Koiran ruoka-aineallergia

koiran ruoka-aineallergia

Ruoka-aineallergiat voivat vaikuttaa jokaiseen koiraan ja heikentää sen elämänlaatua erilaisilla oireilla, kuten kutinalla ja ruoansulatusongelmilla.

Jos koirasi ei siedä jotain ruokaa, se voi kärsiä ruoka-aineallergioista. Koiran ruoka-aineallergia voi oiria ensimmäisenä lisääntyneenä kutinana ja ruoansulatusongelmina. Lue täältä, mikä voi laukaista koiran ruoka-aineallergian ja miten sen voi tunnistaa ja hoitaa.

Onko koiran ruoka-aineallergia vaarallinen?

Jos immuunijärjestelmä reagoi koiranruokaan yliherkkyysreaktiolla, kyseessä on ruoka-aineallergia. Monilla koirilla ruoka-aineallergia on lievä. Koirasi voi kuitenkin saada myös vakavan reaktion ruoan sisältämiin allergeeneihin.

Erityisen vakava muoto on anafylaktinen sokki, joka on koirallesi hengenvaarallinen. Tästä syystä on tärkeää, että otat yhteyttä eläinlääkäriin jo varhaisessa vaiheessa, kun koirallasi ilmenee merkkejä allergiasta.

Ruoka-aineallergia, ruoka-aineyliherkkyys tai ruoka-aineintoleranssi?

Ruoka-aineallergia vai ruoka-aineyliherkkyys? Eläinlääketieteessä on monia termejä, joita ei kuitenkaan pidä käyttää synonyymeinä.

Ruoan aiheuttamiin reaktioihin kuuluvat seuraavat kolme tyyppiä:

  • Ruoka-aineallergia: Ruoka-aineallergian syntymekanismi on immunologinen, ja se voi ilmetä spontaanisti, mutta jatkua pitkään. Jo pienikin määrä allergiaoireet laukaisevaa ruoan ainesosaa voi aiheuttaa voimakkaita reaktioita.
  • Ruoka-aineyliherkkyys (intoleranssi):Elimistö reagoi välittömästi ruoan ainesosan luonnollisiin ominaisuuksiin. Tämä ei johdu immuunijärjestelmästä.
  • Ruokamyrkytys: jokin ainesosa on myrkyllinen jokaiselle lajin yksilölle milloin tahansa (esim. sipulit)

Kuinka usein koirilla esiintyy ruoka-aineallergioita?

Usein koiranomistajat vievät ripulista kärsivän koiransa eläinlääkärille ja luulevat automaattisesti, että kyseessä on ruoka-aineallergia. Tämä immuunivälitteinen sairaus on kuitenkin harvinaisempi kuin monet koiranomistajat luulevat. Usein käy ilmi, että kyseessä on yliherkkyys eikä allergia.

Mitkä koirat kärsivät useimmin sairaudesta?

Yleisesti ottaen jokaiselle koiralle voi kehittyä allergia iästä, sukupuolesta tai rodusta riippumatta. On kuitenkin havaittu, että tietyillä roduilla on muita enemmän taipumusta ruoka-aineallergioihin. Näihin kuuluvat esimerkiksi vehnäterrieri.

ruoka-aineallergia koiralla © Julija / stock.adobe.com
Jos koirasi kärsii kutinasta usein syömisen jälkeen, se voi olla allerginen tietyille ruoan ainesosille.

Oireet: Kuinka koiran ruoka-aineallergia ilmenee?

Koirien ruoka-aineallergiat ovat usein lieviä, ja useimmiten ne ilmenevät ihon muutoksina. Yleisimpiä oireita ovat kutina (kaljuus) ja ekseema (tulehdukselliset ihomuutokset).

Myös ruoansulatusongelmat ovat mahdollisia

Joillakin koirilla voi iho-ongelmien sijaan tai niiden lisäksi esiintyä ruoansulatusongelmia. Tällaisia ovat mm.:

Milloin kannattaa mennä eläinlääkäriin?

Jos havaitset koirasi terveydentilassa muutoksia, ota yhteyttä eläinlääkäriin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Hän voi selvittää syyn ja auttaa koiraasi hyvissä ajoin, ennen kuin oireet pahenevat.

Hätätilanteen tunnistaminen

Erityisen kiireellisestä tilanteesta on kyse silloin, jos koirallasi ilmenee anafylaktisen sokin merkkejä, kuten pitkäkestoista oksentelua, hengitysvaivoja ja tajuttomuutta. Koska kyseessä on kiireellinen hätätilanne, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.

Lisätietoja löydät täältä: Koiran ensiapu.

Diagnoosi: Kuinka koiran ruoka-aineallergia tunnistetaan?

Ensimmäisessä vaiheessa on järkevää sulkea pois muut usein esiintyvät sairaudet tai allergiat, joissa voi ilmetä samankaltaisia oireita. Näihin kuuluvat esimerkiksi loisten, kuten kirppujen, punkkien tai matojen aiheuttamat tartunnat.

Poissulkudiagnosoinnin jälkeen ja koiran mahdollisen ruoka-aineallergian varmistamiseksi tarvitaan niin sanottu poissulkemisruokavalio (eliminaatiodieetti).

Provokatiivinen eliminaatiodieetti

Anna koirallesi eläinlääkärin kanssa neuvoteltuasi useiden viikkojen (vähintään kuuden viikon) ajan uutta hypoallergeenista ruokaa, joka ei sisällä aiemman koiranruoan sisältämiä proteiini- ja hiilihydraattilähteitä. Jos oireet paranevat, se on jo ensimmäinen merkki siitä, että koirallasi saattaa olla ruoka-aineallergia.

Asian selventämiseksi voidaan suorittaa provokaatio. Anna koirallesi jälleen hieman sen aiemmin saamaa ruokaa. Jos oireet palaavat, tämä tulos tukee epäiltyä diagnoosia.

Allergiatesti

Myös IgE-testi seerumista voi auttaa havaitsemaan koiran allergian. Tätä allergiatestiä pidetään kuitenkin kiistanalaisena, koska se ei ole välttämättä tehokas. Kysy siksi mieluiten neuvoa eläinlääkäriltäsi, soveltuuko allergiatesti koirallesi.

Hoito: Mitä ruokaa koiralle voidaan antaa, jos sillä on ruoka-aineallergia?

Koiran allergisten reaktioiden välttämiseksi on suositeltavaa vaihtaa sen ruokavalio sellaiseen, joka sisältää ainoastaan sen sietämiä proteiineja ja hiilihydraatteja.  Erityisen hyvin siedettyinä pidetään:

  • eksoottisia lihalajeja, kuten kengurua, strutsia ja hevosta
  • erityisiä hiilihydraatteja, kuten kurpitsaa, palsternakkaa tai bataattia

Hypoallergeenista koiranruokaa löytyy myös zooplussan verkkokaupasta.

Ruoka, jossa on vain yksi proteiininlähde

Monien ruoanvalmistajien valikoimasta löytyy lisäksi tähän tarkoitukseen ruokaa, joka sisältää vain yhden määritellyn proteiininlähteen. Näitä kutsutaan monoproteiiniseksi tai yksiproteiiniseksi ruoaksi.

Johdonmukaisuus on tärkeää

Jotta ruokavalion vaihtaminen sujuisi mutkattomasti, on noudatettava tarkasti eläinlääkärin antamia ohjeita. Tämä tarkoittaa myös sitä, että päivittäisen koiranruoan lisäksi myös koiranherkut on tästä lähtien mukautettava koirasi allergioihin.

Syyt: Mistä koirien ruoka-aineallergiat johtuvat?

Allergia voi kehittyä sen jälkeen, kun koirasi altistuu toistuvasti allergeenille (allergiaa aiheuttavalle proteiinille). Tämän seurauksena immuunijärjestelmä reagoi liian voimakkaasti ja muodostaa allergeenien vasta-aineita, mikä saa aikaan kliinisiä oireita.

Millaisiin allergeeneihin koirat reagoivat erityisen usein?

Yleisesti ottaen koirille voi kehittyä allergia mitä tahansa ainesosaa kohtaan. Naudanlihasta, kanasta (ja kananmunista) peräisin olevia proteiineja sekä maitotuotteita pidetään kuitenkin erityisen allergisoivina koirille.

Ennuste: Voiko koirien ruoka-aineallergiaa parantaa?

Koiralla todettu ruoka-aineallergia jatkuu kroonisena koko elämän ajan.

Jos kuitenkin ruokit koiraasi johdonmukaisesti ja jatkuvasti vain sen sietämillä ainesosilla, koirasi voi yleensä elää normaalia elämää.

Ehkäisy: Voiko koiran ruoka-aineallergiaa ehkäistä?

Allergiat ovat immuunijärjestelmästä johtuvia ja niitä voi esiintyä missä tahansa elämänvaiheessa. Voit kuitenkin vähentää sairastumisriskiä välttämällä usein tapahtuvaa ruokavalion vaihtamista ja tarjoamalla koirallesi jatkuvasti sen sietämää ruokaa.

Lähteet:

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.

6 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.