Bernhardinkoira

Bernhardinkoira

Bernhardinkoira tekee vaikutuksen ulkonäöllään.

Nykyisellä bernhardilaisella ei ole enää paljon yhteistä kuuluisan esi-isänsä Barryn kanssa, jonka sanotaan pelastaneen yli 40 lumivyöryjen uhria. Nykyisin rotu on liian raskas ja liian massiivinen, jotta se voisi toimia lumivyörykoirana. Legendaarinen jättiläinen on kuitenkin säilyttänyt tähän päivään saakka synnynnäisen auttamishalukkuutensa ja lapsirakkautensa. Tässä artikkelissa tehdään yhteenveto rodun muista ominaisuuksista.

Ulkonäkö: majesteettinen jättikoira

Jopa ihmiset, jotka eivät kutsu itseään koirien ystäviksi, tunnistavat bernhardinkoiran ensi silmäyksellä. Eikä ihme: massiivinen, luppakorvien kehystämä pää, tukeva kaula ja voimakas vartalo antavat koirarodulle sille ominaisen vaikuttavan olemuksen.

Kuinka isoiksi bernhardinkoirat kasvavat?

Bernhardinkoirien koko on huomattava: Tämä nelijalkainen ystävä kuuluu maailman suurimpiin ja painavimpiin koirarotuihin, sillä uroskoirien säkäkorkeus on jopa 90 senttimetriä ja paino jopa 80 kiloa. Narttukoirat ovat hieman pienempiä niiden säkäkorkeuden ollessa enintään 80 cm.

Kaksi turkkivarianttia

Alun perin tämä sveitsiläinen koira oli lyhytkarvainen. Nykyään on olemassa myös pitkäkarvainen variantti, jonka turkki on sileä ja lähellä kehoa. Kevyt laineikkuus on sallittua. Nykyään pitkäkarvaiset bernhardilaiset ovat jopa suositumpia kuin klassinen alkuperäinen.

3 faktaa bernhardinkoirien väristä

  • Turkin väri on valkoinen, jossa on eriasteisesti punaruskeaa, tai punaruskea, jossa on eriasteisesti valkoista.
  • Standardin mukaan valkoiset merkit rinnassa, tassuissa, nenässä, kaulassa ja hännän päässä ovat nimenomaisesti toivottavia.
  • Valkoinen kaulus ja symmetrinen tumma maski täydentävät kuvan täydellisestä jättikoirasta.

Saatat pitää myös näistä koiraroduista

Jos pidät suurikokoisista koirista, ehkä pidät myös näistä roduista:

Luonne: hyväntahtoinen mutta valpas

Rodun ystävät sanovat perustellusti: bernhardinkoiran sydän on yhtä suuri kuin sen vartalo. Se on rauhallinen ja tasapainoinen koira, jota mikään ei saa nopeasti menettämään malttiaan.

Samalla tämä lempeä jättiläinen on erittäin herkkä ja tarvitsee läheistä yhteyttä ihmisiinsä. Se seisoo suojelevana aina omistajansa rinnalla ja etsiytyy tämän läheisyyteen jatkuvasti.

Kuinka vaarallinen bernhardinkoira on?

Bernhardinkoirat voivat olla hyvin reviiritietoisia ja valppaita. Joillakin rodun edustajilla on myös suojeluvietti. Nämä ominaisuudet tekevät tästä nelijalkaisesta ystävästä luotettavan vahtikoiran.

Vieraisiin koiriin tämä jättiläinen suhtautuu usein etäisesti tai ei siedä niitä. Vaarallinen se ei kuitenkaan ole.

Sen sijaan jatkuvasti saa lukea, että bernhardinkoira on “hyväntahtoinen”. Tämä päteekin hyvin sosiaalistettuun rodun edustajaan, kun se on yhdessä rakkaittensa kanssa.

Sen valtavaa voimaa ei myöskään pidä aliarvioida. Suuri sveitsiläinen tarvitsee ehdottomasti johdonmukaista kasvatusta, jotta se pääsee ohjaamaan voimaansa oikeisiin kohteisiin. Tähän sisältyy johdonmukainen hihnassa kulkemisen harjoittelu.

Muussa tapauksessa voi käydä niin, että itsepäisyyteen taipuvainen bernhardilainen kävelyttää omistajaansa hihnassa eikä päinvastoin. Kun koira on havainnut jotain jännittävää ja haluaa juosta sen luo, tuskin yhdestäkään ihmisestä hihnan toisessa päässä on sille vastusta.

Onko bernhardinkoira helppo kouluttaa?

Bernhardinkoira on tunnettu ”uppiniskaisuudestaan”. Bernhardilainen on kuitenkin tottelevainen ja uskollinen seuralainen, sillä se tuntee tiivistä yhteyttä perheeseen, jossa se saa tarpeellisen johdonmukaisuuden lisäksi osakseen rakkautta ja kiintymystä.

Pito: sopiiko bernhardinkoira minulle?

Mitä XXL-koiran hoidossa on huomioitava? Olemme koonneet sinulle tärkeimmät tiedot.

Onko bernhardinkoira perhekoira?

Hyvin sosiaalistetut bernhardilaiset rakastavat lapsia ja suhtautuvat kärsivällisesti myös pieniin lapsiin. Helpointa on, jos nuori koiranpentu tulee perheeseen, jossa on lapsi. Mutta myös täysikasvuiset rodun edustajat hyväksyvät nopeasti perheen jälkeläiset.

Tiesitkö muuten: Bernhardinkoira tulee yleensä hyvin toimeen laumaansa kuuluvien kissojen kanssa.

On mahdollista, että joillakin rodun edustajilla on vahva suojeluvietti. Tämä tulee selvittää varhaisessa vaiheessa, jotta esimerkiksi vierailun yhteydessä ei synny vaarallisia tilanteita.

Huomaa: Bernhardinkoira on leikkisä ja hellyydenkipeä – hyvää tarkoittava ”töytäisy” voi silti aiheuttaa pienen lapsen kaatumisen.

Sopiiko bernhardinkoira aloittelijalle?

Vaikka nämä nelijalkaiset ystävämme ovatkin ystävällisiä, kokonsa ja itsepäisyytensä vuoksi bernhardinkoirat eivät ole perinteisiä aloittelijoiden koiria.

Koirakoulun, koirakouluttajan ja runsaan valmistelun avulla myös omistautuneet aloittelijat voivat kuitenkin pitää berharndilaista lemmikkinään.

Onko bernhardinkoira kaupunki- vai maaseutukoira?

Tapaus on selkeä: tämä jättikoira sopii parhaiten ihmisille, jotka voivat tarjota sille luonnon keskellä sijaitsevan talon, johon kuuluu puutarha. Pieni vuokra-asunto ei ole tämän komean koiran paikka. Myös häkissä eläminen olisi ihmisläheiselle rotukoiralle kidutusta.

Säästä bernhardinkoiraasi usein tapahtuvalta portaiden kiipeämiseltä tai liian liukkailta lattioilta, joilla se voisi liukastua. Näin säästät lempeän jättiläisesi niveliä ja lihaksia.

Kuolaaminen

Sinun tulisi myös huomata, että bernhardinkoiralla on taipumusta voimakkaaseen syljeneritykseen. Housuissa, tuoleissa ja sohvalla olevat kuolatahrat kuuluvat yhteiseloon tämän entisen vuoristokoiran kanssa.

Urheilu ja aktiviteetit: kuinka paljon bernhardinkoira tarvitsee liikuntaa?

Bernhardinkoiran liikkumistarve ja energiataso ovat kohtuulliset. Siksi painava bernhardinkoira ei sovellu koiraurheiluun. Siitä huolimatta se tarvitsee liikuntaa luonnossa. Pidemmät kävelylenkit kuuluvat siksi pakolliseen ohjelmaan.

Perinteinen puuhastelu

Innostavaa kaikille bernhardinkoiran faneille: sveitsiläinen Fondation Barry du Grand St. Bernard -säätiö kiinnittää paljon huomiota bernhardinkoiran perinteiseen puuhaan. Kennelin koiria käytetään perinteisinä vetokoirina sekä sosiaaliseen työhön ihmisten kanssa.

Koulutetut bernhardinkoirat vierailevat vanhain- ja hoitokodeissa ja toimivat tukena eläinavusteisessa pedagogiikassa sekä eläinavusteisessa terapiassa.

Terveys ja hoito: kuinka altis rotu on sairauksille?

Lukuisten bernhardinkoirakerhojen suurten ponnistelujen ansiosta rodusta on onnistuttu tekemään jälleen terveempi ja kestävämpi. Perinnöllisiä sairauksia esiintyy edelleen – mutta huomattavasti harvemmin kuin muutama vuosi sitten.

Tyypilliset bernhardinkoiran sairaudet

Kuten kaikkien suurten rotujen kohdalla, bernhardinkoiran heikkouksiin kuuluvat ennen kaikkea nivelet. Yleisimpiä sairauksia ovat:

Tällaisten sairauksien välttämiseksi kiinnostuneiden tulisi ostaa koiranpentu vain kasvattajalta, joka voi osoittaa luotettavasti kaikkien kasvatukseen käytettyjen eläinten terveyden.

Tärkeää: Kesällä bernhardinkoirat tarvitsevat ehdottomasti viileän paikan lepäilyyn. Ne eivät siedä hyvin kuumuutta.

Kuinka kauan bernhardinkoira elää?

Kuten useimpien suurikokoisten koirien kohdalla, bernhardinkoiran keskimääräinen elinajanodote on alle kymmenen vuotta.

Mitä rakastavammin ja huolellisemmin hoidat bernhardilaistasi, sitä enemmän ihania vuosia sinulla on sen kanssa.

Ovatko bernhardinkoirat helppohoitoisia?

Pitkäkarvaiset koirat tulee harjata kahden tai kolmen päivän välein. Muussa tapauksessa turkki voi huopaantua. Lyhytkarvaiset bernhardinkoirat tarvitsevat hyvin vähän turkinhoitoa. Siitä huolimatta ne nauttivat säännöllisestä harjauksesta.

Lisäksi on kiinnitettävä erityistä huomiota silmien hoitoon. Koska bernhardinkoirien alempi silmäluomi roikkuu, silmät ovat taipuvaisia silmien vuotamiseen.

Ravitsemus: tärkeimmät vinkit

Bernhardinkoiranpennun oikea ravinto

Suurikokoisten rotujen koiranpentujen ja nuorten koirien omistajien on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että heidän nelijalkainen ystävänsä ei kasva nopeammin kuin sen luut. Jos kasvava koira saa liikaa kaloreita ja proteiinia, se voi aiheuttaa vakavia luusto-ongelmia.

Eläinlääkäriltä saat vinkkejä koiranpennun oikeaan ruokintaan sekä ohjeellisia painokäyriä suurikokoisille koiraroduille. Ihannetapauksessa suurirotuisten nuorten koirien ja koiranpentujen ruoka on mukautettu koirasi terveeseen kasvuun.

Ylipaino: suuri vaara bernhardinkoirille

Liian suuri määrä ruokaa on haitallista myös täysikasvuisille koirille. Ylipaino on myrkkyä nivelille. Varmista siksi, että nelijalkaisella ystävälläsi ei ole liikaa painoa. Punnitse täysikasvuinen koira silloin tällöin eläinlääkärin vaa’alla.

Pelätyn vatsalaukun kiertymisen ehkäisemiseksi sinun tulee lisäksi varmistaa riittävä lepo aterioiden jälkeen.

Historia: lumivyörykoirasta perhekoiraksi

Bernhardinkoirat on nimetty Iso Sankt Bernhardin solassa sijaitsevan matkustavaisten ruokailu- ja majoituspaikan mukaan, joka perustettiin noin vuonna 1050. Siellä 1600-luvun puolivälistä alkaen sekarotuiset koirat auttoivat munkkeja heidän vaeltaessaan lumen läpi.

Barry, ensimmäinen bernhardilainen

Erityisesti tunnetuksi tuli vuonna 1800 syntynyt lumivyörykoira Barry. Sen uskotaan pelastaneen useamman kymmenen ihmisen hengen. Berhardinkoirien kasvatus alkoi vasta Barryn kuoleman jälkeen vuonna 1814. Vuonna 1884 Sveitsi julisti bernhardinkoiran kansalliskoirakseen.

Nykyään Barrya voi ihailla täytettynä Bernin luonnonhistoriallisen museon näyttelyssä. Tai ainakin osittain, sillä vuonna 1923 museo varusti sen isommalla päällä ja pidemmillä jaloilla, jotta se sopisi paremmin modernin bernardinkoiran ulkonäköön.

Muun muassa risteyttäminen newfoundlandinkoiran kanssa 1800-luvulla antoi sille enemmän massaa – nykyiset bernhardinkoirat painavat noin kaksi kertaa enemmän kuin Barry.

Entäpä kaulassa oleva tynnyri? Myytti! Nykyään koiria käytetään pelastustöissä vähemmän. Barryn muistoksi on kuitenkin nykyään olemassa ”Barryvox” -niminen lumivyöryn uhrien paikannuslaite.

Mitkä rodut muistuttavat bernhardilaista?

Pidätkö suurista, bernhardilaista muistuttavista koirista? Sveitsin kansalliskoirat ovat sukua muun muassa newfoundlandinkoirille. Samankaltaisia rotuja ovat myös pyreneittenmastiffi, landseer ja leonberginkoira.

Kuuluisia sveitsiläisiä ovat myös sveitsiläiset sennenkoirat, joista suurin on isosveitsinpaimenkoira.

Bernhardilainen lumesas © Rita Kochmarjova / stock.adobe.com
Alun perin bernhardinkoira oli kotonaan lumisilla vuorilla. Nykyään se tuntee olonsa mukavammaksi perheensä puutarhassa.

Ostaminen: Mistä löydän bernhardinkoiran?

Etsitkö bernhardinkoiraa? Jos pidät klassisesta bernhardilaisesta, voit hankkia Fondation Barry du Grand St. Bernardin koiranpennun. Kyseessä on maailman vanhin tämän koirarodun kasvatuslaitos, jossa syntyy vuosittain noin 20 pentua.

Oikean kasvattajan löytäminen

Jopa kotimaassaan Sveitsissä nämä XXL-koirat ovat melko harvinaisia. Monissa maissa bernhardinkoirien määrä on hieman vähentynyt. Vuonna 2023 Suomen Kennelliitto rekisteröi virallisesti noin 80 bernhardinkoiran pentua.

Kuitenkin käyttämällä hieman kärsivällisyyttä löydät sopivan kasvattajan bernhardinkoirakerhojen kautta. Keskustele alustavassa keskustelussa myös jalostuskoirien terveydenhuollosta.

Harvinaisissa tapauksissa bernhardinkoiran voi löytää myös eläinsuojelusta.

Kuinka paljon koiranpentu maksaa?

Barry-säätiön koiranpentu maksaa 2 600 Sveitsin frangia eli noin 2 500 euroa – tämä on Sveitsissä tavanomainen rotukoiran hinta.

Suomessa luotettavalta kasvattajalta peräisin oleva bernhardinkoira maksaa keskimäärin 1 500–2 000 euroa.

Onko bernhardinkoira taistelukoira?

Niin sanottujen taistelukoirien tai vaarallisiksi luokiteltujen koirien pitäminen on monilla alueilla vain rajoitetusti mahdollista tai kokonaan kiellettyä. Siksi monet pohtivat berhardinkoiran koon vuoksi, onko se luokiteltu vaaralliseksi? Ehdottomasti ei! Entistä vuoristopelastajaa ei ole luokiteltu vaaralliseksi millään alueella.

Yhteenveto: koirarakkautta XL-koossa

Bernhardilainen on uskollinen ja ystävällinen seuralainen koiraharrastajille, joilla on runsaasti tilaa ja mieluiten kokemusta koirista.

Älä kuitenkaan aliarvioi näin suuren koiran käsittelyä jokapäiväisessä elämässä. Lisäksi on tuettava monien kasvattajien nykyisiä pyrkimyksiä vähentää lihasmassaa ja parantaa terveyttä.

Yhteenveto bernhardinkoirasta

Lyhyesti: Bernhardinkoira on yksi maailman suurimmista ja painavimmista koiraroduista. Rennot jättiläiset ovat nykyään erityisen suosittuja perheiden keskuudessa.
Säkäkorkeus: 65–90 cm
Paino: 60–80 kg
Keskimääräinen elinikä: 8–10 vuotta
Hinta: alkaen 1 500 euroa
Luonne: rauhallinen, tasapainoinen, herkkä, valpas, hyväntahtoinen
Turkki: lyhytkarvainen tai pitkäkarvainen
Turkin väri: valkoinen, jossa eriasteisesti punaruskeaa, tai punaruskea, jossa eriasteisesti valkoista, valkoiset merkit ovat sallittuja
Koulutustarve: keskitaso
Hoitotarpeet: vähäinen
Liikunnan tarve: keskitaso
Alkuperä: Sveitsi

Lähteet:

Samankaltaisia artikkeleita
Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Pomeranian

Nämä pienet pyörremyrskyt eivät tee vaikutusta koollaan, vaan ystävällisyydellään, itsevarmuudellaan ja energiallaan. Ei siis ihme, että pieni pystykorvainen pomeranian valtaa koiraihmisten sydämiä ja koteja.

8 min

Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira (kutsutaan myös sheltiksi) on pieni energiapakkaus, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Sillä on sirot kasvonpiirteet, joita ympäröi uhkea harja. Sen oppimishalu ja empatia tekevät siitä myös ihanan seurakoiran.

8 min

Suomenlapinkoira

Ystävällinen ja hyväntuulinen suomenlapinkoira on löytänyt omistajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Jos olet kiinnostunut tästä koirarodusta, sinulla tulisi olla tämän koiran kanssa yksi yhteinen mielenkiinnon kohde ja se on liikkuminen – eri toteen luonnossa.