Ylipainoinen koira – vinkkejä koiran laihdutukseen

Koiran ylipaino

Monilla koirilla on pari kiloa ylimääräistä kylkiluiden päällä, mutta tilanne saadaan yleensä hallintaan oikeanlaisen ruokavalion avulla.

Ylipainoinen koira ei valitettavasti ole harvinaisuus – ylipainoisten koirien lukumäärä on kasvussa. Koiran ylipaino on sen terveyden kannalta kuitenkin vaarallista ja terveyden ylläpitämiseksi ja pitkän elämän saavuttamiseksi on tärkeää päästä eroon ylimääräisistä kiloista. Oletko pannut merkille, että koirasi on pyöristynyt liikaa? Aloita siis kamppailu liikakiloja vastaan tiettyjen toimenpiteiden ja pysyvien ruokailusääntöjen avulla. Vinkkejä koiran laihdutukseen saat tästä artikkelista!

Onko koirani liian lihava?

Koirarodut vaihtelevat paljon ruumiinrakenteen ja koon suhteen. Silti saat helposti selville, jos koira on ylipainoinen.

Laita kätesi kevyesti koiran kylkiluiden päälle. Viimeistään silloin, jos et tunne niitä painamatta tai jos koiran vyötäröä ei erota ylhäältä päin, on laihdutuskuurin aika.

Miksi se on niin tärkeää? Ylipainoinen koira kärsii useammin tietyistä sairauksista kuin sen normaalipainoiset lajitoverit. Koiran ylipaino lyhentää koiran elinajanodotetta, ja ne kuolevat noin kaksi vuotta aikaisemmin kuin hoikat koirat.

Koiran ylipaino: apua eläinlääkäriltä

Jos epäilet, että koirasi on liian lihava, on aika puhua eläinlääkärin kanssa. Hän voi parhaiten vahvistaa, onko koirasi ylipainoinen ja jos on, niin kuinka paljon, sekä sulkea pois mahdolliset terveydelliset syyt. Sen jälkeen hän voi antaa vinkkejä koiran laihdutukseen terveellisillä keinoilla.

Seuraavaksi määritetään koiran ihannepaino ja sopiva ruoka-annos. Suositeltava ruokamäärä perustuu lemmikkisi ihannepainoon. Laihdutuskuurin alkuvaiheen päiväannosta muutetaan edistymisen myötä ja mukautetaan sitä koiran painonlaskun perusteella eläinlääkärin kontrollikäyntien yhteydessä. Tavoitteena pitäisi olla, että koiran paino laskee korkeintaan kaksi prosenttia sen ruumiinpainosta viikossa.

Mitä ruokavaliomuutosten suhteen pitää ottaa huomioon?

Energiansaannin selväksi vähentämiseksi ja sitä myötä toivotun painonpudotuksen saavuttamiseksi on usein tarpeen syöttää koiralle vain puolet aiemmasta kalorimäärästä.

FdH-ruokavaliota (syö vain puolet) aiemman ruoan kanssa ei kuitenkaan suositella. Ruoat on suunniteltu siten, että koira saa painoaan vastaavasti kaikki tärkeät vitamiinit, kivennäisaineet ja hivenaineet. Jos liian lihava koira saa vain puolet ruoka-annoksestaan, johtaa se pidemmällä aikavälillä puutostiloihin.

FdH-ruokavalion toinen negatiivinen seuraus on puuttuva kylläisyydentunne, sillä koiran maha ei ole koskaan täysin täynnä. Sen kerjääminen lisääntyy tai se voi jopa yrittää varastaa ruokaa. Monilla koirilla esiintyy myös protestikäyttäytymistä, kuten ongelmia sisäsiisteyden suhteen.

Sen sijaan ylipainoinen koira pitäisi laittaa laihduttavalle erikoisruokavaliolle. Älä unohda, että koiran ylipaino, joka on kehittynyt pidemmän aikavälin kuluessa, ei myöskään katoa muutamassa viikossa. Laihdutuskuuri kestää kuukausia. Myös sen jälkeen sinun on jatkettava useimpia käyttöönotetuista toimenpiteistä, jotta koira ei liho uudestaan.

Ylipainoisen koiran ruokinta: mitä pitää ottaa huomioon ostaessa?

Hyvä koiranruoka on peräisin luotettavalta valmistajalta, joka valvoo tiukasti rehun valmistusta ja ilmoittaa ravintoarvot ja käytetyt raaka-aineet kuluttajalle selvästi.

Onko koirallasi vain vähän liikapainoa? Vai onko se jo aivan liian lihava? Jälkimmäisessä tapauksessa kannattaa hakea apua eläinlääkärin määräämästä laihdutusruoasta.

Golden Retriever Hund zu dick
© LIGHTFIELD STUDIOS / stock.adobe.com

Light-ruoka vs. laihdutusruoka

Light-ruoalla tarkoitetaan pääsääntöisesti valmistajan vähäkalorisimpia ruokavaihtoehtoja. Ne sopivat erittäin hyvin painonhallintaan, mutta eivät yleensä riitä laihduttamiseen.

Erityisissä laihdutusruoissa, jotka on ehdottomasti myös merkittävä sellaisiksi, on vielä selvästi pienempi kaloripitoisuus. Siitä huolimatta ne vastaavat hyvin ylipainoisten koirien tarpeita ja sisältävät kaikki koiralle tärkeät ravintoaineet, vitamiinit ja hivenaineet.

Saman laihdutusruokasarjan märkäruoka täydentää käytettyä laihdutuskuivaruokaa ja auttaa saavuttamaan paremman kylläisyydentunteen. Märkäruoan korkeamman vesipitoisuuden ansiosta voit syöttää suurempia annoksia ja täyttää näin lemmikkisi mahan paremmin.

Korkea proteiinipitoisuus

Ylipainoisille koirille tarkoitetussa ruoassa korkea proteiinipitoisuus on erityisen tärkeässä asemassa, sillä se ei pelkästään tee ruoasta maukkaampaa, mutta myös säilyttää lihasmassan rasvan vähentyessä. Proteiini lisää myös kylläisyyden tunnetta. Proteiinipitoisuus kuivaruoassa on 30–40 prosenttia märkäruoassa 9–12 prosenttia.

Alhainen rasvapitoisuus

Rasva taas on suurin kaloreiden lähde. Se sisältää 2,5 kertaa enemmän energiaa kuin proteiinit tai hiilihydraatit painoyksikköä kohden. Siksi koiran ruokavalion pitäisi sisältää vain vähän rasvaa.

Koiranruoassa tulee kuitenkin olla riittävästi välttämättömiä rasvahappoja, jotta rasvaliukoisten vitamiinien saanti ei vaarannu. Sopiva määrä rasvaa kuivaruoassa on 8–10 prosenttia ja märkäruoassa 4 prosenttia.

Lisää raakakuituja

Proteiinin ja rasvan lisäksi koiran täytyy saada kuitua. Kuidun osuuden tulisi olla noin 10-15 prosentta kuivaruoassa ja kahdesta kolmeen prosenttiin märkäruoassa. Raakakuidut – eli ravintokuidut – lisäävät ruoan määrää ja takaavat nopeamman kylläisyyden tunteen. Lisäksi jotkut kuidut tukevat suoliston terveyttä ja tasapainottavat tervettä suolistoflooraa.

Mitä ravintolisiä koirat tarvitsevat?

Ravintolisillä, kuten aminohappo L-karnitiinilla, voi myös olla positiivinen vaikutus painon ylläpitoon, sillä L-karnitiini stimuloi kehon rasvanpolttoa. Omega-3-rasvahapot auttavat pitämään myös verensokerin tasaisena.

Vinkkejä koiran laihdutukseen: kuinka tiedän, että ruokamäärä on oikea?

Pääsyy koiran ylipainoon on liian suuri ruokamäärä. Tämä kulkee usein käsi kädessä liian suuren palkkio- ja herkkumäärän kanssa. Siksi on välttämätöntä painonpudotuksen kannalta, että pysyt annetuissa ruokamäärissä.

Jos käytät ruoan mittaamiseen vain mittakuppia, on ruokamäärä yleensä liian suuri – usein jopa kaksikymmentä prosenttia. Varsinkin pienillä koirilla jo kymmenen ylimääräistä palaa kuivaruokaa voi johtaa siihen, että ne eivät vain ole laihtumatta vaan lihovat vielä lisää. Ruoka kannattaa siis punnita keittiövaa’alla.

Rajoita myös päivittäisten herkkujen ja purutuotteiden määrää. Ne voivat lisätä kalorinsaantia merkittävästi. Herkut eivät saa kattaa enempää kuin kymmenen prosenttia päivän lasketusta kalorimäärästä. Lisäksi ne on aina vähennettävä päivän ruoka-annoksesta.

Vinkki: Jotta voit antaa koiralle yhtä paljon herkkuja kuin ennenkin, tee niistä ihan pieniä paloja. Koiralle makupalojen koko on yhdentekevä!

Lisäksi sinun on pidettävä huoli siitä, että koira ei saa enää ruokaa ruokapöydästä. Ihmisten elintarvikkeissa on korkea kaloripitoisuus, ja ne kattavat usein suuren osan koiran päivittäisestä tarpeesta. Kuusikymmentä grammaa juustoa esimerkiksi kattaa jo 23 prosenttia 20 kilogrammaa painavan koiran päivittäisestä kaloritarpeesta.

Ylipainoinen koira: älä unohda liikuntaa hoitomuotona

Jotta koira laihtuisi, on sen siirryttävä ehdottomasti pois koiran tutusta koiranruoasta. Koira tulee totuttaa erityiseen laihdutusruokaan asteittain. Pelkkä koiran ruokavaliomuutos ei kuitenkaan tuo toivottuja tuloksia.

Koiran on saatava lisäksi riittävästi liikuntaa. Erityinen koiran fitness-ohjelma lisää energiankulutusta ja ylimääräinen rasvakerros lähtee ja lihakset kehittyvät.

On tärkeää mukauttaa harjoituksia koiran kuntotason mukaan. Aluksi liikunta vedessä tai pehmeällä alustalla sopii suojaamaan niveliä. Nosta hitaasti aktiivisen ajan kestoa.

Koiran ylipaino, koirauinti

Apukeinoja koiran laihdutukseen

Märkäruoan syöttämiseen sopivat hotkimista ehkäisevät kupit – näin koiran on pakko syödä hitaammin. Koira tulee nopeammin kylläiseksi ja pysyy kylläisenä pidempään. Lisäksi koiralla on puuhaa pidemmäksi ajaksi ja se pysyy pitkään tyytyväisenä.

Voit lisätä koirasi tyytyväisyyttä myös aktivointipallojen tai muiden älypelien avulla. Ne voi täyttää osalla päivittäisestä tasapainoisen kuivaruoan määrästä, ja ne tarjoavat lemmikillesi ajanvietettä. Samalla koira saa enemmän liikuntaa ja kuluttaa osan saamistaan kaloreista.

Jotta sinun ei tarvitse kieltäytyä koirasi palkitsemisesta, voit antaa sille pieniksi leikattuja vihanneksia, kuten porkkanaa, kurkkua tai omenapaloja. Vihanneksissa on se etu, että niissä ei ole koiralle imeytyviä kaloreita, ja silti ne täyttävät vatsaa. Jos ylipainoinen koira kieltäytyy näistä palkkioista, voit olla varma, että se ei varmasti ole nälkäinen!

Lisäksi ruokakupin koko kannattaa valita ruokamäärän mukaan. Sallittu määrä näyttää huomattavasti suuremmalta pienessä kupissa kuin suuressa!

Hyödyllisimmät artikkelimme
7 min

Mitä koira ei saa syödä?

Kaikkia ruokia, joita me ihmiset syömme, ei saa syöttää koiralle. Toisinaan jo pienikin määrä on koiralle myrkyllistä, kun taas toiset ainekset ovat myrkyllisiä vasta jatkuvasti nautittuna tai tietyllä tavalla valmistettuna. Tästä artikkelista löydät vastaukset kysymyksiin, mitä koira ei saa syödä ja mitä koiralle saa antaa.
4 min

Chihuahuan ravinto

Chihuahuat ovat rotunsa puolesta hyvin eloisia, valppaita, aktiivisia ja urheita. Kaiken lisäksi tämä rotu lasketaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Jos nämä koirat olisivat yhtä suuria kuin mitä ne ovat lojaaleja, olisivat ne varmasti oivia suojelijoita - saksanpaimenkoiria pienen chihuahuan kehossa. Chihuahua vaatii paljon huomiota mutta on valikoiva sen suhteen, kenelle osoittaa omaa mieltymystään. Yleensä chihuahualla on yksi perheenjäsen, joka tekee siihen erityisen vaikutuksen, mutta se käyttäytyy rakastavasti myös muita perheenjäseniä kohtaan.
4 min

Ikääntyvän koiran ruokinta

Turkki alkaa osoittaa harmaantumisen merkkejä ja koiran liikkeet hidastuvat: siitä on tulossa vanha! Tämä on yhtä luonnollinen osa koiran elämää kuin ihmisenkin. Ikääntyvän koiran ruokinta eroaa aikuisen koiran ruokinnasta ja koiran vanhuusvuosia voikin helpottaa sen ikävaiheen tarpeisiin suunnatulla oikeanlaisella ravinnolla, jotta se pysyy mahdollisimman terveenä ja elinvoimaisena.