Cavalier Kingcharlesinspanieli

Cavalier Kingcharlesinspanieli

Askeleen edellä

Yksi merkittävä tekijä erottaa cavalier kingcharlesinspanielin tavallisesta kingcharlesinspanielista, ja se on nenän pituus. Molemmat rodut ovat saaneet nimensä kuningas Charles I:n ja Charles II:n mukaan, jotka molemmat olivat suuria spanieleiden ystäviä. Alkuperäisestä charmistaan cavalier kingcharlesinspanieli ei ole menettänyt tippaakaan.

Viehättävä „pitkänenä“

Kompaktin cavalierin erottaa king charlesinspanielista ennen kaikkea suurempi nenä sekä korkeampi olemus ja maksimissaan 8 kilogramman paino. Korkealle päähän kiinnittyvät luppakorvat ovat pitkulaiset ja runsaskarvaiset. Pitkä ja sileä turkki on mahdollinen neljässä eri värissä: punavalkoinen, punainen, mustavalkoinen punaisin merkein tai kolmivärinen (musta-puna-valko). Karva saa olla aaltoilevaa, mutta ei kiharaa.

Edelläkävijät, joilla on kuninkaallisia faneja

Kääpiöspanielit ovat jo satojen vuosien ajan olleet suosittuja seurakoiria eurooppalaisten aatelisten keskuudessa. Kääpiöspanielit on jalostettu metsästysspanieleista. Cavalier kingcharlesinspanielin kummeja ovat molemmat Britannian kuninkaat Charles I (1600-1649) ja hänen poikansa Charles II (1630-1685), jotka molemmat omistivat spanielit. Siltä ajalta on olemassa lukemattomia maalauksia, joissa tämä rotu on osana taideteosta. Myös näiden spanieleiden lapsiystävällisyys on tuotu esille taiteessa, sillä taiteilija Anthonis van Dyck ikuisti esimerkiksi maalaukseen nimeltä ”Charles I:n lapset” sekä kuninkaallisen jälkikasvun, että perheen kaksi spanielia, jotka näyttävät hyvin paljon samalta, kuin tämän päivän Cavalier kingcharlesinspanielit. Myös aatelisrouvien ja neitien keskuudessa rodun esi-isät olivat erittäin suosittuja seura- ja sylikoiria. Vuonna 1892 kingcharlesinspanielin rotu kirjattiin ensimmäisen kerran brittiläisen kennelliiton kasvatuskirjaan. Silloin näillä koirilla oli paljon lyhyempi nenä kuin niiden edeltäjillä, sillä monet kasvattajat olivat risteyttäneet sen ajan muotikoiria, kuten mopseja, joilla oli selkeästi keskivertoa lyhyempi kuono. Vuoden 1926 sanotaan olevan pitkänenäisten spanieleiden uudelleen syntymisvuosi, sillä sinä vuonna amerikkalainen Roswell Eldridge aloitti vanhan ajan spanieleiden etsimisen. Siitä syystä hän järjesti koiranäyttelyitä, joissa pitkänenäisille spanieleille oli luvassa suuri palkintoraha. Tunnetuin lajin voittaja nimettiin nimellä ”Ann’s Son” ja se osallistui siitä lähtien vuosittain järjestettyihin kilpailuihin ja sijoittui aina ensimmäiselle sijalle vuosina 1928-1930. Lukuisia kilpailuja voittanutta urosta pidetään Cavalier Kingcharlesinspanielin rodun esi-isänä. Vuonna 1945 rotu kirjattiin virallisesti kennelliiton kirjoihin.

cavalier king charles welpe

Todellisen kavaljeerin luonne

Tämä rotu tekee nimelleen kunniaa totta tosiaan, sillä nämä pienet kavaljeerit ovat aina lempeitä ja ystävällisiä. Ne tulevat loistavasti toimeen lasten sekä muiden kotieläimien ja koirien kanssa. Ne ovat sosiaalisia ja hyvin seurallisia omien perheenjäsentensä läsnä ollessa. Silloin tällöin niiden metsästysvietti on huomattavissa, mutta vaikka cavalier kingcharlesinspanieli lähtisikin hiirijahtiin, on se useimmiten kuuliainen ja helppo käskeä takaisin. Sen vuoksi rotu on myös helppo kouluttaa, se on viisas eikä sählää sen kummempia. Sillä ei ole taipumusta räksyttää, minkä vuoksi se ei ole kovin pätevä vahtikoira.

Terveys ei ole sattumaa vaan kasvattajat näkevät sen eteen töitä

Cavalier kingcharlesinspanieleilla ilmenee periytyvänä sairautena neurologinen sairaus nimeltä Episodic Falling -syndrooma (EFS). Tämä syndrooma aiheuttaa koiralle rasituksen tai stressin jälkipoikana lihaskramppeja, jotka aiheuttavat koiralle kaatumisia sekä vaikeuksia liikkua. Krampit eivät pääsääntöisesti ole kivuliaita ja niitä voidaan hoitaa terapialla. Usein tämä sairaus rinnastetaan epilepsiaan, vaikka ne ovat täysin eri asioita. Dry Eye -syndrooma on vieläkin yleisempi sairaus cavalier kingcharlesinspanieleiden keskuudessa. Sen myötä koirilla on kroonisesti kuivat silmät, jotka vaativat jatkuvaa hoitoa sarveiskalvon tulehtumisen estämiseksi. Curly Coat -syndrooma, eli kiharakarvaisuus on harvempaa koirilla, jotka kärsivät kuivasilmäisyydestä. Kiharakarvaisuuden huomaa koiran turkissa nopeasti syntymän jälkeen, sillä sen karva kihartuu voimakkaasti. Myöhemmin kihartuvan karvan jälkipoikana tulee kivulias ja tulehtuvainen, rasvainen iho. Valitettavasti koirat, jotka kärsivät kiharakarvaisuudesta, joudutaan usein lopettamaan. Nykyään DANN- sekä geenitestit ovat kehittyneet niin paljon, että koirat, joilla on taipumusta geeniperäisiin sairauksiin, jätetään kokonaan pois parituksista. Rodulle hieman harvinaisempia, mutta muihin rotuihin nähden yleisempiä ovat sydänsairaudet sekä neurologinen syringomyelia (SM). Kuten jokaisen koirarodun kohdalla, myös cavalier kingcharlesinspanielin tapauksessa paras mahdollinen tapa ehkäistä geeniperäisten sairauksien mahdollisuutta on valita luotettava ja hyvä kasvattaja. Terveet koirat elävät jopa 15 vuotta, mikäli ne käyvät vuosittain eläinlääkärin tarkastettavana ja saavat kaikki tarvittavat rokotukset.

Koiranruoassa tärkeintä on lihapitoisuus

Cavalier kingcharlesinspanielin ruoansulatus on luonnostaan muodostunut optimaaliseksi järjestelmäksi lihan sulatukseen. Sen vuoksi koiranruokaa ostaessa on tärkeää kiinnittää huomiota koiran ravinnon pääraaka-aineeseen eli lihaan. Ruokit koiraasi sitten märkä– tai kuivaruoalla, niin lihapitoisuus on aina tärkein raaka-aine jokaisen koiran ruokavaliossa. Eläinkaupoissa on Cavalier kingcharlesinspanieleille erikseen suunniteltua ravintoa, jossa nappuloiden kokoa on muokattu koiran suuhun sopivaksi. Koiranruoan ei tulisi parhaassa tapauksessa sisältää ollenkaan viljaa, mutta mikäli sitä ruoassa kuitenkin on, tulisi viljan osuus olla hyvin pieni. Jos ostat koiranpennun vastuulliselta kasvattajalta, antaa kasvattaja usein mukaan pienen määrän koiranruokaa, johon koiranpentu on jo tottunut. Tätä ruokaa koiralle tulisi antaa jonkun tovin ja koiranruoan vaihto tulisi tehdä mahdollisimman hitaasti ja huomaamattomasti, jossa uutta ruokaa sekoitetaan vanhan joukkoon pikkuhiljaa. Näin koiranpennulla on aikaa tottua uuteen ruokaan ja herkän vatsan aiheuttamat reaktiot, kuten ripuli, voidaan välttää. Myös aikuisen koiran kohdalla ruoan vaihdot tulisi tehdä askel askeleelta, jotta koiralla on aikaa tottua uuteen ruokaan. Kavaljeerin koiranpennunruokaa voi tarjota koiralle niin kauan, kunnes se täyttää kymmenen kuukautta. Parasta olisi, jos koira saisi päivittäisen ruokamääränsä kolmessa tai neljässä pienemmässä erässä. Aikuisille koirille riittää hyvin kaksi ruoka-annosta päivässä. Koska koiralla on pitkät riippuvat korvat, on parasta hankkia kapea ja syvä koiranruokakuppi, jotta sen korvat eivät roikkuisi ruoassa jatkuvasti. Jotta koirasi pysyisi muodoissaan, tulisi sinun huomioida päivittäinen koiranherkkujen määrä ja suhteuttaa koiranruoan määrä annettuihin herkkuihin, sillä herkutkin sisältävät melkoisesti kaloreita. Hampaidenhoitoon on olemassa kuivattuja puruluita, puhdasta naudanlihaa tai erityisiä hampaidenhoitoherkkuja. Jotkin koiranomistajat totuttavat koiranpentunsa säännölliseen hampaiden pesuun koiralle tarkoitetulla hammastahnalla.

Turkin hoito: kampausta koiran hyvinvoinnille

Koira kannattaa totuttaa päivittäiseen turkinhoitoon jo nuorena. Koiran turkin harjaaminen on helppo tapa ehkäistä lian kertyminen ja oikaista takut turkissa. Erityisen tärkeitä paikkoja harjata ovat koiran korvien takaosat sekä kainalot. Parin päivän välein nämä kohdat tulisi käydä läpi myös kammalla. Kampaajalle ei tarvitse varata aikaa, sillä cavalier kingcharlesinspanielin turkkia ei tarvitse trimmata ollenkaan. Mikäli koira juoksee mutalätäköissä tai muuten suttaa itsensä niin, ettei enää kampaus ja harjaus riitä poistamaan likaa, voi koiran pestä miedolla koirashampoolla. Kevät, kesä ja syksy ovat vuodenaikoja, jolloin sinun tulisi pitää silmällä lemmikkisi turkkia kutsumattomien vieraiden varalta. Jokaisessa koirataloudessa tulisi olla punkkipihdit, joilla punkit voi poistaa. Tarkista kavaljeerisi korvat päivittäin ja puhdista ne oksista ja muista lioista, mitä ne päivän mittaan saattavat kerätä.

Roikkuvien korvien vuoksi korvatulehdukset kehittyvät nopeasti, sillä korvien alla muhii lämmin ja kostea ilma. Eläinkaupasta löydät oikeanlaiset tuotteet kavaljeerisi korvien puhdistamiseen ja hoitoon. Tarvittaessa kavaljeerin silmät voi puhdistaa siihen tarkoitetulla puhdistusnesteellä ja liinalla. Kavaljeerin karvat saattavat kasvaa tassunpohjissa melko pitkiksi, jolloin ne voi hyvin itse leikata lyhyemmiksi. Etenkin talvella on suositeltavaa leikata niitä, jottei lumi tartu niihin.

cavalier king charles fellpflege © emmapeel34 / stock.adobe.com

Pienen charmantin koiran koulutus

Suurin haaste cavalier kingcharlesinspanielin kasvatuksessa on periksi antamattomuus silloin, kun se luo sinuun anovan katseen suurilla silmillään. Mikäli tässä onnistut, olet jo päässyt vaikeimman yli. Näin ollen tämä oppimishaluinen rotu sopii hyvin myös ensimmäiseksi koiraksi. Koiranpentujen leikkiryhmistä ja koirakouluista on varmasti myös suuri apu koiran kasvattamiseen. Koira saa leikkiä muiden koirien kanssa ja oppii samalla käyttäytymään erilaisissa tilanteissa ja tutustuu muihin koiriin, mikä auttaa koiran sosialisoitumisessa. Tämä on oiva perusta tasapainoisen, rauhallisen ja ystävällisen nelijalkaisen elämään.

Pieni mutta monipuolinen

Koostaan huolimatta ovat cavalier kingcharlesinspanielit urheilullisia koiria, jotka liikkuvat omistajansa kanssa mielellään. Ne eivät sovi sohvaperunoiden perheeseen. Ne rakastavat pitkiä kävelylenkkejä ja leikkivät innokkaasti muiden koirien kanssa – myös urokset ovat hyvin sosiaalisia. Cavalier kingcharlesinspanielilla tulisi olla ehdottomasti säännöllisiä aktiviteetteja muiden koirien kanssa, sillä eläinten keskinäinen sosiaalisuus on erittäin tärkeää sen hyvinvoinnille. Nämä koirat ovat aina valmiina leikkimään ja pitämään hauskaa, olipa sitten kyse pallo- tai etsintäpeleistä, tai pienien kevätjuhlaliikkeiden treenaamisesta. Monet leikkisät kavaljeerit nauttivat pienten koirien agilitystä. Mutkakkoman käyttäytymisensä vuoksi sopivat ne myös opaskoiriksi.

Sopiiko cavalier kingcharlesinspanieli minulle?

Kavaljeerit ovat optimaalisia kumppaneita kaikille, jotka haluavat vierelleen luotettavan ja ystävällisen nelijalkaisen. Kavaljeerit sopivat hyvin aloittelijoille, koska ne on helppo kouluttaa ja ne ovat ystävällisiä sekä ihmisille, että muille eläimille. Nämä koirat sopivat niin perheisiin, kuin sinkkutalouksiinkin, nuorien sekä vanhempien ihmisten pariin. Pääasia on, että koira saa viettää riittävästi aikaa omistajansa ja perheenjäsentensä kanssa. Onnelliseen kavaljeerin elämään kuuluu tietenkin myös riittävästi päivittäistä liikuntaa sekä muita aktiviteetteja. Kavaljeerit liikkuvat pienestä koostaan huolimatta mielellään myös luonnossa. Mikäli kavaljeerin tarpeet täytetään, viihtyy se hyvin myös kaupunkiasunnossa. Kavaljeerit ovat ystävällisiä ja avoimia koiria, jotka pitävät lapsista. Lapsen ja koiran välille voi syntyä hyvinkin läheinen ystävyyssuhde, kunhan lapsi muistaa antaa koiralle tilaa ja lähestyä sitä rauhallisesti. Useimmiten kavaljeerit ystävystyvät nopeasti myös muiden samassa taloudessa asuvien lemmikkien kanssa.

Kun mietit cavalier kingcharlesinspanielin hankkimista perheeseesi, mieti etukäteen myös tapauksia, kuten lomamatkoja tai sairastapauksia, joissa koira tarvitsee hoitopaikan. Joillekin lomamatkoille koiran voi ottaa jopa mukaan, mutta silloin matka pitää suunnitella hieman eri tavalla. Ota etukäteen selvää myös koiran mukana tulevista kuluista, kuten tarvikkeista ja eläinlääkärikäynneistä. Tarvikkeisiin kuuluvat esimerkiksi koiranpeti, koiranpeitto, kaulapanta, valjaat, talutushihna, autovarusteet, ruokakupit, harjat ja koiranlelut. Koira tulee käyttää eläinlääkärillä säännöllisesti ja koiran rokotuksista, sekä vakuutuksesta tulee myös ottaa selvää. Lisäksi erittäin tärkeä osa koiran elämää, sekä myös suuri kustannuserä, on koiran lajinomainen ravinto.

cavalier king charles schwarz rot © lenkadan / stock.adobe.com

Näin löydät cavalier kingcharlesinspanielin

Kun olet päättänyt ottaa perheeseesi cavalier kingcharlesinspanielin uudeksi jäseneksi, on aika etsiä pätevä kasvattaja. Kasvattajien joukossa on valitettavan paljon myös huonoja kasvattajia, jotka eivät huolehdi koirien ja koiranpentujen terveydestä, rokotuksista ja sosiaalisista kontakteista. Yleensä nämä koirat ovat myös paperittomia. Pätemättömät kasvattajat säästävät omissa kustannuksissaan ja tekevät voittoa koirien terveyden kustannuksella. Koiranpentuja sekä koiravanhempia ei hoideta lajinomaisesti ja koirat eivät saa niiden tarvitsemaa sosiaalista kontaktia. Koiranpennut ovat usein sairaita ja niiden alkuperä on usein aivan jotain muuta kuin oikean puhtaan kavaljeerin. Tämä myöhemmin vaikuttaa koiran käyttäytymiseen ja terveyteen, jossa voi ilmetä myöhemmin epämiellyttäviä yllätyksiä. Koiranpentua ei siis koskaan tulisi ostaa epäilyttävältä kasvattajalta. Muista aina, että tervettä ja hyvin hoidettua koiranpentua ei voi ostaa alennusmyynnistä. Myöskään säälistä näitä koiria ei pidä ostaa, sillä kysyntä määrää tarjonnan.

Koiranpennun tulisi vaikuttaa pelottomalta ja terveeltä, kun menet ensi kertaa tapaamaan sitä kasvattajan luokse. Tärkeää on, että tutustut myös pentueen vanhempiin ja saat niistä hyvän vaikutelman. Luotettava kasvattaja on valmiina vastaamaan kaikkiin mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin, jotka liittyvät rotuun ja valitsemaasi koiranpentuyksilöön. Hyvä kasvattaja haluaa myös tutustua sinuun ja perheeseesi, sillä hän haluaa varmistaa, että hänen tuottamat pentunsa saavat hyvän kodin. Luotettava kasvattaja antaa koiranpennuistaan myös paperit, joissa selvästi lukee annetut rokotteet ja madotuslääkkeet. Yleensä pentujen vierailu on sallittu aikaisintaan niiden ollessa neljäviikkoisia, sillä sitä nuoremmat ovat alttiita tarttuville sairauksille. Lisäksi liian aikaiset vierailut aiheuttavat emokoiralle stressiä, kun se joutuu suojelemaan pieniä pentujaan.

Ottaisitko perheeseesi mieluummin vanhemman cavalier kingcharlesinspanielin? Tämä rotu on hyvin suosittu, minkä vuoksi on myös paljon aikuisia koiria, jotka etsivät kotia. Mikäli paikallisesta eläinsuojelusta ei löydy juuri tämän rodun koiraa, kannattaa etsiä internetistä. On olemassa myös rodulle ominainen järjestö, joka saattaa myös olla tietoinen uutta kotia etsivistä spanieleista ja voivat auttaa sinua löytämään uuden perheenjäsenesi.

Toivomme sinulle ja cavalier kingcharlesinspanielillesi hauskaa aikaa yhdessä!

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Pomeranian

Nämä pienet pyörremyrskyt eivät tee vaikutusta koollaan, vaan ystävällisyydellään, itsevarmuudellaan ja energiallaan. Ei siis ihme, että pieni pystykorvainen pomeranian valtaa koiraihmisten sydämiä ja koteja.

8 min

Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira (kutsutaan myös sheltiksi) on pieni energiapakkaus, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Sillä on sirot kasvonpiirteet, joita ympäröi uhkea harja. Sen oppimishalu ja empatia tekevät siitä myös ihanan seurakoiran.

8 min

Suomenlapinkoira

Ystävällinen ja hyväntuulinen suomenlapinkoira on löytänyt omistajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Jos olet kiinnostunut tästä koirarodusta, sinulla tulisi olla tämän koiran kanssa yksi yhteinen mielenkiinnon kohde ja se on liikkuminen – eri toteen luonnossa.