Koiratanssi

koirantassi

Istu, maahan ja tassu – nämä temput onnistuvat helposti useimmilta koirilta! Mutta entäs tanssi?! Agilityn ja tottelevaisuuskoulutusten lisäksi koirien kanssa voi harrastaa myös koiratanssia.

Mitä koiratanssi on?

Koiratanssi on Yhdysvalloista lähtöisin oleva urheilulaji, mutta kansainvälisiä kilpailuja järjestetään nykyisin myös Euroopassa. Lajin ideana on harjoitella nelijalkaisen ystävän kanssa koreografia, joka perustuu mahdollisimman täydelliseen jalkatyöhön. Esitystä leimaavat näyttävät temput ja sopiva musiikki. Koiratanssi vaatii luovuutta ja mielikuvitusta!

Koiratanssi on mainio liikuntamuoto koiran aktivoimiseen ja eläimen älykkyyden edistämiseen. Yhteinen harjoittelu vahvistaa lisäksi ihmisen ja koiran välistä suhdetta.

Tämän joukkuelajin suurena etuna on se, että sen harrastamiseen et tarvitse erikoisvarusteita ja harjoittelu onnistuu melkein missä tahansa. Aluksi harjoitustilaksi riittää olohuone, mutta sään salliessa voitte siirtyä harjoittelemaan vaikkapa puistoon.

Millaisille koirille koiratanssi sopii?

Kaikkein tärkeintä on koiran motivaatio ja keskittymiskyky! Koiratanssi haastaa niin ihmisen kuin eläimenkin kyvyt! Nelijalkaisen iällä, luonteella ja rodulla ei ole merkitystä. Koiratanssi sopii myös nivelvaivoista kärsiville koirille, mutta niiden kanssa tulee kuitenkin välttää hyppimistä.

Koiratanssi aloittelijoille

Tanssiharrastus aloitetaan opettamalla koiralle tietty valikoima temppuja. Luovuus ei tunne rajoja! Vakiotemppuja ovat esimerkiksi:

 • jalkatyö: kävely eteenpäin, taaksepäin, sivulle
 • hypyt: ojennetun jalan yli, ojennetun käsivarren yli
 • pyörähdykset: oman akselin ympäri tai omistajan jalan ympäri
 • kerjääminen
 • kieriminen
 • ryömiminen
 • pujottelu: eteenpäin, taaksepäin

Vapaatanssiohjelman koostaminen

Kun koirasi on oppinut muutaman tempun merkistäsi tai käskystäsi, voit koota pienen vapaatanssiohjelman yksittäisistä elementeistä. Etsi sopiva musiikkikappale ja kiinnitä valinnassa huomiota oikeaan rytmiin: sen tulisi sopia yhteen normaalin kävelytahtisi kanssa.

Tässä on vielä muutama vinkki, joiden avulla sinun ja koirasi tie tähtiin aukeaa nopeammin:

 • Tarkkaile nelijalkaisen ystäväsi liikkumista ja vahvista sen tekemiä liikkeitä. Käytä harjoittelun apuna herkkuja ja selkeitä komentoja!
 • Toista pieniä temppuja jokaisen kävelylenkin aikana vahvistaaksesi komentoja ja liikesarjoja.
 • Harjoittele alusta alkaen koiran kaikkia taitoja, älä pelkästään sen hyviä puolia!
 • Palkitse koirasi jokaisesta onnistuneesta suorituksesta herkuilla– se lisää motivaatiota oppia uutta!
 • Harjoittelun tulisi kestää kerrallaan enintään 20 minuuttia – tämän jälkeen eläimen keskittymiskyky heikkenee ja virheiden mahdollisuus kasvaa.
 • Koiratanssissa tärkeintä on ennen kaikkea hauskanpito!
Hyödyllisimmät artikkelimme
11 min

Koiraharrastukset lyhyesti

Urheileminen on yhtä tärkeää niin ihmisille kuin koirillekin. Koiraharrastukset ovat tosin paljon muutakin kuin vain fyysistä rasitusta. Koiralle harrastaminen tarkoittaa hauskanpitoa, liikuntaa, ajatustyötä, kilpailua, koulutusta ja sosiaalisia kontakteja. Mitä koiraharrastuksia on sitten olemassa? Ja mitkä niistä sopivat parhaiten sinun koirallesi? Tässä artikkelissa käymme läpi tunnetuimpia koiraharrastuksia.

4 min

Koirajuoksu eli Canicross

Monet koiranomistajat nauttivat urheilusta maastossa ja luonnossa yhdessä koiransa kanssa. Hyväkuntoisille omistaja-koira-duoille tai niille, jotka sellaiseksi haluavat tulla, on Canicross optimaalinen urheilulaji, jossa sekä omistaja, että koira pääsevät nauttimaan yhdessä luonnon antimista. Canicrossissa koira vetää ihmistä joustavassa hihnassa, molempien kuitenkin juostessa. Tämä koiraurheilulaji ei vain nosta kuntoa vaan myös vahvistaa molempia juoksijoita, parantaa keskinäistä luottamusta, kehittää koiran kuuliaisuutta, sekä vahvistaa koiran ja ihmisen välistä suhdetta.

2 min

Agility koiran kanssa

Kävelylenkit ovat sinun ja koirasi mielestä pidemmän päälle tylsiä? Haluat kokea lemmikkisi kanssa enemmän? Agility saattaa olla juuri teille sopiva yhteinen harrastus! Se on moderni koiraurheilulaji, joka keskittyy omistajan ja koiran välisen viestinnän parantamiseen, ja on erityisesti kesällä toteutettavissa ulkoilmassa.