Koirauinti pitää nelijalkaisen hyvässä kunnossa

Koirauinti

Liikkuminen vedessä pitää koirat hyvässä kunnossa – ja sopii niin nuorille kuin vanhoille, sekä hoikille että vantterille koirille.

Uiminen sopii muuhunkin kuin koiran kesäiseen vilvoitteluun. Liikkuminen vedessä kohottaa nelijalkaisen ystäväsi yleiskuntoa ja huoltaa niveliä – ympäri vuoden. Opi täältä lisää siitä, miksi koirauinti parantaa erityisesti ylipainoisten ja vanhojen koirien hyvinvointia hauskanpitoa unohtamatta.

Miksi koirauinnista on hyötyä nelijalkaiselle ystävällesi

Rannalla, altaassa tai koirauimalassa: vedessä liikkuminen aktivoi koirasi koko kehoa, päästä aina tassuihin saakka. Tämä liikuntamuoto tekee hyvää ennen kaikkea iäkkäämpien nelijalkaisten nivelille. Jos koirasi on toipumassa leikkauksesta, vesiliikunta osana koirafysioterapiaa auttaa lievittämään kipuja.

Koirauinnin avulla myös herkuttelusta pitävät ja mukavuudenhaluiset karvakuonot voivat päästä huippukuntoon. Jos koirasi on ylipainoinen, koirauinti on hellävarainen tapa pudottaa ylimääräistä painoa ja pysyä hyvässä kunnossa.

Koirauinnin edut

Viilentymisen ja hauskanpidon lisäksi uimisella on koirille paljon muitakin myönteisiä vaikutuksia:

 • Se voi kasvattaa lihaksia.
 • Vedessä liikkuminen vähentää nivelten kuormittumista.
 • Koirasi kestävyys paranee.
 • Ylipainoiset koirat polttavat kaloreita.
 • Sydän ja verenkiertoelimistö vahvistuvat.
 • Vanhemmat koirat pysyvät pidempään liikuntakykyisinä.

Näiden monien hyötyjen taustalla on se tosiasia, että koirauinti harjoittaa tehokkaasti koko kehoa. Koiran keho joutuu työskentelemään jatkuvasti veden vastusta vastaan. Veden nosteen ansiosta liikkuminen vedessä on koirallesi helpompaa kuin maalla. Nivelten ja lihasten kuormitus vähenee, sydän ja keuhkot vahvistuvat.

Koirauinti on kaikkein tehokkainta silloin, kun nelijalkainen ystäväsi tuntee olonsa hyväksi. Jotta lemmikkisi viihtyisi vedessä, se tarvitsee apuasi.

Kuinka tehdä koirauinnista miellyttävä kokemus

Valitse koirasi kanssa uimiseen sopiva paikka. Aloittelijoille sopivat parhaiten rauhalliset, matalat vedet ja mahdollisimman puhtaat rannat. Varo seisovaa vettä ja pitkäkestoista kuumuutta: ne voivat aiheuttaa sinilevää, joka voi olla vaarallista koirien ja koiranomistajien terveydelle.

Koirauimala on hyvä ja turvallinen vaihtoehto, jota voit käyttää lemmikkisi kanssa ympäri vuoden.

Älä käytä uinnin yhteydessä hihnaa tai valjaita. Hyödyllinen varuste sen sijaan on pelastusliivi, jota suositellaan erityisesti kokemattomille koirille.

On tärkeää, että nelijalkainen ystäväsi kuulee sinut, jotta voit kutsua sen pois vedestä koska tahansa. Vaikka koira nauttii uimisesta, muista pitää usein taukoja – varsinkin kokemattomille eläimille jo muutama minuutti vedessä voi olla melko uuvuttava kokemus.

Jos haluat taistella lemmikkisi ylipainoa tai nivelongelmia vastaan ​​koirauinnin avulla, asiasta kannattaa keskustella etukäteen eläinlääkärin kanssa.

Lisävinkkejä turvalliseen koirauintiin:

 • Tarkista veden virtaus ja kiinnitä huomiota veden lämpötilaan. Liian kylmä vesi voi kuormittaa koiran kehoa liikaa kesällä.
 • Pidä koiraasi jatkuvasti silmällä ja anna sen pitää lepotaukoja, mieluiten varjoisassa paikassa.
 • Ehkäistäksesi vatsalaukunkiertymää ruoki koirasi vähintään kaksi tuntia ennen uintia.
 • Kuivaa uinnin jälkeen koirasi turkki ja tarvittaessa luppakorvat.
 • Sairaat tai loukkaantuneet koirat eivät kuulu veteen.
Koira ui © mrnai / stock.adobe.com
Koirat tietävät intuitiivisesti, kuinka vedessä on parasta liikkua.

Mitkä koirat pitävät uimisesta?

On olemassa koirarotuja, joiden nimessä on suora viittaus veteen, esimerkiksi espanjalainen ja portugalilainen vesikoira. Niiden ruumiinrakenne soveltuu optimaalisesti koirauintiin. Myös labradorinnoutaja ja kultainennoutaja viihtyvät hyvin vedessä.

Kaikkien rotujen kohdalla pätee: Mitä aikaisemmin totutat koirasi veteen, sitä helpommin se tottuu siihen.

Osaavatko kaikki koirat uida?

Useimmat koirat ovat syntyneet uimareiksi ja tottuvat siihen lyhyen totutteluvaiheen jälkeen. On kuitenkin olemassa rotuja, jotka ruumiinrakenteensa vuoksi eivät pysty liikkumaan vedessä yhtä sulavasti kuin muut koirat. Esimerkiksi mopsilla ja bulldogilla on niin lyhyet jalat, että niiden on vaikea pysytellä pinnalla ja niiden pieni nenä on pian täynnä vettä.

Vaikka niistä ei tulisikaan olympiauimareita, nämäkin koirat voivat tottua veteen kärsivällisen ja empaattisen opastuksen avulla. Pysy nelijalkaisesi vierellä, kehu ja palkitse sitä. Koiranlelujen avulla voidaan helpottaa vähitellen koiran vesipelkoa.

Eikö koirasi halua uida? Jos edes suostuttelu ja kärsivällisyys eivät auta, koirallasi saattaa olla huonoja kokemuksia vedestä. Jotta vältettäisiin aiheuttamasta enempää vahinkoa, kannattaa harkita osallistumista koirille tarkoitettuun uimaopetukseen kokeneen koirankouluttajan kanssa.

Koiria ei saa missään tapauksessa pakottaa uimaan. Jos haluat parantaa leikkauksesta toipuvan tai ylipainosta kärsivän koiran terveyttä, on olemassa myös monia muita vaihtoehtoja.

Onko koirallasi ylipainoa? Vinkkejä terveelliseen laihduttamiseen

Vinkkejä uimiseen koiran kanssa

Kun alkuesteet on voitettu ja koira on vedessä, se luultavasti liikkuu paljon itsekseen. Voit kannustaa liikuntaa vältteleviä tai vaihtelua ja paljon toimintaa kaipaavia koiria sopivilla varusteilla ja varmistaa siten, ettei koirasi kyllästy uimiseen.

Zooplussalta löydät suuren valikoiman koiran vesileluja. Tilaa tarvikkeet kätevästi kotiin, niin mikään ei estä seuraavaa uintiretkeänne.

Nelijalkaisen aktiivisuus vedessä riippuu tietenkin koiran kunnosta ​​ja siitä, onko se uintia rakastava rotu.

Ylipainoiset koirat voivat ottaa rauhallisesti. Pääasia, että ne liikkuvat ja viihtyvät vedessä. Aloita vähitellen ja liiku koiran kanssa matalassa vedessä rantaviivaa pitkin. Jopa veden polkeminen on koiralle hyvää harjoitusta. Vähitellen koira voi alkaa liikkua enemmän.

Inspiraatiota edistyneille uimareille

Hyväkuntoisemmat nelijalkaiset rakastavat koiranlelujen noutamista vedestä. Jos kaipaat tehokkaampaa harjoitusta, liiku yhdessä koirasi kanssa vedessä. Voit uida koiran vierellä turvallisella etäisyydellä ja siten suojassa kynsiltä.

Pidempää uintiretkeä varten suosittelemme pukemaan uskolliselle ystävällesi pelastusliivit. Koirat nimittäin usein ylittävät rajansa. Tarkkaile siis toveriasi tarkasti ja pidä välillä taukoja.

Jos olette koirasi kanssa jo edistynyt tiimi, voit pikkuhiljaa totutella sen sup-lautaasi. Kärsivällisesti harjoittelemalla pääsette pian tekemään yhdessä pieniä retkiä järvellä ja yhdistämään ne palauttaviin harjoituksiin. Laudan päällä voit myös harjoittaa koirasi tasapainoa.

Sääntö nro 1 koiran kanssa uimiseen: tärkeintä on hauskanpito

Vinkkiemme avulla varmistat, että koirasi nauttii uimisesta ja edistää samalla terveyttään leikin myötä. Olipa koirasi kaloreita polttamaan pyrkivä ylipainoinen tai vasta veteen totutteleva aloitteleva uimari – tärkeintä on, että ihmisellä ja eläimellä on hauskaa. Vain onnellinen koira voi hyvin.

Lähteet:

https://www.aqua-canis.de/Hundeschwimmen.html

http://tiermasseur-mannsberger.at/hundeschwimmen/

https://www.kiermayer.de/index.php/tierphysiotherapie-und-hundeschwimmbad/hundeschwimmen/

Hyödyllisimmät artikkelimme
11 min

Koiraharrastukset lyhyesti

Urheileminen on yhtä tärkeää niin ihmisille kuin koirillekin. Koiraharrastukset ovat tosin paljon muutakin kuin vain fyysistä rasitusta. Koiralle harrastaminen tarkoittaa hauskanpitoa, liikuntaa, ajatustyötä, kilpailua, koulutusta ja sosiaalisia kontakteja. Mitä koiraharrastuksia on sitten olemassa? Ja mitkä niistä sopivat parhaiten sinun koirallesi? Tässä artikkelissa käymme läpi tunnetuimpia koiraharrastuksia.

4 min

Koirajuoksu eli Canicross

Monet koiranomistajat nauttivat urheilusta maastossa ja luonnossa yhdessä koiransa kanssa. Hyväkuntoisille omistaja-koira-duoille tai niille, jotka sellaiseksi haluavat tulla, on Canicross optimaalinen urheilulaji, jossa sekä omistaja, että koira pääsevät nauttimaan yhdessä luonnon antimista. Canicrossissa koira vetää ihmistä joustavassa hihnassa, molempien kuitenkin juostessa. Tämä koiraurheilulaji ei vain nosta kuntoa vaan myös vahvistaa molempia juoksijoita, parantaa keskinäistä luottamusta, kehittää koiran kuuliaisuutta, sekä vahvistaa koiran ja ihmisen välistä suhdetta.

2 min

Agility koiran kanssa

Kävelylenkit ovat sinun ja koirasi mielestä pidemmän päälle tylsiä? Haluat kokea lemmikkisi kanssa enemmän? Agility saattaa olla juuri teille sopiva yhteinen harrastus! Se on moderni koiraurheilulaji, joka keskittyy omistajan ja koiran välisen viestinnän parantamiseen, ja on erityisesti kesällä toteutettavissa ulkoilmassa.