Koiran ruokavalion muutos

Jackrussellinterrieri syö ruokaa kupista

Kun vaihdat nelijalkaisen ystäväsi ruokavaliota, huomioi seuraavat asiat.

Myös monet ihmiset tietävät tutun ongelman: kun siirtyy pikaruoasta runsaskuituiseen ruokaan, muutos voi aiheuttaa vatsavaivoja ja ripulia. Sama on koiraystäviemme kanssa. Koiran ruokavalion muutos on iso kokonaisuus – lue miten voit parhaiten suunnitella ja toteuttaa sen.

Miksi koiran ruokavalio pitäisi muuttaa?

Tarvitseeko koira vaihtelua ruokakuppiin? Asiantuntijoiden mielipiteet vaihtelevat, mutta kovin värikäs ruokalistan ei tarvitse kuitenkaan olla.

Kun haluat tarjota lemmikillesi vaihtelua, voit kokeilla saman merkin eri ruokia. Koska eri makuvaihtoehtojen laatu ja koostumus ovat samantyyppisiä, lemmikkisi sietää ruoan vaihdon usein hyvin.

Vaihtelun lisäksi ruoan vaihtoon on myös muita syitä:

 • Vaihto penturuoasta täysikasvuisten ruokaan tai siitä senioriruokaan
 • Muutos märkäruoasta kuivaruokaan tai päinvastoin
 • Sairaudet, jotka edellyttävät erikoisruokaa
 • Ylipaino
 • Yliherkkyydet tai allergiat aiemman ruoan ainesosille
 • Kustannukset tai omistajan omat mieltymykset
 • Tuotteiden saatavuus

Video on englanniksi. Siinä esitellyt tuotteet löydät seuraavista linkeistä: Royal Canin Light Weight Care -kuivaruoka, Concept for Life Large Light, Rocco Diet Care Weight Control, ortopedinen koiransohva, heittolelu, agility-setti, liukumaton ruokakuppi, älylelu.

Näin onnistut: varovainen ruoan vaihto

Koiran suolistobakteeristolla kestää tottua uuden ruoan koostumukseen. Siksi ruokaa ei tule vaihtaa kerralla, vaan hitaasti ja askel askeleelta.

Lisää aluksi uutta ruokaa enintään neljännes koiran vanhan ruoan sekaan. Lisää kahden viikon aikana vähitellen uuden ruoan määrää, kunnes lemmikkisi saa vain uutta ruokaa. Näin myös nirsot koirat voivat vähitellen tottua uuteen reseptiin.

Vinkki: Jos vaihdat saman tuotemerkin eri ikäryhmän ruokaan, ruoan vaihdossa ei yleensä tule ongelmia.

Vaihto märkäruoasta kuivaruokaan

Myös koiran ruokavalion muutos märkäruoasta kuivaruokaan tai toisinpäin tulee olla varovainen. On aina hyvä totuttaa koira molempiin ruokatyyppeihin.

Kuivaruokaan totuteltaessa nappuloita voi antaa palkkioksi. Mittaa aamuisin annos kuivaruokaa ja tarjoile siitä päivän mittaa koirallesi. Älä unohda laskea kuivaruoka-annosta mukaan päivittäiseen ruoan kokonaismäärään.

Mitä voi seurata liian nopeasta ruokavalion muutoksesta?

Jotkin koirat sietävät ruoan vaihdon ongelmitta. Useille voi kuitenkin tulla seuraavia oireita, jos ne eivät ole tottuneet vielä uuteen ruokaan:

 • Ilmavaivat
 • Tiheä ulostaminen
 • Ripuli
 • Oksentaminen
 • Kutina
 • Kieltäytyminen syömästä

Jos koirallasi on yksi kyseisistä oireista tai useampi, vähennä uuden ruoan määrää ja tarjoa uutta ruokaa vähemmän vanhan ruoan seassa muutaman päivän ajan.

Jos oireet jatkuvat silti tai palaavat heti, kun lisäät uuden ruoan osuutta uudelleen, kannattaa miettiä vaihtamista johonkin toiseen ruokaan. Kysy eläinlääkäriltä neuvoa ongelmatilanteessa.

jackrussellinterrieri makaa lattialla ja syö kulhosta © Tatyana Gladskih / stock.adobe.com
Tarkkaile koirasi reaktioita.

Koiran ruokavalion muutos erityistapauksissa: erikoisruoat

Tietyt sairaudet voivat edellyttää erikoisruokavaliota. Tällöin koiralle tarjotaan erityisiin ravitsemuksellisiin tarpeisiin valmistettua erikoisravintoa.

Erikoisruokaa saa tarjota koiralle vasta sen jälkeen, kun eläinlääkäri on tehnyt diagnoosin ja suositellut sen antamista.

Syitä erikoisruokavalioon siirtymiseen ovat muun muassa:

 • Munuaisten vajaatoiminta
 • Suolistosairaus
 • Virtsakivet tai -kiteet (urolitiaasi)
 • Allergiat tai yliherkkyydet
 • Ylipaino

Vaikka ruoan vaihtaminen olisi sairauden takia kiireellistä, tulee olla kärsivällinen. Liian nopea muutos voi aiheuttaa ongelmia, joten koira tulee totuttaa myös silloin maltilla uuteen ruokaan.

Hyödyllisimmät artikkelimme
7 min

Mitä koira ei saa syödä?

Kaikkia ruokia, joita me ihmiset syömme, ei saa syöttää koiralle. Toisinaan jo pienikin määrä on koiralle myrkyllistä, kun taas toiset ainekset ovat myrkyllisiä vasta jatkuvasti nautittuna tai tietyllä tavalla valmistettuna. Tästä artikkelista löydät vastaukset kysymyksiin, mitä koira ei saa syödä ja mitä koiralle saa antaa.

4 min

Chihuahuan ravinto

Chihuahuat ovat rotunsa puolesta hyvin eloisia, valppaita, aktiivisia ja urheita. Kaiken lisäksi tämä rotu lasketaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Jos nämä koirat olisivat yhtä suuria kuin mitä ne ovat lojaaleja, olisivat ne varmasti oivia suojelijoita - saksanpaimenkoiria pienen chihuahuan kehossa. Chihuahua vaatii paljon huomiota mutta on valikoiva sen suhteen, kenelle osoittaa omaa mieltymystään. Yleensä chihuahualla on yksi perheenjäsen, joka tekee siihen erityisen vaikutuksen, mutta se käyttäytyy rakastavasti myös muita perheenjäseniä kohtaan.

4 min

Ikääntyvän koiran ruokinta

Turkki alkaa osoittaa harmaantumisen merkkejä ja koiran liikkeet hidastuvat: siitä on tulossa vanha! Tämä on yhtä luonnollinen osa koiran elämää kuin ihmisenkin. Ikääntyvän koiran ruokinta eroaa aikuisen koiran ruokinnasta ja koiran vanhuusvuosia voikin helpottaa sen ikävaiheen tarpeisiin suunnatulla oikeanlaisella ravinnolla, jotta se pysyy mahdollisimman terveenä ja elinvoimaisena.