Punkit koiralla
© bmf-foto.de / stock.adobe.com
Punkit voivat tarttua moniin koirasi kehon osiin. Kausittainen esiintyminen ja punkkien paikannus koiralla riippuvat punkkityypistä. Artikkelista opit, mitä lajeja on olemassa ja mitä vaivoja ne voivat aiheuttaa.
Sisällysluettelo
Ovatko punkit vaarallisia koirille?
Punkit kuuluvat hämähäkkieläimiin ja ovat siten puutiaisten sukua. Se, muodostaako punkkitartunta vaaran koirallesi, riippuu erilaisista tekijöistä.
Ensinnäkin, punkkityypillä ja sen elintavalla on merkitystä. Toisaalta merkitystä on myös koirasi nykyisellä terveydentilalla. Heikentynyt immuunijärjestelmä edistää siten loistartuntoja.
Voivatko punkit tartuttaa koiralle sairauksia?
Toisin kuin kirput tai hyttyset, yleisimmät punkkilajit eivät siirrä koiralle tartuntatauteja. Siitä huolimatta ne voivat aiheuttaa koirallesi allergiaa tai muita sairauksia (esim. syyhyn).
Voivatko punkit tarttua koiralta ihmisille?
Vaikka demodex-punkki pesiytyy mielellään koiraan, monet punkkilajit eivät ole kovin isäntäspesifisiä. Tämä tarkoittaa, että ne voivat siirtyä koirastasi sinulle tai perheellesi ja aiheuttaa vaivoja.
Huomaa: Kysy välittömästi hoitavalta lääkäriltäsi neuvoa heti, kun havaitset tällaisia oireita.
Mitä punkkeja koiralla esiintyy?
On lukuisia punkkilajeja, jotka voivat tarttua koirallesi ja vaivata sitä. zooplus esittelee sinulle viisi tärkeintä punkkia koiralla:
1. Samettipunkit (Trombicula autumnalis)
Samettipunkin (jota kutsutaan myös ruohopunkiksi) toukat ovat nuppineulan pään kokoisia ja niillä tyypillisesti oranssinpunainen väri. Nimi on peräisin niiden kausiluonteisuudesta – sillä samettipunkki tarttuu koiriin vain myöhäiskesällä ja syksyllä.
2. Korvapunkit (Otodectes cynotis)
Korvapunkit elävät mieluiten koirien ulkokorvakäytävässä. Voimakkaassa infektiossa korvapunkkeja voi kuitenkin esiintyä myös korvan ympärillä olevalla iholla. Tyypillistä korvapunkkien aiheuttamalle infektiolle on voimakas kutina ja ruskea-mustan, kahvinpuruja muistuttavan eritteen muodostuminen.
3. Petopunkit (Cheyletiellen)
Petopunkit ovat erittäin tarttuvia ja tarttuvat paitsi koiriin, myös kissoihin, kaneihin ja ihmisiin. Petopunkit elävät isännän ihon pinnalla ja käyttävät ravinnokseen kudosnesteitä.
Hilseiltä näyttävät punkit johtavat cheyletielloosiin – ihosairauteen, joka aiheuttaa hilseen muodostumista ja toisinaan kutinaa.
4. Syyhypunkit (Sarkoptes scabiei var. canis)
Syyhypunkit ovat hyvin isäntäspesifisiä. Niitä esiintyy pääasiassa koirilla, ketuilla ja näätäeläimillä.
Syyhypunkkiaaras kaivaa tunnelia isännän ihoon ja jättää sinne munia ja ulosteita. Kaivamisen aikana se ottaa ruoaksi kuolleita ihosoluja ja kudosnesteitä.
Siksi syyhypunkit aiheuttavat ihon ärsytystä ja toisinaan myös allergisia reaktioita. Seurauksena on lähes sietämätön kutina.
5. Demodex-punkit (karvatuppipunkki, Demodex canis)
Demodex-punkit (kutsutaan myös karvatuppipunkeiksi) ovat karvaisten nisäkkäiden ihon normaaleja asukkaita. Ne elävät ja lisääntyvät karvatupissa ja talirauhasissa, eivätkä pysty selviytymään ulkomaailmassa.
Pienessä määrin tämä punkkityyppi ei aiheuta oireita. Demodex-toukkien liiallinen lisääntyminen voi kuitenkin aiheuttaa demodikoosi-sairauden, jolla voi olla erilaisia muotoja.
Oireet: Kuinka havaitsen, onko koirallani punkkeja?
Mitä sairauden oireita koirallasi ilmenee, ei riipu ainoastaan punkkityypistä vaan myös tartunnan laajuudesta.
Esimerkiksi koirien demodikoosi voi aiheuttaa muita oireita kuin petopunkkitartunta. Jos koirasi immuunijärjestelmä on heikentynyt, se voi johtaa voimakkaampaan tartuntaan.
Lievistä vakaviin kehityksiin
Monissa tapauksissa punkit koirilla aiheuttavat vain epämiellyttäviä oireita, kuten kutinaa tai ihon hilseilyä.
Tietyt punkkityypit tai voimakas infektio voivat kuitenkin jossain määrin muodostaa vaaran koirallesi. Esimerkiksi silloin, kun punkit imevät runsaasti verta ja tämä johtaa anemiaan (vähäverisyyteen) koirallasi.
Sekundaariset infektiot
Jos koirasi kutisee paljon ja raapii siksi itseään voimakkaasti, se voi aiheuttaa itselleen pieniä haavoja. Bakteerien tai muiden itiöiden tunkeutuminen haavoihin voi aiheuttaa tulehduksellisia sekundaarisia ihoinfektioita.
Diagnoosi: Kuinka punkit todetaan koirilla?
Eläinlääkärilläsi on käytössään erilaisia punkkitartunnan todentamismenetelmiä. Valinta riippuu epäillystä punkkityypistä:
Pinnallinen ja syvä ihon kaavinta
Raaputtamalla koirasi ylempiä ihokerroksia varovasti skalpellilla, eläinlääkäri suorittaa niin sanotun pinnallisen ihon kaapimisen. Syvän ihon kaapimisen yhteydessä eläinlääkäri raaputtaa syvemmälle havaitsemaan myös syvemmälle kaivautuneita punkkilajeja, kuten demodex-punkkia.
Tämän jälkeen hän tutkii näytteen mikroskoopilla.
Teippimenetelmä
Tässä eläinlääkäri painaa teipin koirasi turkkiin ja ihoon. Tämän jälkeen eläinlääkäri tutkii tarranauhaan tarttuneen materiaalin mikroskoopilla.
Tämä menetelmä sopii esimerkiksi petopunkkien todentamiseen.
Vanupuikkonäyte
Vanupuikkonäyte korvasta on hyödyllinen, jos epäillään, että koirallasi voisi olla korvapunkkeja.
Eläinlääkärisi tutkii myös sitä mikroskoopilla tunnistaakseen pienet korvapunkit.
Hoito: Kuinka pääsen eroon koiran punkeista?
Ennen kuin päätät aloittaa hoidon punkkeja vastaan yhteisymmärryksessä eläinlääkärin kanssa, sinun tulee ottaa huomioon seuraavat ohjeet:
- Useiden punkkilajien kohdalla on tärkeää hoitaa kärsivän koiran lisäksi myös kaikkia muita taudille alttiita kotieläimiä.
- Hoito on usein toistettava useita kertoja punkkien kaikkien kehitysvaiheiden tuhoamiseksi.
- Koirilla, joilla on erittäin tiivis tai pitkä turkki, hoidon onnistuminen voi vaatia turkin lyhentämistä.
Lääkehoito
Koirien punkkien lääkehoitoon on saatavilla erilaisia lääkkeitä eri lääkemuodoissa.
Valikoima vaihtelee punkkeja ja kirppuja tappavista vaikuttavista aineista (punkkimyrkyt) shampoiden tai tippojen muodossa tabletteihin, voiteisiin tai spot-on-valmisteisiin.
Tukihoito
Vaikeiden oireiden yhteydessä voi olla tarpeen käyttää loisten torjunta-aineiden lisäksi muita lääkkeitä. Näitä ovat esimerkiksi antibakteeriset shampoot tai antibiootit bakteeriperäisten sekundaaristen infektioiden yhteydessä.
Allergiset reaktiot sen sijaan vaativat joissakin tapauksissa antihistamiineja.
Hygieniatoimenpiteet
Jotta punkkeja koirilla voitaisiin torjua menestyksekkäästi, sinun on puhdistettava myös koirasi ympäristö punkeista.
Imuroi ja luuttua asunto perusteellisesti mekaaniseksi puhdistukseksi. Pese koirasi makuupaikka ja peitot yli 60 celsiusasteessa. Vaihtoehtoisesti voit myös pakastaa tekstiilit.
Myös kuljetuskorit ja muut hoitovälineet (kuten kammat) tulee puhdistaa johdonmukaisesti ja perusteellisesti. Tietyt suihkeet auttavat tappamaan punkkeja ympäristössä. Noudata valmistajien ohjeita.
Ehkäisy: Kuinka suojaan koiraani punkeilta?
Tarjoamalla koirallesi sopivan suojan loisia vastaan voit suojata sitä punkkitartunnalta. Useimmat punkkikarkotteet soveltuvat torjumaan monia punkkilajeja.
Voit ostaa niitä spot-on-valmisteina ja tablettimuotoisina lääkkeinä. Markkinoilla on kuitenkin saatavilla myös vaikuttavalla aineella käsiteltyjä kaulapantoja.
Lähteet:
Koiran juoksut
Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
Anaalirauhastulehdus koiralla
Koiran anaalirauhastulehdus aiheuttaa peräaukon molemmin puolin sijaitsevissa anaalirauhasissa tulehduksen. Myös kissoilla voi ilmetä anaalirauhastulehdusta, mutta se on yleisempi koirilla, etenkin pienillä koiraroduilla (esim. chihuahuoilla) sekä vanhoilla koirilla.
Koronavirus koiralla
Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.