Koiran liikunta: näillä vinkeillä ihannepainoiseksi

koiran liikunta

Jos koirallasi on liikaa elopainoa, kulku käy hitaaksi - noidankehästä pääsee pois erilaisilla aktiviteeteilla.

Rakkaus kulkee vatsan kautta myös nelijalkaisilla ystävillämme. Mikä on tarkoitettu hemmoteluksi, voi kuitenkin johtaa ylipainoon. Koiran liikunta on mukavaa yhdessäoloa koiralle ja omistajalle. Lempeän aktivoinnin avulla voit vähentää myös koirasi ylipainoa, jolloin koirasi kuntoutuu ja voi liikkua helpommin. Kerromme harjoituksista, jotka parantavat koiran kuntoa ja ovat myös omistajalle hyviä.

Sopivilla harjoitteilla takaisin ihannepainoon

On monia hyviä syitä auttaa koiraasi karistamaan ylimääräiset kilot. Viimeisenä muttei vähäisimpänä, haluat uskolliselle ystävällesi parasta ja haluat sen pysyvän pitkään kunnossa ja terveenä. Onneksi laihdutus on koirille helpompaa kuin mitä omistajat usein olettavat.

Kun olet tunnistanut koiran ylipainon ja selvittänyt eläinlääkärin kanssa sen syyt, painonpudotuksen perusteet on jo luotu. Yhdessä voitte miettiä oikean tavan koiran painon pudottamiseksi.

Onko koirasi liian tukeva? Näin selvität sen!

On tärkeää muokata koiran ruokavalion lisäksi myös koiran aktiivisuutta. Aivan kuten oikean ruoan valitseminen, paljon leikkiä, telmimistä ja juoksemista on tärkeää terveelliselle painonpudotukselle. Keskustele siksi eläinlääkärin kanssa mihin sinun tulisi kiinnittää huomiota koiran kanssa liikkuessa, esimerkiksi säästääksesi lemmikkisi niveliä.

wet_summer_season_campaign_052024_article

5 liikuntavinkkiä koiran kanssa

Kun terveystekijät on selvitetty, toteutus voi alkaa. Seuraavat harjoitukset auttavat kohottamaan sekä koiran että omistajan kuntoa.

Helppoa, mutta tehokasta

Ylipainoisen koiran liikunta ja liikkuminen ovat usein hitaampaa kuin hoikan koiran. Koska koiran keho painaa enemmän, jopa helpot liikkeet voivat olla haastavia. Lisäksi hypyt voivat jopa vahingoittaa niveliä terveyden edistämisen sijaan.

Helppo, mutta lempeä tapa saada ylipainoinen koira liikkeelle on lenkkeillä säännöllisesti. Vaihtelua saadaan reittejä vaihtelemalla tai muiden koirien kanssa yhdessä kävelemällä.

Pieniin liikuntaharjotteisiin tai nopeampiin kävelyspurtteihin yhdistettynä kävelylenkeistä tulee miellyttävää kuntoharjoittelua aloittelijalle. Näin koirasi tuskin huomaa olevansa jo mukana koiraurheilussa. Voit myös esimerkiksi sisällyttää erilaisia käskyjä mukaan polttaaksesi vaivihkaa kaloreita ja vahvistaaksesi koiran lihaksia.

Kuntoon ulkona ja sisällä

Jos koirasi on jo hyvässä kunnossa, voit hakea haastetta erilaisilla liikunnallisilla harjoitteilla. Tasapainoitelkaa kävelylenkillä kaadetun puunrungon päällä, hyppikää pienten ojien yli tai leikkikää koiran lelun kanssa.

Jos käytät samaa lelua kävelylenkeillä, se ei menetä viehätystään niin nopeasti ja koirasi odottaa päivittäistä kävelyä.

Voit myös aktivoida koiraasi kotona, esimerkiksi piilottamalla lempipehmolelun sisällä tai pihalla ja aktivoida koiraa etsimään sitä. Koiran aktivoiminen onnistuu lähes missä tahansa.

Yhteiset tavoitteet

Yhdessä urheileminen on ihmisten lisäksi myös koirille hauskempaa. Myös koirat ovat usein aktiivisempia, kun niillä on nelijalkainen ystävä paikalla – tai kun itse tuet koiraasi painonpudotuksessa.

Miten olisi koirajooga? Tai yhdessä liikkuminen? Näin koirasi ei ole ainoa, jonka kunto kohoaa. Voit käyttää yhteisiä harjoituksia myös parantamaan ja vahvistamaan suhdetta uskolliseen kumppaniisi.

Ota koira mukaan yhdistämällä liikkeet ja komennot: jos esimerkiksi kyykistyt, koira voi istua. Kun sitten nouset, koira voi seistä takajaloillaan.

liikunta koiran kanssa
Kuntoilu on koirallesi vielä hauskempaa, kun se voi treenata kanssasi.

Hyödynnä fysiikkaa

Jotkin koirarodut tuntevat olonsa kotoisaksi vedessä. Jos koirasi on yksi näistä, voit hyödyntää tätä nelijalkaisen ystäväsi mieltymystä.

Raskaat koirat hyötyvät koirauinnin fysiikasta: veden kantavuus tekee koiran kehosta paljon kevyemmän uidessa kuin maalla. Siksi uiminen on koiralle miellyttävää. Kelluvien lelujen avulla vedessä liikkuminen on vielä haastavampaa.

Kuntoliikkujille

Jos harrastat itse paljon urheilua ja koirasi on tottunut liikkumaan paljon, voit ottaa sen mukaasi pyöräilemään tai hölkkäämään. Näin nelijalkainen ystäväsi voi polttaa samalla paljon kaloreita. Tämä sopii kuitenkin vain terveille koirille, jotka seuraavat sinua hyvin mukana. Tutustuta koirasi siis hitaasti kuntoiluun.

Muista myös, että kaikki koirarodut eivät sovellu vauhdikkaampaan urheiluun esimerkiksi hyvin lyhyiden jalkojen tai kompaktin rungon takia. Lievästi ylipainoiset koirat, jotka ovat muuten urheilullisia rakenteeltaan, voivat kuitenkin kohottaa näin kuntoaan. Eläinlääkäri neuvoo sinua mielellään, sopivatko vauhdikkaammat koiraharrastuslajit, kuten lenkkeily tai agility koiran painonpudotukseen.

Vinkki: Jos koirasi ei ole vielä hyvässä kunnossa tai sillä on nivelongelmia, degility voi olla juuri sopiva harjoittelumuoto. Siinä on tärkeää tehdä harjoitukset oikein, eikä suorittaa esterata mahdollisimman nopeasti.

Vinkkejä koiran kunnon kohottamiseen

Jos koirasi kaipaa painonpudotusta, hauskuus ja turvallisuus ovat avain menestykseen. Jotta sinä ja nelijalkainen ystäväsi nauttisitte liikunnasta, huomioi seuraavat vinkit:

  • Aloita harjoittelu hitaasti ja lisää vähitellen harjoitusten määrää ja tehokkuutta.
  • Koirasi tulisi kuunnella sinua ja noudattaa tärkeimpiä käskyjä, varsinkin kun kyse on ulkoilusta.
  • Lämmittele koirasi kanssa ennen urheilua, esimerkiksi reippaalla kävelyllä ja anna koirasi pitää taukoja. Varmista myös, että koira voi juoda tarpeeksi liikunnan aikana ja erityisesti sen jälkeen.
  • Mukauta liikuntaa sään mukaan ja varmista kesällä, että koirallasi on mahdollisuus viilentyä milloin vain.
  • On monenlaisia koiran liikuntaharjoituksia, joiden avulla voit parantaa koirasi aktiivisuutta. Yritä löytää lemmikkisi kunnolle ja fyysisille ominaisuuksille sopivia harjoituksia.

Koiran liikunta: tärkein neuvo

Pidä hauskaa! Kun lähestyt liikuntaa myönteisesti, koirasi innostuu motivaatiosi ja nauttii itsekin enemmän liikunnasta. Oikeilla harjoituksilla, empatialla ja kärsivällisyydellä sinä ja kumppanisi saatte pian ensimmäisiä onnistumisen kokemuksia. Kun liikunta muuttuu vähitellen rutiiniksi, sen hauskuus kasvaa automaattisesti – sinulle ja koirallesi.

Hyödyllisimmät artikkelimme
11 min

Koiraharrastukset lyhyesti

Urheileminen on yhtä tärkeää niin ihmisille kuin koirillekin. Koiraharrastukset ovat tosin paljon muutakin kuin vain fyysistä rasitusta. Koiralle harrastaminen tarkoittaa hauskanpitoa, liikuntaa, ajatustyötä, kilpailua, koulutusta ja sosiaalisia kontakteja. Mitä koiraharrastuksia on sitten olemassa? Ja mitkä niistä sopivat parhaiten sinun koirallesi? Tässä artikkelissa käymme läpi tunnetuimpia koiraharrastuksia.
4 min

Koirajuoksu eli Canicross

Monet koiranomistajat nauttivat urheilusta maastossa ja luonnossa yhdessä koiransa kanssa. Hyväkuntoisille omistaja-koira-duoille tai niille, jotka sellaiseksi haluavat tulla, on Canicross optimaalinen urheilulaji, jossa sekä omistaja, että koira pääsevät nauttimaan yhdessä luonnon antimista. Canicrossissa koira vetää ihmistä joustavassa hihnassa, molempien kuitenkin juostessa. Tämä koiraurheilulaji ei vain nosta kuntoa vaan myös vahvistaa molempia juoksijoita, parantaa keskinäistä luottamusta, kehittää koiran kuuliaisuutta, sekä vahvistaa koiran ja ihmisen välistä suhdetta.
2 min

Agility koiran kanssa

Kävelylenkit ovat sinun ja koirasi mielestä pidemmän päälle tylsiä? Haluat kokea lemmikkisi kanssa enemmän? Agility saattaa olla juuri teille sopiva yhteinen harrastus! Se on moderni koiraurheilulaji, joka keskittyy omistajan ja koiran välisen viestinnän parantamiseen, ja on erityisesti kesällä toteutettavissa ulkoilmassa.