Tryffelikoira

Tryffelikoira

Erinomainen hajuaisti ja hyvä koulutus johtavat tryffelikoirat halutun tryffeliaarteen luo.

Tryffelikoiralla on oltava tarkka hajuaisti. Vain siten se voi haistaa maan alla sijaitsevat aarteet. Mutta mitä muuta koira tarvitsee ollakseen hyvä tryffelikoira? Onko olemassa suosittuja tryffelikoirarotuja? Seuraavassa artikkelissa vastaamme tärkeimpiin kysymyksiin tryffelinmetsästyksestä koirien kanssa.

Miksi tryffelit ovat niin arvokkaita?

Tryffelit ovat harvinaista herkkua. Monista muista sienilajeista poiketen ne kasvavat maan alla – symbioosissa tiettyjen puu- tai pensaslajien kanssa.

Ihmiset eivät tunnista maan alla kasvavien tryffelin hienoa tuoksua. Tämän vuoksi niiden metsästämiseen on jo vuosisatojen ajan käytetty eläimiä, joiden nenä on ihmisen nenää paljon tarkempi ja jotka auttavat meitä etsimään tätä maanalaista kultaa.

Vastaavasti hyvissä ravintoloissa tryffeliä sisältävät ruuat ovat kalliita. Arvokkaimpia ovat valkoiset tryffelit.

Tryffelinmetsästys: sian tai koiran kanssa sienimetsälle

Kun aiemmin metsästämiseen käytettiin pääasiassa naaraspuolisia kotisikoja, ns. tryffelisikoja, 1800-luvun lopusta lähtien tryffelien etsimiseen käytettiin ensisijaisesti koiria.

Sika kyntää liian voimakkaasti

Siat kirjaimellisesti kyntävät maaperää ja usein tuhoavat samalla sienikuidut, jolloin tryffelit eivät voi enää lisääntyä. Italiassa sika on siksi ollut kielletty tryffelien etsinnässä vuodesta 1982 alkaen.

Myös jotkut tryffelikoirista tonkivat intensiivisesti maata herkullisia maaperän aarteita etsiessään. Ne aiheuttavat kuitenkin vähemmän vahinkoa kuin painavat kollegansa.

Tryffelikärpänen

Eikö tryffelin etsimiseen ole tarjolla koiraa tai sikaa? Silloin lähempi tarkastelu voi auttaa. Punainen tryffelikärpänen (Suillia tuberiperda) lentää mielellään 10–20 senttimetriä maassa sijaitsevien tryffelien yläpuolella.

Mitkä koirat soveltuvat tryffelien etsimiseen?

Periaatteessa kaikki koirat soveltuvat tryffelikoiriksi alkuperästä tai rodusta riippumatta. Edellytyksenä on vain se, että ne ovat aktiivisia, uteliaita ja tarpeeksi tiedonhaluisia harjoitellakseen tryffelien metsästämistä.

Se, löytääkö koira tryffeleitä ja kuinka nopeasti, riippuu yksilöstä. Joillakin metsästyskoirilla on erinomainen hajuaisti, mutta riistan jäljet voivat kuitenkin häiritä niiden keskittymistä. Muut nelijalkaiset ystävät eivät juurikaan ole kiinnostuneita nenätyöstä, joten niiden koulutus voi olla vaivalloista. Siksi tryffeliasiantuntijoilla on tiettyjä ”suosikkitryffelikoirarotuja”.

Lagotto romagnolo: suosituin tryffelikoira

Ensisijainen tryffelirotu on italialainen lagotto romagnolo. Näillä vesikoirilla on voimakas hajuaisti eikä niillä ole juurikaan saalistusviettiä, joten ne eivät häiriinny riistasta metsässä.

Mutta myös metsästyskoiraroduista tai noutaja- ja vainukoirista, kuten labradorinnoutajasta, voi tulla taitavia tryffelinmetsästäjiä. Myös bordercolliet soveltuvat siihen hyvin.

Lagotto romagnoloa pidetään suosituimpana tryffelikoirana.
Lagotto romagnoloa pidetään suosituimpana tryffelikoirana.

Tryffelien metsästyksellä koirien kanssa on pitkä historia Italiassa, lagotto romagnolon kotimaassa. Jo vuonna 1880 Antonio Monchiero perusti Piemontessa sijaitsevaan Roddin kylään “Università dei cani da tartufo” – tryffelikoirien koulutuslaitoksen.

Vuodesta 1935 lähtien perheomistuksessa oleva laitos on ollut virallisesti tunnustettu ja sitä pidetään nyt vanhimpana ja arvostetuimpana tryffelikoirakoulutuksen tarjoajana.

Università dei cani da tartufo -akatemian peruskoulutus kestää 15–20 päivää, kun taas italialaisten asiantuntijoiden mukaan täysipainoinen koulutus kestää 3–4 vuotta.

Missä voin kouluttaa koirani tryffelikoiraksi?

Tryffelinmetsästys ei ole enää rajoittunut Italian ja Ranskan tryffelialueille. Monet koiranomistajat, jotka etsivät ahkeralle nelijalkaiselle ystävällensä mielekästä puuhastelua, haluavat lähteä tryffelijahtiin.

Vastaavasti tryffelikoirille on nyt tarjolla laaja valikoima koulutusmahdollisuuksia. Erityisten tryffelikoiraklubien tai -yhdistysten lisäksi koulutusta tarjoavat myös jotkin koirakoulut ja yksityiset koirankouluttajat.

Erityisen metsästyspaikan tarjoavat tryffeliviljelmät, joissa viljellään tryffeleiden isäntäkasveja, esimerkiksi tryffelialueiden tammen taimia. Joissakin niistä on tarjolla tryffelikursseja.

Millainen on tryffelikoiran koulutus?

Tryffelikoiran koulutuksen seminaarit ja kurssit koostuvat yleensä teoreettisesta osasta, joka koskee ihmisiä, ja käytännöllisestä osasta, joka koskee ihmistä ja koiraa parina.

Teoriassa kyse ei ole pelkästään mahdollisten tryffelipaikkojen kartoittamisesta ja eri lajikkeiden erottamisesta toisistaan. Myös löydettyjen sienten vastuullinen käsittely on tärkeää.

Löytämisen jälkeen tryffelinmetsästäjien tulee peittää kaivettu reikä maalla, jotta juurenkärjet eivät vaurioidu.

Koirat on aluksi ehdollistettava tryffelien hajuun. Koiran tulee yhdistää tryffelin tuoksu johonkin positiiviseen. Olipa se koiran lempinukkumapaikka tai haluttu herkku, joka annetaan heti, kun koiran herkkä nenä on havainnut tryffelien tuoksun.

Hyvää tryffeliöljyä voidaan käyttää vaihtoehtona oikeille tryffelipaloille. Vähemmän arvokkaiden lajien paloja, kuten ruskotryffeliä (tuber rufum), voidaan käyttää myös harjoitustryffeleinä dummykoulutuksessa.

Ensinnäkin on tärkeää palkita koira heti, kun se on kiinnostunut tryffelin tuoksusta. Seuraavaksi tryffelinpala heitetään pois ja koira palkitaan sen perään juoksemisesta. Tämän jälkeen seuraa piilottaminen.

Kun koira löytää tryffelin ja ilmoittaa siitä, se saa palkkion. Etsintä vaikeutuu vähitellen ja etäisyys kasvaa, kunnes tryffeliastia tai -dummy haudataan 10–20 senttimetrin syvyyteen maan alle, jossa sienet kasvavat myös luonnossa.

Muista monipuolisuus: Harjoittele siis paitsi puutarhassa, myös metsässä, kaupungin puistossa tai kotona asunnossa.

Nenätyötä tarvitaan myös seuraavissa koiraurheilulajeissa: mantrailingissa ja dummykoulutuksessa.

Tryffelikoirat voivat osallistua tryffelienmetsästyskokeisiin. Tarjolla on erilaisia ​​työkokeita, joissa pyritään löytämään tryffelit mahdollisimman nopeasti ja määrätietoisesti.

Kokeet ovat erityisen vakiintuneita Italiassa, joka on lagotto romagnolo -koiran kotimaa. Monet viralliset kokeet on varattu tälle rodulle. Aina on kuitenkin tarjolla myös alueellisia kilpailuja, joissa muut rodut ja sekarotuiset voivat laittaa nenänsä koetukselle.

Milloin koiran tulisi aloittaa koulutus?

Parhaassa tapauksessa koira valmistellaan tryffelikoiran työhön jo pentuna. Jotkut tryffelikoirakouluttajat aloittavat koulutuksen jo pian koirien syntymän jälkeen.

He esimerkiksi hierovat imettävää emoa kevyesti tryffeleillä, jotta pennut yhdistävät myöhemmin tryffelien tuoksun emoonsa ja imetyksen lohduttavaan tunteeseen. Pienetkin tryffelipalat penturuoassa tukevat tryffelikoiran uraa.

Pienellä harjoittelulla ja lahjakkuudella jotkut nelijalkaiset ystävät voivat lähteä ensimmäiseen tryffelimetsästykseen jo kuuden kuukauden iässä.

Mutta jopa vanhemmat koirat voivat periaatteessa oppia metsästämään tryffeleitä. Vaatii vain hieman enemmän aikaa ja kärsivällisyyttä, ennen kuin täysikasvuinen koira ymmärtää, mitä siltä odotetaan.

Tryffelinmetsästys tuottaa iloa sekä ihmisille että nelijalkaisille ystäville.
Tryffelinmetsästys tuottaa iloa sekä ihmisille että nelijalkaisille ystäville.

Onko tarjolla valmiiksi koulutettuja koiria?

Voit tietenkin hankkia myös valmiiksi koulutetun koiran. Useiden tuhansien eurojen hinta on kuitenkin järkevä investointi vain ammattilaisille, jotka käyvät päivittäin etsimässä tryffeleitä metsästä tai omilta viljelmiltään.

Kaikkien muiden koiranomistajien kannattaa nauttia yhteisestä tryffelinmetsästyskoulutuksesta.

Tryffelikoiran uran varjoisat puolet

Tryffeliteollisuuden buumi on lisännyt halukkaiden tryffelinmetsästäjien määrää. Kasvavan kilpailupaineen vuoksi joistakin alueista tulee huippusesongin aikana taistelualueita – surullisin seurauksin. Esimerkiksi Pohjois-Italian Piemontissa Astin ja Alban välisellä alueella on kuollut monia tryffelikoiria myrkkysyöttien vuoksi.

Harrastetryffelinmetsästäjien tulee aina varmistaa, että hauskanpito on etusijalla. Yksityisillä löydöksillä ei voi rikastua.

Mistä löydän tryffeleitä?

Erityisen laadukkaita tryffeleitä kasvaa Ranskassa, esimerkiksi Périgordissa, Pohjois-Provencen alueella (Drômen ja Vauclusen alue) sekä Italiassa, Piemontessa ja Pohjois-Apenniineilla Bolognan alueella.

Suomesta on löydetty viittä eri tryffelilajia, erikoisuutena Pohjan tryffeliä. Tryffeleitä voi löytää ympäri Suomea ja Juvasta löytyy myös Tryffelikeskus.

Yleisesti ottaen tryffelit tarvitsevat kalkkipitoisen maaperän ja niitä löytyy erityisen usein tiettyjen isäntäkasvien, kuten tammien, pyökkien tai hasselpähkinöiden alta. Suomessa tryffeleitä löydetään usein mäntyjen juurista.

Löytöpaikat voivat sijaita sekä syvällä metsässä että kaupungin puistossa. Tällä hetkellä on olemassa myös kaupallisia tryffelitiloja, joissa on mahdollista korjata suurempia tryffelisatoja.

Jos koulutat koiraasi tunnollisesti, saat runsaan palkinnon tryffelien metsästyksestä.
Jos koulutat koiraasi tunnollisesti, saat runsaan palkinnon tryffelien metsästyksestä.

Voinko kerätä tryffeleitä?

Nekään, joilla on koulutettu tryffelinmetsästyskoira rinnallaan, eivät saa mennä metsästämään tätä arvokasta sientä kaikkialle. Jokamiehenoikeudesta huolimatta tryffeleitä ei saa mennä kaivelemaan metsistä ilman maanomistajan lupaa.

Tärkeää: Ennen tryffelinmetsästyksen aloittamista koiranomistajan on otettava selvää, onko se kyseisellä alueella sallittua.

Hyödyllisimmät artikkelimme
17 min

Koiranpennun koulutus

"Mitä varhaisemmassa vaiheessa, sitä parempi" pätee myös koiranpennun koulutukseen. Koiranpentu on hyvin oppimishaluinen ja se on kaikkien uusien asioiden suhteen vielä avoimen ennakkoluuloton. Tätä vaihetta on syytä hyödyntää ja opettaa koiralle leikkisästi, mutta kuitenkin johdonmukaisesti, mitä siltä odotetaan ja miten käyttäydytään kunnolla.
3 min

Mitä tehdä, kun koiranpentu puree?

Jo noin kuuden viikon ikäisenä, suloisimmillakin koiranpennuilla on jo yli 28 pientä hammasta, joita ne voi käyttää tehokkaasti. Neulanpäitä muistuttavilla pienillä aseilla koiranpentu puree ikävästi. Koiranpennun hampaat eivät kuitenkaan aiheuta vielä vakavia vammoja. Siitä huolimatta on jokaisen koiranomistajan kiinnitettävä huomiota koiran puremiskäyttäytymiseen, jotta koira oppii olemaan purematta aikuisena. Mitä siis pitäisi tehdä, kun koiranpentu puree?