Koiran haukkuminen – kuinka saan koirani lopettamaan haukkumisen?

Koiran haukkuminen ja sen estäminen

“Koirat, jotka haukkuvat, eivät pure.” Tämä sanonta saattaa äkkiseltään kuulostaa lohduttavalta, mutta jatkuva koiran haukkuminen ei raasta vain sinun hermojasi vaan myös naapureidesi hermoja. Mutta miksi koirat haukkuvat? Ja miten saan koirani lopettamaan haukkumisen?

Jotkut koirat kommentoivat jokaista tapahtumaa kuuluvalla haukunnalla; ovikellon soittoa, liikkeitä ja ääniä piha-aidan takana tai porraskäytävässä, vieraita koiria kadulla tai perheenjäsenen saapumista kotiin. Haukkuminen on koiran tapa kommunikoida, ja sen kuuluukin olla osa koiran elämää. Mutta, mikäli koira haukkuu ja räksyttää lakkaamatta pidemmän aikaa, tulisi siihen puuttua. Jos koira haukkuu kohtuuttoman paljon, on mahdollista, että sillä on vakava käyttäytymishäiriö. Tässä artikkelissa käymme läpi tapoja, joilla koiran haukkuminen voi loppua.

Millä skaalalla koiran haukkuminen on normaalia?

Toiset koirat hädin tuskin inahtavat korottaakseen ääntään, kun taas toiset haukkuvat joka ikistä pienintäkin asiaa. Kuten ihmistenkin keskuudessa, on loppujen lopuksi koirissakin selvästi “puheliaampia” rotuja sekä hiljaisempia rotuja. Chihuahuat, saksanpystykorvat, mopsit, saksanpaimenkoirat tai appenzellinpaimenkoirat ovat yleisesti huomattavasti kommunikoivampia koiria, kuin esimerkiksi tanskandoggit, bernhardinkoirat, eurasierit tai irlanninsusikoirat. Vaikka näissäkin koiraroduissa on huomattavia eroja, on kaikki hyvin niin kauan, kun koiran haukkuminen on hyväksyttävää ja se loppuu omistajan komennosta. Mikäli koira haukkuu jokaista vastaan tulijaa ja vierailijaa, eikä millään malta rauhoittua, on käytöksen syynä usein jokin muu kuin intensiivisen kommunikoijan luonne.

Miksi koirat haukkuvat?

Fakta on, että koirat eivät hauku syyttä. Ne eivät räksytä ärsyttääkseen omistajaansa tai koska tykkäävät kuunnella ovikellon soittoa. Ne haukkuvat ilmaistakseen itseään. Ne iloitsevat, koska näkevät sinut esimerkiksi työpäivän jälkeen tai koska ne pääsevät kanssasi koirapuistoon. Koirat, jotka haukkuvat kohtuuttoman paljon, esimerkiksi ohikulkijoita kadulla tai niitä, jotka kävelevät kodin ohi, osoittavat haukunnallaan negatiivisia tuntemuksia. Epävarmuus, pelko, turhautuminen tai tylsistyminen ovat usein holtittoman haukkumisen syitä.

lifestage_campaign_04_2024_article

Koiran haukkuminen epävarmuudesta ja pelosta

Kun koira haukkuu kadulla vastaantulevia koiria ja kävelijöitä, tai reagoivat äänekkäästi siihen, että joku kävelee oman kodin lähettyvillä, on se usein merkki siitä, että koira on epävarma tai peloissaan. Koiran epävarmuus juurtaa juurensa useimmiten omistajan käyttäytymiseen. Ihmiset, jotka ovat itse hermostuneita vieraan koiran lähestyessä tai säpsähtävät lasten riehumista ja kiljumista, välittävät nämä tunteet myös koiralleen. Tässä tilanteessa omistaja välittää koiralle tunteen, että tilanne ei ole hallussa ja koiran tulisi auttaa. Koirat, jotka haukkuvat näissä tilanteissa, uskovat siis, että omistaja tarvitsee niiden turvaa.

Koiran haukkuminen turhautumisesta ja tylsyydestä

Toinen syy jatkuvalle haukkumiselle saattaa olla turhautuminen. Koirat, jotka ovat turhautuneita esimerkiksi aktiviteettien puutteesta, eivät saa purettua energiaa ja tylsistyvät ja sen vuoksi haukkuvat omistajan kotiin saapumista ja kodista lähtöä, sekä kaikkia vierailijoita. Omistajien näkökulmasta koirat haukkuvat näissä tilanteissa usein syyttä, ja vain siitä syystä, että perheenjäsenet ovat lähettyvillä. Näissä tilanteissa koiran äänekkäälle räksytykselle on yksiselitteinen syy: se etsii omistajan huomiota. Se haluaa, että omistaja omistautuu sille, huomioi sitä ja viettää sen kanssa aikaa.

Koiran haukkuminen kivun vuoksi

Tietenkin on olemassa myös koiria, joiden haukkumisen syy ei johdu epävarmuudesta, pelosta tai turhautumisesta. Haukkumisen takana saattaa olla syynä myös krooninen kipu tai muu vaiva, joka johtuu jostakin sairaudesta. Ennen kuin alat kouluttamaan koiraasi haukkumattomaksi, on suositeltavaa käydä eläinlääkärillä. Vain näin voi sulkea pois ajatuksen siitä, että haukkumisen syy olisi fyysinen.

Kuinka voin vähentää koiran haukkumista?

Syyn selvittäminen koiran kohtuuttomalle haukkumiselle ei ole tärkeää vain siksi, että fyysiset kivut kovaäänisen käytöksen aiheuttajana voidaan sulkea pois, vaan myös siksi, että haukkumista vastaan taistelu olisi tuloksellista. Vain silloin, kun tiedät koirasi haukkumisen syyt, voit valita tilanteeseen oikeanlaisen koulutusmetodin. Mikäli haluat koirasi pääsevän eroon haukkumisesta, on tärkeää, että tarkkailet ja analysoit, millaisissa tilanteissa koira haukkuu. Usein haukkumisen syy selviää näistä tilanteista nopeasti. Mikäli koira haukkuu esimerkiksi vieraan ihmisen lähestymistä, tarkoittaa se pääsääntöisesti sitä, että se kokee tarpeelliseksi suojella ja puolustaa omistajaansa. Kun omistaja poistuu kotoa ilman koiraa, viestii koiran haukkuminen usein turhautumista siitä, että sillä on tylsää ja se on turhautunut, koska ei päässyt mukaan.

Urheilu ja leikkiminen

Jos tylsistyminen ja turhautuminen ovat koiran haukkumisen syynä, tarvitsee se ehdottomasti enemmän toimintaa ja liikuntaa. Tämä usein auttaa lopettamaan koiran haukkumisen. Monille koirille korttelin ympäri käveleminen ei riitä. Tuskin yksikään koira on syntynyt sylikoiraksi perheeseen, sillä historiassa niillä on ollut tärkeitä tehtäviä ja aktiviteettejä suoritettavana. Myös perheiden kotikoirat tarvitsevat fyysistä ja henkistä rasitetta.

Pitkät kävelylenkit, pienet etsintä haasteet, kuten herkkujen löytäminen, ja temppujen opettaminen ovat aktiviteettejä, jotka tekevät useimmat koirat tyytyväisiksi. Joskus tämä ei kuitenkaan riitä, kuten esimerkiksi koirille, joita on alun perin käytetty työkoirina, ja joilla sen vuoksi on paljon energiaa ja kestävyyttä. Koiran urheilu on tällaisissa tapauksissa sopiva vaihtoehto. Agility, tottelevaisuuskoulutus, koiratanssi tai jäljestäminen ovat vain esimerkkejä koiralle tarkoitetuista aktiviteeteistä, sillä niitä on olemassa lukuisia. Yhteinen tekeminen vaikuttaa lisäksi positiivisesti omistajan ja koiran väliseen yhteyteen. Koira ja omistaja oppivat tuntemaan toisensa paremmin ja rakentavat välilleen tärkeän luottamussuhteen. Koirat, jotka saavat riittävästi sekä fyysistä, että henkistä rasitetta, ovat pääasiassa rauhallisempia ja tasapainoisempia, ja usein lopulta myös turha koiran haukkuminen loppuu.

Anna koirallesi turvaa

Jos koiran jatkuvan haukkumisen syynä on turvattomuuden tunne, eivät siinä tilanteessa ongelmaa ratkaise pidemmät kävelylenkit tai suurempi leikkien määrä. Loppujen lopuksi omistajan on viestittävä koiralle, että tilanne on omistajalla täysin hallinnassa ja koiran ei tarvitse huolehtia. Koiran ja omistajan välille tulee rakentaa niin sanotusti uusi luottamussuhde, joka luonnollisesti vaatii ripauksen kärsivällisyyttä ja kurinalaisuutta. Koiralle tulee näyttää, että olet omistajan roolissa johtaja, ja vakuuttaa sille, että pystyt suojelemaan itseäsi ja samalla hoitamaan omia suhteitasi. Tämä ei tietenkään ole helppoa, eikä toimi sormia napsauttamalla. Seuraavaksi käymme läpi käyttäytymisvinkkejä, joiden avulla pystyt osoittamaan koirallesi, että kaikki on kontrollissa ja haukkuminen on tarpeetonta.

Käyttäytymisvinkit, jotka viestivät koiralle turvallisuudentunnetta

  • Vinkki 1 – koiran haukkuminen ovikellolle

Kun ovikello soi ja koira alkaa haukkua vallattomasti, yrittävät useimmat omistajat rauhoittaa koiraansa joko voimakkailla ”hiljaa!” tai ”lopeta!” -käskyillä tai jopa silittämällä haukkuvan koiran päätä. Koirat, jotka eivät tunnista kyseisiä sanoja, ymmärtävät, että omistajakin on innoissaan ovikellon soitosta. Silittäminen puolestaan palkitsee koiran ja viestii sille, että se mitä se juuri tekee, on oikein. Emännän tai isännän reaktio saattaa siis huomaamattomasti vain vahvistaa koiran ymmärrystä siitä, että koiran haukkuminen on ovikellon soidessa oikein. Ennen kuin avaat ulko-oven, tulisi sinun ystävällisesti, mutta päättäväisesti, ohjata koira istumaan määrättyyn paikkaan sinun taaksesi. Näytä koiralle, että sinä olet tilanteen hallitsija. Jos koira urheasti istuu eikä hauku, pitää sitä kehua. Jos koira kuitenkin haukkuu, älä anna sille minkäänlaista huomiota – ei sanoja, ei katsekontaktia. Myös ovesta sisään astuvan henkilön tulisi tehdä samoin. Kehu koiraa vasta sitten, kun se lopettaa haukkumisen, vaikka se olisikin vain siksi aikaa, kun se haukkaa happea. Positiivisen käyttäytymisen kehuminen ja epätoivotun käyttäytymisen huomiotta jättäminen vaikuttavat koiran käyttäytymiseen ratkaisevasti.

  • Vinkki 2 – kävelylenkeillä haukkuville

Viestittääksesi koirallesi turvallisuuden tunnetta kävelylenkillä, pitäisi se aina pitää hihnassa. Ei rangaistukseksi, vaan niin ikään suojelevan käsivarren pidennykseksi. Älä anna koiran kävellä edeltä ja vetää sinua, vaan määrää sinä vauhti ja suunta. Mikäli lenkillä kohtaatte vastaantulijan, jatka kävelemistä rauhallisesti reagoimatta vastaantulijaan. Näin viestität koiralle turvallisuudentunnetta ja osoitat sille, ettei haukkuminen ole tarpeen. Älä missään nimessä yritä rauhoitella koiraa hellillä sanoilla tai moittimalla sitä.

Se tekee koirasi olosta vielä turvattomamman ja vahvistaa sen epätoivottua haukuntaa. Kehu koiraa vasta sitten, kun se on lopettanut haukkumisen.

  • Vinkki 3 – koirille, jotka haukkuvat, kun ne jätetään yksin

Lenkkeilytilanne on samankaltainen kuin silloin, kun koira haukkuu, kun jätetään yksin kotiin. Koiraa saa kehua vasta silloin, kun se onnistuu rauhoittumaan kyseisessä tilanteessa. Parhaiten harjoittelet tätä askel askeleelta, jossa jätät koiran useammin määrätyksi ajaksi yksin. Niin kauan, kun koira haukkuu, jätä se huomioimatta. Kun koira taas pysyy rauhallisena, vaikkakin vain silmänräpäyksen ajaksi, pitää sitä kehua heti. Hellillä sanoilla kehuminen riittää, mutta koiralle voi myös antaa koiranherkkuja palkkiona.

  • Vinkki 4 – enemmän turvallisuuden tunnetta ja järjestystä koiran arkipäivään

Pääsääntöisesti kaikki koirat kaipaavat turvallisuutta ja järjestystä. Ne tarvitsevat suvereenin koirankäsittelijän, joka johdonmukaisesti näyttää tietä ja johon ne voivat luottaa. Yksi tapa viestiä koiralle turvallisuudentunnetta ovat vakituiset päivärutiinit ja järjestelyt, joihin koira voi itse orientoitua. Sinä päätät, miten päivä kuluu, ei koirasi. Aloita sisällyttämällä esimerkiksi jokaiseen aamulenkkiin pienimuotoinen kuuliaisuuskoulutus. Opeta koirallesi tärkeimmät käskyt ja kehu sitä heti, kun se tottelee käskyjä. Käytä päivittäin samoja aikatauluja ruokailulle, lenkkeilylle ja yhteiselle leikkimiselle ja näytä koiralle, että sinä johdat aktiviteettejä. Kuten aikaisemmissa esimerkeissä koiran räksyttäessä ovikellon soidessa tai vastaantulijoiden kohtaamisessa kävelylenkeillä, tulisi koiraa palkita vain niistä asioista, jotka se on tehnyt oikein käskystä. Älä moiti koiraa, jos se tekee jotakin väärin, kuten esimerkiksi haukkuu kovaäänisesti, vaan ennemminkin kehu sitä silloin, kun se hiljenee käskystä. Näin voit askel askeleelta saada koirasi kokonaan lopettamaan haukkumisen.

Milloin koiran haukkumisen lopettamiseen tarvitaan koirakoulua?

Positiivisella vahvistamisella voit opettaa koirallesi paljon. Johdonmukaisella koulutuksella voit saada koiran haukkumistottumuksen loppumaan, vaikka se olisi tottunut haukkumaan jo vuosia. Mitä vanhempi koira on ja mitä kauemmin se on saanut haukkua, sitä vaikeampi koulutusprosessi luonnollisestikin on. Vaikka edessäsi ei odottaisikaan pienen koiranpennun koulutus, älä lannistu – isoimmatkin haukkujat on mahdollista rauhoittaa. Joskus tässä ei kuitenkaan onnistu yksin. Älä siis epäröi kääntyä ammattilaisen puoleen, joka voi auttaa sinua ja koiraasi henkilökohtaisesti. Vierailu koirakoulussa, eläinlääkärillä tai koiraterapiassa on usein osoittautunut hyödylliseksi niille, jotka tähtäävät rauhallisempaan yhteiseloon.

Hyödyllisimmät artikkelimme
17 min

Koiranpennun koulutus

"Mitä varhaisemmassa vaiheessa, sitä parempi" pätee myös koiranpennun koulutukseen. Koiranpentu on hyvin oppimishaluinen ja se on kaikkien uusien asioiden suhteen vielä avoimen ennakkoluuloton. Tätä vaihetta on syytä hyödyntää ja opettaa koiralle leikkisästi, mutta kuitenkin johdonmukaisesti, mitä siltä odotetaan ja miten käyttäydytään kunnolla.
3 min

Mitä tehdä, kun koiranpentu puree?

Jo noin kuuden viikon ikäisenä, suloisimmillakin koiranpennuilla on jo yli 28 pientä hammasta, joita ne voi käyttää tehokkaasti. Neulanpäitä muistuttavilla pienillä aseilla koiranpentu puree ikävästi. Koiranpennun hampaat eivät kuitenkaan aiheuta vielä vakavia vammoja. Siitä huolimatta on jokaisen koiranomistajan kiinnitettävä huomiota koiran puremiskäyttäytymiseen, jotta koira oppii olemaan purematta aikuisena. Mitä siis pitäisi tehdä, kun koiranpentu puree?