia: ihmistä ja koiraa. Me toivomme teille ihanaa elämää yhdessä!