Koiran hoito ja terveys

Koiran hoito ja terveys

Koiran vatsalaukun kiertymä

Akuuteinta koiran vatsalaukun kiertymää kutsutaan lääkäripiireissä nimityksellä Torsio ventriculi. Suurikokoisilla roduilla, kuten tanskandogeillasaksanpaimenkoirilla ja dobermanneilla on kohonnut riski sairastua tähän hengenvaaralliseen vatsalaukun asennon muutokseen. Sairastumisessa on kuitenkin suuri merkitys myös muilla riskitekijöillä, kuten ruokinnalla, sukupuolella ja stressillä. Sairastumisessa on kyse lääketieteellisestä hätätapauksesta, minkä vuoksi varhainen tunnistaminen ja välittömät hoitotoimenpiteet voivat pelastaa koiran hengen.

5 min

Hot Spot koiralla

Hot Spot tulee englannin kielestä ja tarkoittaa „kuumaa kohtaa“, joka kuvailee tulehtunutta ihon pintaa ja akuuttia kosteaa ihottumaa. Tätä terävärajaista, punaista ja haisevaa ihottumaa kutsutaan lääketieteessä nimellä pyotraumaattinen dermatiitti.
5 min

Kennelyskä koiralla

Yskiikö koirasi usein ja onko se väsynyt? Siinä tapauksessa kyseessä saattaa olla kennelyskä (tarttuva tracheobronkiitti). Seuraava artikkeli kertoo, mistä tässä taudissa on kyse ja miten voit suojella koiraasi siltä:
6 min

Koiran allergiat

Jos koira raapii itseään usein, tulee yleensä ensimmäiseksi mieleen loiset. Mutta kutinalle on olemassa muitakin syitä, kuten esimerkiksi koiran allergia. Koiran allergiat ovat yleisiä, ja allergisten sairauksien määrä on nousussa.
2 min

Koiran flunssa

Voiko koiralle tulla flunssa? Kyllä! Koirakaan ei ole immuuni flunssalle, varsinkaan syys- ja talviaikaan. Kuten ihmisilläkin, voi märkä ja kolea ilma johtaa erityisesti näinä vuodenaikoina koirilla flunssaan. Myös oireet muistuttavat ihmisillä ja koirilla toisiaan ja koiran flunssa voikin olla ikävä vaiva.
3 min

Koiran haimatulehdus (pankreatiitti)

Haima on ruoansulatusentsyymejä tuottava, varastoiva ja vapauttava elin. Haiman tuottamat entsyymit saattavat aktivoitua jo haimassa, jonka seurauksena syntyy akuutti koiran haimatulehdus (pankreatiitti). Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken, mitä haimatulehduksesta tulisi tietää.
3 min

Koiran hammaskivi

Terveet ja hyvin hoidetut hampaat ovat koiran hyvinvoinnin ja terveyden kannalta merkittäviä tekijöitä. Siksi koiranomistajana onkin tärkeää huolehtia koiran hyvästä suuhygieniasta. Koiran hammaskivi alkaa muodostua, kun harmiton plakki alkaa poistamattomana kovettumaan. Hammaskivi saattaa sen myötä johtaa hammassairauksiin. Erityisesti pienillä koiraroduilla on taipumusta hammaskiveen.
11 min

Koiran hypotermia

Lunta, pakkasta, piiskaavaa tuulta sekä ihon alle tunkeutuvaa kosteutta: Talvi on haaste niin ihmiselle kuin koirallekin. Me ihmiset puemme päällemme pipon, kaulahuivin ja paksut käsineet pysyäksemme lämpiminä. Koirilla taas on lämmittävä turkki. Riittääkö se, vai voivatko koiratkin palella? Mistä tunnistaa, jos koira palelee, ja miten voin estää koiran hypotermian? Lue aiheesta koiran hypotermia ja tutustu ennaltaehkäisy- ja hoitokeinoihin.
2 min

Koiran ikä

Kun koiranpennun hankkii kasvattajalta, on sen ikä usein päivälleen tiedossa. Eläinlöytökodeille koiran ikä on kuitenkin mysteeri eikä täysin tarkkaa ikää voida aina tietää. Silloin koiran ikä arvioidaan erilaisten ulkoisten merkkien perusteella. Tässä artikkelissa käymme läpi koiran iän arviointia.
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
3 min

Koiran korvatulehdus (Otitis externa)

Koiran korvatulehdus käy yleensä ilmi, kun koira ravistelee päätään säännöllisesti ja kulkee pää vinossa. Tämä artikkeli käy läpi kaiken, mitä koiranomistajan tulisi tietää korvatulehduksesta.
10 min

Koiran kutina

Itseään raapiva koira on tuttu näky jokaiselle koiranomistajalle ja etenkin karvanlähdön aikaan raapiminen helposti lisääntyy. Mutta jos raapimiseen liittyy tavallista enemmän nuolemista ja näykkimistä, tulee kutinan aiheuttaja selvittää. Koiran kutina saattaa pahimmillaan heikentää koiran elämänlaatua ja joskus kutina voi olla niin paha, että sekä koira että omistaja voivat menettää sen takia yöunensa.
5 min

Koiran lämpöhalvaus

Kesä houkuttelee ihmiset lemmikkieläimineen ulos. Erityisen kuumina päivänä on kuitenkin oltava varovainen, sillä myös koirat voivat kärsiä lämpöhalvauksesta. Erityisesti iäkkäät, ylipainoiset, paksu- tai pitkäturkkiset koirat ja koirat, joilla on verenkiertohäiriöitä, ovat vaarassa. Periaatteessa koiran lämpöhalvaus voi tapahtua mille tahansa koiralle.
4 min

Koiran liikunta: näillä vinkeillä ihannepainoiseksi

Rakkaus kulkee vatsan kautta myös nelijalkaisilla ystävillämme. Mikä on tarkoitettu hemmoteluksi, voi kuitenkin johtaa ylipainoon. Koiran liikunta on mukavaa yhdessäoloa koiralle ja omistajalle. Lempeän aktivoinnin avulla voit vähentää myös koirasi ylipainoa, jolloin koirasi kuntoutuu ja voi liikkua helpommin. Kerromme harjoituksista, jotka parantavat koiran kuntoa ja ovat myös omistajalle hyviä.
4 min

Koiran madotus: miten ja miten usein?

Matoja on kaikkialla. Parhaillakaan varotoimenpiteillä emme voi välttyä siltä, että lemmikille tulee aina uudestaan sitkeitä loisia. Jokainen uusi tartunta on vaarallisen kierteen alku. Siksi koiran madotus on tehtävä säännöllisesti.
3 min

Koiran myrkytysoireet

Kaikki koiranomistajat pelkäävät sitä – myrkytystä. Vaikka poliisi varoittaakin usein myrkkysyöteistä, joka vuosi kuolee viattomia koiria rotanmyrkkyyn ja muihin myrkkyihin. Lue tästä, mitkä elintarvikkeet ja aineet johtavat koiran myrkytysoireisiin, ja milloin lemmikki tulee viedä eläinlääkärille. Tunnista koiran myrkytysoireet ajoissa ja pelasta lemmikkisi!
2 min

Koiran ripuli

Koiran ripuli ei valitettavasti ole koirilla harvinainen vaiva. Monet koirat kärsivät säännöllisesti ruoansulatuskanavan sairauksista, jotka johtavat sekä tiheämpään ulostamistarpeeseen että vaikuttavat nesteen määrään ulosteessa.
8 min

Koiran rokotukset

Ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö rokotukset suojaisi koiraasi hengenvaarallisilta taudeilta. Mutta mitkä rokotukset koiran sitten tulisi ehdottomasti saada? Mitä pennun perusimmunisointi tarkoittaa, ja kuinka usein rokotteet tulisi uusia, jotta ne suojaisivat koiraa pitkäaikaisesti?
4 min

Koiran ruoansulatusongelmat

Ruoansulatusongelmat ovat yleisiä ja epämiellyttäviä ongelmia koirilla. Ripulia saattavat aiheuttaa monenlaiset eri tekijät, kuten sopimaton ruokavalio, sisäelinsairaudet, infektiot, bakteerit suolessa tai ruoka-allergiat. Jos koiran ripuli kestää yli 24 tuntia ja koiralla ilmenee myös muita oireita, kuten oksentelua tai levottomuutta, tulisi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri tutkii koiran perusteellisesti, jolloin saat varmistuksen ripulin aiheuttajasta ja neuvoja sen hoitamiseen.
5 min

Koiran viilennys helteellä: 10 vinkkiä kuumiin kesäpäiviin

Kuumat hellepäivät ovat taas oven takana! Kesän kuumimmat päivät sijoittuvat Suomessa usein heinäkuulle. Aamusta alkaen aurinko paistaa lattialle, ja keskipäivällä kuumuus on jo sietämätöntä lemmikeillemme. Muutaman vinkin avulla voit kuitenkin huolehtia siitä, että koirasi selviää hyvin kuumista hellepäivistä. Kerromme sinulle, mitä koirasi tarvitsee helteellä ja miten koiran viilennys helteellä onnistuu parhaiten.
3 min

Koiran virtsatietulehdus (kystiitti)

Koiran virtsatietulehdus, tai tuttavallisemmein koiran pissatulehdus ilmenee usein yhdessä virtsaputkentulehduksen kanssa, minkä vuoksi niitä ei voi tarkastella erikseen. Virtsaputki ja virtsarakko muodostavat yhdessä alemmat virtsatiet.
8 min

Koiran ylipaino – syyt ja seuraukset

Koiran ylipaino ja liikalihavuus tarkoittavat massiivisia terveysongelmia koirille. Koiran elämänlaatu heikkenee ja odotettu elinikä lyhenee huomattavasti. Ylipaino lisää myös riskiä sairastua erilaisiin sairauksiin, kuten diabetekseen tai sydän- ja nivelsairauksiin. Tästä artikkelista saat tietoa siitä, miten tunnistat koirasi ylipainon.
6 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.
2 min

Ksylitoli koiralle

Onko ksylitoli koiralle vaarallista? Kyllä vain - ihmisten pitämä sokerin korvike ksylitoli on koiralle tappavaa. Miksi ksylitoli on ihmiselle sopivaa, mutta ei koiralle? Lue täältä.
3 min

Vanha koira: apuja arkeen vanhenevan lemmikin kanssa

Monet koirat viettävät suurimman osan elämästään omistajansa rinnalla ja saavuttavat usein merkittävän iän. Ikääntymisen myötä koirissa tapahtuu useita muutoksia. Tämä artikkeli kertoo koiran vanhenemisen merkeistä ja tarjoaa vinkkejä, joiden avulla vanhan koiran arkea voi helpottaa. Lopuksi keskustellaan myös siitä, milloin on oikea aika hyvästellä oma koira.