Koiran koulutus

7 min

Ahdistunut koira: mitä voin tehdä koiran auttamiseksi?

Kun koira reagoi uuteen asiaan varautuneesti, ei ole syytä huoleen. Ongelmia kuitenkin syntyy, jos koira ahdistuu huomattavasti arkipäivän tilanteissa. Tällöin jo kova ääni tai portaat voivat saada nelijalkaisen hermostumaan. Ylen määrin ahdistunut koira tekee arjen haasteelliseksi, ja koira itse kärsii stressistä. Tässä vinkkejä, joilla voit lisätä lemmikkisi itseluottamusta.

4 min

Koiran läähätys yöllä: vinkit levolliseen yöhön

Läähätys on koiran ominaisuus samalla tavoin kuin hännän heilutus, eikä se yleensä aiheuta huolta. Mutta entä jos koira läähättää ja huohottaa paljon, varsinkin öisin, eikä saa siksi tarpeeksi lepoa? Lue tästä artikkelista, mistä koiran läähätys yöllä johtuu ja kuinka voit auttaa levotonta koiraasi.

3 min

Koiran remmirähinä

Monet koirat voivat käyttäytyä aggressiivisesti ja ärtyneesti talutushihnassa, vaikka olisivatkin muuten hyväntuulisia ja iloisia. Mutta mistä koiran remmirähinä johtuu? Entä mitä voit tehdä remmirähjääjälle?

4 min

Koiran sisäsiisteys

Koiran sisäsiisteys tarkoittaa sitä, että koira tekee tarpeensa ainoastaan ulkona ja ilmoittaa, kun sen on päästävä ulos. Kun käsittelemme koirien epäsiisteyttä, teemme eron pentujen ja sellaisten koirien välillä, jotka periaatteessa ovat jo sisäsiistejä, mutta yhtäkkiä taas tekevätkin tarpeensa sisälle. Olipa sitten kyse nuoresta tai vanhasta koirasta, pienistä tai isoista tarpeista – seuraava sääntö pätee joka tapauksessa: pysy rauhallisena, sillä ihanteellinen ratkaisu vaatii joskus kärsivällisyyttä. Seuraavaksi kerromme, miten opetat koirasi tai pentusi sisäsiistiksi.

13 min

Koiran temput – 10 suosituinta

Tassun ojentaminen, takajaloilla seisominen, herkkujen nappaaminen ilmasta; jos nämä koiran temput eivät vielä riitä, esitellään nyt 10 temppua, joiden avulla sinulle ja koirallesi aukeaa tie tähtiin. Ja mikä parasta: koiran temput eivät vain ihastuta yleisöä, vaan haastavat koirasi niin älyllisesti kuin fyysisestikin ja temppujen harjoittelu yhdessä vahvistaa keskinäistä suhdettanne.

5 min

Koiran tottelevaisuuskoulutus eli toko: harjoituksia ja vinkkejä

Tottelevaisuuden harjoittaminen koiran kanssa ei ole ainoastaan tärkeää ihmisen ja eläimen yhteiselle elämälle – se on myös hauskaa. Seuraavasta artikkelista voit lukea, mitä koiran tottelevaisuuskoulutus eli toko tarkoittaa, millaisia harjoituksia siihen kuuluu ja mitä apuvälineitä siinä käytetään.

7 min

Koirani pelkää ilotulituksia

Ilotulitukset uutena vuotena tai muina juhla-ajankohtina ovat ihmisen silmään upea ilmestys pimeällä taivaalla. Koirat näkevät tilanteen valitettavasti täysin toisin. Ne ulvovat ja itkevät, juoksevat rauhattomasti, tärisevät ja saattavat olla hyvinkin hermostuneita ja hermoromahduksen partaalla. Tässä artikkelissa selvitetään, miten voi valmistaa koiran tuleviin ilotulituksiin ja miten koiraa voi rauhoittaa.

6 min

Koiranpennun kehitys: vastasyntyneestä aikuiseksi koiraksi

Koiranpennun kehitys aikuiseksi kestää vuosia. Jokainen koiranpentu käy läpi lukuisia kehitysvaiheita ennen aikuistumistaan. Artikkelistamme voit lukea lisää siitä, mitä tulee ottaa huomioon koiranpennun eri kehitysvaiheissa, jotta koiranpennusta kasvaa itsevarma ja hyvin käyttäytyvä koira.

15 min

Koiranpennun koulutus

"Mitä varhaisemmassa vaiheessa, sitä parempi" pätee myös koiranpennun koulutukseen. Koiranpentu on hyvin oppimishaluinen ja se on kaikkien uusien asioiden suhteen vielä avoimen ennakkoluuloton. Tätä vaihetta on syytä hyödyntää ja opettaa koiralle leikkisästi, mutta kuitenkin johdonmukaisesti, mitä siltä odotetaan ja miten käyttäydytään kunnolla.

4 min

Koiranpennun yksinolo

Sosiaalisina eläiminä koirat tuntevat olonsa turvalliseksi omassa laumassaan mutta jokaisen koiran on hyvä osata olla myös yksin. Yksinoloon on hyvä totutella jo pentuvaiheessa ja seuraavassa on kasattu hieman vinkkejä, kuinka koiranpennun yksinolo on harjoitettava taito.

10 min

Kouluta koirasi hallitsemaan metsästysvietti – 5 vaihetta

Monet koirarodut on alunperin jalostettu metsästykseen. Nykyisessä arjessamme synnynnäinen metsästysvietti voi kuitenkin nopeasti koitua ongelmaksi. Jos koirasi jahtaa jokaista metsäjänistä ja lintua unohtaen samalla kaikki käskyt, sillä voi olla vaarallisia seurauksia. Mutta voiko koiran metsästysvietin tukahduttaa? Milloin on oikea aika puuttua asiaan, ja miten koulutus oikein tapahtuu?

4 min

Miksi koira nuolee?

Koiran kuolainen kieli iholla – jotkut koiranystävät rakastavat sitä, toiset puolestaan eivät niinkään välitä päästä kosketuksiin koiran kostean kielen kanssa. Mutta miksi koira nuolee? Me selvitämme, miksi koirat nuolevat ihmisiä.

5 min

Mitä tehdä, kun aikuinen koira vetää hihnassa?

Rakkaan koiran kanssa lenkeillä käymisen pitäisi oikeastaan olla rentouttavaa. Monille koiranomistajille se on kuitenkin ihan muuta: heillä on aikuinen koira, joka vetää hihnassa. Kerromme tässä, miten voit harjoitella hihnassa kulkemista täysikasvuisen koirasi kanssa.

3 min

Mitä tehdä, kun koiranpentu puree?

Jo noin kuuden viikon ikäisenä, suloisimmillakin koiranpennuilla on jo yli 28 pientä hammasta, joita ne voi käyttää tehokkaasti. Neulanpäitä muistuttavilla pienillä aseilla koiranpentu puree ikävästi. Koiranpennun hampaat eivät kuitenkaan aiheuta vielä vakavia vammoja. Siitä huolimatta on jokaisen koiranomistajan kiinnitettävä huomiota koiran puremiskäyttäytymiseen, jotta koira oppii olemaan purematta aikuisena. Mitä siis pitäisi tehdä, kun koiranpentu puree?

5 min

Opaskoira

Liikennevalot, portaat tai ovi – opaskoira johdattaa sokean tai vakavasti näkövammaisen ihmisen turvallisesti läpi päivän. Näin koirat mahdollistavat itsenäisen elämän monille sokeille. Tähän vaaditaan paljon koulutusta. Lue täältä, mitä opaskoirat osaavat ja miten niitä koulutetaan.

5 min

Tryffelikoira

Tryffelikoiralla on oltava tarkka hajuaisti. Vain siten se voi haistaa maan alla sijaitsevat aarteet. Mutta mitä muuta koira tarvitsee ollakseen hyvä tryffelikoira? Onko olemassa suosittuja tryffelikoirarotuja? Seuraavassa artikkelissa vastaamme tärkeimpiin kysymyksiin tryffelinmetsästyksestä koirien kanssa.