Koiran nivelrikko

Kävelyn arviointi on osa ontuvuustutkimusta

Kävelyn arviointi on osa ontuvuustutkimusta.

Liikkuuko koirasi korista noustuaan yhtäkkiä jäykästi tai ontuuko se? Puoli tuntia myöhemmin se taas jahtaa kissaa ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut? Tällöin vaivojen syynä voi olla koiran nivelrikko. Lue seuraavasta artikkelista kaikki mitä sinun tarvitsee tietää tästä aiheesta.

Kuinka vaarallinen koiran nivelrikko on?

Koiran nivelrikko ei ole lainkaan vaarallinen. Se kuitenkin aiheuttaa lemmikillesi pitkäkestoista ja voimakasta kipua ja rajoittaa sen liikkumista. Siksi koiran nivelrikkoon ei tulisi suhtautua kevyesti.

Oireet: Mitkä ovat taudin tärkeimmät oireet?

Nivelrikko on hitaasti kehittyvä prosessi. Aluksi koiranomistaja havaitsee koiran liikkeissä yleensä jonkin verran jäykkyyttä pitkän lepoajan jälkeen. Tietyn ajan kuluttua nämä oireet häviävät ja koira niin sanotusti kävelee itsensä kuntoon.

Koiran nivelrikon merkit jäävät kuitenkin usein piiloon: Koira pysähtyy kävellessään tai kääntyy takaisin. Jotkut koirat eivät yhtäkkiä halua enää hypätä autoon tai nuolevat kipeää raajaa.

Nivelrikon aiheuttaman kivun vuoksi koira yrittää välttää rasitusta. Tämän seurauksena vaurioituneen raajan lihasmassa vähenee ja muut raajat kuormittuvat enemmän. Lihasten heikkeneminen aiheuttaa lisää vaivoja, sillä nivelet kuormittuvat entistä enemmän. Ajan myötä nivel paksuuntuu.

Diagnoosi: Kuinka koiran nivelrikko voidaan havaita?

Koiran nivelrikkoa epäillään kliinisten oireiden, omistajan kertomuksen, iän ja rodun perusteella. Eläinlääkäri tekee ontuvuustutkimuksen ja arvioi muun muassa koiran kävelyä. Näiden pohjalta hän voi yleensä jo arvata, mihin niveliin tauti vaikuttaa.

Koirasi nivelkivun muiden syiden sulkemiseksi pois ja nivelrikon vakavuuden arvioimiseksi käytetään erilaisia kuvantamismenetelmiä. Näitä voivat olla:

 • röntgenkuva
 • ultraäänitutkimus
 • tietokonetomografia (TT)
 • magneettikuvaus (MK)
 • nivelten endoskooppitutkimus

Kolme viimeksi mainittua tutkimusmenetelmää edellyttävät koiran nukuttamista. Sitä ei kannata pelätä. Vain tällä tavoin eläinlääkäri ja sinä voitte auttaa koiraasi.

Koiran nivelrikko ja fysioterapia
Fysioterapiasta on apua monille nivelrikkoa sairastaville koirille.

Hoito: Mitä hoitovaihtoehtoja on saatavilla?

Valitettavasti koiran nivelrikko on krooninen sairaus. Hoidon tavoitteena onkin lievittää koiran kipua ja hidastaa nivelrikon etenemistä. Eläinlääkäri hoitaa kirurgisesti esimerkiksi virheasennot, nivelvammat tai murtumat.

Lisäksi eläinlääkäri voi toteuttaa seuraavia toimenpiteitä:

 • Lääkkeet: Nivelkivun ja tulehduksen hoitoon on saatavilla erilaisia ​​lääkkeitä. Eläinlääkäri päättää sairauden vakavuudesta riippuen, millaisia lääkkeitä ja kipulääkkeitä koirallesi on syytä antaa.
 • Fysioterapia: Kohdennetun liikunnan ja harjoittelun avulla fysioterapia vähentää lihasjännityksiä ja auttaa koiraa vahvistamaan lihaksia.
 • Liikuntaohjelma: Säännöllinen kevyt liikunta, kuten koirauinti, ylläpitää nivelten liikkuvuutta ja edistää koirasi lihasten rakentumista.
 • Painon pudotus: Ylipaino rasittaa nimittäin lisää koirasi niveliä.
 • Ravitsemus: Myös sopivaan erikoisruokavalioon siirtyminen voi olla osa hoitoa, esimerkiksi painonpudotuksen tukemiseksi.
 • Muut hoitovaihtoehdot: Nivelrikon vakavuudesta riippuen koirasi voi myös hyötyä säteily- tai shokkiaaltohoidosta. Myös kirurgiset toimenpiteet, kuten nivelen jäykistäminen tai tekonivelleikkaus, voivat olla tarpeen.

Koiran niveltulehduksen hoito vaatii aina säätöä hoidon kulusta riippuen. Erityisen tärkeää on, että sinä ja eläinlääkäri teette hyvää yhteistyötä.

Huomaa: Sopivan erikoisruoan valinta voi tukea koirasi luonnollisia kehon toimintoja. Huomaa kuitenkin, että erikoisravinto ei paranna eikä ehkäise sairauksia. Keskustele aina eläinlääkärin kanssa koirallesi sopivasta ruokavaliosta. Erikoisravintoja löydät zooplussalta:

oikea ravinto koiran nivelrikkoon
© LIGHTFIELD STUDIOS / stock.adobe.com

Ennuste: Mitkä ovat koiran nivelrikon paranemismahdollisuudet?

Valitettavasti koiran nivelrikko ei ole parannettavissa. Lääkityksen, ruokavalion ja liikunnan oikealla yhdistelmällä voit kuitenkin ainakin hidastaa nivelrikon etenemistä. Tällöin on tärkeää aloittaa hoito varhaisessa vaiheessa. Perimmäisenä tavoitteena on säilyttää koirasi elämänlaatu ja lievittää kipua mahdollisimman hyvin.

Syyt: Miten tauti syntyy?

Nivelrikkoa voi esiintyä yhdessä tai useammassa raajojen tai selkärangan nivelissä. Useimmiten tämä koskee niveliä, joihin kohdistuu erityisen voimakasta kuormitusta. Näitä ovat polvet, kyynärpäät, lonkka- ja olkanivelet. Nivelrikkoa esiintyy kaikenikäisillä koirilla. Vanhemmat koirat – erityisesti iäkkäät – kärsivät siitä useammin.

Erityisen usein tautiin sairastuvat rodut, joilla on geneettisiä nivelsairauksia, kuten kyynärpää- tai lonkkaniveldysplasiaa. Mutta pienetkään rodut eivät ole immuuneja. Koiran nivelrikkoon on monia erilaisia syitä:

 • liikunnan, työn tai ylipainon aiheuttama liiallinen tai väärä kuormitus
 • traumat, kuten repeytymät, nyrjähdykset tai luunmurtumat
 • tulehduksesta, kuten borrelioosista tai ehrlichioosista johtuvat niveltulehdukset
 • raajojen virheasennot tai epämuodostumat, kuten lonkan dysplasia

Mitä nivelrikossa tapahtuu?

Koiran nivelrikko on ennen kaikkea nivelten rustojen sairaus. Edellä mainitut syyt aiheuttavat ylikuormitusta ja ruston vaurioitumista. Se menettää kimmoisuutensa ja alkaa hieroutua ja/tai repeytyä pinnalta. Rusto ohenee ja karkeutuu. Koska nivelrusto menettää puskurointikykynsä, nivelkapselin on nyt otettava iskut vastaan. Tämä aiheuttaa nivelkapselin paksuuntumista ja jäykistymistä.

Lisäksi nivelten synoviaalikalvo ärsyyntyy. Nivelnesteen tuotanto muuttuu tai vähenee. Niiden voitelukyky vähenee ja nivelten kulutus lisääntyy. Muuttuneen koostumuksen vuoksi nivelruston korjaamiseen ja rakentamiseen ei ole enää saatavilla riittävästi ravintoaineita.

Ruston alla oleva luu laajentaa sitten kuormitettavaa pintaansa ja alkaa tuottaa luista kasvua (eksostooseja). Ne voivat työntyä ulospäin, mutta myös nivelten rakoihin ja aiheuttaa siellä hankausta. Rusto vahingoittuu edelleen ja hajoaa. Lisäksi, toisin kuin rusto, luukudos on herkkä kivulle. Luuhun kohdistuva ylimääräinen kuormitus aiheuttaa näin ollen voimakasta kipua.

Ennaltaehkäisy: Kuinka ehkäisen koiran nivelrikkoa?

Voit ehkäistä koirasi nivelrikkoa jo pentuaikana. Ensisijaisena tavoitteena on välttää ylipainoa.

Lisäksi pienelle nelijalkaiselle ystävällesi tulee tarjota koiranpennun tarpeisiin sopivaa ravintoa, joka sisältää kaikki tärkeät vitamiinit, kivennäisaineet, hivenaineet ja aminohapot. Ne tukevat luonnollista kasvua. Koiraa valitessasi varmista, että pennun vanhemmilla ei ole yleisiä nivelsairauksia.

Jotta nivelet kehittyisivät hyvin kasvun aikana, on vältettävä liiallista rasitusta. Jatkuva portaiden kiipeäminen, auton sisään ja autosta ulos hyppiminen sekä pitkät kävelyt eivät ole tarkoituksenmukaisia ​​kasvuiässä. Lyhyemmät, mutta tiheämmät kävelylenkit sopivat paremmin – myös vanhemmille koirille.

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
6 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.