Koiran ruoansulatusongelmat

Koiran ruoansulatusongelmat

Kun ripuli on riesana

Koiran ruoansulatusongelmat ovat yleisiä ja epämiellyttäviä ongelmia. Ripulia saattavat aiheuttaa monenlaiset eri tekijät, kuten sopimaton ruokavalio, sisäelinsairaudet, infektiot, bakteerit suolessa tai ruoka-allergiat. Jos koiran ripuli kestää yli 24 tuntia ja koiralla ilmenee myös muita oireita, kuten oksentelua tai levottomuutta, tulisi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri tutkii koiran perusteellisesti, jolloin saat varmistuksen ripulin aiheuttajasta ja neuvoja sen hoitamiseen.

Koiran ruoansulatusongelmat kuriin sopivalla ruokavaliolla

Ripulin koittaessa ensimmäinen tärkeä kysymys koskee koiran ravintoa. Mitä herkemmin koiran vatsa reagoi ruokaan, sitä tärkeämpää on tarjota sille erityisen korkealaatuista ja helposti sulavaa koiranruokaa. Herkkävatsaisille koirille on olemassa niille erikseen suunniteltua koiranravintoa, joka tukee suolen tasapainoa. Erittäin toimiva keino vatsantoiminnan parantamiseen on jakaa päivittäinen ruoan määrä moniin pieniin annoksiin ja ennen ruokkimista kaataa ruoan joukkoon n. 50°C lämmintä vettä ja antaa papanoiden turvota. Se helpottaa ruoan sulamista koiran suolistossa huomattavasti.

Sopiva määrä sopivaa ruokaa

Mikäli oireet eivät vähene edellisten vinkkien avulla, on syytä tarkastaa koiranruoan määrä. Tutustu valmistajan suosittelemiin ravintomääriin ruokapakkauksen takapuolella tai kysy neuvoa eläinlääkäriltäsi. Kun löydät koiranruoan, joka sopii koirasi vatsalle ja terveydelle hyvin, pyri ruokkimaan sopivalla ruoalla mahdollisimman pitkään. Mikäli ravintoa pitää kuitenkin syystä tai toisesta vaihtaa, tulisi vaihtoprosessi suorittaa mahdollisimman hitaasti. Sekoita uutta ruokaa vähitellen nykyisen ruoan joukkoon, jotta koiran vatsa tottuu uuteen ruokaan. Ruoanvaihtoprosessin tulisi kestää 7-10 päivää, jotta ruoansulatusongelmat voidaan välttää parhaalla mahdollisella tavalla.

Koiran herkkuja maltillisesti

Moni ruokintavirhe tapahtuu herkkujen yhteydessä. Monet koiranomistajat katsovat tarkasti koiranruoan laadun, mutta unohtavat, että myös koiran herkut voivat olla syy ripuliin tai muuhun vatsaongelmaan. Jätä herkut toistaiseksi sivuun ja tarkkaile koiran vatsan toimintaa. Mikäli koiran vatsavaivat loppuvat, olivat todennäköisesti kyseiset koiran herkut ongelmien aiheuttaja. Kokeile varovasti yksitellen tietynlaisia herkkuja ja niin saat nopeasti selville, mitkä herkut sopivat koirasi vatsalle.

Onko vatsassa mato?

Seuraava tärkeä seikka on tarkistaa koiran viimeinen matokuuri. Milloin ja minkä matokuurin koira sai viimeksi? Jotkut matolääkkeet toimivat vain tietynlaisia matoja vastaan, mikä tarkoittaa sitä, ettei koira ole sataprosenttisen suojattu kaikilta madoilta. Tai ehkä koiralla on ollut joskus matoja, minkä vuoksi vain yksi matokuuri ei enää riitä. Jos koira kärsii jatkuvasta ripulista, eikä sitä saada kuriin muutoksilla koiranravinnossa, otetaan usein seuraava askel, jossa koiran ulostetta tutkitaan. Ulosteen tutkiminen mahdollistaa sen, että eläinlääkäri pystyy tarkastamaan koiran matotilanteen sekä löytämään mahdollisia muita eliöitä koiran suolistosta. Taistelu näitä loisia vastaan vaatii erityisiä valmisteita.

Kun mikään ei auta…

Kun kaikki tavanomaiset vatsaongelmien aiheuttajat voidaan poissulkea, mutta oireet jatkuvat edelleen tai tulevat aina uudestaan, ei omistaja pääse asiassa yksin eteenpäin. On olemassa monenlaisia tutkimuksia, jotka voivat olla ratkaisu jatkuvissa ongelmissa. Monet sisäelimet ruoansulatuskanavasta kilpirauhasiin voivat olla vatsaongelmien aiheuttajia, minkä vuoksi syyn löytäminen saattaa olla melko monimutkaista. Lohduttavaa kuitenkin on, että kun syy vatsaongelmiin löytyy, on lähes tulkoon aina olemassa lääkkeitä tai tapoja, joilla sairautta voidaan hoitaa ja oireita parantaa. Lisäksi lähes kaikille kroonisille sisäelinsairauksille on olemassa erikoisruokavalioita. Oikean erikoisruokavalion löytämiseksi neuvoja sinulle tarjoaa oma eläinlääkärisi.

Lopuksi vielä muutama vinkki:

  • Jos koiralla on silminnähtävästi erittäin huono olo ja ripulin lisäksi ilmenee myös oksentelua, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen. Rankat ripuli- ja oksenteluoireet saattavat nopeasti johtaa nestehukkaan, joka voi olla koiralle hengenvaarallinen.
  • Mikäli koira on virkeä eikä koiran ruoansulatusongelmat huomattavasti häiritse koiraa, ei välttämättä ole heti tarvetta lähteä eläinlääkäriin. Koiran voi antaa yhden päivän paastota, jotta vatsa ja suoli rauhoittuvat. Veden juominen on kuitenkin yhdenkin päivän mittaisen paaston aikana ehdottoman tärkeää.
  • Vasta sitten, kun ripuli on loppunut ja koiran uloste näyttää normaalilta, voi hitaasti alkaa ruokkia taas “normaalia” koiranruokaa.
Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
6 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.