Agility koiran kanssa

agility

Agility – modernia koiraurheilua

Kävelylenkit ovat sinun ja koirasi mielestä pidemmän päälle tylsiä? Haluat kokea lemmikkisi kanssa enemmän? Agility saattaa olla juuri teille sopiva yhteinen harrastus! Se on moderni koiraurheilulaji, joka keskittyy omistajan ja koiran välisen viestinnän parantamiseen, ja on erityisesti kesällä toteutettavissa ulkoilmassa.

Mitä on agility?

Sana „agility“ juontaa juurensa englannin kielestä, ja tarkoittaa suomeksi ketteryyttä. Kyse on esteiden virheettömästä suorittamisesta tietyssä ajassa. Hihnaa tai kaulapantaa ei käytetä. Agility nähtiin ensimmäistä kertaa 70-luvulla Cruftsin koiranäyttelyn väliajalla viihteenä, ja siitä se levisi nopeasti ympäri maailmaa. Nykyään agility-kilpailuja järjestetään niin yhdistysten toimesta, mutta myös SM- ja MM-tasolla!

agility slalom © zelenka68 / stock.adobe.com
Auch an Wettbewerben kann Ihr Hund teilnehmen.

Mitä koira voi lajista oppia?

Agilityn tavoitteena on pitää hauskaa ja urheilla, sekä rakentaa luottamusta ja viestiä koiran kanssa kehonkielellä. Sääntöjen mukaan koira kulkee esteradan läpi ilman kaulapantaa tai hihnaa. Omistaja saa ohjata lemmikkiään vain äänen tai kehonkielen avulla. Kosketus ei ole sallittua.

Agilitya koskevat vaatimukset

Sekä omistajalta että koiralta vaaditaan taitoa, sillä esteitä on lukemattomia. Koiran tulisi olla terve, jottei mahdollinen sairaus pahene harrastuksen myötä.

Milloin agilityn voi aloittaa?

Monet omistajat miettivät, mikä on sopiva ikä koiralle aloittaa harjoittelu. Tärkeää on, että koira on täysikasvuinen. Kennelliiton mukaan kilpailevan koiran täytyy olla vähintään 18 kuukauden ikäinen, terve, tunnistusmerkitty ja rokotettu Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti.

Mitkä koirarodut sopivat agilityyn?

Erityisesti juoksemista rakastavat koirarodut, kuten huskyt nauttivat tästä liikuntalajista. Tietysti kaikki muutkin rodut saavat osallistua. Laji soveltuu kaikille koirille, jotka nauttivat haasteista. Laji ei ole puhtaasti tavoitteellinen urheilulaji, ja onkin siksi lähinnä hauskanpitoon ja vaihteluun tarkoitettu. Koiran kiinnostus lajia kohtaan on kuitenkin tärkeää! Jos koira ei ole innostunut, ei omistajan kunnianhimolla ole mitään merkitystä.

agility udstyr © Sabine Glässl / stock.adobe.com
agility udstyr

Agility-välineet

On olemassa monenlaisia välineitä tunneleista keinulautoihin, renkaista slalomtankoihin ja kottikärryihin. zooplussalta löydät paljon välineitä oman esteratasi rakentamiseen!

Hyödyllisimmät artikkelimme
11 min

Koiraharrastukset lyhyesti

Urheileminen on yhtä tärkeää niin ihmisille kuin koirillekin. Koiraharrastukset ovat tosin paljon muutakin kuin vain fyysistä rasitusta. Koiralle harrastaminen tarkoittaa hauskanpitoa, liikuntaa, ajatustyötä, kilpailua, koulutusta ja sosiaalisia kontakteja. Mitä koiraharrastuksia on sitten olemassa? Ja mitkä niistä sopivat parhaiten sinun koirallesi? Tässä artikkelissa käymme läpi tunnetuimpia koiraharrastuksia.

4 min

Koirajuoksu eli Canicross

Monet koiranomistajat nauttivat urheilusta maastossa ja luonnossa yhdessä koiransa kanssa. Hyväkuntoisille omistaja-koira-duoille tai niille, jotka sellaiseksi haluavat tulla, on Canicross optimaalinen urheilulaji, jossa sekä omistaja, että koira pääsevät nauttimaan yhdessä luonnon antimista. Canicrossissa koira vetää ihmistä joustavassa hihnassa, molempien kuitenkin juostessa. Tämä koiraurheilulaji ei vain nosta kuntoa vaan myös vahvistaa molempia juoksijoita, parantaa keskinäistä luottamusta, kehittää koiran kuuliaisuutta, sekä vahvistaa koiran ja ihmisen välistä suhdetta.

2 min

Agility koiran kanssa

Kävelylenkit ovat sinun ja koirasi mielestä pidemmän päälle tylsiä? Haluat kokea lemmikkisi kanssa enemmän? Agility saattaa olla juuri teille sopiva yhteinen harrastus! Se on moderni koiraurheilulaji, joka keskittyy omistajan ja koiran välisen viestinnän parantamiseen, ja on erityisesti kesällä toteutettavissa ulkoilmassa.