Perhekoira: vinkkejä ja suosittuja koirarotuja

perhekoira beagle

Elämä perhekoiran kanssa tuottaa uskomattoman paljon iloa, mutta se vaatii myös tiettyjä sääntöjä.

Perhekoira – uskollinen seuralainen, leikkikaveri ja lohduttaja: Lapset rakastavat koiria, ja lähes jokainen lapsi toivoo perheeseen koiraa. Jotta perheen ja koiran välinen yhteiselämä olisi sujuvaa, on noudatettava muutamia sääntöjä. Täältä voit lukea niistä lisää ja saat lisäksi tietää, mitä rotuja pidetään erityisen hyvin lapsiperheisiin sopivina.

Koirat tekevät lapsille hyvää

Jossain vaiheessa lähes jokainen lapsi ilmaisee haluavansa oman koiran. Mutta pitäisikö vanhempien täyttää tämä toive perhekoirasta? Koirat voivat toden totta tuoda iloa perheen elämään ja vaikuttaa erittäin myönteisesti lasten kehitykseen.

Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että koirien kanssa kasvavat lapset ovat tasapainoisempia, sosiaalisempia ja vähemmän aggressiivisia.  Perhekoira luo turvallisuuden tunteen ja vahvistaa itseluottamusta, sillä se seisoo lapsen rinnalla puolueettomasti ja tarjoaa lohtua kaikissa elämäntilanteissa.

Lisäksi koiran kanssa kasvavat lapset viettävät paljon aikaa ulkona ja ovat yleensä kiinnostuneempia liikkumisesta kuin ilman koiraa kasvavat. Lisäksi he oppivat ottamaan huomioon muiden tarpeet, kunnioittamaan rajoja ja ottamaan vastuuta.

Pitäisikö lapsesi kasvaa perhekoiran kanssa?

Monista myönteisistä puolista huolimatta koiraa ei tulisi ostaa hetken mielijohteesta lähimmästä eläinsuojelusta tai kasvattajalta. Lemmikin, erityisesti koiran, hankkimista on harkittava huolellisesti. Koiraa ei saa antaa uuden lelun tavoin syntymäpäivä- tai joululahjaksi.

Vanhempien tulee keskustella yhdessä lapsensa kanssa siitä, millaisia muutoksia koiran muuttaminen perheeseen tuo tullessaan. Koira kaipaa päivittäin huomiota ja liikuntaa, ja sitä on koulutettava johdonmukaisesti.

Lisäksi se tarvitsee tarpeiden mukaista ravintoa, sitä on käytettävä säännöllisesti eläinlääkärillä ja sille tulisi tarjota kodissasi viihtyisä paikka (kori, koiranpeitto), johon se voi halutessaan vetäytyä omiin oloihin pakoon perhe-elämän hälinää.

Koiran pitäminen maksaa sanan varsinaisessa merkityksessä aikaa ja rahaa. Kaikkien perheenjäsenten tulisi olla tästä tietoisia ja jakaa toive yhteisestä perhekoirasta. Älä koskaan hanki koiraa pelkästään lasten mieliksi – myös sinun ja kumppanisi on oltava vakuuttuneita karvaisen perheenjäsenen tuomista eduista.

Valmistautuminen perhekoiran saapumiseen

Riippuen siitä, kuinka pieniä lapsesi ovat, he eivät tietenkään pysty täysin ymmärtämään kaikkia lemmikin hankkimiseen liittyviä seikkoja. Vastuu perhekoirasta on siksi ensisijaisesti vanhemmilla.

Jo päiväkoti-ikäisille lapsille voidaan kuitenkin kertoa, että koira tuo mukanaan muutoksia perheen arkeen, ja että eläimen pitäminen vaatii tiettyjen sääntöjen noudattamista. Vaikka innostus uutta koiraa kohtaan vähitellen laimenee, nelijalkaisen ystäväsi on saatava liikuntaa joka päivä. Riippumatta siitä, sataako ulkona vettä tai makaisitko itse mieluummin sohvalla.

Myöskään lomat tai ”spontaanit reissut” ystävien ja sukulaisten luo tai leirintäalueelle eivät onnistu koiran kanssa ilman suunnittelua. Mieti, kuka perheestäsi on päävastuussa koiran hoidosta. Kuka lähtee sen kanssa kävelylenkille? Kuinka varmistat, että ruokinta-aikoja noudatetaan? Kuka hoitaa turkkia? Ja kuka huolehtii koirasta, kun olet itse sairas tai haluat matkustaa?

Koululaisille voi jo antaa tiettyjä tehtäviä, ja ehkä voit jakaa vastuun päivittäisistä kävelylenkeistä sisarusten kesken. Mitä tarkemmin jaatte vastuut etukäteen, sitä vähemmän riitoja syntyy myöhemmin ja sitä harmonisemmin yhteiselämä perhekoiran kanssa sujuu.

musta koira ja lapsi © melounix / stock.adobe.com
Laatikaa yhdessä lasten kanssa säännöt perhekoiran hoitamisesta.

Vinkkejä lasten ja koirien yhteiselämään

Koiran saapumiseen valmistautumiseen kuuluu myös se, että kerrot lapsillesi tarkasti, miten koiran kanssa tulee käyttäytyä. On myös tärkeää opettaa lapsille tietyt säännöt, jotka koskevat arkea koiran kanssa. Lapsesi on opittava, että uusi koira ei ole pehmoeläin, jonka voi ottaa mukaan ja heittää pois mielensä mukaan. Koiralla on tarpeita, joita on kunnioitettava.

Lapset oppivat toimimaan koiran kanssa tietenkin parhaiten käytännössä, mutta voit kertoa lapsillesi tietyistä aiheista jo etukäteen. Joskus on hyödyllistä kirjoittaa säännöt ylös yhdessä perheen kanssa ja ripustaa ne kotona seinälle. Piirretyt kuvat tai pienet symbolit auttavat erityisesti pieniä lapsia omaksumaan säännöt ja noudattamaan niitä.

Olemme koonneet alle tärkeimmät säännöt lasten ja perhekoiran yhteiselämää varten – päätät tietenkin itse, haluatko vielä täydentää omia ”perhesääntöjäsi”.

Kiinnitä huomiota koiran kehonkieleen

Valitettavasti koirat eivät osaa puhua eivätkä näin ollen kertoa meille, miltä niistä tuntuu tai mitä ne tarvitsevat. Mutta jos kiinnitämme tarkasti huomiota niiden kehonkieleen, se voi paljastaa paljon heidän tunteistaan.

Lapsestasi ei tietenkään tule ”koirakuiskaajaa” yhdessä yössä, mutta kannattaa aika ajoin käyttää aikaa selittääksesi lapselle, mitä koira yrittää kertoa käytöksellään.

Jos koira heiluttaa hieman häntäänsä ja katsoo lasta tarkkaavaisesti, se haluaa huomiota. Tämä tarkoittaa, että perhekoira on iloinen leikkiessään lapsesi kanssa. Jos koira sen sijaan kyyristelee ja vetää häntänsä takajalkojensa väliin, se tarkoittaa, että se on epävarma ja ahdistunut ja että se kannattaa jättää rauhaan.

Jos koira näyttää hampaansa tai nostaa häntänsä suoraan ylöspäin, kannattaa olla varovainen. Tällöin on parasta viedä koira pois tilanteesta ja lapsen luota.

Anna koiran nukkua rauhassa korissaan

Aivan kuten sinä tarvitset oman sängyn, myös perhekoira tarvitsee kotona oman paikkansa: korin tai viihtyisän nurkkauksen. Kerro lapsellesi, että tämä on ”koiran valtakunta”, jonne muilla perheenjäsenillä ei ole asiaa.

Jos koira vetäytyy makaamaan patjalleen tai koriinsa, se haluaa olla rauhassa, eikä lapsi saa häiritä sitä.

Älä häiritse ruokailevaa koiraa

Koira tarvitsee rauhaa myös ruokaillessaan. Tee lapsellesi selväksi, että koiraa ei saa repiä pois ruokintapaikaltaan eikä sen ruokakuppia saa koskaan ottaa pois.

Jos koiria häiritään syömisen aikana, ne kokevat tämän hyökkäyksenä luontaista ruokailuoikeuttaan kohtaan ja – luonteesta riippuen – puolustavat tätä oikeutta hinnalla millä hyvänsä.

Tutustu valikoimastamme löytyviin koiranruokiin.

Älä vedä koiraa turkista, korvista tai hännästä

Koiran pitkä häntä voi joskus tuntua varsin houkuttelevalta, varsinkin pienten lasten mielestä. Kiusaus vetää siitä on suuri. Selitä lapsellesi, että koira ei ole pehmolelu ja että sen nykiminen, vetäminen tai työntäminen sattuu yhtä paljon kuin se sattuu meihin.

Koska koira ei osaa puhua, se käyttää turkkiaan, korviaan ja häntäänsä ilmaisukeinoina ja saattaa reagoida aggressiivisesti näihin tärkeisiin ruumiinosiin kohdistuviin ”hyökkäyksiin”.

Selitä lapsellesi, että koira haluaa tulla kohdelluksi niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan. Se ei missään nimessä halua, että kukaan vetää sitä turkista tai työntää sitä.

Älä tuijota koiraa silmiin

Kun koira kohtaa lajitoverin ja katsoo sitä tiukasti silmiin kääntämättä päätään poispäin, se tarkoittaa: ”En pelkää sinua – olen sinua vahvempi!”

Jos lapsi tuijottaa koiraa silmiin, nelijalkainen ystävä saattaa kokea tämän haasteena tai jopa uhkana asemaansa kohtaan perheessä. Lapsi saa toki katsoa koiraa, mutta hänen ei tule kohdata perhekoiraa suoraan edestäpäin ja tuijottaa sitä tiukasti silmiin ”jähmettyneenä”.

Pysy kaukana koiran hampaista leikin aikana

Leikin aikana voi sattua puremavahinkoja: Lapsi pitelee keppiä kädessään ja haluaa heittää sen, koira nappaa kiinni ja tarttuu vahingossa lapsen käteen.

On tärkeää, että koira oppii rajat alusta alkaen ja ymmärtää käskyt ”ei” tai ”irti”. Myös lapset voivat opetella sanomaan asianmukaiset käskyt kuuluvasti ja selkeästi tai antamaan perhekoiralle selkeän käsimerkin, joka kertoo koiralle, että sen on oltava paikoillaan.

Pennuille tai nuorille koirille tämä on tietysti erityisen vaikeaa, joten on turvallisempaa, jos lapsi varoo aluksi menemästä liian lähelle koiran hampaita.

Älä ota koiran leluja pois

Lasten tavoin koiratkaan eivät pidä siitä, että niiden lelut otetaan niiltä yhtäkkiä pois. Koiran lelut eivät kuulu lasten leikkeihin – ja päinvastoin.

Jos koira kaikesta huolimatta tarttuu suullaan lapsen suosikkinukkeen tai pehmolelun, lapsen ei koskaan pidä yrittää napata lelua takaisin noin vain.

Lapsen tai vanhemman on käskettävä koiraa pudottamaan lelu käyttämällä ”irti”-käskyä. Joskus auttaa, kun annat koiralle herkun palkkioksi lelun luovuttamisesta.

Jos mikään näistä ei auta eikä koira halua luopua lelusta, sinun kannattaa rauhoitella lasta viemällä hänet toiseen huoneeseen ja jättää koira ja lelu rauhaan.

Koira ei pidä siitä, että se jätetään yksin ja huomiotta, joten se luultavasti tajuaa pian, että sen täytyy luovuttaa lelu saadakseen jälleen haluamaansa huomiota perheeltään.

Leiki koiran kanssa vain silloin, kun aikuinen on lähellä

Tämä viimeinen sääntö koskee ennen kaikkea pieniä lapsia. Vaikka koira olisi kuinka kiltti ja kärsivällinen, joskus sen temperamentti voi yksinkertaisesti ottaa yliotteen. Koira ei tee tätä pahantahtoisuuttaan, vaan näin voi käydä myös leikin aikana, kun koira ja lapset touhuavat innokkaasti yhdessä.

On tärkeää, että paikalla on aikuinen, joka tekee koiralle selväksi, että sen on oltava varovainen, sillä ihmislapsi ei ole yhtä kestävä kuin esimerkiksi koiran sisarus. Koirat pitävät lapsia yleensä heikompina tai ainakin samanarvoisina pelkästään kokonsa vuoksi. Siksi ne eivät välttämättä noudata lapsen antamia käskyjä.

Myöskään vauvoja ei saa koskaan jättää yksin koiran kanssa, vaikka ne nukkuisivat rauhallisesti kehdossaan. Vanhempana sinulla on valvontavastuu, vaikka luuletkin tuntevasi koirasi hyvin: Se on ja pysyy eläimenä, joka reagoi ennalta arvaamattomiin tapahtumiin tai tiettyihin tilanteisiin eri tavoin kuin me ihmiset.

Mitkä koirat ovat erityisen lapsirakkaita?

Sopivatko jotkut koirarodut toisia paremmin perhekoiriksi? Ja pitävätkö narttukoirat uroskoiria enemmän lapsista? Näihin kysymyksiin on vaikea antaa yhtä vastausta. Loppujen lopuksi jokainen koira on – rodusta tai sukupuolesta riippumatta – oma yksilönsä ja kokee elämänsä aikana erilaisia asioita.

Perhekoiran valinnassa voit kuitenkin kiinnittää huomiota tiettyihin kriteereihin ja luonteenpiirteisiin, jotka voivat helpottaa sinun ja lastesi elämää nelijalkaisen ystävän kanssa.

lapsiystävällinen beagle © Przemyslaw Iciak / stock.adobe.com
Koiranlelut eivät kuulu lasten leikkeihin – ja toisinpäin.

Tasapainoinen perhekoira

Lapsiperheessä on paljon hälinää ja melua. On tärkeää, että koirasi pysyy rentona ja säilyttää sisäisen rauhansa, olipa kotonasi kuinka hektistä tahansa. Koira joutuu lisäksi kestämään huomiotta jäämisen läksyjen, vaipanvaihdon ja urheiluharrastusten vuoksi.

Koiralla on oltava korkea ärsytyskynnys

Koira ei saa olla pelokas eikä osoittaa minkäänlaisia aggressiivisuuden merkkejä. Toisin kuin yksin asuvan kotitaloudessa, lapsiperheessä koira altistuu monille ärsykkeille.

Lapsiperheessä käy paljon erilaisia vieraita, jotka leikkivät ja telmivät äänekkäästi. Koira ei saa hermostua näistä tapahtumista ja äänistä.

Kohtalainen liikkumisen tarve

Lapsiperheen arki sopii usein melko hyvin yhteen koulun, päiväkodin, urheiluharrastusten tai musiikkituntien kanssa. Arjessa ei kuitenkaan ole paljon aikaa tuntikausia kestäville kävelylenkeille, metsäretkille tai koiraurheilulle.

Luonnollisesti sinun tulee yrittää yhdistää perheen aktiviteetit koiran kanssa liikkumiseen. Ehkä voit lenkkeillä koirasi kanssa samalla kun poikasi pelaa jalkapalloa? Tai voit hyödyntää matkat päiväkotiin, kouluun tai musiikkikouluun viedäksesi koiran kävelylle.

Myös viikonloppureissut tulee suunnitella siten, että koirallasi on mahdollisuus viettää aikaa ja liikkua mahdollisimman paljon ulkona. Koirarodut, jotka vaativat paljon liikuntaa, kuten huskyt tai vinttikoirat, eivät sovellu perhekoiriksi.

Hoito ei saa olla liian vaativaa

Turkin harjaaminen päivittäin, huopumien poistaminen kammalla tai koiran peseminen saattavat viedä melko paljon aikaa joidenkin koirarotujen, kuten bernhardinkoiran tai pitkäkarvaisen collien kohdalla. Lapsiperheissä aika on yleensä kortilla.

Joihinkin perheisiin sopiikin paremmin lyhytkarvainen koira, jonka hoito vaatii vähemmän vaivaa.

Perheystävälliset koirarodut

Labradorinnoutaja

Labradorinnoutajat ovat ystävällisiä, hyväluonteisia ja ennakkoluulottomia. Ne ovat hyvin kärsivällisiä ja tekevät paljon miellyttääkseen ihmistä. Aggressiivisuus tai hermostuneisuus ovat vieraita tämän rodun edustajille. Noutajakoirina ne rakastavat keppien heittelyä ja nauttivat täysin rinnoin lasten kanssa leikkimisestä.

Kultainennoutaja

Myös kultaisetnoutajat ovat erittäin suosittuja perhekoiria. Ei ihme, sillä ne ovat älykkäitä, rauhallisia ja kärsivällisiä. Niiden vartiointi- ja suojeluvaisto ovat hyvin vähäisiä. Ne pysyvät leikkisinä vanhuuteen asti ja rakastavat seuraa. Suuri määrä lapsia, vierailevat kaverit ja aktiivinen toiminta eivät tuota ongelmaa näille ystävällisille ja hyväluonteisille koirille.

Dalmatialaiset

Näitä upean laikullisen turkin omaavia koiria pidetään helposti koulutettavina, kärsivällisinä ja leikkisinä. Dalmatialaiset ovat myös suhteellisen helppohoitoisia lyhyen turkkinsa ansiosta. Nämä koirat eivät siis ole ainoastaan filmitähtiä, vaan sopivat myös lapsiperheisiin.

Lue myös dalmatialaisen rotukuvaus!

Bokseri

Bokserin kärsivällisyys ei ihan pienestä hätkähdä. Toisin kuin niiden nimi antaa ymmärtää, nämä koirat ovat erittäin hyväluonteisia ja rauhallisia. Ne rakastavat leikkimistä, mutta mutkattoman luonteensa ansiosta ne hyväksyvät myös sen, että perheellä ei ole siihen aina aikaa.

Beagle

Sekä kokonsa että luonteensa ansiosta beaglea voidaan kuvailla erittäin lapsiystävälliseksi. Se nauttii ihmisten seurasta. Se tulee kuitenkin hyvin toimeen myös vieraiden tai muiden koirien kanssa ja viihtyy erityisen hyvin aktiivisissa perheissä.

Collie

Sen, että colliet ovat lapsirakkaita, uskollisia ja älykkäitä koiria, olemme oppineet ”Lassie”-sarjasta. Kaikkia collie-rotuja pidetään helposti koulutettavina ja kiintyvinä perhekoirina.

Paimenkoirina niillä on kuitenkin myös suuri liikkumisen tarve ja hyvin voimakas suojeluvaisto. Perheet, jotka hyväksyvät rodun tarpeet, tietävät, että colliesta he saavat uskollisen ja rakastettavan kumppanin rinnalleen.

Cavalier kingcharlesinspanieli

Lapset rakastavat tätä koiraa, jolla on uskollinen katse ja pörröiset luppakorvat. Ja todellakin: Leikkisän ja ystävällisen luonteensa ansiosta tämä koira sopii erinomaisesti perheen lemmikiksi. Se rakastaa ihmisten seuraa ja viihtyy hyvin perheessä, jossa on paljon lapsia.

Lue myös cavalier kingcharlesinspanielin rotukuvaus!

Englanninbulldoggi

Vaikka monien mielestä ei siltä näytäkään, bulldoggi on erinomainen perhekoira. Toisin kuin sen syvät rypyt ja toisinaan tylynnäköinen ilme antavat ymmärtää, bulldoggi on erittäin hyväluonteinen ja ystävällinen. Edes kovaääninen lasten hälinä tai villi riehuminen eivät häiritse sitä.

Berninpaimenkoira

Myös berninpaimenkoiralla on kadehdittavaa ”sisäistä rauhaa”. Edes päiväkotilasten äänekäs lauma ei hermostuta näitä suurikokoisia ja kauniita koiria. Rotua ei yleensä pidetä kovin leikkisänä, joten se ei vaadi perheeltään jatkuvaa viihdytystä. Ne tuntevat olonsa mukavaksi, kun ne voivat rauhassa katsella perheen touhuja suuressa puutarhassa.

Irlanninsetteri

Irlanninsetteri ei ole paras valinta vahtikoiraksi. Se on nimittäin avoin ja ystävällinen kaikkia kohtaan. Tämän ominaisuutensa sekä uskollisuutensa ja oppimishalukkuutensa ansiosta sitä suositellaan kuitenkin perhekoiraksi. Alun perin metsästyskoirana tunnettu rotu tarvitsee kuitenkin ehdottomasti riittävästi liikuntaa ja puuhastelua. Siksi se sopii vain aktiivisiin perheisiin, joilla on mahdollisuus tarjota koiralleen fyysisiä ja henkisiä aktiviteetteja.

Newfoundlandinkoira

Myönnettäköön, että tämä karhumainen koira ei täytä vaatimusta ”helppohoitoisuudesta”. Mutta kaikilta muilta osin newfoundlandinkoirat ovat täydellisiä koiria lapsiperheisiin – edellyttäen, että niillä on käytettävissään runsaasti tilaa. Nämä lempeät nallekarhut eivät satuttaisi kärpästäkään, ja ne rakastavat hellittelyä ja leikkimistä. Näille vettä rakastaville koirille kehittyy erityisen läheinen suhde lapsiin.

Basset

Bassetit rakastavat rauhallisuutta ja ovat mukavuudenhaluisia. Se ei kuitenkaan tarkoita, että lapsiperheen hälinä kävisi niiden hermoille. Päinvastoin: Ne rakastavat lasten seuraa ja sopeutuvat helposti perheen arkeen – kunhan ne eivät joudu olemaan yksin.

Borderterrieri

Aktiiviset perheet, jotka viettävät paljon aikaa luonnossa ulkoillen, nauttivat takuulla puuhastelusta borderterrierin kanssa. Rodun leikkisyys, innostuneisuus ja vahvat hermot tekevät vaikutuksen myös muihin kuin vanhempiin. Terriereinä ne voivat kuitenkin olla joskus itsepäisiä.

Villakoira

Viehättävä, fiksu, leikkisä ja helposti koulutettava villakoira on ihanteellinen perhekoira. Se on avoin ja ystävällinen lapsia kohtaan ja arvostaa heitä aktiivisina leikkikavereina. Villakoiran turkki vaatii kuitenkin toisinaan melko paljon hoitoa.

Vanhaenglanninlammaskoira

Perheille, jotka eivät pelkää päivittäistä turkinhoitoa, voidaan suositella vanhaenglanninlammaskoiran hankkimista. Nämä suloiset, tuuheaturkkiset koirat ovat erittäin lapsirakkaita ja hellyydenkipeitä. Ne tarvitsevat kuitenkin paljon sekä liikuntaa että rapsuttelua.

berninpaimenkoira perhekoirana © IVASHstudio / stock.adobe.com
Berninpaimenkoirat ovat hyvin kärsivällisiä, eivätkä ne hermostu herkästi.

Mitä sinun tulee pitää mielessä perhekoiraa hankkiessasi

Aina ei tietenkään tarvitse valita rotukoiraa. Mutta koiranpennun luotettavalta kasvattajalta ostavalla on tietenkin parhaat mahdollisuudet sopeuttaa koira perheeseen ilman ongelmia.

Iäkkäämmät, eläinsuojelusta otetut koirat tai sekarotuiset koirat ovat sen sijaan ”yllätyspakkauksia”. Näissä tapauksissa sinun tulee mahdollisuuksien mukaan ottaa perusteellisesti selvää koirien alkuperästä ja taustasta. Millaisissa olosuhteissa koiranpentu on syntynyt ja miten se vietti ensimmäiset elinviikkonsa tai -vuotensa? Onko koiralla negatiivisia kokemuksia lapsista? Miksi koira saapui eläinsuojeluun?

Näihin kysymyksiin ei aina löydy kiistatonta vastausta. Jos olet hankkimassa koiraa ensimmäistä kertaa eikä sinulla ole vielä juurikaan käytännön kokemusta koirankoulutuksesta, kannattaa tällaisen koiran hankintaa harkita perusteellisesti.

Lapsiperheessä ei välttämättä ole tarpeeksi aikaa auttaa mahdollisesti käytöshäiriöistä tai traumatisoitunutta koiraa. Vanhempana sinulla on kuitenkin vastuu sekä lapsistasi että koirasta. Siksi sinun tulee varmistaa, että koira ja lapset tulevat hyvin toimeen keskenään. Silloin voitte perheenä nauttia täysillä yhteisestä ajasta.

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Koiralle myrkylliset kasvit

Vaikka myrkytys riippuukin annoksen määrästä, on kuitenkin tärkeää tietää, mitä kasvia koirasi on syönyt. Tässä artikkelissa käydään läpi yleisimmät koiralle myrkylliset kasvit. Tieto auttaa eläinlääkäriä kohdentamaan koiran hoitoa ja tiedät, mitä kasveja sinun tulisi välttää kotona.

7 min

Koiranpennun osto: 12 kysymystä koirankasvattajalle

Joko olet löytänyt lempirotusi? Siinä tapauksessa tuskin maltat odottaa, että saat vihdoin ottaa pienen pennun mukaan kotiisi. Välttyäksesi kuitenkin ikäviltä yllätyksiltä, sinun tulisi ostaa valitsemasi rotukoira ainoastaan luotettavalta koirankasvattajalta. Seuraavat 12 kysymystä auttavat sinua ottamaan selvää, onko kasvattaja luotettava ennen kuin ostat koirapennun.