Itsetehdyt koirankeksit

Itsetehdyt koirankeksit ovat herkullisia.

Myönnettäköön, valmiiden herkkujen ostaminen zooplus-verkkokaupasta on nopeampaa. Mutta se ei ole yhtä hauskaa. Ja on muitakin hyviä syitä tehdä koirankeksit itse. Seuraavaksi saat tietää, mitä itsetehdyt koirankeksit ovat, miten niitä tehdään ja säilytetään sekä saat herkullisia resepti-ideoita, jotka takuulla maistuvat koirallesi.

Itse tekemisen edut

Koirankeksien tekemisellä itse on ennen kaikkea yksi ratkaiseva etu: Tiedät, mitä keksit sisältävät! Monet teollisesti valmistetut koirankeksit ja herkut sisältävät väri- ja säilöntäaineita tai jopa sokeria. Kaikki sellaisia asioita, joita koirasi ei oikeastaan tarvitse ja jotka ovat lisäksi myös epäterveellisiä. Jos sen sijaan tartut itse vispilään, voit valita, mistä ainesosista lemmikkisi keksit koostuvat. Loppujen lopuksi tiedät itse parhaiten, mistä koirasi pitää ja mitä ruokia se sietää hyvin. Toinen etu: säästät rahaa, sillä ainesosien kustannukset ovat yleensä erittäin alhaiset – varsinkin kun sinulla on todennäköisesti monia aineksia valmiiksi kaapissa.

Itsetehdyt koirankeksit: mitkä ainekset sopivat?

Kun valitset itsetehtyjen koirankeksien aineksia, mahdollisuudet ovat rajattomat – sillä edellytyksellä, että käytät sellaisia aineksia, joita nelijalkainen ystäväsi sietää hyvin. Sokeri, suklaa ja rusinat ovat luonnollisesti kiellettyjä. Parasta on valita raaka-aineita, joista koirasi saa myös ravitsemuksellista arvoa. Näin voit antaa herkkuja hyvällä omalla tunnolla – tietysti aina kohtuullisessa määrin. Täysjyväjauho, muna, peruna, porkkana, pinaatti, kaurahiutaleet, tuorejuusto, rahka ja lihaliemi – koirankeksien reseptejä on yhtä paljon kuin erilaisia aineksia. Voit valmistaa itse myös lihaa tai kalaa sisältäviä herkkuja. Tähän tarkoitukseen sopii parhaiten jauheliha tai mureat kalafileet, jotka voit soseuttaa ja siten sekoittaa hyvin koirankeksitaikinaan.

Koirankeksien tekeminen itse on helpompaa kuin uskotkaan

Jos sinulla on jo kokemusta koiranruoan valmistuksesta, esimerkiksi jos barffaat, sinun on helppo tietää, mitä ainesosia voit käyttää ja yhdistää itse tehtyihin koirankekseihin. Mutta vaikka olisit ruokkinut koiraasi tähän saakka pelkästään valmiilla kuiva– tai märkäruoalla, koirankeksien leipominen on hyvä alku koirasi ruokavalioon ja itse tekemisen mahdollisuuksiin tutustumiseen. Ensimmäisen yhden tai kahden koe-erän jälkeen pääset nopeasti vauhtiin ja koirasi innostuu takuulla uusista, itse tekemistäsi herkuista.

Luova lahjaidea koiranomistajille

Pääsiäinen tai joulu on ovella, etkä ole vielä löytänyt sopivaa lahja omalle nelijalkaisellesi tai koiran omistavalle ystävällesi? Myös silloin itse valmistetut koirankeksit ovat hitti. Kauniisti keksipurkkiin tai koristeelliseen kangaspussukkaan pakattuna ne ovat erittäin henkilökohtainen ja ainutlaatuinen lahja kaikille koiranystäville.

Varastoi ja säilytä koirankeksit oikein

Tärkeää on – tämä pätee niin lahjaksi annettaviin kuin kotona säilytettäviin – että kuivatat koirankeksit kunnolla paistamisen jälkeen. Mitä kuivempia herkut ovat, sitä pidempään ne säilyvät. Koska itsetehdyissä kekseissä ei käytetä säilöntäaineita, ne homehtuvat luonnollisesti herkemmin kuin valmiina ostetut ja teollisesti valmistetut tuotteet.

Näin saat itsetehdyt koirankeksit säilymään paremmin

Seuraavilla vinkeillä voit varmistaa, että kotona valmistetut itsetehdyt koirankeksit säilyvät ongelmitta muutaman viikon ajan:

 • Anna koirankeksien kuivua uunissa paistamisen jälkeen. Aseta uunin lämpötila n. 50–100 asteeseen ja jätä uunin luukku hieman auki (esimerkiksi laittamalla puukauha luukun väliin). Näin kosteus pääsee haihtumaan ja keksit voivat kuivua kunnolla lämpimässä ilmassa.
 • Vaihtoehtoisesti voit laittaa koirankeksit matalaan kulhoon lämmityslaitteen päälle pariksi tunniksi. Mutta varo, ettei koirasi pääse käsiksi lämpimiin kekseihin – se kyllä ratkaisisi säilytysongelman, mutta lämpimät keksit eivät varmasti tee hyvää vatsalle.
 • Keksien säilyttämisessä sinun tulee myös varmistaa kuivuus ja välttää kosteuden kehittymistä. Siksi muoviastiat tai muovipussit eivät ole hyviä tähän tarkoitukseen. Suosittelemme peltisiä keksipurkkeja tai pieniä kangaspussukoita, joista kosteus pääsee haihtumaan.

Huolella kuivatut ja oikein varastoidut herkut säilyvät helposti useita viikkoja. Lihaa tai kalaa sisältävien koirankeksien säilyvyysaika on kuitenkin hieman lyhyempi kuin täysjyväkeksien, joten ne tulisi antaa mieluiten koiralle 3–5 päivän kuluessa. Lisäksi lihaa tai kalaa sisältävät koirankeksit on säilytettävä jääkaapissa. Jotta itsetehdyt koiranherkut säilyisivät pidempään, voit myös yksinkertaisesti pakastaa keksit annoksina ja sulattaa niitä tarpeen mukaan. Pakastettuina keksejä voi säilyttää useita kuukausia (jopa noin vuoden ajan).

wet_summer_season_campaign_052024_article

Mitä tarvitsen koirankeksien tekemiseen itse?

Itsetehdyissä koirankekseissä on se hyvä puoli, että ne voidaan valmistaa helposti ainesosista, joita sinulla tavallisesti on jo valmiiksi kotona. Myöskään ainesosien käsittelyyn ja itse paistamiseen ei tarvita erityisiä kodinkoneita. Tehosekoitin luonnollisesti helpottaa työtä, mutta koirankeksitaikinan voi valmistaa myös sauvasekoittimen tai yksinkertaisen vatkaimen tai vispilän avulla.

Itsetehtyjen koirankeksien paistamista varten tarvitset vain uunipellin ja toimivan uunin. Jos haluat tehdä koirankeksejä useammin itse, on vähärasvaisten ranskanperunoiden valmistukseen käytettävä paistoalusta osoittautunut erittäin hyödylliseksi. Vastaavasti silikoniset leivontamuotit sopivat erinomaisesti koirankekseille, sillä taikina voidaan täyttää helposti pieniin (pallon- tai pyramidinmuotoisiin) aukkoihin eikä keksejä tarvitse leikata tai muotoilla käsin.

Koirankeksien reseptit: mikä on se oikea?

Oppaista ja internetistä löydät lukuisia itsetehtyjen koirankeksien reseptejä. Kuitenkin runsaan tarjonnan ansiosta omalle koiralle on toisinaan vaikeaa löytää oikea resepti. Vinkki: Älä takerru reseptin etsintään vaan ryhdy vain yksinkertaisesti toimeen.

Katso, mitä sinulla on jääkaapissa, mitä aineksia on saatavilla ja mitä niistä voi loihtia. Tai huomioi, mitä koirasi syö mieluiten ja etsi tähän raaka-aineeseen sopiva koirankeksiresepti.

Myös viljattomat koirakeksit ovat erittäin suosittuja – eikä ainoastaan allergisten koirien keskuudessa. Vilja on koirille usein vaikeasti hyödynnettävissä ja voi aiheuttaa yliherkkyyksiä. Leipoessa mielikuvitukselle ei ole juurikaan rajoja. Kun olet ensin kokeillut yhtä tai kahta reseptiä, saat nopeasti käsityksen, mistä ainesosista voidaan leipoa herkullisia koirankeksejä ja miten ainesosia voit vaihdella.

Myös seuraavia koirankeksireseptejä voit muunnella helposti pienen harjoittelun jälkeen – näin jokaiselle koiralle ja omistajalle löytyy varmasti sopiva koirankeksi.

Itsetehdyt koirankeksit

Itsetehdyt koirankeksit: 6 reseptiä jokaiseen tilaisuuteen

Maksamakkaraluut

Ainesosat n. 350 luuhun:

 • 1 muna
 • 250 g maksamakkaraa
 • 500 g hienoja kaurahiutaleita
 • 300 g raejuustoa
 • 100 ml auringonkukkaöljyä
 • hieman (peruna)jauhoa kaulitsemiseen

Valmistus: Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja anna taikinan vetäytyä jääkaapissa noin 1 tunnin ajan. Jos taikina on vielä liian märkää kaulittavaksi, lisää siihen kaurahiutaleita tai (peruna)jauhoa. Kauli tämän jälkeen taikina n. 1 cm:n paksuiseksi jauhotetun työtason päällä. Paista 150 asteen lämpötilassa n. 30 minuuttia ja anna kuivua hyvin pois päältä kytketyssä uunissa.

Tonnikalaherkut

Ainesosat:

 • 1 purkki tonnikalaa omassa liemessään
 • 1 muna
 • hieman persiljaa (hienonnettuna)
 • (peruna)jauhoa, maissiryynejä tai kaurahiutaleita suurustamiseen (tarpeen mukaan)

Valmistus: Sekoita kaikki ainekset ja muotoile pieniksi palloiksi. Jos käytät maissiryynejä, jätä taikina hieman kosteammaksi. Voit vaihdella keksien kokoa koirasi maun ja koon mukaan. Paista sen jälkeen 150 asteen lämpötilassa n. 30 minuuttia. Pallojen koosta riippuen paistoaika voi olla lyhyempi tai pidempi. Anna kuivua pois päältä kytketyssä uunissa.

Rahkakonvehdit

Ainesosat:

 • 200 g hienoja kaurahiutaleita
 • 100 g spelttijauhoa
 • 6 rkl piimää (jotta taikina saa hyvän koostumuksen)
 • 5 rkl öljyä (esim. safloriöljyä tai oliiviöljyä)
 • 1 muna
 • 1 rkl vaahterasiirappia
 • 150 g vähärasvaista rahkaa

Valmistus: Sekoita kaikki ainekset hyvin kulhossa ja tee taikinasta pieniä palloja tai valintasi mukaan muun muotoisia keksejä. Paista sen jälkeen 180 asteen lämpötilassa n. 25 minuuttia.

Zooplus-pallokeksit

Ainesosat (n. 170 kpl):

 • 2 porkkanaa
 • 2 banaania
 • 400 g (peruna)jauhoa
 • 200 g kaurahiutaleita tai maissiryynejä
 • 100 ml öljyä
 • Vettä tarpeen mukaan

Valmistus: Paloittele porkkanat ja murskaa banaanit haarukalla soseeksi. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Jos käytät maissiryynejä kaurahiutaleiden sijaan, huolehdi, että taikina on kokonaisuudessaan hieman märempää. Jos taikina on liian kuivaa, lisää hieman vettä. Muotoile käsin n. 1–2 cm:n kokoisia palloja ja paista niitä 25 minuuttia n. 150 asteen lämpötilassa kiertoilmalla. Anna kuivua yön yli avatussa uunissa.

Halutessasi voit vielä koristella keksit pienillä ostetuilla herkuilla. Liimaa ne kovaksi vatkatun valkuaisvaahdon avulla itsetehtyjen, jäähtyneiden keksien päälle ja paista uunissa vielä n. 10 minuuttia 150 asteen lämpötilassa kiertoilmalla.

Juustokeksit

Ainesosat:

 • 100 g raastettua juustoa
 • 100 g raejuustoa
 • 1 muna
 • 50 g murustettua näkkileipää
 • 200 g jauhoa
 • 1 rkl öljyä
 • hieman vettä, jos taikina on liian kiinteää

Valmistus: Sekoita kaikki ainekset hyvin toisiinsa ja muotoile taikinasta pieniä palloja tai sormen pituisia tikkuja. Paista sen jälkeen 180 asteen lämpötilassa n. 25 minuuttia. Anna kuivua pois päältä kytketyssä uunissa.

Omena-jogurttitaalerit

Ainesosat:

 • 100 g spelttijauhoa
 • 100 g kaurahiutaleita
 • 50 g riisijauhoa
 • 1 rkl hunajaa
 • 1 raastettu omena
 • 150 g luonnonjogurttia
 • hieman kanelia

Valmistus: Sekoita kaikki ainekset hyvin ja kauli taikina lähes 1 cm:n paksuiseksi. Leikkaa taikinasta taalereita tai annostele taikina muotteihin. Paista 150 °C:ssa n. 45 minuuttia. Jos haluat kekseistä kuivempia (näin ne säilyvät pidempään), anna niiden kuivua lopuksi uunissa alhaisessa lämpötilassa (laita tarvittaessa puukauha uunin luukun väliin).

Toivotamme sinulle ja koirallesi hauskoja leivontahetkiä ja koirallesi hyvää ruokahalua!

Hyödyllisimmät artikkelimme
7 min

Mitä koira ei saa syödä?

Kaikkia ruokia, joita me ihmiset syömme, ei saa syöttää koiralle. Toisinaan jo pienikin määrä on koiralle myrkyllistä, kun taas toiset ainekset ovat myrkyllisiä vasta jatkuvasti nautittuna tai tietyllä tavalla valmistettuna. Tästä artikkelista löydät vastaukset kysymyksiin, mitä koira ei saa syödä ja mitä koiralle saa antaa.
4 min

Chihuahuan ravinto

Chihuahuat ovat rotunsa puolesta hyvin eloisia, valppaita, aktiivisia ja urheita. Kaiken lisäksi tämä rotu lasketaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Jos nämä koirat olisivat yhtä suuria kuin mitä ne ovat lojaaleja, olisivat ne varmasti oivia suojelijoita - saksanpaimenkoiria pienen chihuahuan kehossa. Chihuahua vaatii paljon huomiota mutta on valikoiva sen suhteen, kenelle osoittaa omaa mieltymystään. Yleensä chihuahualla on yksi perheenjäsen, joka tekee siihen erityisen vaikutuksen, mutta se käyttäytyy rakastavasti myös muita perheenjäseniä kohtaan.
4 min

Ikääntyvän koiran ruokinta

Turkki alkaa osoittaa harmaantumisen merkkejä ja koiran liikkeet hidastuvat: siitä on tulossa vanha! Tämä on yhtä luonnollinen osa koiran elämää kuin ihmisenkin. Ikääntyvän koiran ruokinta eroaa aikuisen koiran ruokinnasta ja koiran vanhuusvuosia voikin helpottaa sen ikävaiheen tarpeisiin suunnatulla oikeanlaisella ravinnolla, jotta se pysyy mahdollisimman terveenä ja elinvoimaisena.