Mitä koira ei saa syödä?

Mitä koira ei saa syödä?

Kaikkia ruokia, joita me ihmiset syömme, ei saa syöttää koiralle. Toisinaan jo pienikin määrä on koiralle myrkyllistä, kun taas toiset ainekset ovat myrkyllisiä vasta jatkuvasti nautittuna tai tietyllä tavalla valmistettuna. Tästä artikkelista löydät vastaukset kysymyksiin, mitä koira ei saa syödä ja mitä koiralle saa antaa.

Mitä ihmisten ruokia koiralle ei saa syöttää?

Vaikka nelijalkaisille ystävillemme on perinteisesti syötetty ruuantähteitä, niiden kulhoon tulisi laittaa ainoastaan niille tarkoitettua laadukasta koiranruokaa.

Luonnollisesti herkkupalat ovat sallittuja silloin tällöin. Mutta on hyvä muistaa, että tietyt ihmisten ruuat ovat koiralle vahingollisia tai jopa myrkyllisiä. Tämän vuoksi on tärkeää tietää tarkasti, mitä ruokia koiralle ei saa syöttää.

Nyrkkisääntönä voi pitää seuraavaa: Ruoka, joka ihmisen on kypsennettävä itseään varten, tulee kypsentää myös koiraa varten. Mitä ihminen voi syödä raakana, voi antaa myös koiralle raakana. Lukuun ottamatta jäljempänä lueteltuja ruokia, joita koiralle ei saa antaa lainkaan.

Mitä tulee tehdä, jos koira on syönyt kiellettyä ruokaa? Heti eläinlääkäriin!

Mikäli koirasi kaikesta huolimatta onnistuu syömään jotain sellaista, mitä koirat eivät saa syödä, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Lääkäri tarvitsee sinulta tiedot, milloin koira on syönyt kiellettyä ruokaa, millaisesta ruuasta on kyse sekä kuinka paljon ruokaa on syöty. Näiden tietojen pohjalta eläinlääkäri määrittelee soveltuvan hoidon.

Valitettavasti hoito ei aina ole mahdollista tai se tulee liian myöhään. Vältä tämän vuoksi ehdottomasti antamasta koirallesi myrkyllisiä tai sellaisia ruokia, joita koiralle ei saa antaa.

Vastusta koiran kerjäävää katsetta

Pysy vahvana, kun koirasi kerjää sinulta ruokaa katseellaan jotain, mitä koira ei saa syödä. Vaikka se on vaikeaa, sinun on pysyttävä vahvana sydäntä raastavan koiran katseen alla. Sillä se, mitä ihmiset syövät mielellään, ei ole välttämättä koirille sopivaa.

Tämä koskee myös tiettyjä ruokia, joita koirat mielellään syövät. Jotkut nelijalkaiset ovat nimittäin hyvin ahneita. Koirat eivät osaa itse erottaa sellaisia ruokia, mitkä ovat niille hyväksi, ja sellaisia, mitkä ovat niille vahingollisia tai pahimmassa tapauksessa hengenvaarallisia.

springsale_campaign_032024_article

Mitä koira ei saa syödä?

Seuraavassa on lueteltu sellaiset ruuat, joita koiralle ei saa syöttää missään tapauksessa. Luettelo ei kuitenkaan ole täydellinen. Myös muut ruuat voivat olla tapauskohtaisesti nelijalkaiselle ystävällesi vahingollisia.

Epäiletkö, että koirasi on syönyt jotain myrkyllistä? Osoittaako koirasi epäilyttäviä merkkejä? Ota yhteyttä eläinlääkäriin tai eläinklinikalle.

Yleisimmät myrkytyksen merkit ovat ripuli ja oksentelu. Näiden lisäksi joillain myrkyllisillä ruuilla on myös muita mahdollisia haittavaikutuksia tai ne voivat olla nautitusta määrästä riippuen jopa hengenvaarallisia.

Mitkä hedelmät ja kasvikset ovat koiralle vaarallisia?

Sipuli, valkosipuli ja muut sipulikasvit ovat koiralta kiellettyjä. Niiden sisältämät n-propyylidisulfidi ja allisiini tuhoavat koirien punasoluja.

Hyvinkin pieni määrä valkosipulia tai muuta sipulia voi olla erittäin myrkyllistä koirallesi. Jo viisi grammaa painokiloa kohden voi aiheuttaa myrkytysoireita riippumatta siitä, onko sipuli tuoretta, paistettua, keitettyä vai kuivattua. Yksi keskikokoinen sipuli tai yksi valkosipulinkynsi voivat olla jo liikaa 20-kiloiselle koiralle.

Viinirypäleet ja rusinat ovat joillekin koirille tappavia. Sitä ei tiedetä, miksi ja mitkä koirat saavat myrkytysoireita. Periaatteessa myrkytysoireita voi kuitenkin esiintyä jo silloin, kun rypäleitä on nautittu kymmenen grammaa painokiloa kohden tai rusinoita alle kolme grammaa painokiloa kohden.

Yleisimpiä muutaman tunnin kuluttua havaittavia oireita ovat oksentelu, apaattisuus ja vatsakrampit. Rypäleiden tai rusinoiden nauttiminen voi aiheuttaa munuaisvaurioita tai jopa kuoleman 24–72 tunnin sisällä.

Pähkinät, erityisesti saksanpähkinät ja macadamiapähkinät lukeutuvat ruokiin, joita ei saa syöttää koiralle. Etenkin nämä pähkinälajit voivat aiheuttaa hermosto- ja lihasvaurioita. Esimerkiksi 30-kiloiselle koiralle jo neljä macadamiapähkinää on liikaa.

Muut pähkinälajit voivat koosta riippuen aiheuttaa nieltynä suolitukoksia.

Mitä ruokia koirille ei pitäisi antaa?

Raakaa sianlihaa, kinkkua tai salamia ei nelijalkaiselle ystävälle pidä koskaan antaa. Siat voivat sairastaa Aujeszkyn tautia. Kyseisen viruksen aiheuttama infektio on koirille aina tappava.

Siipikarjan luut ja kypsennetyt luut eivät kuulu koiran ruokavalioon. Kypsentäminen tekee luista huokoisia, minkä vuoksi ne pirstoutuvat helposti pureskeltaessa. Nämä pirstaleet voivat aiheuttaa vakavia vaurioita vatsassa tai suolen seinämissä ja aiheuttaa verenvuodon.

Kahvi, tee ja muut kofeiinipitoiset elintarvikkeet (kolajuomat, energiajuomat) voivat aiheuttaa kohtalokkaita seurauksia koiran hermostolle. Niiden sisältämä kofeiini aiheuttaa muutaman tunnin sisällä sydämentykytystä, oksentelua ja levottomuutta.

Vähitellen alkaa ilmetä samoja oireita kuin suklaamyrkytyksessä tai munuaisongelmia ja hermostovaurioita. Pienin tappava annos on noin seitsemän kahvipapua painokiloa kohden.

Makeutusaineet, koivusokeri ja ksylitoli aiheuttavat koirille 30–60 minuutin sisällä verensokerin laskua ja hypoglykemiaa. Hoitamattomana tästä seuraa kramppeja, kooma ja jopa koiran kuolema.

Nautitusta annoksesta riippuen saattaa esiintyä myös akuuttia maksan vajaatoimintaa. Purukumin ksylitolipitoisuudesta riippuen jo 1–3 purukumia voivat olla 10-kiloiselle koiralle hengenvaarallisia.

Suklaa ja kaakao sisältävät koirille myrkyllistä teobromiinia. Mitä tummempaa suklaa on, sitä suurempi sen teobromiinipitoisuus on. Ensimmäiset oireet ilmenevät jo muutaman tunnin kuluttua. Näitä ovat oksentelu, rauhattomuus ja tärinä. Myöhemmin ilmenee kramppikohtauksia, hengitysvaikeuksia ja sydämen tykytystä. Lopulta tämä voi johtaa sydänpysähdykseen ja kuolemaan.

Yritä aina määrittää koiran nauttiman suklaan määrä ja ota viipymättä yhteyttä eläinlääkäriin tai eläinklinikalle. Jo 50 grammaa tummaa suklaata voi aiheuttaa vakavia myrkytysoireita 20-kiloiselle koiralle.

Mitä ruokia koiralle ja pennulle saa syöttää vain rajallisia määriä?

Useissa elintarvikkeissa nautittu määrä on ratkaisevassa asemassa mahdollisten haittavaikutusten kannalta. Aina ei kuitenkaan voida ennakolta tarkkaan määrittää, kuinka suuri annos on yksittäiselle koiralle vahingollista. Tämän vuoksi on hyvä välttää antamasta seuraavia ruokia koiralle.

Huomaa lisäksi, että osa ruuista on myrkyllisiä vain raakana. Kypsennettynä kyseisiä ruokia voi antaa koiralle.

Mitä kasviksia koiralle saa antaa vain rajallisia määriä?

Koisokasveja, kuten tomaattia, munakoisoa, paprikaa ja perunaa, annettaessa on oltava varovainen. Erityisesti kasvien vihreät osat ja itäneet perunat sisältävät erittäin paljon solaniinia.

Perunaa ja punaista tai keltaista paprikaa saa antaa koiralle ainoastaan kypsennettynä. Tomaattia voi antaa pieniä määriä raakana. Vihreät kasvin osat on kuitenkin poistettava huolellisesti. Niiden aiheuttamia myrkytysoireita ovat limakalvoärsytys, ripuli ja oksentelu.

Kukaan ei osaa sanoa varmaksi, kuinka sienen ainesosat tarkalleen ottaen vaikuttavat koiran elimistössä. Ne voivat vahingoittaa elimiä, aiheuttaa verenvuotoa tai syöpää. Tämän vuoksi koirille ei saa syöttää sieniä.

Kaali aiheuttaa koirille voimakkaita ilmavaivoja, joten sitä saa antaa vain pieniä määriä eikä koskaan raakana.

Papuja ja muita palkokasveja ei saa koskaan antaa koiralle kypsentämättöminä. Raakana ne sisältävät niin ihmiselle kuin koirallekin haitallista fasiinia. Tämä aiheuttaa oksentelua, vatsakramppeja ja veristä ripulia.

Mitä hedelmiä ja muita elintarvikkeita koiralle saa antaa vain rajallisia määriä?

Avokadot sisältävät persiiniä. Tätä on suuria määriä erityisesti hedelmän kuoressa ja siemenessä. Mutta myös itse hedelmäliha saattaa sisältää runsaasti persiiniä lajikkeesta riippuen. Koirille se aiheuttaa ripulia ja oksentelua. Lisäksi kivi voi aiheuttaa suolistotukoksen, jos koira nielee sen.

Kivihedelmiin kuuluvat muun muassa aprikoosi, luumu, kirsikka ja persikka. Kiven sisältämää vetysyanidia eli sinihappoa vapautuu pureskeltaessa, ja se voi aiheuttaa vakavia neurologisia häiriöitä. Kokonaisena nielty siemen voi lisäksi aiheuttaa suolitukoksen.

Mantelit sisältävät vetysyanidia, kuten myös kivihedelmät. Nämä voivat aiheuttaa vakavia neurologisia häiriöitä. Lisäksi kokonaisena niellyt mantelit voivat aiheuttaa suolitukoksen.

Koirien alkoholin sietokyky on alhainen. Aluksi tai pienissä määrin nautittuna oireet muistuttavat ihmisten oireita. Myöhemmässä vaiheessa tai suurempia määriä nautittaessa esiintyy oksentelua, koordinaatiovaikeuksia, hengitysvaikeuksia ja määrät voivat johtaa koomaan ja jopa kuolemaan. Pienten alkoholimäärien pitkäaikainen nauttiminen aiheuttaa lisäksi vakavia maksavaurioita.

Raaka kananmuna estää biotiinin imeytymisen. Biotiinia tarvitaan hiilihydraatti-, proteiini- ja rasva-ainevaihduntaan. Lisäksi raaoissa kananmunissa on salmonellavaara. Anna kananmunia koiralle ainoastaan kypsennettynä.

Mitä ruokia koirille ei pitäisi antaa?

Liian rasvaiset tai voimakkaasti maustetut ruuat eivät ole hyväksi koiralle. Koirien aineenvaihdunta ei toimi kuten ihmisen. Rasvaiset ja maustetut ruuat voivat aiheuttaa koiralle ripulia tai oksentelua. Lisäksi pitkäaikainen erittäin rasvaisen ruuan syönti voi aiheuttaa haimatulehduksen (pankreattiitin).

Hedelmissä on useimmiten runsaasti sokeria. Anna niitä koiralle vain vähäisiä määriä.

Vaikka suola ei periaatteessa ole myrkyllistä koirille, sitä ei kuitenkaan saa antaa suuria määriä. Erityisen varovainen on oltava iäkkäämpien, heikkojen ja sairaiden koirien kohdalla. Suuret määrät suolaa voivat vahingoittaa sydäntä ja munuaisia.

Kalaa saa antaa koiralle vain pieniä määriä eikä sitäkään koskaan raakana. Kalan korkea proteiini- ja rasvapitoisuus voivat joillain koirilla aiheuttaa oksentelua ja ripulia. Varmista myös, ettei kalassa ole ruotoja.

Maitotuotteet voivat joillain koirilla aiheuttaa vatsa- ja ruuansulatusongelmia laktoosi-intoleranssin vuoksi. Tämä aiheuttaa useimmiten voimakasta ripulia. Älä koskaan anna koiralle pelkkää maitoa ja vain vähäisessä määrin muita maitotuotteita (jogurttia tai rahkaa).

Mitä koiralle saa antaa?

Seuraavasta luettelosta löydät koosteen koirille soveltuvasta ravinnosta. Luettelo vastaa kysymyksiin, mitä ruokia koiralle ei saa antaa ja mitä koiralle saa antaa.

A – J

Elintarvike Saako antaa koiralle?
Ananas Kyllä
Appelsiini Kyllä
Aprikoosi Kyllä, mutta ilman kiveä
Avokadot Ei
Banaani Kyllä
Cashewpähkinät Kyllä
Granaattiomena Kyllä
Herkkusienet Ei
Herneet Kyllä, mutta vain kypsennettynä
Hunaja Kyllä
Hunajameloni Kyllä
Jäätelö Ei
Jogurtti Kyllä, mutta vain maustamatonta
Juusto Kyllä

K – P

Elintarvike Saako antaa koiralle?
Kala Kyllä
Kananmuna Kyllä, mutta vain kypsennettynä
Kaneli Ei
Karhunvatukka Kyllä
Kaurahiutaleet Kyllä
Kiivi Kyllä
Kirsikat Kyllä, mutta ilman siemeniä
Kookospähkinä Kyllä
Kurpitsa Kyllä
Luumut Kyllä
Maapähkinät Ei
Mango Kyllä, mutta ilman kiveä
Mansikat Kyllä
Mantelit Ei
Mustikat Kyllä
Nektariini Kyllä
Nuudelit Kyllä
Oliiviöljy Kyllä
Omena Kyllä, mutta ilman siemeniä
Päärynä Kyllä
Pähkinät Ei
Paprika Ei
Parsa Kyllä
Pavut Kyllä, mutta vain kypsennettynä
Persikka Kyllä, mutta ilman kiveä
Perunat Kyllä, mutta vain kypsennettynä
Pinaatti Kyllä
Pistaasipähkinät Ei
Porkkanat Kyllä

R – V

Elintarvike Saako antaa koiralle?
Rahka Kyllä
Retiisi Ei
Riisi Kyllä
Rusinat Ei
Salami Ei
Selleri Kyllä
Sianliha Kyllä, mutta vain kypsennettynä
Sipsit Ei
Sipuli Ei
Sitruuna Ei
Suklaa Ei
Suolatikut Ei
Tomaatti Kyllä, vain kypsiä ja pienessä määrin
Tonnikala Kyllä
Vadelmat Kyllä
Vesimeloni Kyllä, mutta ilman siemeniä
Viikunat Kyllä
Viinimarjat Kyllä
Viinirypäleet Ei

Toivottavasti artikkelistamme on sinulle hyötyä ja auttaa sinua tunnistamaan mitä koira ei saa syödä ja siten pitämään koirasi terveenä!

Hyödyllisimmät artikkelimme
7 min

Mitä koira ei saa syödä?

Kaikkia ruokia, joita me ihmiset syömme, ei saa syöttää koiralle. Toisinaan jo pienikin määrä on koiralle myrkyllistä, kun taas toiset ainekset ovat myrkyllisiä vasta jatkuvasti nautittuna tai tietyllä tavalla valmistettuna. Tästä artikkelista löydät vastaukset kysymyksiin, mitä koira ei saa syödä ja mitä koiralle saa antaa.
4 min

Chihuahuan ravinto

Chihuahuat ovat rotunsa puolesta hyvin eloisia, valppaita, aktiivisia ja urheita. Kaiken lisäksi tämä rotu lasketaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Jos nämä koirat olisivat yhtä suuria kuin mitä ne ovat lojaaleja, olisivat ne varmasti oivia suojelijoita - saksanpaimenkoiria pienen chihuahuan kehossa. Chihuahua vaatii paljon huomiota mutta on valikoiva sen suhteen, kenelle osoittaa omaa mieltymystään. Yleensä chihuahualla on yksi perheenjäsen, joka tekee siihen erityisen vaikutuksen, mutta se käyttäytyy rakastavasti myös muita perheenjäseniä kohtaan.
4 min

Ikääntyvän koiran ruokinta

Turkki alkaa osoittaa harmaantumisen merkkejä ja koiran liikkeet hidastuvat: siitä on tulossa vanha! Tämä on yhtä luonnollinen osa koiran elämää kuin ihmisenkin. Ikääntyvän koiran ruokinta eroaa aikuisen koiran ruokinnasta ja koiran vanhuusvuosia voikin helpottaa sen ikävaiheen tarpeisiin suunnatulla oikeanlaisella ravinnolla, jotta se pysyy mahdollisimman terveenä ja elinvoimaisena.