Koiran niveltulehdus

niveltulehdus koiralla

Koiran niveltulehdus on erittäin kivulias ja aiheuttaa raajarikkoisuutta.

Onko koirasi nivel turvonnut kaatumisen jälkeen ja karvainen ystäväsi tuntee kipua turvotuksen tunnustelusta? Tällöin voi olla mahdollista, että nivel on tulehtunut. Lue täältä, kuinka tunnistaa koiran niveltulehdus ja miten koiraa voi auttaa.

Koiran niveltulehdus tai nivelrikko: Mitkä ovat eroavaisuudet?

Jos koirasi kärsii niveltulehduksesta (artriitti), yksi tai useampi nivel voi tulehtua. Yleensä niveltulehdus aiheuttaa tulehtuneiden nivelten kivuliasta turvotusta ja punoitusta.

Sitä vastoin nivelrikon (nivelten kuluminen) yhteydessä nivelrusto hajoaa asteittain ja pysäyttämättä. Tämän seurauksena sen alapuolella olevat luut hankautuvat toisiinsa, joten kivulias sairaus aiheuttaa edetessään nivelten tulehduksen ja luisten lisäkkeiden (luukystat) muodostumisen.

Oireet: Mitkä ovat sairauden merkkejä?

Yleisesti ottaen tulehduksiin liittyy yleensä seuraavia oireita:

 • Ruumiinosa turpoaa.
 • Kudos alkaa punoittaa.
 • Koirasi reagoi kivuliaasti.
 • Tulehduksesta kärsivä alue lämpenee.
 • Ruumiinosa menettää toimintansa.

Syystä riippuen voit havaita myös muita oireita:

 • Koirasi nukkuu paljon.
 • Sen ruokahalu vähenee tai
 • se ontuu tai ei enää halua liikkua.

Diagnoosi: Kuinka koiran niveltulehdus havaitaan?

Jos koirasi nivel turpoaa tai koirasi ontuu, sinun tulee viedä se tutkittavaksi eläinlääkärille. Eläinlääkäri tunnistaa niveltulehduksen usein nopeasti ulkoisten tunnistusmerkkien perusteella.

Epäilyn vahvistamiseksi eläinlääkärit käyttävät seuraavia diagnostisia mahdollisuuksia:

 • Verikokeet: Niveltulehduksen yhteydessä tulehduksellisten solujen määrä veressä kasvaa.
 • Kuvantamismenetelmät: Röntgenkuvalla voidaan erottaa niveltulehdus nivelrikosta ja muista nivelongelmista.
 • Punktio: Kanyylin avulla eläinlääkärit voivat kerätä nivelnestettä (synovia) ja tutkia sen tulehdusoireiden varalta.
 • Artroskopia (niveltähystys): Kun lääkäri avaa nivelen, hän voi tutkia sen tarkemmin pienen kameran, artroskoopin, avulla.
koiran niveltulehdus

Hoito: Kuinka koiran niveltulehdusta hoidetaan?

Eläinlääkärit hoitavat koiran niveltulehduksia niiden syystä riippuen. Niveltulehduksen lievittämiseksi eläinlääkäri antaa koirallesi tulehduslääkkeitä ja kipua lievittäviä lääkkeitä.

Jos eläinlääkäri on todennut bakteeri-infektion, koirasi tarvitsee lisäksi antibioottia. Jos se ei riitä, eläinlääkäri voi joutua mahdollisesti avaamaan nivelen nukutuksessa ja huuhtelemaan sen. Harvinaisissa tapauksissa eläinlääkärin on jouduttava jäykistämään niveltä. Näin hän voi suojata koiraasi vakavammilta vaurioilta.

Kohdennetun hoidon lisäksi tukevat toimenpiteet edistävät paranemista. Voit viilentää koirasi niveltä siteiden avulla tai nopeuttaa paranemisprosesseja fysioterapian avulla. Lisäksi sinun tulee huolehtia arjessa siitä, että koirasi kuormitus vähenee, ja välttää kivuliaita liikkeitä, kuten hyppimistä.

Jos koirasi on ylipainoinen, sinun tulee lisäksi miettiä uusiksi sen ruokavaliota. Voit kysyä asiasta eläinlääkäriltäsi tai laskea helposti itse ruokintamäärän. Lisäksi on suositeltavaa sisällyttää arkeen enemmän liikuntaa.

Ennuste: Millaiset paranemismahdollisuudet ovat?

Mikäli koirasi tutkitaan varhaisessa vaiheessa ja sitä hoidetaan kohdennetusti, paranemismahdollisuus on yleensä hyvä. Jos koirasi kärsii kuitenkin nivelreumasta johtuvista kroonisista vaivoista, ennuste on epäsuotuisampi. Jos kuitenkin kiinnität huomiota koirasi painoon ja annat sille lievittäviä lääkkeitä, voit parantaa huomattavasti sen elämänlaatua.

Syyt: Mitkä ovat koiran niveltulehduksen laukaisevia tekijöitä?

Erilaiset syyt voivat aiheuttaa lemmikkisi nivelten tulehduksia.

Seuraavassa on lyhyesti esitetty koiran niveltulehduksen laukaisevia tekijöitä:

 1. Avoimet haavat

Jos lemmikkisi loukkaantuu niin vakavasti, että yksi sen nivelistä aukeaa, bakteerit ja lika voivat tunkeutua haavaan ja aiheuttaa tulehduksia. Mutta avoimet haavat eivät ole ainoita, jotka voivat johtaa koiran niveltulehdukseen. Jos koirallasi on esimerkiksi huonoja hampaita, bakteerit voivat levitä niveliin myös hampaanjuuren ja verenkierron kautta.

niveltulehdus koira
Bakteerit tunkeutuvat avoimiin haavoihin ja päätyvät nivelten rakoihin.
 1. Ei-tarttuvat syyt

Niin sanottu aseptinen niveltulehdus syntyy, kun koirasi kolauttaa tai ruhjoo nivelen nyrjähtämisen tai kaatumisen yhteydessä. Lisäksi myös ylipaino tai urheilullinen ylikuormitus voivat vaikuttaa kielteisesti koiran terveyteen. Silloin oma keho reagoi näihin ärsykkeisiin tulehdusreaktiolla.

 1. Immuunijärjestelmään liittyvät syyt

Toistaiseksi selittämättömistä syistä reumaattisten koirien keho taistelee omia nivelrustoja vastaan. Kyseessä on autoimmuunireaktio, joka yleensä aiheuttaa niveltulehduksia, niin sanotun polyartriitin, useammassa kohdassa kehoa.

 1. Tarttuvat syyt

Jotkin tartunnanaiheuttajat ovat tunnetusti aiheuttaneet koirilla niveltulehduksia. Näitä ovat esimerkiksi koirien kohdalla borrelioosi tai leishmaniaasi.

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
6 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.