Beaglelle sopiva ruokavalio

beagle ruokinta

Beaglelle määrä on laatua tärkeämpää

Beagle on varsinainen ruoka-ahmatti. Se tunnetaan kuitenkin myös iloisuudestaan, ystävällisyydestään ja sosiaalisuudestaan. Tenavien Ressu on kaiketi rodun tunnetuin edustaja. Beagle kuuluu rodultaan ajokoiriin. Se tulee hyvin toimeen lajitoveriensa kanssa ja pitää lasten seurasta.

Beagle on lempeäluonteinen, huomaavainen ja sopeutuvainen koira. Se on aina hyväntuulinen, mikä tekee siitä suositun perhekoiran. Rotuun syvälle juurtuneet metsästyskoiran ominaisuudet ilmenevät aina kun vain löytyy aihetta. Beagle on älykäs, sisukas ja itsepäinenkin koira. Sitä on syytä kouluttaa päättäväisesti ja johdonmukaisesti.

Beagle on jalostettu sitä suurempikokoisista Southern Hound ja Foxhound -roduista oletettavasti Englannissa tai Ranskassa. Ei tiedetä tarkalleen mistä nimi beagle on peräisin. Luultavasti se pohjautuu muinaisenglantilaiseen sanaan ”begle”, keltinkielellä ”beag”, tai muinaisranskan sanaan ”beigh”. Ne kaikki ovat pieni-sanan vastineita, ja niitä käytettiin viitatessa pieniin ajokoiriin.

Beaglea on paljon liikunnasta pitävänä metsästyskoirana jalostettu taitavaksi jänisten metsästyksen apuriksi. Se tietää miten riistaa vainutaan ja tongitaan maata. Metsästyskoirien jalostuksessa hyväksi ominaisuudeksi katsottiin, että ne eivät ole nirsoja ruokansa suhteen vaan syövät kaikkea paljon, eikä niillä ole ruokaan liittyvää aggressiivisuutta. Tästä johtuen beaglella on yhä vielä taipumuksena syödä yli tarpeensa.

Alusta asti oikein – beaglen pennun terveellinen ravinto

Beagle on keskikokoista koirarotua. Ne ovat aikuisena noin 33–40 cm:n korkuisia ja koosta ja sukupuolesta riippuen noin 9–18 kilon painoisia.

Beaglet ovat tunnetusti kovia syömään, joten jo pentuiässä tulee kiinnittää huomiota ruoan sopivaan energiamäärään. Pientä pentua koulutettaessa voi sen samalla totuttaa sopivan kokoisiin ruoka-annoksiin ylipainoisuuden välttämiseksi. Joidenkin mielestä beaglea pitäisi ruokkia epäsäännöllisin aikavälein, sillä se alkaa säännöllisiin ruoka-aikoihin totutettuna kitistä kantapäillä vähintään tunti ennen ruokailua. Sopivin tapa löytyy parhaiten käytännössä koiran kanssa yhdessä elettäessä. Huolimatta siitä miten kuuliaiseksi beagle on koulutettu, sen näkyville ei saisi jättää ruokaa silloin kun se on yksin paikalla.

Pennun ruoan pitää olla sille hyvin sopivaa ja tasapainoista, jotta se saa tarpeeksi energiaa, kivennäisaineita, hivenaineita ja vitamiineja. Pennulle on syytä antaa ruokaa kolmesta neljään kertaan päivässä. Suurin piirtein sitten kun maitohampaat ovat lähteneet, sille voi alkaa antamaan ruokaa kahdesti päivässä.

Koiranpennuille tarkoitetut ruokasuositukset perustuvat pennun sen hetkiseen painoon ja siihen minkä painoiseksi sen aikuisena arvioidaan kasvavan. Aikuisen painon vertailuarvona käytetään samaa sukupuolta olevan pennun vanhemman painoa. Ravinnon määrää laskettaessa huomioidaan myös pennun aktiivisuus.

Millaista ravintoa beaglelle on hyvä tarjota?

Beaglen pennuille suositellaan märkäruokana Zooplus Selection Junior -penturuokaa.

Zooplus Selection Junior -penturuoan ominaisuudet:

 • luonnollista ravintoa tarkoituksenmukaisesti hyvin valituista ja laadukkaista raaka-aineista
 • tukee pentujen ja nuorten koirien tasapainoista kasvua
 • hellä ruoanvalmistustapa, joka säilyttää terveelliset ravintoaineet
 • energiantarpeen mukaisesti pienempi hiilihydraattipitoisuus
 • sisältää lohiöljystä peräisin olevia omega-3- ja omega-6-rasvahappoja
zooplus selection futter junior kalb
concept for life medium junior futter hund

Concept for Life Medium Junior on koiranpennuille sopivaa kuivaruokaa.

Concept for Life Medium Junior -penturuoan ominaisuudet:

 • suunniteltu varta vasten kattamaan koiranpentujen ravinnontarpeen
 • ravinnepitoisuudeltaan tasapainoinen ruoka tarjoaa optimaalisesti kaiken välttämättömän keskikokoisten koirarotujen pennuille
 • hyvin tasapainotettu kalsiumin ja fosforin suhde
 • suuri määrä helposti sulavia proteiineja
 • B-vitamiini, sinkki ja omega-3- ja omega-6-rasvahapot huolehtivat turkin kiiltävyydestä sekä ihon kunnosta
 • ei sisällä vehnää tai soijaa

Normaalisti aktiivisen beaglen pennun ravinnon määrä:

Tämänhetkinen paino Aikuisen koiran paino Ruoka Ruoan määrä noin g/päivä
6 kg 13 kg Zooplus Selection Junior 670 g
6 kg 13 kg Concept for Life Medium Junior 210 g
10 kg 13 kg Zooplus Selection Junior 710 g
10 kg 13 kg Concept for Life Medium Junior 225 g

Pennun päivittäinen ruokamäärä on annettava sille useassa eri annoksessa. Lisäksi sille on aina oltava tarjolla raikasta vettä.

Mitä saisi olla? Aikuisiän saavuttaneen beaglen ravinto

Kun beagle on kasvanut aikuiseksi tai kun sen maitohampaat ovat irronneet, sen ravinto on mukautettava aikuisen koiran tarpeisiin. Beagle arvostaa enemmän ruoan määrää kuin laatua. Ruoan suhteen nirsot beaglet ovat todella harvinaisia. Beaglen taipumus syödä mahdollisimman paljon ruokaa on peräisin siltä ajalta kun sitä käytettiin metsästys- ja ajokoirana. Metsästyksen tiimellyksessä beaglet kuluttivat paljon energiaa, jota niiden sitten piti tankata mahdollisimman paljon lyhyessä ajassa. Koiranomistajan vastuulla onkin huolehtia, että beagle pysyy solakkana.

Koska beagle on hyvin seurallinen eikä ole mielellään yksin, sen voi helposti ottaa mukaan lähes minne tahansa. Se tarvitsee paljon liikuntaa ja puuhaa. Ellei sen kanssa mennä metsälle, voi sen kanssa harrastaa esimerkiksi nouto- ja jäljitysleikkejä ja paljon muuta sellaista, missä tämä älykäs ja määrätietoinen koira voi toteuttaa itseään.

Sille voi antaa osan päivittäisestä ruokamäärästä koulutuksen aikana herkkupalkintona hyvistä suorituksista. Kotona tarjottavaa annosta on kuitenkin syytä pienentää vastaavalla määrällä. Beaglelle voi antaa makupaloiksi kuivaruokanappuloita tai vähärasvaisia puruherkkuja.

Se millaista ruokaa beaglelle annetaan, riippuu koiran omista mieltymyksistä ja omistajan valinnoista. Voidaan sanoa, että jokaisella koiranruokatyypillä on omat hyvät puolensa. Erilaisia koiranruokia voi myös yhdistellä esimerkiksi niin, että koiralle annetaan märkäruokaa kotona oltaessa ja kodin ulkopuolella kuivaruokaa. Märkäruoassa on kuivaruokaan verrattuna enemmän kosteutta, joten koiran vatsa täyttyy siitä helpommin ja koira saa siitä kylläisen olon. Märkäruoan energiapitoisuus on kuitenkin pääsääntöisesti pienempi kuin kuivaruoan. Koira saa märkäruokaa nauttiessaan samalla myös nestettä.

MAC's Adult futter hund

Beagleille suositeltavaa märkäruokaa

MAC´s Adult

 • saatavilla monta vaihtoehtoa useassa eri koossa
 • hiilihydraattien lähteenä pelkästään terveellisiä vihanneksia, kuten kurpitsa ja porkkana sekä pastaa
 • sisältää nivelten hyvinvointia tukevaa vihersimpukkaa
 • ei sisällä soijaa eikä keinotekoisia väri-, aromi- tai säilöntäaineita
 • sopii myös ruokayliherkille koirille

Naturediet Adult

 • saatavana myös monoproteiinia sisältäviä vaihtoehtoja
 • monia erilaisia vaihtoehtoja
 • sisältää terveellisiä vihanneksia ja hyvin sulavaa riisiä hiilihydraattien lähteenä
 • ei sisällä keinotekoisia lisäaineita
nature diet truthahn hähnchen futter hund

Kuivaruokaa voi pitää kätevästi mukana beaglea koulutettaessa. Koulutuksen aikana annettua kuivaruokaa ei kuitenkaan pidä unohtaa vähentää päivittäisestä ruokamäärästä. Kuivaruoka sisältää märkäruokaa enemmän energiaa, ja sitä voi tarjota paljon energiaa tarvitseville aktiivisille koirille. Kuivaruoka on yleensä hinnaltaan edullisempaa kuin märkäruoka. Lisäksi sitä on myös helppo pitää varastossa eikä siitä synny niin paljon pakkausjätettä kuin märkäruoasta.

Aikuisen beaglen kuivaruoka

Josera Salmon & Potato on beagleille sopivaa kuivaruokaa.

 • valmistettu helposti sulavista aineksista, kuten lohi ja peruna
 • ei sisällä keinotekoisia väri-, aromi- tai säilöntäaineita
 • vatsalle ystävällisiä yrttejä ja hedelmiä
 • ei sisällä viljaa, soijaa, sokeria eikä maitotuotteita
 • nappulat hyvin siedettyjä
Josera Lachs und Kartoffel Getreidefrei futter hunde

Normaalisti aktiivisen aikuisen beaglen ravinnon määrä:

Ruoka Ruoan määrä 13 kg:n painoiselle koiralle
MAC´s Adult n. 535 g
Naturediet Adult n. 535 g
Josera Salmon & Potato

 

n. 180 g

Jos koiralle syötetään sekä märkä- että kuivaruokaa, on molemmat annokset puolitettava.

Ikääntyneen beaglen ravinto

Vanhoilla koirilla on erilaiset tarpeet kuin nuorilla. Elimistön toiminta muuttuu vuosien kuluessa, ja ravinnon tarpeet muuttuvat. Kun liikutaan vähemmän kuin nuorempana ja aineenvaihdunta hidastuu, tarvitaan aikaisempaa vähemmän energiaa. Energiapitoisen ruoan määrää on silloin syytä vähentää, jotta seniorikoira ei lihoisi. Koska ikääntyneiden koirien haju- ja makuaistit yleensä heikkenevät, saattaa olla hyvä tarjota niille korostetun maukasta ruokaa, vaikka sitten kyseessä olisikin beaglen kaltainen ahmatti.

Rinti Kennerfleisch Senior nassfutter hunde

Ikääntyneille beagleille suositeltavaa märkäruokaa

Rinti Senior

 • vanhemmille koirille sopivasti ravintoaineita, kohtuullinen rasvapitoisuus
 • erittäin maistuvaa
 • mukana ruoansulatusta sääteleviä kuituja
 • sisältää paljon lohiöljyperäisiä omega-3-rasvahappoja
 • huomioi ikääntyneen koiran ravinnontarpeet

Ikääntyneelle beaglelle suositeltavaa kuivaruokaa

Bosch Senior Age & Weight

 • keskimääräistä paremmin siedetty kuivaruoka
 • mukana runsaasti solujen toimintaa suojaavia antioksidantteja, kuten E-vitamiinia ja seleeniä
 • hiilihydraattien lähteenä hirssi ja peruna
 • sopivassa suhteessa terveydelle tärkeitä omega-6- ja omega-3-rasvahappoja
 • hyvin valittujen raaka-aineiden ansiosta tavanomaista paremmin sulavaa
Bosch Senior Age & Weight trockenfutter für hunde

Ikääntyneen beaglen ravinnon määrä:

Ruoka Ruoan määrä 13 kg:n painoiselle koiralle
Rinti Senior n. 600 g
Bosch Senior Age & Weight n. 175 g

Beaglen puruherkut

Beagleille voi antaa Chewies-puruherkkuja välipaloiksi tai palkkioksi koulutuksen lomassa. Ne ovat suuren lihapitoisuutensa vuoksi hyvin siedettyjä, ja niitä on kätevä käyttää koiralta paljon liikuntaa vaativissa toimissa. Makupalojen määrä on syytä vähentää päivittäisestä kokonaisruokamäärästä.

hundesnack in knochenform
Hyödyllisimmät artikkelimme
7 min

Mitä koira ei saa syödä?

Kaikkia ruokia, joita me ihmiset syömme, ei saa syöttää koiralle. Toisinaan jo pienikin määrä on koiralle myrkyllistä, kun taas toiset ainekset ovat myrkyllisiä vasta jatkuvasti nautittuna tai tietyllä tavalla valmistettuna. Tästä artikkelista löydät vastaukset kysymyksiin, mitä koira ei saa syödä ja mitä koiralle saa antaa.
4 min

Chihuahuan ravinto

Chihuahuat ovat rotunsa puolesta hyvin eloisia, valppaita, aktiivisia ja urheita. Kaiken lisäksi tämä rotu lasketaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Jos nämä koirat olisivat yhtä suuria kuin mitä ne ovat lojaaleja, olisivat ne varmasti oivia suojelijoita - saksanpaimenkoiria pienen chihuahuan kehossa. Chihuahua vaatii paljon huomiota mutta on valikoiva sen suhteen, kenelle osoittaa omaa mieltymystään. Yleensä chihuahualla on yksi perheenjäsen, joka tekee siihen erityisen vaikutuksen, mutta se käyttäytyy rakastavasti myös muita perheenjäseniä kohtaan.
4 min

Ikääntyvän koiran ruokinta

Turkki alkaa osoittaa harmaantumisen merkkejä ja koiran liikkeet hidastuvat: siitä on tulossa vanha! Tämä on yhtä luonnollinen osa koiran elämää kuin ihmisenkin. Ikääntyvän koiran ruokinta eroaa aikuisen koiran ruokinnasta ja koiran vanhuusvuosia voikin helpottaa sen ikävaiheen tarpeisiin suunnatulla oikeanlaisella ravinnolla, jotta se pysyy mahdollisimman terveenä ja elinvoimaisena.