Espanjanvesikoira

espanjanvesikoira

Espanjanvesikoira lenkillä

Älykäs, iloinen ja uuttera: Perro de Agua Español, suomalaisittain espanjanvesikoira, hurmaa nopeasti charmillaan. Se sopii hyvin liikunnallisiin perheisiin.

Ulkonäkö

Kiharainen ulkonäkö

Pörröinen ja maalaismainen ulkonäkö on tyypillistä vesikoirille – mukaan lukien Perro de Agua Español. Yleensä niiden turkki leikataan tasaiseksi. Jos turkin antaa kasvaa, se kiertyy naruille. Kaksikerroksinen turkki, jossa on paksu pohjavilla, toimii optimaalisena eristeenä vedessä. Rotustandardin mukaiset värit ovat valkoinen, musta ja ruskean eri sävyt, ja myös kaksiväriset koirat sallitaan. Keskikokoisella koiralla on pitkä, sopusuhtainen ruumiinrakenne. Sen säkäkorkeus on noin 50 cm ja paino 20 kg. Kuten alkuperäisroduilla yleensä, nartut ovat selvästi uroksia pienempiä ja sirompia.

Historia

Andalusian rannikoilta

Erilaiset „vesikoirat“ ovat olleet kalastajien apuna kaikilla Euroopan rannikoilla. Espanjanvesikoira on kotoisin Andalusian rannikoilta, joille se sopiikin täydellisesti. On epävarmaa, miten sen esi-isät ovat sinne päätyneet. Maurit ovat ehkä tuoneet ne Pohjois-Afrikasta tai sitten ne ovat tulleet myöhemmin turkkilaisten seuralaisina, kun merinolampaat on tuotu Iberian niemimaalle. Andalusiassa samanalaisia koiria on kutsuttu pitkään „turkkilaiskoiriksi“. Espanjanvesikoira on läheistä sukua hiukan suuremmalle portugalinvesikoiralle, ranskalaiselle barbetille ja luultavasti unkarilaiselle pulille. Näiden koirien monikäyttöiset esi-isät ovat olleet paitsi noutamassa kalastajien verkkoja, myös paimenkoirina ja metsästystovereina. Rodun tavoitteellinen kasvatus ei ole vielä jatkunut pitkään: se aloitettiin vasta 1970-luvulla. Perro de Agua Español esiintyi ensimmäistä kertaa koiranäyttelyssä Malagan lähistöllä vuonna 1981. Näin huomio kiinnittyi tähän siihen saakka tuntemattomaan rotuun, jonka FCI on tunnistanut roduksi vasta vuonna 1999. Nämä koirat ovat entistä yleisempiä Etelä-Euroopassa, mutta niiden suosio kasvaa hitaasti mutta varmasti myös muualla Euroopassa.

Luonne

Helposti koulutettava ilopilleri

Tämä monipuolinen koira ilahduttaa omistajaansa: se on erittäin tarkkaavainen ja oppivainen, mikä tekee siitä ystävälliseen luonteeseen yhdistettynä sympaattisen seuralaisen. Tämä koira tarvitsee paljon tekemistä ettei se ikävysty, mutta se on myös tasapainoinen ja nauttii lepotauoistaan. Taitavuutensa ohella se on myös tottelevainen, joten sen kouluttaminen sujuu myös aloittelijalta ilman suurempia  vaikeuksia, kunhan sen kanssa on johdonmukainen. Pentukoilu ja  koirakoulu toimivat hyvänä täydennyksenä, kunhan vain löydät koulutustoiveitasi vastaavan koirakoulun. Sitä kannattaa alkaa etsiä jo pennun muuttaessa taloon.

Suppea geenipooli ja terveys

Terve perro on erittäin kestävä, mutta koiran terveyden varmistamiseksi se kannattaa hankkia pätevältä kasvattajalta: suppean geenipoolin vuoksi tällä nuorella rodulla on taipumusta tiettyihin perinnöllisiin sairauksiin. Vanhemmilla on oltava terveet lonkat, jotta niitä voidaan käyttää jalostukseen. Jos kasvattaja voi osoittaa koiran vanhemmilla olevan terveet lonkat, on lonkkanivelsyplasian riski pienempi. Lisäksi on syytä tehdä geenitesti etenevän verkkokalvonrappeuman varalta – se on sokeuteen johtava silmäsairaus, jota rodulla esiintyy. Geenin kantaja ei välttämättä sairastu itse, mutta saattaa silti periyttää tautia. Lisäksi rodulla esiintyy jonkin verran neuroaksoonaalista dystrofiaa (NAD). Sairaus puhkeaa alle 18 kk ikäisenä ja aiheuttaa neurologisia oireita, mikä vähentää riskiä, että sairas koira päätyisi jalostukseen. Osa taudin kantajista on kuitenkin oireettomia, mutta tauti näkyy onneksi geenitestissä. Terve perro voi elää 12-14-vuotiaaksi.

espanjanvesikoira © otsphoto / stock.adobe.com
Valko-ruskea espanjanvesikoira makaa maassa

Espanjanvesikoiran ruokavalio

Terveellistä ravintoa joka kupillisella

Jos liikkuu paljon, saa myös herkutella – mutta vasta yhteisen toiminnan jälkeen, jotta vältytään vaaralliselta mahalaukunkiertymältä. Mukauta ruoka-annos seuralaisesi energiankulutuksen mukaan. Näet ruoan valmistajan suuntaa-antavat ohjeet pakkauksesta. Punnitse Perro de Agua Español parin viikon välein, jotta voit reagoida ajoissa, jos sen paino alkaa aikuisiässä nousta. Huomioi makupalojen määrä ruoan kokonaismäärässä, jotta koira pysyy ihannemittaisena. Määrän lisäksi myös laatu on tärkeää koiran optimaalisessa ruokinnassa: Käytit sitten kuivaruokaa, märkäruokaa tai molempia vuorotellen, valitse ruoka, jossa on korkea lihapitoisuus: pääraaka-aineena on liha, ja ruoassa ei pitäisi olla sopimattomia raaka-aineita, kuten viljoja tai sokeria. Koiran ruokavalioon kannttaa kiinnittää huomiota, sillä se on tärkeä tekijä, jotta lemmikkisi elää pitkään. Raikasta vettä pitäisi olla saatavilla aina. Pidemmille lenkeille ulkona kannattaa varata vesikuppi mukaan.

Hoito

Helppohoitoinen karvapallo

Hyviä uutisia: espanjanvesikoirasta ei irtoa paljon karvaa, joten nukkaharjat ja imurit saavat yleensä olla kaapissa. Useimmat espanjanvesikoiran omistajat leikkaavat lemmikkinsä turkin säännöllisesti lyhyeksi – mikä onnistuu kotioloissa hyvän trimmauskoneen ja ohjeiden avulla. Turkkia ei tarvitse kammata, mutta poista säännöllisesti takut, pienet oksat tai loiset turkista. Jos olet valmis näkemään enemmän vaivaa, voit antaa turkin kasvaa ja pitää sen muodossaan saksien avulla. Tähän vaaditaan kuitenkin aikaa ja kärsivällisyyttä. Pese koira miedolla shampoolla tarvittaessa parin viikon välein. Jos Perro de Agua Español ui säännöllisesti, sitä ei yleensä tarvitse erikseen pestä. Tarkista lemmikkisi korvat ja kynnet – korvanpuhdistajat ja kynsisakset ovat tärkeitä hoitotarvikkeita. Eläinlääkäri voi tarvittaessa auttaa ja huolehtia pedikyyristä.

Briantos Adult Lamb & Rice

  • Tasapainoinen resepti ja mukautettu ravintosisältö
  • Erinomainen maittavuus & hyvä sulavuus
  • Saksalainen laatutuote

Aktiviteettia ruumiille ja mielelle

Espanjanvesikoiran omistajalle ei tule tylsää: liikunnaniloinen seuralainen sopii moniin koiraharrastuksiin, kuten Agility, flyball tai dogdancing, mutta jokainen koira on tietysti yksilö – myös eri vesikoirat nauttivat eri harrastuksista ja niillä on erilaisia vahvuuksia. Kokeile eri lajeja, niin löydät sinun ja lemmikkisi suosikin. Koiralla olisi hyvä olla mahdollisuus uida säännöllisesti, sillä se rakastaa vettä. Sille voi opettaa erilaisia temppuja myös kotona ja ulkoillessa. Perro pitää älypeleistä, sillä se pääsee käyttämään päätään. Jos pidät juoksemisesta, voit ottaa aikuisen espanjanvesikoiran mukaan – se pysyy rinnalla haastavammillakin vaelluksilla. Voit ottaa sen mukaan pienille pyöräretkille rai ratsastuslenkeille. Espanjanvesikoira sopii myös herkempiin tehtäviin: sen voi kouluttaa seura- tai terapiakoiraksi.

Espanjanvesikoira © avarand / stock.adobe.com
Espanjanvesikoira juoksee nurmikolla

Sopiiko espanjanvesikoira allergikoille?

Monet koiranystävät kiinnostuvat vesikoirista kuultuaan, että ne ovat „hypoallergeenisia“ ja sopivat eläinallergikoille. Tällaista yleistystä ei voi kuitenkaan tehdä: jos sinä tai perheenjäsenesi olette allergisia, on koiran hankinnasta ehdottomasti keskusteltava etukäteen lääkärin kanssa ja vietettävä espanjanvesikoiran pentua harkitessa jonkin aikaa sellaisen kanssa – mieluiten useita tunteja kasvattajan kotona. Allergeeneja on koiran hilseessä ja syljessä, joten sillä, ettei koirasta lähde irtokarvaa, ei välttämättä ole merkitystä. Siitepöly tarttuu lisäksi pörröiseen turkkiin hyvin, joten eläinallergian ohella siitepölylle allergiset saattavat saada siitä vielä pahempia oireita. Espanjanvesikoira voi sopia allergikolle, mutta aina näin ei ole. Pettymyksen välttämiseksi ja vastuullisena lemmikinomistajana asia on selvitettävä jo alussa huolellisesti.

Sopiiko espanjanvesikoira minulle?

Älykäs perro sopii monille koiranystäville, mutta eloisa koirarotu tarvitsee liikuntaa ja paljon ulkoilua. Sohvaperunat eivät nauti niiden seurasta yhtä paljon, vaikka tasapainoinen vesikoira nauttii myös rauhallisesta ajanvietosta kaksijalkaisten kanssa. Perro de Agua Español on ihanteellinen perhekoira – nuorille lapsille pörröinen koira tarjoaa parhaan ystävän. Valitse kasvattaja, joka antaa pennun olla tekemisissä lasten kanssa jo pienenä. Koira saa riittävästi liikuntaa joko tilavassa asunnossa tai mieluiten talossa, jossa se pääsee puutarhaan vapaasti. Koira ilmoittaa vieraista, mutta ei jahtaa. Kun se totutetaan, se tulee hyvin toimeen muiden kotieläinten ja lajitoveriensa kanssa.

Mistä saan espanjanvesikoiran?

Jos olet ihastunut tähän viehättävän luontoiseen koiraan, hanki se vastuulliselta kasvattajalta. Vastuulliset kasvattajat pyrkivät pitämään rodun terveenä ja valitsevat asiantuntemuksensa avulla jalostukseen sopivat ja kasvatustavoitteitaan vastaavat eläimet. Lujaluontoiset koirat saavat pentuaikana kasvattajalta oikeanlaisen kasvatuksen. Älä käänny pilkkahintaan paperittomia espanjanvesikoiria tarjoavien myyjien puoleen! Uusi perheenjäsenesi voi muuttaa kotiisi aikaisintaan 8 viikkoa vanhana. Silloin se on sirutettu, rokotettu ja madotettu useamman kerran. Vaikka espanjanvesikoirien määrä Espanjan ulkopuolella on kasvanut viime vuosina – esimerkiksi Saksassa rekisteröidään yli 100 pentua vuodessa – rotu on kuitenkin vielä suhteellisen harvinainen. Varaudu siis odottamaan mahdollisesti pitkään toiveitasi vastaavaa pentua. Älä tee silti kompromisseja, sillä vastuu koiran elämästä alkaa jo pennun ostamisesta. Vesikoirayhdistys auttaa lähistöllä olevan kasvattajan löytämisessä.

Vesikoirayhditys auttaa myös täysikasvuisen koiran löytämisessä, jos haluat pentua mielummin aikuisen koiran. Myös kodinvaihtajilla on luonnetta ja saat sellaisesta kiehtovan seuralaisen. Varmista kuitenkin, että saat riittävästi tietoa koiran historiasta, varsinkin jos olet aloittelija koirien kanssa. Tutustuminen etukäteen, mieluiten lenkillä, on erittäin suositeltavaa, joskaan ei aina mahdollista, jos adoptoitava koira tulee ulkomailta. Eläinsuojeluyhdistykset välittävät varsinkin paperittomia mutta charmikkaita vesikoiraristeytyksiä Espanjasta.Tutustu ulkomailta tuotavia koiria koskevaan lainsäädäntöön ja ota selvää varsinkin Etelä-Euroopassa esiintyvästä sairaudesta, leishmaniaasista.

Toivomme, että espanjanvesikoira tarjoaa sinulle paljon iloa!

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Pomeranian

Der Zwergspitz beeindruckt nicht mit Größe, dafür aber mit Freundlichkeit, Selbstbewusstsein und Energie. Kein Wunder also, dass immer mehr Vierbeiner dieser Spitz-Variante die Herzen zahlreicher Hundefreunde erobern. Erfahren Sie im zooplus Magazin alles über den Pomeranian.

8 min

Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira (kutsutaan myös sheltiksi) on pieni energiapakkaus, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Sillä on sirot kasvonpiirteet, joita ympäröi uhkea harja. Sen oppimishalu ja empatia tekevät siitä myös ihanan seurakoiran.

8 min

Suomenlapinkoira

Ystävällinen ja hyväntuulinen suomenlapinkoira on löytänyt omistajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Jos olet kiinnostunut tästä koirarodusta, sinulla tulisi olla tämän koiran kanssa yksi yhteinen mielenkiinnon kohde ja se on liikkuminen – eri toteen luonnossa.