Mitä tehdä, kun aikuinen koira vetää hihnassa?

Aikuinen koira vetää hihnassa

Hihnassa kulkeminen ei aina suju kauniisti aikuisiltakaan koirilta. Monet koirat eivät ole nuorina oppineet, miten hihnassa pitää käyttäytyä.

Rakkaan koiran kanssa lenkeillä käymisen pitäisi oikeastaan olla rentouttavaa. Monille koiranomistajille se on kuitenkin ihan muuta: heillä on aikuinen koira, joka vetää hihnassa. Kerromme tässä, miten voit harjoitella hihnassa kulkemista täysikasvuisen koirasi kanssa.

Lammikko, puu tai lajitoveri: koirasi tahtoo juuri sinne – ja heti! Näin käveleminen muuttuu helposti taisteluksi. Painavia koiria on lähes mahdoton pitää paikallaan niiden vetäessä hihnaa. Myös 10-kiloinen koira voi silti antaa omistajalleen liukkaan lähdön syksyn lehdillä.

Koiran kaularangalle hihnan vetäminen on kuitenkin pelkkää stressiä. On siis monia syitä, miksi hihnassa kulkemista aikuisen koiran kanssa kannattaa harjoitella. Tarvitset motivaatiota, kärsivällisyyttä ja ennen kaikkea hyvän suunnitelman.

Johda luottavaisesti hauskanpitoa unohtamatta

Kuinka aikuinen koira totutetaan kulkemaan rennosti hihnassa? Kun kysyy useilta eri koirakouluttajilta, saa erilaisia vastauksia. Entisen katukoiran on joka tapauksessa ensin tutustuttava kaulapantaan ja valjaisiin. Tämä sujuu parhaiten ammattimaisen koirakouluttajan johdolla.

Tässä artikkelissa puhumme ensisijaisesti aikuisista koirista, jotka eivät ole pentuina oppineet kunnolla kulkemaan hihna löysällä. Usein, kun aikuinen koira vetää hihnassa, on sillä myös muuta opittavaa, esimerkiksi luoksetulossa tai lajitoverien oikeanlaisessa kohtelemisessa. Oikeanlainen koulutus riippuu enimmäkseen myös tyypistä.

Aikuisen koiran hihnakoulutuksessa on tärkeintä välittää koiralle, että sinä johdat sitä luottavaisesti hauskanpitoa unohtamatta. Tärkein sääntö harjoittelussa on: älä koskaan anna koiralle periksi sen vetäessä hihnaa! Hihnassa vetäminen on palkitsevaa, jos koira saa niin tahtonsa läpi. Palkkio vahvistaa ei-toivottua käytöstä.

Miksi ei Flexi-hihnoja?

Periksi antaminen vedolle on koulutuksen aikana tabu. Tämä taas tyrmää Flexi-hihnojen käytön. Jos aikuinen koira vetää hihnassa, älä koskaan harjoittele Flexi-hihnan kanssa. Flexi antaa tilaa sille, mitä pyrimme estämään.

Vain hihnassa kauniisti kulkevat koirat, joilla on paljon harjoitusta, voivat ulkoilla Flexi-hihnassa. Käytä hihnassakulkemisharjoituksiin aikuisella koiralla mieluiten kaksi metriä pitkää, säädettävää talutushihnaa.

Miten voit harjoitella hihnassa kulkemista koirasi kanssa?

Aikuisen koiran kanssa hihnassa kulkemista harjoitellessa koira kävelee määrittelemälläsi alueella jalan vierellä. Tämän kuvitellun laatikon sisällä koira saa palkkion, kun hihna roikkuu löysänä. Jos koira jättää tämän laatikon, jolloin hihnaan tulee vetoa, se kokee negatiivisen seurauksen: pidemmälle ei pääse.

Vahvista positiivista käytöstä

Palkitse koiraasi, kun se kulkee kuvitteellisen laatikon sisällä, kun hihna roikkuu löysänä. Koulutuksen alussa koiraa palkitaan hyvin lyhyin väliajoin. Voit ottaa koiralta ylimääräistä kuivaruokaa ja säätää vastaavasti kupin kautta tarjoiltavaa osuutta. Huomaa kuitenkin oikea ajoitus: palkkioita saa vain hihnan ollessa löysällä.

Harjoittele aluksi paikoissa, joissa häiriötekijöitä on vain vähän. Kun tämä sujuu hyvin, voit lisätä vaikeustasoa ja pidentää aikaa palkkioiden antamisen välillä. Lisääntyneet häiriötekijät edellyttävät jälleen enemmän makupaloja. Heti kun hihna kiristyy, jää paikallesi seisomaan tai kävele vähän matkaa taaksepäin.

Tärkeää: koira ei saa palkkiota pysähtymisestä tai taaksepäin kävelystä. Lisää vaatimuksia hitaasti, kunnes selviätte yhdessä myös muiden koirien kohtaamisesta.

Mitä tehdä, kun aikuinen koira vetää hihnassa? © Karoline Thalhofer / stock.adobe.com
Kun koira ei vedä hihnaa ja kiinnittää huomionsa sinuun, on palkkion aika.

Ota käyttöön harjoitusmoodi

Jos koira on tottunut vetämään hihnassa, se ei lopeta sitä päivässä. Rajoita harjoitteluaika muutamaan minuuttiin kerrallaan. Muuten kuormitat koiraa liikaa – ja luultavasti myös itseäsi.

Aikuisen koiran hihnakoulutus vaatii paljon keskittymistä molemmilta osapuolilta. Siksi kannattaa ottaa käyttöön harjoitusmoodi. Näin teet koiralle selväksi, milloin ”tiukka hihnakuri” on käytössä ja milloin voi kävellä rennosti.

Näin se toimii: käytä hihnassakulkemiskoulutukseen kaulapantaa, rentoon ulkoiluun taas valjaita. Voit pukea koiralle molemmat ja pitää lenkin aikana lyhyitä harjoitusjaksoja, jolloin vaihdat hihnan toiseen paikkaan. Ole johdonmukainen: koira ei saa koskaan onnistua vetämällä, kun ”tiukan kurin” vaihtoehto on käytössä!

Jos et halua mennä ulos sekä kaulapannan että valjaiden kanssa, voit vaihtoehtoisesti etsiä valjaat, joissa talutushihnan voi kiinnittää myös rinnan etuosaan.

Aikuinen koira vetää hihnassa: vaihtoehtoja koulutukseen

Yllä kuvattu vaihtoehto ei sovi joka koiralle. Jotkut koirat menettävät mielenkiintonsa löysässä hihnassa kulkemiseen heti, jos sinulla ei ole makupalaa valmiina. Toisia koiria eivät herkut motivoi.

Näille koirille sopii ”koira taakse”-metodi. Jos koira on aggressiivinen tai hyvin arka, käytä metodia vain koirakouluttajan valvonnassa. Periaate on yksinkertainen: älä anna koiran pitää kuonoa edessä.

Heti kun koira siirtyy sivultasi eteenpäin, valitse jompi kumpi seuraavista vaihtoehdoista:

  1. Aseta kämmenesi koiran rintakehälle – älä kurkunpäähän – ja paina sitä rauhallisesti, mutta määrätietoisesti taaksepäin. Jatka matkaa.
  2. Asetu koiran eteen ja kävele sitä kohti niin, että sen on peruutettava vähän. Jatka matkaa.

Varo, ettet pelästytä koiraa, paina sen kaulaa tai astu sen tassulle! Tarkoitus ei ole rangaista koiraa vaan antaa sille selvä merkki kehonkielellä. Tässä toimintavaihtoehdossa koiraa ei vahvisteta positiivisesti herkkujen avulla eikä siitä ole ensimmäisinä viikkoina poikkeuksia.

Aikuisen koiran hihnakoulutus: ole kärsivällinen!

Ensimmäisten harjoituspäivien jälkeen huomaat todennäköisesti kehitystä varsinkin tutuilla reiteillä. Tuntemattomat maastot ovat usein niin jännittäviä, että sinusta tuntuu kuin joutuisit taas aloittamaan kaiken alusta. Usein tuloksia tulee etananvauhdilla. Ole kärsivällinen!

Älä ole koskaan töykeä tai nuhtele koiraa. Jokainen paluu takaisinpäin on oppimisvaihe koirallesi. Lyhyt ”hei!” voi auttaa, ennen kuin pysähdyt seisomaan tai painat koiraa taaksepäin. Myöhemmin pelkästään tämä sana riittää ”jarruttamaan” koiraa.

Kärsivällisyys kannattaa. Hihnakoulutus parantaa usein myös koiran luoksetuloa kutsuttaessa sekä remmirähjääjien käyttäytymistä. Tämä johtuu siitä, että koira oppii, että ”minä en ole vastuussa – ihminen päättää.”

Johdonmukaisuus on (lähes) kaikki kaikessa

Tärkeintä aikuisen koiran hihnakoulutuksessa on koulutuksen johdonmukaisuus. Jos vetäminen onnistuu, koira saa palkittua itsensä: se pääsee mielenkiintoisen hajun tai lähteen luo.

Jos perheessä on useampia ihmisiä, on varmistettava, että kaikki perheenjäsenet harjoittelevat johdonmukaisesti hihnassa kulkemista aikuisen koiran kanssa. Tänä aikana ei voi tuijottaa älypuhelinta tai soittaa lenkin aikana puheluita. Anna kaikki huomiosi koiralle!

Siteen vahvistaminen

Huomio on hyvä avainsana. Monet koirat vetävät hihnassa, koska kaikki muu on lenkillä niille jännittävämpää kuin niiden kanssa kävelevä ihminen. Tämä sinun on muutettava – esimerkiksi vinkeillämme onnistuneempiin lenkkeihin.

Järjestä pieniä harjoituksia kävelyn oheen: piilota makupala jalkasi alle. Anna se vasta, kun koira katsoo sinua silmiin. Pidennä ”katsomisaikoja” hitaasti.

Kanssakäyminen koiran kanssa vahvistaa sidettä ja helpottaa aikuisen koiran hihnassa kulkemista. Kehu koiraa välillä ystävällisellä äänensävyllä. Käytä kuitenkin tiettyä kehusanaa, kuten ”hienosti” vain, kun sinulla on makupala valmiina.

Apukeinoja aikuisen koiran hihnassa kulkemiseen

Markkinoilla on joitakin apukeinoja, jotka saattavat auttaa, kun aikuinen koira vetää hihnassa. Näihin kuuluvat esimerkiksi kuonopannat ja vedonestovaljaat. Ne mahdollistavat erityisesti fyysisesti vahvan koiran hallinnassa pitämisen talutushihnassa. Kuonopantoja, jotka painavat koiran päätä, pitäisi käyttää vain koirakouluttajan ohjeiden mukaan.

Aikuinen koira vetää hihnassa: muita vinkkejä

  • Anna koiran leikkiä ennen hihnakoulutusta.
  • Lähde kävelemään vasta, kun koira on keskittynyt ja sen huomio kohdistuu sinuun.
  • Koiran pitää yhdistää positiivisia mielikuvia hihnaan ja koulutuksen on oltava hauskaa.
  • Älä koskaan vedä koiraa hihnassa.
  • Suunnanmuutokset kiinnittävät koiran huomiota sinuun harjoitellessa.
  • Ole johdonmukainen, mutta älä rankaise.
  • Älä salli koirien tapaamisia hihnassa harjoitusten aikana.
  • Jos teet kaiken tarkasti ohjeiden mukaan alussa, voit myöhemmin ottaa rennommin!

Lähteet

Internet:

https://www.hundewiese.de/leinenfuehrigkeit-entspanntes-gassi-gehen-mit-erwachsenen-hunden/

https://www.martinruetter.com/wien/news/details/artikel/so-klappts-mit-der-leinenfuehrigkeit/

Kirjalllisuus:

Rütter, Marin: „Problem gelöst mit Martin Rütter“. Stuttgart 2017. S. 84-100.

Hyödyllisimmät artikkelimme
13 min

Koiranpennun koulutus

"Mitä varhaisemmassa vaiheessa, sitä parempi" pätee myös koiranpennun koulutukseen. Koiranpentu on hyvin oppimishaluinen ja se on kaikkien uusien asioiden suhteen vielä avoimen ennakkoluuloton. Tätä vaihetta on syytä hyödyntää ja opettaa koiralle leikkisästi, mutta kuitenkin johdonmukaisesti, mitä siltä odotetaan ja miten käyttäydytään kunnolla.

3 min

Mitä tehdä, kun koiranpentu puree?

Jo noin kuuden viikon ikäisenä, suloisimmillakin koiranpennuilla on jo yli 28 pientä hammasta, joita ne voi käyttää tehokkaasti. Neulanpäitä muistuttavilla pienillä aseilla koiranpentu puree ikävästi. Koiranpennun hampaat eivät kuitenkaan aiheuta vielä vakavia vammoja. Siitä huolimatta on jokaisen koiranomistajan kiinnitettävä huomiota koiran puremiskäyttäytymiseen, jotta koira oppii olemaan purematta aikuisena. Mitä siis pitäisi tehdä, kun koiranpentu puree?