Koiran ruokinta

Anova katse koiran silmissä - ja jo tekisi omistajan mieli antaa nelijalkaiselle ystävälleen herkkupala tai omat ruoantähteensä. Kaikki, mitä koira mielellään söisi, ei kuitenkaan ole kovin terveellistä. Raaka kana, sianfilee tai lattialle pudonneet ruoantähteet eivät yksin riitä terveelliseen ja aktiiviseen koiranelämään. Huolimatta koirarotujen tavoitteellisesta jalostuksesta, muuttuneista elinolosuhteista tai siitä, että ne ovat jo pitkään eläneet yhdessä ihmisten kanssa, on koirien fysiologia silti kuin esi-isillään susilla. Sudet ja villikoirat vaeltavat metsissä jahtaamassa ja tappamassa saaliseläimiä ja yleensä saalis syödään kokonaisuudessaan. Tärkeät ravintoaineet eivät nimittäin ole vain lihaslihassa, vaan erityisesti myös sisäelimissä. Myös saaliseläinten - jotka usein ovat kasvissyöjiä – luut ja vatsan sisältö syödään mieluusti. Ja hyvästä syystä: vatsalaukun kasviperäisten osien kivennäisaineet edistävät villikoirien ruoansulatusta ja sisältävät tärkeitä hivenaineita ja vitamiineja. Päinvastoin kuin kissat, koirat eivät ole puhtaasti lihansyöjiä vaan niiden ravintoon kuulu ihanteellisesti myös tietty määrä kasviperäisiä ainesosia. Tämä susien tai villikoirien luonnollinen ravinto tulisi olla perustana koirien lajinomaiselle ravinnolle. Et voi ruokkia koiraasi kokonaisilla saaliseläimillä, mutta koirallesi tarjottavien märkä- ja kuivaruokien tulisi olla valmistettu pääosin lihasta. Ravintoa tulisi täydentää valikoiduilla kasviperäisillä ainesosilla. Nämä ruoat huolehtivat, että koirasi saa tarvittavasti proteiinia, rasvaa ja hiilihydraatteja, kuten myös ravintoaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita, jotta se voi elää tervettä koiranelämää. Korkealuokkainen koiranravinto sisältää juuri nämä ravinnon rakennusaineet ja suojaa koiraasi puutosoireilta ja niihin liittyviltä terveysongelmilta. Huippulaatuinen koiranruoka ei tosin yksin riitä: koiramme tarvitsevat paljon liikuntaa. Lemmikkien tavallisesti liikkumaton elämäntapa yhdistettynä väärään, liian kaloripitoiseen ravintoon voi johtaa hyvinkin nopeasti niin sanottuihin „elintasosairauksiin“, kuten diabetekseen, liikalihavuuteen ja allergioihin. Löydät suuren valikoiman korkealaatuista koiranruokaa zooplus-nettikaupastamme! Oli kyseessä sitten märkä- tai kuivaruoka, täysravinto, penturavinto tai erityisruoka, Terra Canis, Royal Canin, Hill's tai vain zooplussalta saatavissa olevat merkit, kuten Rocco ja Lukullus: löydät varmasti mitä etsit! Lue lisää

Koiran ruokinta

Chihuahuan ravinto

Chihuahuat ovat rotunsa puolesta hyvin eloisia, valppaita, aktiivisia ja urheita. Kaiken lisäksi tämä rotu lasketaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Jos nämä koirat olisivat yhtä suuria kuin mitä ne ovat lojaaleja, olisivat ne varmasti oivia suojelijoita - saksanpaimenkoiria pienen chihuahuan kehossa. Chihuahua vaatii paljon huomiota mutta on valikoiva sen suhteen, kenelle osoittaa omaa mieltymystään. Yleensä Chihuahualla on yksi perheenjäsen, joka tekee siihen erityisen vaikutuksen, mutta se käyttäytyy rakastavasti myös muita perheenjäseniä kohtaan.

Beaglelle sopiva ruokavalio

Beagle on varsinainen ruoka-ahmatti. Se tunnetaan kuitenkin myös iloisuudestaan, ystävällisyydestään ja sosiaalisuudestaan. Tenavien Ressu on kaiketi rodun tunnetuin edustaja. Beagle kuuluu rodultaan ajokoiriin. Se tulee hyvin toimeen lajitoveriensa kanssa ja pitää lasten seurasta. Beagle on lempeäluonteinen, huomaavainen ja sopeutuvainen koira. Se on aina hyväntuulinen, mikä tekee siitä suositun perhekoiran. Rotuun syvälle juurtuneet metsästyskoiran ominaisuudet ilmenevät aina kun vain löytyy aihetta. Beagle on älykäs, sisukas ja itsepäinenkin koira. Sitä on syytä kouluttaa päättäväisesti ja johdonmukaisesti. Beagle on jalostettu sitä suurempikokoisista Southern Hound ja Foxhound -roduista oletettavasti Englannissa tai Ranskassa. Ei tiedetä tarkalleen mistä nimi beagle on peräisin. Luultavasti se pohjautuu muinaisenglantilaiseen sanaan ”begle”, keltinkielellä ”beag”, tai muinaisranskan sanaan ”beigh”. Ne kaikki ovat pieni-sanan vastineita, ja niitä käytettiin viitatessa pieniin ajokoiriin. Beaglea on paljon liikunnasta pitävänä metsästyskoirana jalostettu taitavaksi jänisten metsästyksen apuriksi. Se tietää miten riistaa vainutaan ja tongitaan maata. Metsästyskoirien jalostuksessa hyväksi ominaisuudeksi katsottiin, että ne eivät ole nirsoja ruokansa suhteen vaan syövät kaikkea paljon, eikä niillä ole ruokaan liittyvää aggressiivisuutta. Tästä johtuen beaglella on yhä vielä taipumuksena syödä yli tarpeensa.

Mopsille sopiva ruokavalio

Mopsin omistajat lienevät sitä mieltä, että elämä ilman mopsia on mahdollista mutta turhaa. Mopsin on ottanut omakseen myös moni julkkis, joista esimerkkinä vaikkapa näyttelijä Jessica Alba ja saksalainen jalkapalloilija Mesut Özil.

Paras ruoka ikääntyvälle koiralle

Turkki alkaa osoittaa harmaantumisen merkkejä ja koiran liikkeet hidastuvat: siitä on tulossa vanha! Tämä on yhtä luonnollinen osa koiran elämää kuin ihmisenkin. Koiran vanhuusvuosia voi kuitenkin helpottaa sen ikävaiheen tarpeisiin suunnatulla oikeanlaisella ravinnolla, jotta se pysyy mahdollisimman terveenä ja elinvoimaisena.

Paras ruoka täysikasvuiselle koiralle

Olit sitten uusi tai jo pitkän linjan koiraharrastaja, oikeanlaisella ruoalla on koirasi elämässä ratkaiseva merkitys. Ja niin kuuluukin olla, sillä koirasi terveys kulkee käsi kädessä sille antamasi ravinnon kanssa. Oikeanlainen ravinto vaikuttaa koirasi hyvinvointiin, elinvoimaisuuteen ja elinikään. Huono ravinto voi vastaavasti aiheuttaa sairauksia. Ylipaino, diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, luusto- ja nivelsairaudet, munuaissairaudet tai jopa syöpä saattavat olla seurausta vääränlaisesta ruokinnasta. Ei siis ihme, että aiheeseen kiinnitetään alan kirjallisuudessa, asiantuntijoiden keskuudessa ja internetin keskustelupalstoilla paljon huomiota. Aiheesta on erilaisia mielipiteitä lähes yhtä paljon kuin on koirarotujakin. Kysymykseen, millainen ruokavalio on täydellinen juuri sinun koirallesi, ei ole yleispätevää vastausta. Koirat eivät ole keskenään samanlaisia. Koko, ikä, terveydentila, paino ja koiran aktiivisuus vaikuttavat kaikki sen ravinnontarpeeseen. Jokaisen on itse löydettävä täydellinen ruoka lemmikilleen. Kysymys ei ole kuitenkaan pelkästään lemmikkisi tarpeista, vaan myös omasta elämäntilanteestasi. Mikä istuu toisen arkipäivään vaivatta, voi olla jollekin toiselle erittäin työlästä. Ruoan hinnalla, saatavuudella ja ajalla on varmasti merkitystä kun suunnittelet lemmikillesi parasta mahdollista ruokavaliota. Tärkeää on, että pystyt syöttämään koirallesi sille sopivaksi toteamaasi ravintoa myös pidemmällä tähtäimellä, sillä jatkuva ruokavalion vaihtaminen kuormittaa sen kehoa tarpeettomasti. Liian usein tapahtuvat muutokset ruokakupissa voivat aiheuttaa ripulia, ilmavaivoja ja muita ruoansulatusongelmia. Täydellistä koiranruokaa on siis valitettavasti mahdoton nimetä. Tästä artikkelista löydät kuitenkin tärkeitä kriteerejä, jotka auttavat sinua koirasi optimaalisen ruokavalion suunnittelussa.