Koiran pito - koiran & koiranpennun adoptoiminen

Huolimatta siitä, ostatko koiran kasvattajalta vai adoptoitko eläinkodista – on tärkeää olla etukäteen hyvin valmistautunut, jotta uusi lemmikkisi voi tuntea olonsa nopeasti kotoisaksi. Lue lisää

Koiran pito - koiran & koiranpennun adoptoiminen

Koiran lenkittäminen karanteenissa

Covid-19 muuttaa miljoonien ihmisten arkipäivää koko maailmassa. Useat koiranomistajat, jotka SARS-CoV-2-infektion vuoksi ovat kotona karanteenissa välttääkseen viruksen leviämistä, miettivät usein, miten koiraa tulisi hoitaa karanteenin aikana. Koiran lenkittäminen karanteenissa on kiellettyä, mutta mitä muita vaihtoehtoja on olemassa? Huom: uusimmat tiedot tilanteesta ja Suomea koskevista rajoitteista löydät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.

Koiran adoptoiminen eläinkodista

Koiran adoptoiminen eläinkodista tarkoittaa suuren vastuun ottamista. Tiettyjen edellytysten on täytyttävä, ennen kuin eläimen voi ottaa mukaansa. Esinnäkin, kaikkien perheenjäsenten tulee suostua uuden lemmikin hankintaan. Lisäksi, jos omistat oman pihan, se tulee olla suunniteltu siten, ettei koira pääse karkaamaan. Eläinkodista tuleva eläin on yleensä tarkastettu, valmiiksi rokotettu, madotettu ja iästä riippuen myös kastroitu. Jos perheessäsi on pieniä lapsia, tulisi sinun valita luonteeltaan tasapainoinen koira.

 

Vierastaminen on täysin normaalia

Uusi lemmikkisi kohtaa kotonasi vieraan maailman ja tarvitsee aikaa totutteluun. Aikaa sinun tulee sille myös antaa. Jos taloudessasi elää valmiiksi jo toinen eläin, voi tämä johtaa sopeutumisongelmiin. Voi olla, etteivät eläimet tule keskenään toimeen. Tällaisessa tilanteessa saatat joutua luopumaan uudesta tulokkaasta, mikä tietenkin on kaikille osapuolille kivuliasta.

 

Koiran omistaminen on aikaa vievää

Koiran adoptoiminen tarkoittaa, että aikaa koiran hoitamiseen, kävelyttämiseen ja sen kanssa leikkimiseen kuluu paljon. Sinun pitää huolehtia koirastasi kunnolla ja kasvattaa sitä. Et myöskään voi jättää koiraasi tuntikausiksi yksin. Koiranpentujen kanssa aikaa tulee lisäksi varata niiden kouluttamiseen. Rotukoirat tulisi kouluttaa koirakoulussa.

 

Koiran omistaminen maksaa

Tulevan koiranomistajan tulisi ymmärtää etukäteen, ettei koiran omistaminen ole ilmaista. Ruoka, hoito ja eläinlääkärikulut pitää olla valmis maksamaan. Koira tarvitsee lisäksi perustarvikkeet, jotta se voi hyvin. Se tarvitsee nukkumapaikan, talutushihnan, kaulapannan, hoitovälineet ja leikkikaluja. On myös käytännöllistä hankkia koiralle autoon mukava alusta ja kuljetushäkki. Kaikki tarvikkeet yhdessä muodostavat jo isomman summan rahaa. Ennen koiran adoptoimista olisi järkevää tehdä hyvien ja huonojen puolien lista koiran hankkimiseen liittyen. Jos huomaat, ettei sinulla ole taloudellisesti varaa huolehtia koirasta, tulisi sinun jättää koira adoptoimatta.