Koiran elekieli

Kirjoittanut Bärbel Edel
koiran elekieli, tyytyväinen koira on rento

Tältä näyttää ystävällinen ja rentoutunut koira!

Ihmiset, jotka ovat eläneet jo pidempään koiran kanssa, tietävät yleensä vaistomaisesti, mitä koira yrittää sanoa. Aloittelijoille koiran elekieli sen sijaan on toisinaan vaikeaa ymmärtää, sillä se on hyvin monimutkaista. Väärinkäsityksillä voi valitettavasti olla myös ikäviä seurauksia – esimerkiksi jos koira ei tiedä mitä tehdä ja yhtäkkiä puree. Tämä artikkeli auttaa sinua ymmärtämään koirasi elekieltä paremmin.

Koiran elekieli: miksi sitä on tärkeä ymmärtää?

Väärinkäsitykset ihmisen ja koiran välillä voivat olla vaarallisia. Siksi on tärkeää, että ymmärrät koirasi viestintää. Ennen kuin koira puree, se yleensä näyttää omalla tavallaan, että jokin ei käy sille. Nämä varoitusmerkit on kuitenkin helppo jättää huomiotta tai tulkita väärin.

Toinen esimerkki: sillä on eroa, eikö koirasi tottele sinua, koska sitä ei huvita, vai koska tilanne pelottaa sitä. Ehkä se ei halua totella ”istu”-käskyä raitiovaunussa, koska se pelkää ohi ajavia autoja. Kun tiedät mitä koirasi todella tuntee, voit säästää sitä paljolta stressiltä.

Mikä tärkeintä: keskinäinen ymmärtäminen lisää luottamusta ja vahvistaa sinun ja lemmikkisi välistä ystävyyttä.

Miten koirat kommunikoivat?

Koirat kommunikoivat ihmisten ja lajitovereiden kanssa monin eri tavoin. Äänellä ilmaistuun kieleen kuuluvat esimerkiksi haukkuminen, vikiseminen, ulvominen ja murina.

Eläimet eivät kuitenkaan käytä pelkästään ääntään, vaan koko kehoaan viestiäkseen asioita. Kehonkieleen kuuluvat eleet ja ilmeet. Yksi esimerkki eleistä on hännänheilutus, kun taas esimerkki ilmeistä on hampaiden paljastaminen.

Hajujen viestit

Hajut ovat tärkeitä koirien maailmassa. Koiran nenässä on 300 miljoonaa hajusolua (ihmisen nenässä vain viisi miljoonaa). Ei ihme, että koiria käytetään kadonneiden ihmisten jäljittämiseen.

Virtsa- ja ulostemerkkien avulla koirat jättävät tärkeitä viestejä lajitovereilleen. Myös tämä kuuluu koirien kieleen. Virtsatahra tai kasa kakkaa tien laidalla? Sinne vain ja nuuskimaan, jotta viestit tulevat perille. Koirille on täysin normaalia nuuskia lenkillä vieraiden koirien jätöksiä ja jopa nuolla niitä.

Koiran viestinnässä on huomioitava konteksti

Koiran viestintä on valitettavasti harvoin yksiselitteistä. Ymmärtääksesi tietyn viestin merkitystä, sinun on katsottava sitä kontekstissaan eli kussakin tilanteessa, jossa koira on. Jos jätät tilanteen huomiotta, väärinkäsityksiä tulee helposti.

Koirat esimerkiksi nuolevat nenäänsä rauhoittaakseen muita, mutta jos koirasi on juuri hetki sitten saanut makupalan, se saattaa vain puhdistaa nenäänsä.

Haukkuminen osana koiran viestintää

Koirat haukkuvat lukemattomista eri syistä – esimerkiksi silloin kun niillä on nälkä tai jano, ne haluavat lenkille tai haluavat leikkiä omistajan kanssa. Usein taustalla on halu saada huomiota.

Myös haukkumisesta huomaa, että koiran kieli on moniselitteistä. Koirat haukkuvat, kun ne haluavat varoittaa omistajaa tunkeilijasta. Ne haukkuvat myös tuntiessaan olonsa uhatuksi.

Jos suullisesta varoituksesta ei ole hyötyä, koira saattaa seuraavaksi ottaa hampaat käyttöön. Sanonta ”haukkuva koira ei pure” ei valitettavasti aina pidä paikkaansa.

Halu saada huomiota vai varoitus

Mistä siis tiedät, haluaako koira saada huomiota vai onko  kyseessä varoitus?

Yleistäen voidaan sanoa, että haukkuminen melko korkealla äänellä on todennäköisesti tarkoitettu ystävälliseksi. Matala haukku merkitsee, että koira on vihainen tai tuntee olonsa uhatuksi.

Chihuahuat ja muut pienemmät koirat haukkuvat korkeammalla äänellä, kun taas suurilla koirilla, kuten esimerkiksi bernhardilaisilla on matala ääni. Myös tämä pitää ottaa arvioinnissa huomioon.

Jotkut koirat haukkuvat joka tilanteessa ja käyvät omistajiensa hermoille. Usein liikaa haukkuvilla koirilla on yksinkertaisesti liian vähän aktiviteettia.

Artikkelimme Miten koiran saa lopettamaan haukkumisen? kertoo, mitä tässä tilanteessa voi tehdä.

Malamuutti ulvoo
Susien lisäksi myös lemmikkikoirat ulvovat, kuten tämä alaskanmalamuutti osoittaa.

Ulvominen lisää yhteenkuuluvuutta

Kun sudet ulvovat, ne ilmaisevat kuulumistaan laumaan. Susien yhteinen ulvominen lisää niiden yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ulvomalla sudet myös ilmoittavat muille eläimille olinpaikastaan tai varoittavat vaarasta.

Myös lemmikkikoirat ulvovat – jotkut enemmän, jotkut vähemmän. Basset houndbeagle ja husky kuuluvat enemmän ulvoviin rotuihin.

Alkaako koirasi ulvoa mukana, kun kirkonkellot tai hälytysajoneuvon sireeni soivat? Asiantuntijat epäilevät, että koirat tulkitsevat nämä oman lajinsa ääniksi, sillä äänentaajuus on samanlainen kuin lajitoverien ulvoessa.

Lisäksi kipu, yksinäisyys tai stressi voivat johtaa siihen, että koira ulvoo.

Vinkki: ulvo mukana

Vaikka se voi tuntua hassulta, asiantuntijoiden mukaan koiranomistajien pitäisi ehdottomasti silloin tällöin yhtyä mukaan ulvomiseen. Näin vahvistat sidettä koirasi kanssa, sillä osoitat kuuluvasi laumaan.

Vinkumisen merkitys

Myös vinkuminen on osa koiran elekieltä ja sillä voi olla useita eri merkityksiä. Koirat vinkuvat, kun ne nauttivat pitkistä kävelylenkeistä rakkaan ihmisen kanssa. Ne vinkuvat myös, kun ne ovat peloissaan tai turhautuneita.

Koirat ovat laumaeläimiä. Osa niistä kärsii voimakkaasta eroahdistuksesta, kun ne joutuvat jäämään pidemmäksi aikaa yksin kotiin, ja ne saattavat silloin vinkua tuntikausia.

Murina viestintänä

”Nyt riittää”. Kun koira murisee, se varoittaa viimeisen kerran ennen kuin puree.

Niin oudolta kuin se kuulostaakin, ole tyytyväinen kun koirasi murisee. Murisemista ei pidä koskaan kieltää eikä rangaista koiraa siitä. Koira, jolta muriseminen on kielletty, saattaa purra heti ilman ennakkovaroitusta.

Kehon asento

Lajitoverit näkevät jo koiran kehon asennosta, onko se rauhallisella tuulella vai onko niiden syytä olla varuillaan.

Rentoutunut koira on myös rennossa asennossa. Jännittynyt koira näyttää jäykältä.

Dominoivat koirat tekevät itsensä suuriksi. Koiran elekieli on selkeää – aggressiivisen koiran keho on suunnattu ylöspäin ja eteenpäin. Se viestittää koko kehollaan: ”olen valmis hyökkäämään!”

Alistuvan koiran keho on sitä vastoin suunnattu alaspäin ja taaksepäin. Asento viestittää sen halusta paeta ja vetäytyä. Epävarmat ja pelokkaat koirat tekevät itsensä pieniksi. Äärimmäisessä tapauksessa ne jopa heittäytyvät selälleen osoittaakseen alistumisensa.

Koiran kehonkieli

Kehonkieli on tärkeä osa koiran viestintää. Äänellisen viestinnän lisäksi myös se on opittava tuntemaan hyvin, että ymmärrät lemmikkiäsi joka tilanteessa.

Hännän asento

Häntää heiluttava koira on iloinen. Tämä on kuitenkin vain osittain totta. Hännän heiluttaminen tarkoittaa, että koira on innoissaan tai hermostunut. Usein jää tulkinnan varaan, onko tunne positiivinen vai negatiivinen.

Tulet pitkän työpäivän jälkeen kotiin, koira tulee luoksesi ja sen häntä heiluu laajassa kaaressa sinne tänne? Koiran elekieli on helppo ymmärtää ja tällöin voit päätellä, että koira on iloinen jälleennäkemisestä.

Tuleeko vieras koira jäykästi liikkuen luoksesi ja tuijottaa sinua tiiviisti? Häntä heiluu lyhyillä liikkeillä? Silloin sinun on syytä olla varovainen.

Jäykkä, ylöspäin suunnattu häntä merkitsee, että koira haluaa provosoida. Vaakasuoraan taaksepäin osoittava häntä on uhkaava ele.

Jos koiran häntä osoittaa alaspäin, se on epävarma ja pelokas.

Silmät ja korvien asento

Jos koira katsoo suoraan eteenpäin ja kiinnittää katseensa vastapuoleen, tämä on tulkittava uhkana. Pupillit ovat pienentyneet. Myös korvat on suunnattu eteenpäin.

Taaksepäin suunnatut korvat merkitsevät pelkoa, epävarmuutta ja alistumista.

Rento koira on rento myös kasvoiltaan, ja sen pupillit ovat laajentuneet. Koira, joka ei ole aggressiivinen ja haluaa rauhoittaa tilannetta, kääntää päätään sivulle.

Vinkki luppakorvaisten koirien suhteen
Onko koirallasi luppakorvat? Silloin korvien liikkeitä on vaikea nähdä. Kiinnitä huomiota korvien tyveen.

Kun näytetään hampaita

Kun koira kohottaa ylähuulensa ja paljastaa pelkät etuhampaansa, on oltava varuillaan! Kyseessä on vakava uhka, jos myös keho on jäykkä ja koira tuijottaa kiinteästi.

Jos koira näyttää ”kaikki aseensa” paljastamalla kaikki hampaansa, kyseessä on todennäköisesti ”puolustava uhka”. Hampaiden paljastamisen aikana koira kääntää katseensa välillä pois. Keho on suunnattu taaksepäin ja alaspäin, häntä osoittaa alaspäin. Koira pelkää, mutta on valmis puolustautumaan.

Virnistys ja hymy koiran viestintänä

Myös tähän pätee “ei sääntöä ilman poikkeusta”: alistunut muoto hampaiden paljastamisesta on niin kutsuttu ”alistuva virne”. Siihen liittyy kyyristynyt ryhti, häntä heiluu tai se vedetään kehon lähelle.

”Alistuvasta virneestä” on kehittynyt ”sosiaalinen hymy”, jota koirat näyttävät vain ihmisille. Kuono on hiukan auki, huulet vedetty hiukan taaksepäin, ja asentoon liittyy rennosti pystyssä oleva asento ja heiluva häntä.

Ymmärrä koiran elekieltä videoiden avulla

Koirat liikkuvat usein hyvin nopeasti. Kun koira leikkii koirapuistossa yhdessä lajitoveriensa kanssa, on hienovaraisia kehon eleitä vaikea nähdä. Onko kyseessä yhä rauhanomainen leikki vai tiivistyykö tunnelma?

Jos haluat ymmärtää omaa koiraasi paremmin, kuvaa sitä seuraavalla lenkillä älypuhelimellasi. Katso video kerran hidastuksella, sillä se voi olla todellinen silmienavaaja.

Myös YouTubessa on paljon videoita, joiden aiheena on koiran elekieli.


Bärbel Edel
Profilbild von Magazin-Autorin Bärbel Edel

Olen journalisti, joka rakastaa eläimiä ja on jo kansanperinteiden opintojen kautta tutkinut koiran ja ihmisen suhdetta. Muutama vuosi sitten adoptoin kollikissan müncheniläisestä eläinsuojasta. Elvis on syy kissablogilleni "Lieblingskatze" ja sille, että kirjoitan nykyään paljon kissoista. Toivon, että artikkelini auttavat ihmisiä ymmärtämään lemmikkejään paremmin.


Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Rakastaako koirani minua? 10 merkkiä, jotka todistavat sen

Rakastaako koirani minua? Monet koiranomistajat pohtivat tätä kysymystä. Rakastaako koirani minua? Kun rakastamme jotakuta, olemme tietysti kiinnostuneita siitä, tunteeko tämä samoin meitä kohtaan. Haluamme osata lukea myös merkkejä, joilla eläinystävämme ilmaisevat kiintymystään. Lue artikkelista, mitä ne ovat.
5 min

Koiralle myrkylliset kasvit

Vaikka myrkytys riippuukin annoksen määrästä, on kuitenkin tärkeää tietää, mitä kasvia koirasi on syönyt. Tässä artikkelissa käydään läpi yleisimmät koiralle myrkylliset kasvit. Tieto auttaa eläinlääkäriä kohdentamaan koiran hoitoa ja tiedät, mitä kasveja sinun tulisi välttää kotona.
7 min

Koiranpennun osto: 12 kysymystä koirankasvattajalle

Joko olet löytänyt lempirotusi? Siinä tapauksessa tuskin maltat odottaa, että saat vihdoin ottaa pienen pennun mukaan kotiisi. Välttyäksesi kuitenkin ikäviltä yllätyksiltä, sinun tulisi ostaa valitsemasi rotukoira ainoastaan luotettavalta koirankasvattajalta. Seuraavat 12 kysymystä auttavat sinua ottamaan selvää, onko kasvattaja luotettava ennen kuin ostat koirapennun.