Koiran ripuli

koiran ripuli

Koira eläinlääkärillä

Koiran ripuli ei valitettavasti ole koirilla harvinainen vaiva. Monet koirat kärsivät säännöllisesti ruoansulatuskanavan sairauksista, jotka johtavat sekä tiheämpään ulostamistarpeeseen että vaikuttavat nesteen määrään ulosteessa.

Mistä koiran ripuli tulee?

Syyt ovat hyvin erilaisia:

Ne ulottuvat ruoka-aineintoleranssista tai –allergiasta aineenvaihduntasairauksiin, tulehduksiin ja loistartuntoihin. Myös stressi ja psyykkinen kuormitus saattavat aiheuttaa koirille ripulia!

Koiran ripulin hoito

Kun koira on päästänyt ensimmäisen nestemäisen ulosteen, on syytä lopettaa ruokinta päiväksi, että suolisto ehtii uudistua. Anna tänä aikana koiralle riittävästi nestettä keitetyn veden tai kamomillateen muodossa. 24 tunnin kuluttua voit antaa koiralle pienen annoksen kevyttä rahkaa tai riisiä tai ripulin hoitoon sopivaa erikoisravintoa. Usein ripuli helpottaa kahden päivän kuluttua itsestään.

Jos aikuisen koiran ripuli kestää yli 48 tuntia, ulosteessa on verta tai koiralla on kouristuksia, on syytä hakeutua eläinläääkärille, joka ottaa verikokeet ja analysoi virtsan. Jos kyseessä on koiranpentu, on eläinlääkäriin oltava yhteydessä jo 6 tunnin kuluttua, sillä pennuilla ei ole paljon vararavintoa ja ne heikkenevät nopeasti! Verenkuvassa voi näkyä merkkejä viruksista ja Leptospira-bakteereista. Ulosteesta voi löytyä erilaisia taudinaiheuttajia, kuten klostridit, Histoplasma ja Coccidia, ja mikäli kyseessä on tulehdus, myös paljon leukosyyttejä. Usein eläinlääkäri tekee viljelmän salmonellan tai kampylobakteerien toteamiseksi. Älä ole huolissasi, jos eläinlääkäri asettaa koiralle katetrin, jotta se saisi riittävästi nestettä. Myös antibiooteista on hyötyä bakteeritulehdusten hoidossa.

Vaikeissa ripulitapauksissa eläinlääkäri joutuu ottamaan röntgenkuvan, jotta mahdollinen suolitukos ja esimerkiksi vierasesineet ovat nähtävissä. Ultraäänitutkimus voi antaa tietoa suoliston limakalvon muutoksista. Harvinaisissa tapauksissa tarvitaan biopsiaa, josta voidaan diagnosoida morfologiset muutokset.

Miten koiran ripulia voi ehkäistä?

Ruokintavirheet ovat yleisin syy akuuttiin gastroenteriittiin. Noudata siksi seuraavia ohjeita:

  • Älä tarjoa suuria ruoka-annoksia
  • Syötä mahdollisimman vähän hiilihydraatteja
  • Vältä äkillisiä ruokintamuutoksia
  • Liian rasvainen ruoka sulaa huonosti
  • Tarkista aina ruoan päiväys! Pilaantunutta ruokaa ei pidä antaa koiralle.

Zooplussan suuresta tuotevalikoimasta löydät myös täydennysravintoja ja erikoisravintoja.

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
6 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.