Chihuahuan ravinto

Chihuahuan ravinto

Kuinka minun tulisi ruokkia Chihuahuani?

Chihuahuat ovat rotunsa puolesta hyvin eloisia, valppaita, aktiivisia ja urheita. Kaiken lisäksi tämä rotu lasketaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Jos nämä koirat olisivat yhtä suuria kuin mitä ne ovat lojaaleja, olisivat ne varmasti oivia suojelijoita - saksanpaimenkoiria pienen chihuahuan kehossa. Chihuahua vaatii paljon huomiota mutta on valikoiva sen suhteen, kenelle osoittaa omaa mieltymystään. Yleensä Chihuahualla on yksi perheenjäsen, joka tekee siihen erityisen vaikutuksen, mutta se käyttäytyy rakastavasti myös muita perheenjäseniä kohtaan.

Jos Chihuahuan kasvattaa rakkaudella, oppii se todella nopeasti ja käyttäytyy yhteistyökykyisesti ja ystävällisesti. Jotta siitä ei tulisi toivoton räksyttäjä ja pelokas purija, pitäisi se nuoresta iästä alkaen totuttaa muihin koiriin, eläimiin ja lapsiin. Vaikka Chihuahua on pieni, ei se kuitenkaan ole mikään leikkikalu, vaan sitä tulisi kohdella kuten koiraa. Erityisesti lasten seurassa tämä asia tulisi pitää mielessä. Chihuahua tarvitsee yhtäläisesti urheilua ja lenkkeilyä normaaliin tapaan kuin muutkin koirat, mutta se sopii hyvin esimerkiksi kerrostaloasuntoon, eikä tarvitse suurta puutarhaa. Itseasiassa Chihuahuat suorastaan nauttivat kävelyistä metsissä ja pelloilla. Se on hyväkuntoinen ja kestävä koira, joka leikkii mielellään.

On olemassa erilaisia teorioita Chihuahuan syntyperästä. Rodun nimi tulee Meksikon suurimman provinssin nimestä, joka on myös nimeltään Chihuahua. Jotkin lähteet väittävät rodun alkuperämaan olevan Kiina, Egypti tai Malta, mutta monet sanovat sen olevan peräisin Meksikosta. Meksikossa eli aikanaan villikoiria, joita tolteekit ja atsteekit pyydystivät ja kesyttivät. Atsteekkipapit jumaloivat näitä koiria ja atsteekkiprinsessojen lemmikki oli usein Chihuahua. Chihuahuoita käytettiin uhrieläiminä ja kuolleiden sielujen johtajana tuonpuoleisessa elämässä. Vuonna 1904 ensimmäinen Chihuahua rekisteröitiin Yhdysvalloissa. Vaudeville-taiteilija Rosina V. Casseli koulutti tämän rodun koiria näytöksiään varten ja kirjoitti ”Our dogs” -lehteen historian ensimmäisen Chihuahua-rotukuvauksen. Ensimmäinen virallinen rotumääritelmä Chihuahualle luotiin Yhdysvalloissa vuonna 1923. Siitä alkaen Chihuahua on raivannut tietänsä ympäri maapalloa, vaikkakin ensimmäinen koira rekisteröitiin Saksassa vasta vuonna 1956.

Terveellinen ravinto on tärkeää myös kaikkein pienimmälle

Chihuahua on maailman pienin koirarotu ja sen kehonpaino on täysikasvuisena 1,5 kg – 3 kg. Hyvällä huolenpidolla elinajanodote on 14 -18 vuotta, mutta koirat, joiden paino on alle kilon elävät huomattavasti lyhyemmän elämän kuin muut Chihuahuat. Keho on tiivisrakenteinen, pää on omenanmuotoinen, jossa kiiltävät suuret ja pyöreät silmät ja seisovat toisistaan etäiset pystykorvat. Chihuahua kantaa korkealle kiinnittynyttä häntäänsä kaarella selkäluun jatkeena. Rotumääritelmän mukaan kaikki muut turkinvärit ovat sallittuja paitsi merle, eli marmoroitu. Chihuahua on joko lyhytkarvainen tai pitkäkarvainen. Molemmat karvapeitteet ovat helposti hoidettavia, ne tarvitsevat vain säännöllistä turkin harjausta. Silmien hoitoa ei sen sijaan tule laiminlyödä. Kuten myös muilla pienillä koiraroduilla, tulisi Chihuahuankin hammaskivi poistattaa säännöllisesti ja parasta olisikin totuttaa koira hampaiden pesuun jo pennusta pitäen.

Huolenpidon ja hoidon lisäksi, koiran tarpeisiin sopiva ravinto on erittäin tärkeä tuki terveellisen koiran elämän alkuun. Pennun ravinnossa huomiota tulisi kiinnittää tasapainoiseen energian, hivenaineiden, mineraalien ja vitamiinien saantiin. Pienillä koiraroduilla tämä on erityisen tärkeää, sillä niiden tapauksessa on olemassa vaara yliannostukseen, toisin kuin suurilla koiraroduilla.

Koiranpennun ruokasuositukset perustuvat sen nykyiseen painoon sekä aikuisiän tavoitepainoon. Saman sukupuolen vanhempaa voidaan käyttää suunnanantajana. Lisäksi ruoan määrä riippuu myös pennun aktiivisuudesta.

Mitä ruokaa voin antaa Chihuahua-koiranpennulle?

Chihuahua-pennulle sopivat mainiosti esimerkiksi Royal Canin Breed Chihuahua Puppy -kuivaruoka tai Royal Canin Mini Puppy -märkäruoka.

Royal Canin Breed Chihuahua Puppy -kuivaruoan edut

 • Erityisen maittava
 • Chihuahua-pennun leuoille sopivat pienet nappulat
 • Natriumtrifosfaatti estää hammaskiven muodostumista
 • Hyvin sulavat proteiinit, FOS ja Omega 3 -rasvahapot parantavat ruoansulatusta ja pienentävät ulosteen määrää

Royal Canin Mini Puppy-märkäruoan edut

 • Pienille koirille tasapainotettu ravinto kaikilla tarpeellisilla ravintoaineilla
 • Maukas koostumus nirsoillekin koirille
 • Tasapainoinen ravinnepitoisuus ja riittävä energiapitoisuus
 • Tasapainoinen ravinnepitoisuus: ihanteellinen määrä proteiineja, vitamiineja, kivennäisiaineita & hivenaineita, erityisesti pentujen tarpeisiin

Pennusta aikuiseksi – aikuisen Chihuahuan ruokinta

Kun Chihuahua kasvaa aikuiseksi, tulisi sen ruokakin vaihtaa aikuisen koiran ruokaan. Vaikka Chihuahuoilla ei yleensä olekaan taipumusta ylipainoon, pitää sen painoa silti pitää hieman silmällä. Chihuahua lasketaan Toy-rotuihin, joilla on lyhyt kuono. Korkeat lämpötilat eivät ole näille koirille mieluisia, ja siksi niitä tulisikin välttää. Ylipaino lisäisi koiran tuskaa lämpimässä entisestään. Jokainen voi päättää itse ruokkiiko Chihuahuansa kuivaruoalla, märkäruoalla vai molemmilla. Useimmiten koira ilmoittaa nopeasti, suosiiko se ennemmin kuiva- vai märkäruokaa. Palkkioksi ja koulutusherkuiksi sopivat kuivaruoan nappulat tai erilaiset pienet koiranherkut. Koiranherkkujen määrä olisi parasta vähentää koiran suositellusta päivittäisestä ruokamäärästä, ja antaa vähemmän ruokaa, mikäli koira on saanut herkkuja. Chihuahualle suositellaan annettavan kuivaruokaa, jossa on pienen koiran suuhun sopivia nappuloita. Märkäruoka on usein koirien keskuudessa hieman suositumpaa, sillä se on aavistuksen herkullisempaa, kuin kuivaruoka. Märkäruoan nestepitoisuus on useimmiten yli 70%, mikä tarkoittaa sitä, että koira saa ruokaillessaan kehoonsa myös nestettä, toisin kuin kuivaruokaa syödessä.

Chihuahualle sopiva koiran märkäruoka

Happy Dog Pur

 • Monia makuvaihtoehtoa
 • Ei sisällä soijaa, sokeria tai keinotekoisia väri- ja säilöntäaineita
 • Sopii myös herkille koirille

Happy Dog Pur -märkäruokaa täydentääksesi, voit antaa koiralle Happy Dog Flocken-Mixer -hiutaleravintoa.

 • Ideaali hiutalesekoitus sekoitettavaksi lihaan
 • Välimeren yrttejä ja vihanneksia
 • Ei säilöntä- eikä väriaineita
 • Sulaa erittäin hyvin

Parasta kuivaruokaa aikuiselle Chihuahualle

Kuivaruoassa on korkeampi energiapitoisuus kuin märkäruoassa, ja siksi se sopiikin hyvin todella aktiivisille koirille. Useimmiten kuivaruoka on myös edullisempaa kuin märkäruoka. Kuivaruoka toimii hyvin myös matkaruokana ja kuivaruokanappuloita voi käyttää myös herkkuna ja palkkiona. Kuivaruoka on helppo varastoida ja sen käyttö tuottaa vähemmän kotitalousjätettä kuin märkäruoka.

Chihuahualle kuivaruoaksi sopii myös Concept for Life Mini Adult.

 • Pienen koiran vaatimuksiin mukautettu kuivaruoka
 • Tasapainoinen energiasisältö, joka auttaa pitämään koiran ideaalipainossa
 • Kasvikuituja ja liukoista C-vitamiinia, joka estää bakteeriperäisen hammaskiven syntymistä
 • Pienille koirille sopivat nappulat
 • Ei sisällä vehnää eikä soijaa
 • B-vitamiiniyhdistelmä, kuparia, sinkkiä ja Omega-3- ja 6-rasvahappoja kiiltävän turkin hoitoon

Bosch Mini Adult Lamb & Rice

Myös bosch Mini Adult Lamb & Rice on oiva kuivaruoka Chihuahualle.

 • Sopii erityisesti ruoka-aine yliherkkyyksistä kärsiville koirille
 • Pienet herkulliset nappulat sopivat nirsoillemmekin koirille
 • Immuuniyhdistelmä mannaaneista ja ß-glukaaneista vahvistaa vastustuskykyä
 • Sisältää kondroitiinia ja glukosamiinia, jotka vahvistavat niveliä
 • Sinkki, pellavansiemenet ja tärkeät rasvahapot auttavat ylläpitämään tervettä ihoa ja turkkia
 • Sisältää ravintokuituja, jotka tasapainottavat ruoansulatusta

Vanhemman Chihuahuan ravinto

Chihuahuan keho muuttuu sen vanhetessa ja siksi vanhempi koira tarvitseekin sen koolle ja iälle suunniteltua ravintoa. Vanhemmilla koirilla turkin uusiutuminen ja koiran aktiivisuus vähentyvät. Vanhemman koiran hyvää oloa tukee ravinto, joka on herkullista ja maukasta koiran makuun. Jotta koira pysyisi hyväkuntoisena mahdollisimman pitkään, tulisi sen ravinnon sisältö vastata sen iän tuomia tarpeita ja tukea ikääntymistä parhailla mahdollisimmilla eväillä.

Suositeltuja koiranruokia vanhemmille Chihuahuoille

Rocco Senior

 • Helposti sulavia proteiineja ja alhaisempi rasvapitoisuus
 • Erityisen herkullista
 • Tuoretta lihaa, ei muodostettua lihaa
 • Sisältää tärkeitä Omega-3- ja Omega-6-rasvahappoja
 • Suunniteltu täyttämään iäkkään koiran tarpeita

Royal Canin X-Small Adult 8+

 • Laadukkaita antioksidanttiyhdistelmiä elinvoiman ylläpitoon
 • Fosforipitoisuus munuaisten terveyteen
 • Huolellisesti valitut ravintoaineet huolehtivat hyvästä laadusta
 • Ruokailu on helpompaa nappuloiden erityisen koon ja muodon vuoksi

Palkkioksi ruoka-aterioiden välissä kaikenikäisille Chihuahuoille sopii Rinti Chicko Mini XS -herkut. Nämä maukkaat herkkupalat ovat pienen kokonsa myötä sopivia juurikin pienille koiraroduille. Ilmakuivauksen myötä herkut ovat rapeita ja herkullisia. Annettujen herkkujen määrä tulisi vähentää koiran päivittäisestä ruoka-annoksesta, ja pienentää näin ruoka-annoksen kokoa, mikäli koira on saanut päivän aikana herkkuja.

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Paras ruoka ikääntyvälle koiralle

Turkki alkaa osoittaa harmaantumisen merkkejä ja koiran liikkeet hidastuvat: siitä on tulossa vanha! Tämä on yhtä luonnollinen osa koiran elämää kuin ihmisenkin. Koiran vanhuusvuosia voi kuitenkin helpottaa sen ikävaiheen tarpeisiin suunnatulla oikeanlaisella ravinnolla, jotta se pysyy mahdollisimman terveenä ja elinvoimaisena.

8 min

Chihuahuan ravinto

Chihuahuat ovat rotunsa puolesta hyvin eloisia, valppaita, aktiivisia ja urheita. Kaiken lisäksi tämä rotu lasketaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Jos nämä koirat olisivat yhtä suuria kuin mitä ne ovat lojaaleja, olisivat ne varmasti oivia suojelijoita - saksanpaimenkoiria pienen chihuahuan kehossa. Chihuahua vaatii paljon huomiota mutta on valikoiva sen suhteen, kenelle osoittaa omaa mieltymystään. Yleensä Chihuahualla on yksi perheenjäsen, joka tekee siihen erityisen vaikutuksen, mutta se käyttäytyy rakastavasti myös muita perheenjäseniä kohtaan.
8 min

Beaglelle sopiva ruokavalio

Beagle on varsinainen ruoka-ahmatti. Se tunnetaan kuitenkin myös iloisuudestaan, ystävällisyydestään ja sosiaalisuudestaan. Tenavien Ressu on kaiketi rodun tunnetuin edustaja. Beagle kuuluu rodultaan ajokoiriin. Se tulee hyvin toimeen lajitoveriensa kanssa ja pitää lasten seurasta. Beagle on lempeäluonteinen, huomaavainen ja sopeutuvainen koira. Se on aina hyväntuulinen, mikä tekee siitä suositun perhekoiran. Rotuun syvälle juurtuneet metsästyskoiran ominaisuudet ilmenevät aina kun vain löytyy aihetta. Beagle on älykäs, sisukas ja itsepäinenkin koira. Sitä on syytä kouluttaa päättäväisesti ja johdonmukaisesti. Beagle on jalostettu sitä suurempikokoisista Southern Hound ja Foxhound -roduista oletettavasti Englannissa tai Ranskassa. Ei tiedetä tarkalleen mistä nimi beagle on peräisin. Luultavasti se pohjautuu muinaisenglantilaiseen sanaan ”begle”, keltinkielellä ”beag”, tai muinaisranskan sanaan ”beigh”. Ne kaikki ovat pieni-sanan vastineita, ja niitä käytettiin viitatessa pieniin ajokoiriin. Beaglea on paljon liikunnasta pitävänä metsästyskoirana jalostettu taitavaksi jänisten metsästyksen apuriksi. Se tietää miten riistaa vainutaan ja tongitaan maata. Metsästyskoirien jalostuksessa hyväksi ominaisuudeksi katsottiin, että ne eivät ole nirsoja ruokansa suhteen vaan syövät kaikkea paljon, eikä niillä ole ruokaan liittyvää aggressiivisuutta. Tästä johtuen beaglella on yhä vielä taipumuksena syödä yli tarpeensa.