Mantrailing koiran kanssa

Mantrailing

Mantrailing-harjoittelussa koira etsii kadonnutta henkilöä sen yksilöllisen hajun perusteella.

Koirilla on parempi vainu kuin niiden kaksijalkaisilla ystävillään. Mantrailing onkin oiva keino hyödyntää koirien  herkkää hajuaistia. Katso mitä tarvitaan koirasi kanssa harrastamiseen ja mitä tarvitaan mantrailinginin aloittamiseen.

Mitä mantrailing on?

Jokainen elävä olento jättää oman hajujälkensä eli persoonallisen tuoksunsa ympäristöönsä. Koirat havaitsevat tämän yksilöllisen hajun jopa kymmenen kertaa paremmin kuin ihmiset terävän hajuaistinsa ansiosta.

Noin 300 miljoonaa hajuaistisolua ovat syynä miksi koirat voivat seurata jopa kaksia jälkiä samanaikaisesti. Mantrailing-koiraurheilu hyödyntää tätä koiran erinomaista hajuaistia.

Mantrailingin periaatteet

Mantrailingissa ohjaaja pitää mantrailing-koiraa hihnassa. Tiimin tavoitteena on käyttää tuoksuvaa esinettä, esim. henkilön päällä ollutta paitaa, löytääkseen kyseisen henkilön alueelta tai rakennuksista.

Koira jäljittää henkilöä, jonka se havaitsee leijuvista hajumolekyyleistä. Näitä hiukkasia löytyy eri tasoilta, joten asiantuntijat puhuvat myös “korkeasta, puolikorkeasta tai matalasta nenätyöskentelystä”.

Harrastekoiria ei pidä kuitenkaan sekoittaa mantrailingiä tekeviin vihikoiriin ja pelastuskoiriin. Esimerkiksi poliisi käyttää pelastuskoiria, jotka seuraavat tuoksua maassa. Tällöin on kyse “matalasta hajutyöstä”.

Mantrailing sopii myös pikkukoirille
Myös pienet koirarodut sopivat henkilön jäljestämiseen.

Edellytykset: sopiiko koirani mantrailingiin?

Tärkeintä on että koiralla on hauskaa. Mantrailing sopii koiralle vain jos se nauttii jäljestämisestä kanssasi. Seuraavissa kohdissa käsitellään, mitä asioita on huomioitava:

1. Koiran koko

Mantrailingissä koiran koolla ei ole väliä, eikä pienillä koirilla ole automaattisesti huonompaa hajuaistia kuin suurilla koiraroduilla. Jos lemmikkisi haistelee usein, kun lähdette kävelylle tai jos se rakastaa leikkiä piilosta kanssasi, lemmikkisi sopii erittäin hyvin mantrailingiin.

2. Terveys

Mantrailing haastaa hajuaistin lisäksi koko kehon. Hajujälkien etsintä voi jatkua useiden kilometrien päähän, minkä vuoksi reitti voi vaatia sinulta ja koiraltasi useampia tunteja fyysistä rasitusta ja keskittymistä.

Sinun ja lemmikkisi tulee ylittää polkujen lisäksi maastoa, kuten metsää tai rakennettuja paikkoja. Varmista siis, että sinä ja koirasi olette terveitä ja tottuneet rasitukseen. Jos koirasi kärsii ortopedisista sairauksista (esim. lonkan dysplasiasta), se ei sovellu yhtä hyvin mantrailingiin.

3. Ikä

Yleensä mantrailingiin ei ole ikärajaa. Jos haluat jäljestää nuoren koirasi kanssa, sen pitäisi pystyä seuraamaan ja kuuntelemaan sinua. Aikaisintaan kahdeksan kuukauden ikäisinä nuoret koirat ovat henkisesti ja fyysisesti valmiita seuraamaan pitkiä matkoja.

Vanhemmille koirille sen sijaan ei ole rajoituksia. Pääasia, että vanhempi koira on kunnossa ja nauttii hajun jäljestyksestä.

Oikea varustus: mitä tarvitsen mantrailingiin?

Tarvitset vain muutaman asian mantrailingiä varten koirasi kanssa. Kun olet hankkinut ne, mikään ei estä sinua.

Seuraavat varusteet ovat hyödyllisiä mantrailingissä:

  • Valjaat (tämän pitäisi olla hyvin istuva ja väriltään varoitusvärin värinen)
  • 5–15 metriä pitkä jälkiliina
  • Herkkuja palkkioksi
  • Makupalapussi herkkujen annostelua varten
  • kannettava ja aina täytetty vesipullo
  • tiiviisti suljettava pussi tuoksuvan tuotteen kuljetusta varten (esim. pakastepussi)
Herkut motivoivat
Jokaisen hajujäljen lopussa koira ansaitsee maukkaan palkinnon!

Mantrailing aloittelijalle: miten aloitan mantrailingin?

Jos haluat harjoitella yhdessä karvaisen ystäväsi kanssa mantrailingia ja tarjota hauskaa toimintaa normaalien kävelylenkkien lisäksi, voit opetella sitä melko rennosti koirakoulussa vapaa-ajan harrastuksena.

Kuitenkin ryhmissä mantrailingin harjoittelu tarkoittaa myös sitä, että joudut joskus itse toimimaan piiloutuvana henkilönä. Varmistu siihen, että voit joskus odottaa useita tunteja yksin puun takana tai leikkikentällä kylmemmälläkin säällä.

Jos haluat kouluttaa koiraasi ammattimaisesti pelastuskoiraksi, voit tiedustella seminaareista tai koulutuksesta paikallisesta pelastuskoirayksiköstä.

Lisää harjoittelua hitaasti

Aloittelijan harjoittelu alkaa yleensä hitaasti. Alku on aina vaikeaa ja koirasi on ensin opittava, mitä pyydät siltä. Siksi tiimisi vetäjä suunnittelee ensimmäiset vain muutaman metrin pituiset polut. Kun koirasi on päässyt jyvälle asiasta, etäisyyksiä voi pidentää.

Älä koskaan pidä koiralla kaulapantaa sen jäljestäessä, vaan laita valjaat karvaiselle ystävällesi harjoituksen ajaksi. Näin koirasi yhdistää valjaat mantrailingiin.

Varmista myös, ettet rasita nelijalkaista ystävääsi. Motivoi koiraasi mantrailingin aikana ja palkitse sitä heti, kun se suorittaa tehtävän. Vain tällä tavoin saat koirasi tutkimaan aluetta hajuaistinsa avulla yhdessä sinun kanssasi tiiminä.

Hyödyllisimmät artikkelimme
11 min

Koiraharrastukset lyhyesti

Urheileminen on yhtä tärkeää niin ihmisille kuin koirillekin. Koiraharrastukset ovat tosin paljon muutakin kuin vain fyysistä rasitusta. Koiralle harrastaminen tarkoittaa hauskanpitoa, liikuntaa, ajatustyötä, kilpailua, koulutusta ja sosiaalisia kontakteja. Mitä koiraharrastuksia on sitten olemassa? Ja mitkä niistä sopivat parhaiten sinun koirallesi? Tässä artikkelissa käymme läpi tunnetuimpia koiraharrastuksia.
4 min

Koirajuoksu eli Canicross

Monet koiranomistajat nauttivat urheilusta maastossa ja luonnossa yhdessä koiransa kanssa. Hyväkuntoisille omistaja-koira-duoille tai niille, jotka sellaiseksi haluavat tulla, on Canicross optimaalinen urheilulaji, jossa sekä omistaja, että koira pääsevät nauttimaan yhdessä luonnon antimista. Canicrossissa koira vetää ihmistä joustavassa hihnassa, molempien kuitenkin juostessa. Tämä koiraurheilulaji ei vain nosta kuntoa vaan myös vahvistaa molempia juoksijoita, parantaa keskinäistä luottamusta, kehittää koiran kuuliaisuutta, sekä vahvistaa koiran ja ihmisen välistä suhdetta.
2 min

Agility koiran kanssa

Kävelylenkit ovat sinun ja koirasi mielestä pidemmän päälle tylsiä? Haluat kokea lemmikkisi kanssa enemmän? Agility saattaa olla juuri teille sopiva yhteinen harrastus! Se on moderni koiraurheilulaji, joka keskittyy omistajan ja koiran välisen viestinnän parantamiseen, ja on erityisesti kesällä toteutettavissa ulkoilmassa.