Onko Covid-19 vaarallinen koiralleni?
31.3.2020: Uudenlaisen koronaviruksen Covid-19:n aiheuttaa SARS-CoV-2, jonka alkuperä on Kiinassa. Saksan liittovaltion tutkimuslaitos Friedrich-Löffler-instituutti (FLI) valvoo pandemian tilannetta ja julkaisee uusimmat tieteelliset havainnot. Tämänhetkisen tiedon perusteella tutkijat olettavat, että koronavirus tarttui ihmiseen lepakon, muurahaiskävyn tai käärmeen välityksellä. Hiljattain julkistettiin tieto tapauksesta, jossa viruksia löydettiin kahden terveen hongkongilaisen koiran nenän päältä sekä suusta. Asiantuntijat olettavat, että nämä virukset ovat päätyneet koiriin koiran ja sen sairastuneen omistajan tiiviin kontaktin välityksellä. Kummassakaan koirassa ei ole mitattu lisääntynyttä vasta-ainetitteriä, mikä on ratkaiseva SARS-CoV-2 -tartunnalle. Tästä syystä tutkijat sulkevat pois sen, että koirille voisi kehittyä Covid-19 -virus.
Jos koirallasi on flunssan kaltaisia oireita, voidaan SARS-CoV-2 -tartunta tutkia ihmisille tarkoitetuilla testeillä.
Äskettäin vahvistettiin tapaus, jossa belgialaisella kissalla todettiin positiivinen SARS-CoV-2 -virus. Tämä on kuitenkin yksittäinen tapaus ja siksi tutkijat luokittelevat edelleen uuden koronaviruksen siirtymisen ihmisistä lemmikkeihin äärimmäisen poikkeukselliseksi.
Täytyykö koiran ulkoiluttamista pelätä?
Koirat ja muut kotoperäiset eläimet eivät levitä uutta koronavirusta ja siksi niitä voidaan ulkoiluttaa kuten ennenkin. Huolimatta tämänhetkisestä koronakriisistä, on koirien ulkoiluttaminen edelleen tärkeää sillä runsas liikunta ja raikas ulkoilma vahvistavat vastustuskykyä ja vähentävät stressiä.
Mitä varotoimenpiteitä tulee huomioida ulkoilutettaessa koiraa?
Riippumatta tämänhetkisestä pandemiasta, on ulkoillessa hyvä seurata koiran käyttäytymistä kuten ennenkin, sillä koira saattaa silmänräpäyksessä napata suuhunsa jotain myrkyllistä tai terävää. Maassa olevat ulosteet voivat olla myös loisten, virusten tai bakteerien levittäjiä ja siitä syystä koiran ulosteet on aina hyvä kerätä pois maasta.
Koronaviruksesta johtuen viranomaiset suosittelevat välttämään kontakteja muihin ihmisiin ja suositus on, että enintään kaksi ihmistä ulkoilee koiran kanssa. Jos kohtaatte muita koiranulkoiluttajia, on hyvä huolehtia että väliinne jää vähintään 1,5, metriä. Koiran tassujen desinfiointi ei ole ulkoilun jälkeen tarpeellista ja se saattaa kuivattaa koiran ihoa johtaen iho-ongelmiin.
Mitä koiralleni tapahtuu, jos joudun karanteeniin?
Koska koronaviruksen leviämistä ihmisen ja koiran välillä ei ole tällä hetkellä suljettu pois, on suositeltavaa pyytää riskiryhmiin kuulumattomia avustamaan koiran ulkoilutuksessa. Jos sinulla on oma piha, koiran voi päästää sinne tarpeilleen ja antaa sen purkaa siellä energiaansa. Myös koirahoitolat voivat auttaa tilanteissa, jossa lähipiirin apu ei ole mahdollinen. Koronaviruksen ei tarvitse olla syy eläimestä luopumiseen.
Lyhyesti: Koiraa voi ulkoiluttaa, kunhan et itse ole karanteenissa. Koska koronavirus tarttuu melkein yksinomaa kontaktissa tartunnan saaneeseen ihmiseen, ei koiran tassujen desinfiointi tai ulkoilun välttäminen auta eikä ole tarpeen. FLI:n mukaan koirille tuskin kehittyy Covid-19 -virus. Kuitenkin muilla koronaviruksilla on iso rooli koirien terveyteen: