Chihuahuan ravinto

Chihuahuan ravinto

Chihuahua

Chihuahuat ovat rotunsa puolesta hyvin eloisia, valppaita, aktiivisia ja urheita. Kaiken lisäksi tämä rotu lasketaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Jos nämä koirat olisivat yhtä suuria kuin mitä ne ovat lojaaleja, olisivat ne varmasti oivia suojelijoita – saksanpaimenkoiria pienen chihuahuan kehossa. Chihuahua vaatii paljon huomiota mutta on valikoiva sen suhteen, kenelle osoittaa omaa mieltymystään. Yleensä chihuahualla on yksi perheenjäsen, joka tekee siihen erityisen vaikutuksen, mutta se käyttäytyy rakastavasti myös muita perheenjäseniä kohtaan.

Jos chihuahuan kasvattaa rakkaudella, oppii se todella nopeasti ja käyttäytyy yhteistyökykyisesti ja ystävällisesti. Jotta siitä ei tulisi toivoton räksyttäjä ja pelokas purija, pitäisi se nuoresta iästä alkaen totuttaa muihin koiriin, eläimiin ja lapsiin. Vaikka chihuahua on pieni, ei se kuitenkaan ole mikään leikkikalu, vaan sitä tulisi kohdella kuten koiraa. Erityisesti lasten seurassa tämä asia tulisi pitää mielessä. Chihuahua tarvitsee yhtäläisesti urheilua ja lenkkeilyä normaaliin tapaan kuin muutkin koirat, mutta se sopii hyvin esimerkiksi kerrostaloasuntoon, eikä tarvitse suurta puutarhaa. Itse asiassa chihuahuat suorastaan nauttivat kävelyistä metsissä ja pelloilla. Se on hyväkuntoinen ja kestävä koira, joka leikkii mielellään.

On olemassa erilaisia teorioita chihuahuan syntyperästä. Rodun nimi tulee Meksikon suurimman provinssin nimestä, joka on myös nimeltään Chihuahua. Jotkin lähteet väittävät rodun alkuperämaan olevan Kiina, Egypti tai Malta, mutta monet sanovat sen olevan peräisin Meksikosta. Meksikossa eli aikanaan villikoiria, joita tolteekit ja atsteekit pyydystivät ja kesyttivät. Atsteekkipapit jumaloivat näitä koiria ja atsteekkiprinsessojen lemmikkinä oli usein chihuahua. Chihuahuoita käytettiin uhrieläiminä ja kuolleiden sielujen johtajana tuonpuoleisessa elämässä. Vuonna 1904 ensimmäinen chihuahua rekisteröitiin Yhdysvalloissa. Vaudeville-taiteilija Rosina V. Casseli koulutti tämän rodun koiria näytöksiään varten ja kirjoitti ”Our dogs” -lehteen historian ensimmäisen chihuahua-rotukuvauksen. Ensimmäinen virallinen rotumääritelmä chihuahualle luotiin Yhdysvalloissa vuonna 1923. Siitä alkaen chihuahua on raivannut tietänsä ympäri maapalloa, vaikkakin ensimmäinen koira rekisteröitiin esimerkiksi Saksassa vasta vuonna 1956.

Terveellinen ravinto on tärkeää myös kaikkein pienimmälle

Chihuahua on maailman pienin koirarotu ja sen kehonpaino on täysikasvuisena 1,5 kg – 3 kg. Hyvällä huolenpidolla elinajanodote on 14 -18 vuotta, mutta koirat, joiden paino on alle kilon elävät huomattavasti lyhyemmän elämän kuin muut chihuahuat. Keho on tiivisrakenteinen, pää on omenanmuotoinen, jossa kiiltävät suuret ja pyöreät silmät ja seisovat toisistaan etäiset pystykorvat. Chihuahua kantaa korkealle kiinnittynyttä häntäänsä kaarella selkäluun jatkeena. Rotumääritelmän mukaan kaikki muut turkinvärit ovat sallittuja paitsi merle, eli marmoroitu. Chihuahua on joko lyhytkarvainen tai pitkäkarvainen. Molemmat karvapeitteet ovat helposti hoidettavia, ne tarvitsevat vain säännöllistä turkin harjausta. Silmien hoitoa ei sen sijaan tule laiminlyödä. Kuten myös muilla pienillä koiraroduilla, tulisi chihuahuankin hammaskivi poistattaa säännöllisesti ja parasta olisikin totuttaa koira hampaiden pesuun jo pennusta pitäen.

Huolenpidon ja hoidon lisäksi, koiran tarpeisiin sopiva chihuahuan ravinto on erittäin tärkeä tuki terveellisen koiran elämän alkuun. Pennun ravinnossa huomiota tulisi kiinnittää tasapainoiseen energian, hivenaineiden, mineraalien ja vitamiinien saantiin. Pienillä koiraroduilla tämä on erityisen tärkeää, sillä niiden tapauksessa on olemassa vaara yliannostukseen, toisin kuin suurilla koiraroduilla.

Koiranpennun ruokasuositukset perustuvat sen nykyiseen painoon sekä aikuisiän tavoitepainoon. Saman sukupuolen vanhempaa voidaan käyttää suunnanantajana. Lisäksi ruoan määrä riippuu myös pennun aktiivisuudesta.

Pennusta aikuiseksi – aikuisen chihuahuan ravinto

Kun chihuahua kasvaa aikuiseksi, tulisi sen ruokakin vaihtaa aikuisen koiran ruokaan. Vaikka chihuahuoilla ei yleensä olekaan taipumusta ylipainoon, pitää sen painoa silti pitää hieman silmällä. Chihuahua lasketaan toy-rotuihin, joilla on lyhyt kuono. Korkeat lämpötilat eivät ole näille koirille mieluisia, ja siksi niitä tulisikin välttää. Ylipaino lisäisi koiran tuskaa lämpimässä entisestään. Jokainen voi päättää itse ruokkiiko chihuahuansa kuivaruoalla, märkäruoalla vai molemmilla. Useimmiten koira ilmoittaa nopeasti, suosiiko se ennemmin kuiva- vai märkäruokaa. Palkkioksi ja koulutusherkuiksi sopivat kuivaruoan nappulat tai erilaiset pienet koiranherkut. Koiran herkkujen määrä olisi parasta vähentää koiran suositellusta päivittäisestä ruokamäärästä, ja antaa vähemmän ruokaa, mikäli koira on saanut herkkuja. Chihuahualle suositellaan annettavan kuivaruokaa, jossa on pienen koiran suuhun sopivia nappuloita. Märkäruoka on usein koirien keskuudessa hieman suositumpaa, sillä se on aavistuksen herkullisempaa, kuin kuivaruoka. Märkäruoan nestepitoisuus on useimmiten yli 70%, mikä tarkoittaa sitä, että koira saa ruokaillessaan kehoonsa myös nestettä, toisin kuin kuivaruokaa syödessä.

Parasta kuivaruokaa aikuiselle chihuahualle

Kuivaruoassa on korkeampi energiapitoisuus kuin märkäruoassa, ja siksi se sopiikin hyvin todella aktiivisille koirille. Useimmiten kuivaruoka on myös edullisempaa kuin märkäruoka. Kuivaruoka toimii hyvin myös matkaruokana ja kuivaruokanappuloita voi käyttää myös herkkuna ja palkkiona. Kuivaruoka on helppo varastoida ja sen käyttö tuottaa vähemmän kotitalousjätettä kuin märkäruoka.

Vanhemman chihuahuan ravinto

Chihuahuan keho muuttuu sen vanhetessa ja siksi vanhempi koira tarvitseekin sen koolle ja iälle suunniteltua ravintoa. Vanhemmilla koirilla turkin uusiutuminen ja koiran aktiivisuus vähentyvät. Vanhemman koiran hyvää oloa tukee ravinto, joka on herkullista ja maukasta koiran makuun. Jotta koira pysyisi hyväkuntoisena mahdollisimman pitkään, tulisi sen ravinnon sisältö vastata sen iän tuomia tarpeita ja tukea ikääntymistä parhailla mahdollisimmilla eväillä.

Hyödyllisimmät artikkelimme
7 min

Mitä koira ei saa syödä?

Kaikkia ruokia, joita me ihmiset syömme, ei saa syöttää koiralle. Toisinaan jo pienikin määrä on koiralle myrkyllistä, kun taas toiset ainekset ovat myrkyllisiä vasta jatkuvasti nautittuna tai tietyllä tavalla valmistettuna. Tästä artikkelista löydät vastaukset kysymyksiin, mitä koira ei saa syödä ja mitä koiralle saa antaa.
4 min

Chihuahuan ravinto

Chihuahuat ovat rotunsa puolesta hyvin eloisia, valppaita, aktiivisia ja urheita. Kaiken lisäksi tämä rotu lasketaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Jos nämä koirat olisivat yhtä suuria kuin mitä ne ovat lojaaleja, olisivat ne varmasti oivia suojelijoita - saksanpaimenkoiria pienen chihuahuan kehossa. Chihuahua vaatii paljon huomiota mutta on valikoiva sen suhteen, kenelle osoittaa omaa mieltymystään. Yleensä chihuahualla on yksi perheenjäsen, joka tekee siihen erityisen vaikutuksen, mutta se käyttäytyy rakastavasti myös muita perheenjäseniä kohtaan.
4 min

Ikääntyvän koiran ruokinta

Turkki alkaa osoittaa harmaantumisen merkkejä ja koiran liikkeet hidastuvat: siitä on tulossa vanha! Tämä on yhtä luonnollinen osa koiran elämää kuin ihmisenkin. Ikääntyvän koiran ruokinta eroaa aikuisen koiran ruokinnasta ja koiran vanhuusvuosia voikin helpottaa sen ikävaiheen tarpeisiin suunnatulla oikeanlaisella ravinnolla, jotta se pysyy mahdollisimman terveenä ja elinvoimaisena.