Koirajuoksu eli Canicross

Canicross

Monet koiranomistajat nauttivat urheilusta maastossa ja luonnossa yhdessä koiransa kanssa. Hyväkuntoisille omistaja-koira-duoille tai niille, jotka sellaiseksi haluavat tulla, on Canicross optimaalinen urheilulaji, jossa sekä omistaja, että koira pääsevät nauttimaan yhdessä luonnon antimista. Canicrossissa koira vetää ihmistä joustavassa hihnassa, molempien kuitenkin juostessa. Tämä koiraurheilulaji ei vain nosta kuntoa vaan myös vahvistaa molempia juoksijoita, parantaa keskinäistä luottamusta, kehittää koiran kuuliaisuutta, sekä vahvistaa koiran ja ihmisen välistä suhdetta.

Canicross Euroopassa – edeltäjänä Ranska

Canicross -lajin alkuperä on vetohiihdossa, jossa hevonen tai koira vetää hiihtäjää perässään. Ensimmäinen Canicross-juoksukilpailu järjestettiin jo 80-luvulla Ranskassa, josta Canicross -laji on alkujaan peräisin. Canicrossin sekä koirahiihdon lisäksi urheilulliset duot voivat myös kokeilla koirapyöräilyä, jossa koira vetää pyöräilevää ihmistä 2,5 metrisessä hihnassa. Etenkin Belgiassa ja Alankomaissa, joissa kussakin järjestetään lukemattomia koiratapahtumia, on Canicross ja sen monet muodot erittäin suosittuja. Monissa muissa maissa, kuten esimerkiksi Saksassa, koiranomistajat sekä niiden koirat tutustuvat vasta tämän lajin mahdollisuuksiin.

zwei hund ziehen besitzer © Raquel Pedrosa / stock.adobe.com
Beim Canicross sind Mensch und Hund durch ein

Kuka ja missä?

Periaatteessa Canicross sopii kaikille juoksemista rakastaville koirille. Eritoteen tulee kuitenkin kiinnittää huomiota sopivaan painosuhteeseen ihmisen ja koiran välillä. Siro vinttikoira ei esimerkiksi millään voi harjoitella 100kg painavan ihmismassan kanssa. Canicrossiin sopivia koiria ovat erityisesti vetokoirat, kuten huskyt, mutta myös urheilullinen villakoira nauttii maastossa juoksusta ja pärjää hyvin lajin parissa. Canicross-kilpailut tarjoavat monia vaihtelevia juoksureittejä, jotka harvoin ovat suoria ja tasaisia. Ruoho- sekä metsäalustat ovat optimaalisia herkille koirantassuille, vaikkakin luonnollisesti metsässä on esteitä, kuten juuria ja kiviä, jotka vaativat keskittymistä juoksevalta parivaljakolta. Virallisissa kilpailuissa on merkitty reitit yksinkertaisesti ja tehokkaasti: punainen kyltti reitin vasemmalla puolella ohjaa kääntymään vasemmalle, ja vastaavasti punainen kyltti oikealla puolella ohjaa juoksijoita kääntymään oikealle. Siniset kyltit viestivät juoksijoille, että he ovat oikealla reitillä, keltaiset puolestaan varoittavat vaaroista. Harjoitellessa tulisi välttää pitkiä matkoja asfaltilla, sillä ne vahingoittavat koirien herkkiä tassuja.

Canicross -varusteet

Hyvien juoksukenkien sekä muiden ihmiselle juoksemiseen tarpeellisten tarvikkeiden lisäksi Canicross -juoksua varten tarvitaan vetovyö sekä noin 2 metriä pitkä joustopalallinen hihna. Joustotoiminto suojaa sekä ihmisen, että koiran selkärankaa. Vetovyössä tulisi olla hätäkoukku, jonka tarkoituksena on minimoida loukkaantumisriskit. Tärkeää on, että koiralla on tukevat ja laadukkaat valjaat, jotka ovat verrattavissa vetokoiran valjaisiin. Näissä valjaissa painopiste on hajautettu niin, että koira voi juosta ja hengittää vapaasti.

Aloittaminen ­– ensimmäiset Canicross-askeleet

Canicross ei sovi koiranpennuille, vaan koiran tulisi olla vähintään vuoden vanha, jotta yhteinen harjoittelu voidaan aloittaa. Tässä urheilulajissa koira on niin sanotusti johtoasemassa ja ihminen ohjaa sitä muutamilla käskyillä (”oikea”, ”vasen”, ”vedä”). Vetämisen, joka normaaleilla kävelylenkeillä ei ole sallittua, koira oppii parhaiten toisen ihmisen avulla, jolloin toinen ihminen houkuttelee koiraa edellä ja palkitsee aina, kun koira onnistuu vetotehtävässään. Mikäli ihminen ei enää pysy koiran perässä, hihna vahvistuu automaattisesti ja koira hidastaa tahtia.

mann und hund beim canicross © Raquel Pedrosa / stock.adobe.com
Beim Canicross werden höhere Geschwindigkeiten als beim gewöhnlichen Joggen erzielt.

Luonnollisesti myös ihmisen tulisi olla hyväkuntoinen, jotta se pysyy mukana koiran askeleissa. Todennäköisesti ensimmäisten maastojuoksujen jälkeen tunnet jalkalihaksesi väsyneinä, sillä Canicrossissa juoksutahti saattaa koiran vedon myötä nousta jopa 4 km/h. Canicross perustuu siihen, että koira ei häiriydy ja keskeytä juoksua ulkopuolisten tekijöiden vuoksi. Canicrossin aloittamiseen saa apua veto- ja rekikoiraliitoilta, sillä liitot pystyvät tarjoamaan neuvoja sopivan varustuksen löytämiseen ja harrastuksen aloittamiseen.

Mitä tulee ottaa huomioon Canicross -harrastuksessa?

Ennen varsinaista juoksemista, kannattaa käydä lämmittely kävelyllä, jossa koira voi tehdä tarpeensa. Juokseminen tulisi aloittaa yhden tai kahden kilometrin lenkeillä, ilman suurempaa korkeusvaihtelua, jotta sinä ja koirasi voitte molemmat tottua juoksemiseen parivaljakkona, sekä aiheeseen kuuluvaan vetämiseen. Alku tulisi aloittaa rauhallisesti, vaikka koira olisikin kova kuntoinen ja juoksisi vierelläsi tauotta kymmenen kilometriä. Canicross sisältää omat haasteensa, kuten esimerkiksi loppuspurtin. Juokse koirasi kanssa aina kaukokatseisesti äläkä rasita koiraasi liikaa, vaan sovita vauhti matkan pituuteen. Harjoittele maksimissaan 18 asteen lämmössä, jotta lämpötila ei ole koiralle liian korkea. Kesällä Canicross-lenkkejä tulisi siis harjoittaa aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Huolehdi myös siitä, että koirasi juo riittävästi. Alamäkeä mentäessä anna koiran juosta vieressäsi tai takanasi, sillä vetäminen saattaa alamäessä johtaa nopeasti kaatumiseen.

Toivotamme sinulle ja koirallesi hauskoja hetkiä Canicross -harrastuksen parissa!

Hyödyllisimmät artikkelimme
11 min

Koiraharrastukset lyhyesti

Urheileminen on yhtä tärkeää niin ihmisille kuin koirillekin. Koiraharrastukset ovat tosin paljon muutakin kuin vain fyysistä rasitusta. Koiralle harrastaminen tarkoittaa hauskanpitoa, liikuntaa, ajatustyötä, kilpailua, koulutusta ja sosiaalisia kontakteja. Mitä koiraharrastuksia on sitten olemassa? Ja mitkä niistä sopivat parhaiten sinun koirallesi? Tässä artikkelissa käymme läpi tunnetuimpia koiraharrastuksia.

4 min

Koirajuoksu eli Canicross

Monet koiranomistajat nauttivat urheilusta maastossa ja luonnossa yhdessä koiransa kanssa. Hyväkuntoisille omistaja-koira-duoille tai niille, jotka sellaiseksi haluavat tulla, on Canicross optimaalinen urheilulaji, jossa sekä omistaja, että koira pääsevät nauttimaan yhdessä luonnon antimista. Canicrossissa koira vetää ihmistä joustavassa hihnassa, molempien kuitenkin juostessa. Tämä koiraurheilulaji ei vain nosta kuntoa vaan myös vahvistaa molempia juoksijoita, parantaa keskinäistä luottamusta, kehittää koiran kuuliaisuutta, sekä vahvistaa koiran ja ihmisen välistä suhdetta.

2 min

Agility koiran kanssa

Kävelylenkit ovat sinun ja koirasi mielestä pidemmän päälle tylsiä? Haluat kokea lemmikkisi kanssa enemmän? Agility saattaa olla juuri teille sopiva yhteinen harrastus! Se on moderni koiraurheilulaji, joka keskittyy omistajan ja koiran välisen viestinnän parantamiseen, ja on erityisesti kesällä toteutettavissa ulkoilmassa.