Basset hound

Basset hound

Basset houndin surullinen katse hämää, sillä useimmat bassetit ovat luonteeltaan pieniä ilopillereitä ja tartuttavat iloisuutensa myös muihin. Kun koira porhaltaa ulkona pitkät riippukorvat viuhuen, saa se kaikki eläinten ystävät hyvälle tuulelle. Seuraavassa esittelemme tämän lyhytraajaisen metsästyskoirarodun, joka on monessa perheessä uskollinen seuralainen.

Pitkät korvat, lyhyet jalat

Bassetin säkäkorkeus on korkeintaan 38 cm ja paino 25–35 kg, joten se on lyhyine jalkoineen varsin tanakka koira. Rotumääritelmän mukaisesti se on matalaraajainen ja huomattavan vankka. Huomio kiinnittyy suhteellisen pitkään selkään ja suuriin riippukorviin. Rodun edustajien aina vähän synkkämielinen katse on peräisin risteytyksestä vihikoirien kanssa, mikä on vaikuttanut myös koiran pään ja irtonaisen tuntuisen nahkan ulkomuotoon. Bassetin turkki on sileä, lyhyt ja pinnanmyötäinen, mutta ei liian hienokarvainen. Se on tavallisesti kaksi- tai kolmivärinen, väreinä musta, valkoinen ja ruskea. Myös kaikki englantilaisperäisten ajokoirien värit ovat hyväksyttäviä.

Englantilainen koirarotu ranskalaisilla sukujuurilla

Matalaraajaiset koirat (ranskankielinen sana “bas” tarkoittaa matalaa) olivat Belgiassa ja Ranskassa vuosisatojen ajan suosittuja. Nykyisten basset houndien sanotaan olevan peräisin ranskalaisesta artoisinbassetti-koirarodusta (ranskaksi Basset d’Artois), joka risteytettiin 1800-luvun loppupuolella normandianbassetin eli Basset Artésien Normandin kanssa. Vuonna 1863 Pariisissa pidetyssä koiranäyttelyssä basset hound oli esillä omana rotunaan. Sen jälkeen basset houndeja tuotiin Englantiin, jossa niitä risteytettiin beaglejen ja myöhemmin myös vihikoirien kanssa. Näin ne saivat nykyisenlaisen ulkomuotonsa. Englannin kennelklubi, joka toimii brittiläisten rotukoirayhdistysten kattojärjestönä, tunnusti rodun vuonna 1880. Vuonna 1936 perustettiin Amerikan basset hound klubi.

Toisen maailmansodan aikana bassettien lukumäärä Euroopassa väheni huomattavasti niin, että sodan loputtua niitä oli kasvatuskäytössä jäljellä vain muutamia. Iso-Britanniassa koirankasvattaja Peggy Keevil elvytti basset houndin geenipoolin ottamalla siihen mukaan ranskalaisen normandianbassetin. Tällä tavalla hän vaikutti merkittävästi rodun jalostukseen Euroopassa.

Suomeen ensimmäiset bassetit tulivat 1960-luvun alkupuolella. Basset hound -rotuisia koiria rekisteröidään Suomessa vuosittain noin 50 yksilöä, ja niitä on maassamme kaikkiaan alle 400 yksilöä. Bassetit olivat 1970-luvulla suosittuja monessa maassa ja etenkin Saksassa, Iso-Britanniassa ja USA:ssa niillä oli muotikoiran maine. Tämä ei sinänsä ollut rodun kannalta hyväksi, sillä jalostuksessa jo ennestäänkin silmäänpistävää ruumiinrakennetta korostettiin liiaksi korvien ja selän osalta. Näihin aikoihin yksi kuuluisimpia bassetteja oli yhdysvaltalaisessa Columborikossarjassa esiintynyt bassetti, joka oli sarjassa saanut yksinkertaisesti nimen ”Dog” (suomeksi Koira). Tämä kulki toisinaan nuhjuiseen popliinitakkiin pukeutuneen, sikareita sauhuttelevan komisarion mukana selvittelemässä Los Angelesissa tehtyjä henkirikoksia.

Luonne: ystävällinen perhekoira

Basset houndit ovat seurallisia ja sopuisia. Koska ne pitävät lapsista ja ovat luonteeltaan hyväntahtoisia, ne sopivat hyvin perhekoiriksi. Leikkien lomassa bassetti voi tosin kaataa pienimmät lapset kumoon, eli sen keveyttä ei kannata aliarvioida. Se pystyy ystävällisellä ja herttaisella tavallaan tekemään tuttavuutta myös kissojen kanssa. Se ei ole milloinkaan aggressiivinen tai pelokas, vaan suhtautuu leppoisasti myös vieraisiin ihmisiin ja koiriin. Tästä huolimatta se saattaa haukkua postinkantajaa tarkoituksenaan reviirin puolustaminen, mutta ei silloinkaan hyökkää kimppuun.

Bassetti ei pidä siitä, että se jätetään pitkäksi aikaa yksin, vaan haluaa olla kaiken aikaa oman perheensä seurassa. Siltä ei kannata odottaa erityisiä kiintymyksenosoituksia, vaikka poikkeuksiakin on. Rotu on ajan mittaan sopeutunut perhekoirana oloon erinomaisesti, mutta silti joillakin basseteilla voi olla vielä jäljellä vahva metsästysvietti, mikä on hyvä huomioida ulkoilulenkeillä. Metsästyskoirien tapaan bassetin luonteeseen kuuluu myös taito toimia itsenäisesti. Tämä tosin ilmenee toisinaan myös itsepäisyytenä ja peräänantamattomuutena.

zweifarbig basset hound welpe © miraswonderland / stock.adobe.com

Terveys: vältä äärimmäisyyksiä

Pitkäselkäisillä koirilla, kuten basset hound tai mäyräkoira, saattaa esiintyä välilevyongelmia ja jopa niistä johtuvia halvauksia. Jotta vaivoilta vältyttäisiin, on vältettävä rappusissa kulkemista. Lisäksi bassetin pitkät korvat ovat alttiita kroonisille korvatulehduksille.

Basset houndilla esiintyviä mahdollisia selkä- tai korvasairauksia voi välttää hankkimalla pentu koirankasvattajalta, joka käyttää kasvatuksessa rotumääritelmän mukaisia ja terveitä yksilöitä, joiden voi luonteensa, ulkomuotonsa ja sukutaulunsa perusteella olettaa soveltuvan kasvatukseen.

Tanakanpuoleiselle bassetille kehittyy herkästi ylipainoa, joten on huolehdittava, että se saa laadukasta ja energiapitoisuudeltaan tasapainoista ruokaa sekä riittävästi liikuntaa. Liikunta on tarpeen jo siitäkin syystä, että rotu ei ole luonteeltaan erityisen energinen ja jää mielellään sohvalle lepäilemään.

Lämpimimpinä kesäpäivinä koira on hyvä viedä ulos pitkille kävelylenkeille aamun tai illan viileydessä, sillä se ei pidä kuumuudesta. Kuumalla säällä bassetin oloa saa helpotetuksi kastamalla sen korvalehdet kylmään veteen. Talvikylmäkään ei ole hyväksi. Sitä ei pitäisi viedä kovilla pakkasilla pitkille kävelylenkeille, jotta se ei matalajalkaisena palelluttaisi vatsaansa, sukuelimiään ja riippukorviaan. Terve bassetti voi elää noin 12-vuotiaaksi.

Hoito: päivittäinen korvatarkastus

Basset houndin turkki on helppohoitoinen. Riittää kun sen harjaa pehmeällä harjalla joka toinen päivä, jotta irtokarvat irtoaisi. Riippukorvat ja silmät on syytä tarkastaa ja puhdistaa säännöllisesti, koska ne ovat alttiita tulehduksille. Korvia tarkastettaessa on hyvä kiinnittää huomiota ettei korvalehtien sisäpuolelle ole tarttunut pieneliöitä tai likaa, eikä niihin ole päässyt muodostumaan hiertymiä.

Lämpimän kostea ilma riippukorvien alla tekee korvat tulehdusalttiiksi. Koira kannattaakin totuttaa korvien tarkastamiseen jo pennusta alkaen. Tarkastuksesta voi tehdä rutiininomaisen tapahtuman, joka samalla vahvistaa koiran ja ihmisen välistä ystävyyssuhdetta.

Korvat voi puhdistaa ulkopuolelta hellävaraisesti käyttämällä pumpulia tai sopivan kokoista vanulappua – vanupuikkoja ei ole syytä käyttää korvien puhdistuksessa. Korvat voi puhdistaa sisäpuolelta asianmukaisella korvanpuhdistusaineella. Jos korvalehtiin on tullut hiertymiä, niihin voi sivellä ihoystävällistä voidetta. Kannattaa kysyä vaivan hoitoon myös eläinlääkärin neuvoja.

Kasvatus johdonmukaisesti ja kärsivällisesti

Bassettia on koulutettava johdonmukaisesti jääräpäisyyden välttämiseksi. Koiran kanssa toimittaessa on oltava tilanteesta riippuen suurpiirteinen ja joustava, sillä omapäisyys kuuluu sen perusluonteeseen. Sitä ei saa pakottaa eikä käyttää kovia otteita. Bassetti toimii ympäristössään leppoisasti oman mielensä mukaan, eikä pidä käskyjen noudattamista tärkeänä. Sitä voi yrittää kouluttaa leikkimielisesti niin, että samalla sekä koiralla että kouluttajalla on hauskaa. Koulutuksen voi järjestää myös niin, että etsii jo ennen koiran taloon tuloa koirakoulun, jossa on kokemusta bassetin tapaisten itsepäisten koirien kouluttamisesta. Bassetin koulutuksen on sujuttava aina hyväntahtoisesti ja johdonmukaisesti sekä suurella kärsivällisyydellä.

Nuuskijalle tehtäviä

Bassetti pitää lyhyistä raajoistaan huolimatta liikunnasta. Alun perin metsästyskoirana toiminut bassetti taittaa mielellään pitkiä matkoja mutta vain oman tahtinsa mukaan. Kävelylenkkien lisäksi se pitää kaikenlaisista etsimistehtävistä. Koska rodulla on tarkka hajuaisti, sen kanssa kannattaa harrastaa jäljestystä tai antaa sille tehtäväksi löytää esineitä hajuaistin perusteella.

basset hound dans l'herbe © BillionPhotos.com / stock.adobe.com

Olisiko basset hound sinulle sopiva koira?

Monista metsästyskoirista poiketen bassetti on mukava seurakoira ja sopii myös perhekoiraksi. Se sopii hyvin myös liikunnasta vähemmän pitäville ihmisille, joiden aika kuluu mieluummin mukavasti kotosalla. Koiran kasvatukseen on varattava reippaasti aikaa.

Rotu ei pidä yksinolosta. Se pitää sen sijaan lapsista, minkä vuoksi sen voi ottaa perhekoiraksi. Bassetit eivät yleensä pane pahakseen, vaikka niitä jopa vedetään korvasta. Lapsille on kuitenkin jo etukäteen selvitettävä, että koiran kanssa on toimittava hyväntahtoisesti ja sen rauhallista olemusta kunnioittaen. Niin siitä saa itselleen hyvän ystävän koko elämän ajaksi.

Basset hound sopii rauhallisen ja seurallisen luonteensa vuoksi myös vanhuksille, jotka voivat mennä sen kanssa yhdessä rauhallisille kävelyille. Ennen kuin ryhdytään koiraa hankkimaan, on varmuuden vuoksi testautettava kaikki perheen jäsenet koira-allergian varalta.

Bassetti arvostaa pihalla liikkumista. Pihan on hyvä olla aidattu, jotta se ei pääse karkaamaan mutta voi kuitenkin liikkua vapaasti ja vaikka aina välillä jäljestää jotakin. Rodulle ominaisen pitkän selän vuoksi bassetin ei saisi antaa kulkea portaissa. Suositeltavaa on, että sitä kannetaan, jos on kuljettava portaissa.

Ennen kuin koiraa aletaan etsimään omaan kotiin, on syytä miettiä, onko sitä varten tarpeeksi aikaa ja rahaa. Päivittäisen ulosviennin, leikkimisen ja hellyydenosoitusten lisäksi siitä on oltava vastuussa pentuiästä lähtien myös silloin, kun ollaan lomalla tai sairaana. Koira on helppo ottaa mukaan kesämökille, mutta hotellissa sen kanssa asuminen ei aina onnistu. On myös muistettava hankkia bassetille sen tarvitsemat perusvarusteet, eli ruokakuppeja, talutusnuoria, harjoja, kampoja ja sopiva makuupaikka peitteineen. Sille on tarjottava päivittäin terveellistä ruokaa ja vietävä säännöllisesti eläinlääkärin tarkastuksiin, mikä kaikki maksaa. Lisäksi koiran sairastumisesta saattaa aiheutua yllättäviä lisäkuluja.

Näin löydät itsellesi bassetin

Jos olet päättänyt hankkia itsellesi koiran ja haluat sen olevan basset hound, on sitä etsittävä. Suomen Bassetkerho ry -järjestöön kuuluu puolisen tusinaa rekisteröityä basset houndin kasvattajaa, joilta voi kysellä uusista pennuista.

Koiraa hankittaessa kannattaa ensin selvittää millainen koira on terveydeltään. Pieni bassetin pentu voi saada lähes kenet tahansa ihastumaan itseensä, mutta kun pennun ottaa omakseen, on käytettävä etupäässä tervettä järkeä. Niinpä pentua ei kannata hankkia paperittomana, edullisesti ja tietämättä tarkalleen sen terveydestä pentutehtailijoilta. Vaikka voikin ajatella pelastavansa pennun omaan hyvään kotiinsa, tarkoittaa se kuitenkin käytännössä sitä, että pentutehtailijalla on tulevaisuudessakin kysyntää. Eläinten kärsimykset jatkuvat, kun niitä tuotetaan rotumääritelmistä ja jalostusohjeista välittämättä sekä huolehtimatta eläinten terveydestä ja sopivasta hoidosta.

Bassetilla ei saisi olla rotuominaisuuksien kärjistettyjä piirteitä, kuten liian pitkää selkää, liian pitkiä riippukorvia tai liian irtonaista ihoa. Kärjistetyt ominaisuudet heikentävät yleensä koiran terveyttä. Koiriaan vastuuntuntoisesti kasvattavan luona pääsee myös käymään. Tällöin tapaa koiranpennut niiden kasvuympäristössä ja usein myös pentujen vanhemmat. Osaava koirankasvattaja vastaa auliisti kaikkiin pentuja koskeviin kysymyksiin, kuten pennun terveys ja luonne sekä millaisia jalostustavoitteita kasvattaja työssään painottaa. Toisaalta kasvattaja esittää pentua etsivälle kysymyksiä, sillä hän haluaa varmistua, että kasvatit pääsevät hyvään kotiin. Yleensä koirankasvattajaan voi ottaa yhteyttä ja kysyä koiranpitoon liittyviä neuvoja myös sen jälkeen, kun pentu on jo uudessa kodissa.

Jos haluaa aikuisen bassetin, voi niitä kysellä esimerkiksi Suomen Basset Hound – yhdistys ry:ltä ja Suomen Bassetkerho ry:n pentuvälityksen kautta. Aina toisinaan voi käydä niin, että täysikasvuiselle koiralle pitää löytää uusi koti. Aikuisen koiran etuna on, että se on normaalisti jo oppinut ainakin tavallisimmat koiran säännöt. Niin se sopii koiraksi aloittelijallekin, jonka ei tarvitse kasvattaa koirapentua itse.

Aikuisen koiran aiempi omistaja tai sitä hoitanut pystyy yleensä kertomaan, miten hyvin kyseinen koira sopisi koiraa etsivälle. Koiraa uudelle omistajalle luovutettaessa on sen mukana oltava rokotustodistus, todistus koiran alkuperästä sekä mielellään myös terveydentilatodistus. Mukana saattaa tulla myös ruokaa, jota koira on tottunut syömään sekä koiran oma peitto. Eläinsuojeluyhdistyksen tiloihin basset houndeja päätyy vain harvoin, mutta sieltä voi löytää sekarotuisia bassetteja, jotka saattavat hyvinkin olla iloisia ja hyväntahtoisia kuin puhdasrotuiset bassetitkin. Ne olisivat varmasti mielissään uudesta omasta kodista.

Toivotamme kaikille bassetin omistajille monia iloisia yhteisiä päiviä.

Samankaltaisia artikkeleita
Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Pomeranian

Nämä pienet pyörremyrskyt eivät tee vaikutusta koollaan, vaan ystävällisyydellään, itsevarmuudellaan ja energiallaan. Ei siis ihme, että pieni pystykorvainen pomeranian valtaa koiraihmisten sydämiä ja koteja.

8 min

Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira (kutsutaan myös sheltiksi) on pieni energiapakkaus, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Sillä on sirot kasvonpiirteet, joita ympäröi uhkea harja. Sen oppimishalu ja empatia tekevät siitä myös ihanan seurakoiran.

8 min

Suomenlapinkoira

Ystävällinen ja hyväntuulinen suomenlapinkoira on löytänyt omistajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Jos olet kiinnostunut tästä koirarodusta, sinulla tulisi olla tämän koiran kanssa yksi yhteinen mielenkiinnon kohde ja se on liikkuminen – eri toteen luonnossa.