Koiran ruokinta

Anova katse koiran silmissä - ja jo tekisi omistajan mieli antaa nelijalkaiselle ystävälleen herkkupala tai omat ruoantähteensä. Kaikki, mitä koira mielellään söisi, ei kuitenkaan ole kovin terveellistä. Raaka kana, sianfilee tai lattialle pudonneet ruoantähteet eivät yksin riitä terveelliseen ja aktiiviseen koiranelämään. Koiran ruokinta ei ole tähtitiedettä, mutta perusteet on kaikkien koiranomistajien kuitenkin tiedettävä. Huolimatta koirarotujen tavoitteellisesta jalostuksesta, muuttuneista elinolosuhteista tai siitä, että ne ovat jo pitkään eläneet yhdessä ihmisten kanssa, on koirien fysiologia silti kuin esi-isillään susilla. Sudet ja villikoirat vaeltavat metsissä jahtaamassa ja tappamassa saaliseläimiä ja yleensä saalis syödään kokonaisuudessaan. Tärkeät ravintoaineet eivät nimittäin ole vain lihaslihassa, vaan erityisesti myös sisäelimissä. Myös saaliseläinten - jotka usein ovat kasvissyöjiä – luut ja vatsan sisältö syödään mieluusti. Ja hyvästä syystä: vatsalaukun kasviperäisten osien kivennäisaineet edistävät villikoirien ruoansulatusta ja sisältävät tärkeitä hivenaineita ja vitamiineja. Päinvastoin kuin kissat, koirat eivät ole puhtaasti lihansyöjiä vaan niiden ravintoon kuulu ihanteellisesti myös tietty määrä kasviperäisiä ainesosia. Tämä susien tai villikoirien luonnollinen ravinto tulisi olla perustana koirien lajinomaiselle ravinnolle. Et voi ruokkia koiraasi kokonaisilla saaliseläimillä, mutta koirallesi tarjottavien märkä- ja kuivaruokien tulisi olla valmistettu pääosin lihasta. Koiran ruokavaliota tulisi täydentää valikoiduilla kasviperäisillä ainesosilla. Nämä ruoat huolehtivat, että koirasi saa tarvittavasti proteiinia, rasvaa ja hiilihydraatteja, kuten myös ravintoaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita, jotta se voi elää tervettä koiranelämää. Viime vuosina koiran raakaruokinta on nostanut suosiotaan, sillä se jäljittelee juurikin koiran esi-isien ruokavaliota. Koiran ruokinta raakaruoalla on erinomainen idea, mutta tutustuthan raakaruokinnan perusteisiin ennen sen syövereihin syöksymistä. Korkealuokkainen koiranravinto sisältää juuri nämä ravinnon rakennusaineet ja suojaa koiraasi puutosoireilta ja niihin liittyviltä terveysongelmilta. Huippulaatuinen koiranruoka ei tosin yksin riitä: koiramme tarvitsevat paljon liikuntaa. Lemmikkien tavallisesti liikkumaton elämäntapa yhdistettynä väärään, liian kaloripitoiseen ravintoon voi johtaa hyvinkin nopeasti niin sanottuihin "elintasosairauksiin", kuten diabetekseen, liikalihavuuteen ja allergioihin. Löydät suuren valikoiman korkealaatuista koiranruokaa zooplus-nettikaupastamme! Oli kyseessä sitten märkä- tai kuivaruoka, täysravinto, penturavinto tai erityisruoka, Terra Canis, Royal Canin tai Hill's - löydät varmasti mitä etsit - koiran ruokinta zooplussan avulla ei voisi olla helpompaa! Lue lisää

8 min

Beaglelle sopiva ruokavalio

Beagle on varsinainen ruoka-ahmatti. Se tunnetaan kuitenkin myös iloisuudestaan, ystävällisyydestään ja sosiaalisuudestaan. Tenavien Ressu on kaiketi rodun tunnetuin edustaja. Beagle kuuluu rodultaan ajokoiriin. Se tulee hyvin toimeen lajitoveriensa kanssa ja pitää lasten seurasta. Beagle on lempeäluonteinen, huomaavainen ja sopeutuvainen koira. Se on aina hyväntuulinen, mikä tekee siitä suositun perhekoiran. Rotuun syvälle juurtuneet metsästyskoiran ominaisuudet ilmenevät aina kun vain löytyy aihetta. Beagle on älykäs, sisukas ja itsepäinenkin koira. Sitä on syytä kouluttaa päättäväisesti ja johdonmukaisesti. Beagle on jalostettu sitä suurempikokoisista Southern Hound ja Foxhound -roduista oletettavasti Englannissa tai Ranskassa. Ei tiedetä tarkalleen mistä nimi beagle on peräisin. Luultavasti se pohjautuu muinaisenglantilaiseen sanaan ”begle”, keltinkielellä ”beag”, tai muinaisranskan sanaan ”beigh”. Ne kaikki ovat pieni-sanan vastineita, ja niitä käytettiin viitatessa pieniin ajokoiriin. Beaglea on paljon liikunnasta pitävänä metsästyskoirana jalostettu taitavaksi jänisten metsästyksen apuriksi. Se tietää miten riistaa vainutaan ja tongitaan maata. Metsästyskoirien jalostuksessa hyväksi ominaisuudeksi katsottiin, että ne eivät ole nirsoja ruokansa suhteen vaan syövät kaikkea paljon, eikä niillä ole ruokaan liittyvää aggressiivisuutta. Tästä johtuen beaglella on yhä vielä taipumuksena syödä yli tarpeensa.
4 min

Chihuahuan ravinto

Chihuahuat ovat rotunsa puolesta hyvin eloisia, valppaita, aktiivisia ja urheita. Kaiken lisäksi tämä rotu lasketaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Jos nämä koirat olisivat yhtä suuria kuin mitä ne ovat lojaaleja, olisivat ne varmasti oivia suojelijoita - saksanpaimenkoiria pienen chihuahuan kehossa. Chihuahua vaatii paljon huomiota mutta on valikoiva sen suhteen, kenelle osoittaa omaa mieltymystään. Yleensä chihuahualla on yksi perheenjäsen, joka tekee siihen erityisen vaikutuksen, mutta se käyttäytyy rakastavasti myös muita perheenjäseniä kohtaan.
4 min

Ikääntyvän koiran ruokinta

Turkki alkaa osoittaa harmaantumisen merkkejä ja koiran liikkeet hidastuvat: siitä on tulossa vanha! Tämä on yhtä luonnollinen osa koiran elämää kuin ihmisenkin. Ikääntyvän koiran ruokinta eroaa aikuisen koiran ruokinnasta ja koiran vanhuusvuosia voikin helpottaa sen ikävaiheen tarpeisiin suunnatulla oikeanlaisella ravinnolla, jotta se pysyy mahdollisimman terveenä ja elinvoimaisena.

6 min

Itsetehdyt koirankeksit

Myönnettäköön, valmiiden herkkujen ostaminen zooplus-verkkokaupasta on nopeampaa. Mutta se ei ole yhtä hauskaa. Ja on muitakin hyviä syitä tehdä koirankeksit itse. Seuraavaksi saat tietää, mitä itsetehdyt koirankeksit ovat, miten niitä tehdään ja säilytetään sekä saat herkullisia resepti-ideoita, jotka takuulla maistuvat koirallesi.
2 min

Koiran ruokavalion muutos

Myös monet ihmiset tietävät tutun ongelman: kun siirtyy pikaruoasta runsaskuituiseen ruokaan, muutos voi aiheuttaa vatsavaivoja ja ripulia. Sama on koiraystäviemme kanssa. Koiran ruokavalion muutos on iso kokonaisuus - lue miten voit parhaiten suunnitella ja toteuttaa sen.
6 min

Koiranpennun ruokinta

Ravitsemuksella on keskeinen rooli elämässä. Siksi on tärkeää tarjota koirille terveellistä ja ennen kaikkea tasapainoista ravintoa jo pentuaikana. Näin luot perustan hyvälle fyysiselle ja henkiselle kehitykselle. Koiranpennun ruokinta eroaa vanhemman koiran ruokinnasta monella tapaa ja oikeanlaisen ruokinnan varmistamiseksi onkin huomioitava muutamia asioita.
4 min

Leivo itse koiran kakku: kolme herkullista reseptiä

Onko koirasi syntymäpäivä? Silloin koirasi saa kenties uuden lelun lahjaksi - mutta miten olisi myös koiran kakku? Juhlistaaksesi päivää voit myös leipoa sille herkullisen kakun. Se ei ole lainkaan vaikeaa – tästä artikkelista löydät kolme koiran kakkureseptiä, jotka takuulla maistuvat nelijalkaiselle ystävällesi!
7 min

Mitä koira ei saa syödä?

Kaikkia ruokia, joita me ihmiset syömme, ei saa syöttää koiralle. Toisinaan jo pienikin määrä on koiralle myrkyllistä, kun taas toiset ainekset ovat myrkyllisiä vasta jatkuvasti nautittuna tai tietyllä tavalla valmistettuna. Tästä artikkelista löydät vastaukset kysymyksiin, mitä koira ei saa syödä ja mitä koiralle saa antaa.
7 min

Mopsille sopiva ruokavalio

Mopsin omistajat lienevät sitä mieltä, että elämä ilman mopsia on mahdollista mutta turhaa. Mopsin on ottanut omakseen myös moni julkkis, joista esimerkkinä vaikkapa näyttelijä Jessica Alba ja saksalainen jalkapalloilija Mesut Özil.
8 min

Paras ruoka täysikasvuiselle koiralle

Olit sitten uusi tai jo pitkän linjan koiraharrastaja, oikeanlaisella ruoalla on koirasi elämässä ratkaiseva merkitys. Ja niin kuuluukin olla, sillä koirasi terveys kulkee käsi kädessä sille antamasi ravinnon kanssa. Oikeanlainen ravinto vaikuttaa koirasi hyvinvointiin, elinvoimaisuuteen ja elinikään. Huono ravinto voi vastaavasti aiheuttaa sairauksia. Ylipaino, diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, luusto- ja nivelsairaudet, munuaissairaudet tai jopa syöpä saattavat olla seurausta vääränlaisesta ruokinnasta. Ei siis ihme, että aiheeseen kiinnitetään alan kirjallisuudessa, asiantuntijoiden keskuudessa ja internetin keskustelupalstoilla paljon huomiota. Aiheesta on erilaisia mielipiteitä lähes yhtä paljon kuin on koirarotujakin. Kysymykseen, millainen ruokavalio on täydellinen juuri sinun koirallesi, ei ole yleispätevää vastausta. Koirat eivät ole keskenään samanlaisia. Koko, ikä, terveydentila, paino ja koiran aktiivisuus vaikuttavat kaikki sen ravinnontarpeeseen. Jokaisen on itse löydettävä täydellinen ruoka lemmikilleen. Kysymys ei ole kuitenkaan pelkästään lemmikkisi tarpeista, vaan myös omasta elämäntilanteestasi. Mikä istuu toisen arkipäivään vaivatta, voi olla jollekin toiselle erittäin työlästä. Ruoan hinnalla, saatavuudella ja ajalla on varmasti merkitystä kun suunnittelet lemmikillesi parasta mahdollista ruokavaliota. Tärkeää on, että pystyt syöttämään koirallesi sille sopivaksi toteamaasi ravintoa myös pidemmällä tähtäimellä, sillä jatkuva ruokavalion vaihtaminen kuormittaa sen kehoa tarpeettomasti. Liian usein tapahtuvat muutokset ruokakupissa voivat aiheuttaa ripulia, ilmavaivoja ja muita ruoansulatusongelmia. Täydellistä koiranruokaa on siis valitettavasti mahdoton nimetä. Tästä artikkelista löydät kuitenkin tärkeitä kriteerejä, jotka auttavat sinua koirasi optimaalisen ruokavalion suunnittelussa.
7 min

Tärkeimmät koiran ravintoaineet

Kuivaruokaamärkäruokaaluomuruokaa, BARF-ruokaa vai itse keitettyä? Riippumatta siitä, minkä ravitsemusmenetelmän valitset, on tärkeää, että ruoasta saa kaikki koiran ravintoaineet, joita se tarvitsee. Mutta mitä ravintoaineita koirasi tarvitsee pysyäkseen terveenä, onnellisena ja elinvoimaisena? Mistä ruoista koirasi saa kyseiset ravintoaineet, ja mitä tapahtuu, jos koira kärsii ali- tai yliravitsemuksesta?
8 min

Ylipainoinen koira – vinkkejä koiran laihdutukseen

Ylipainoinen koira ei valitettavasti ole harvinaisuus - ylipainoisten koirien lukumäärä on kasvussa. Koiran ylipaino on sen terveyden kannalta kuitenkin vaarallista ja terveyden ylläpitämiseksi ja pitkän elämän saavuttamiseksi on tärkeää päästä eroon ylimääräisistä kiloista. Oletko pannut merkille, että koirasi on pyöristynyt liikaa? Aloita siis kamppailu liikakiloja vastaan tiettyjen toimenpiteiden ja pysyvien ruokailusääntöjen avulla. Vinkkejä koiran laihdutukseen saat tästä artikkelista!