Koiran ruokavalion muutos

Jackrussellinterrieri syö ruokaa kupista

Kun vaihdat nelijalkaisen ystäväsi ruokavaliota, huomioi seuraavat asiat.

Myös monet ihmiset tietävät tutun ongelman: kun siirtyy pikaruoasta runsaskuituiseen ruokaan, muutos voi aiheuttaa vatsavaivoja ja ripulia. Sama on koiraystäviemme kanssa. Koiran ruokavalion muutos on iso kokonaisuus - lue miten voit parhaiten suunnitella ja toteuttaa sen.

Miksi koiran ruokavalio pitäisi muuttaa?

Tarvitseeko koira vaihtelua ruokakuppiin? Asiantuntijoiden mielipiteet vaihtelevat, mutta kovin värikäs ruokalistan ei tarvitse kuitenkaan olla.

Kun haluat tarjota lemmikillesi vaihtelua, voit kokeilla saman merkin eri ruokia. Koska eri makuvaihtoehtojen laatu ja koostumus ovat samantyyppisiä, lemmikkisi sietää ruoan vaihdon usein hyvin.

Vaihtelun lisäksi ruoan vaihtoon on myös muita syitä:

 • Vaihto penturuoasta täysikasvuisten ruokaan tai siitä senioriruokaan
 • Muutos märkäruoasta kuivaruokaan tai päinvastoin
 • Sairaudet, jotka edellyttävät erikoisruokaa
 • Ylipaino
 • Yliherkkyydet tai allergiat aiemman ruoan ainesosille
 • Kustannukset tai omistajan omat mieltymykset
 • Tuotteiden saatavuus

Näin onnistut: varovainen ruoan vaihto

Koiran suolistobakteeristolla kestää tottua uuden ruoan koostumukseen. Siksi ruokaa ei tule vaihtaa kerralla, vaan hitaasti ja askel askeleelta.

Lisää aluksi uutta ruokaa enintään neljännes koiran vanhan ruoan sekaan. Lisää kahden viikon aikana vähitellen uuden ruoan määrää, kunnes lemmikkisi saa vain uutta ruokaa. Näin myös nirsot koirat voivat vähitellen tottua uuteen reseptiin.

Vinkki: Jos vaihdat saman tuotemerkin eri ikäryhmän ruokaan, ruoan vaihdossa ei yleensä tule ongelmia.

Vaihto märkäruoasta kuivaruokaan

Myös koiran ruokavalion muutos märkäruoasta kuivaruokaan tai toisinpäin tulee olla varovainen. On aina hyvä totuttaa koira molempiin ruokatyyppeihin.

Kuivaruokaan totuteltaessa nappuloita voi antaa palkkioksi. Mittaa aamuisin annos kuivaruokaa ja tarjoile siitä päivän mittaa koirallesi. Älä unohda laskea kuivaruoka-annosta mukaan päivittäiseen ruoan kokonaismäärään.

Mitä voi seurata liian nopeasta ruokavalion muutoksesta?

Jotkin koirat sietävät ruoan vaihdon ongelmitta. Useille voi kuitenkin tulla seuraavia oireita, jos ne eivät ole tottuneet vielä uuteen ruokaan:

 • Ilmavaivat
 • Tiheä ulostaminen
 • Ripuli
 • Oksentaminen
 • Kutina
 • Kieltäytyminen syömästä

Jos koirallasi on yksi kyseisistä oireista tai useampi, vähennä uuden ruoan määrää ja tarjoa uutta ruokaa vähemmän vanhan ruoan seassa muutaman päivän ajan.

Jos oireet jatkuvat silti tai palaavat heti, kun lisäät uuden ruoan osuutta uudelleen, kannattaa miettiä vaihtamista johonkin toiseen ruokaan. Kysy eläinlääkäriltä neuvoa ongelmatilanteessa.

jackrussellinterrieri makaa lattialla ja syö kulhosta
Tarkkaile koirasi reaktioita.

Koiran ruokavalion muutos erityistapauksissa: erikoisruoat

Tietyt sairaudet voivat edellyttää erikoisruokavaliota. Tällöin koiralle tarjotaan erityisiin ravitsemuksellisiin tarpeisiin valmistettua erikoisravintoa.

Erikoisruokaa saa tarjota koiralle vasta sen jälkeen, kun eläinlääkäri on tehnyt diagnoosin ja suositellut sen antamista.

Syitä erikoisruokavalioon siirtymiseen ovat muun muassa:

 • Munuaisten vajaatoiminta
 • Suolistosairaus
 • Virtsakivet tai -kiteet (urolitiaasi)
 • Allergiat tai yliherkkyydet
 • Ylipaino

Vaikka ruoan vaihtaminen olisi sairauden takia kiireellistä, tulee olla kärsivällinen. Liian nopea muutos voi aiheuttaa ongelmia, joten koira tulee totuttaa myös silloin maltilla uuteen ruokaan.

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Paras ruoka ikääntyvälle koiralle

Turkki alkaa osoittaa harmaantumisen merkkejä ja koiran liikkeet hidastuvat: siitä on tulossa vanha! Tämä on yhtä luonnollinen osa koiran elämää kuin ihmisenkin. Koiran vanhuusvuosia voi kuitenkin helpottaa sen ikävaiheen tarpeisiin suunnatulla oikeanlaisella ravinnolla, jotta se pysyy mahdollisimman terveenä ja elinvoimaisena.

8 min

Chihuahuan ravinto

Chihuahuat ovat rotunsa puolesta hyvin eloisia, valppaita, aktiivisia ja urheita. Kaiken lisäksi tämä rotu lasketaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Jos nämä koirat olisivat yhtä suuria kuin mitä ne ovat lojaaleja, olisivat ne varmasti oivia suojelijoita - saksanpaimenkoiria pienen chihuahuan kehossa. Chihuahua vaatii paljon huomiota mutta on valikoiva sen suhteen, kenelle osoittaa omaa mieltymystään. Yleensä Chihuahualla on yksi perheenjäsen, joka tekee siihen erityisen vaikutuksen, mutta se käyttäytyy rakastavasti myös muita perheenjäseniä kohtaan.
8 min

Beaglelle sopiva ruokavalio

Beagle on varsinainen ruoka-ahmatti. Se tunnetaan kuitenkin myös iloisuudestaan, ystävällisyydestään ja sosiaalisuudestaan. Tenavien Ressu on kaiketi rodun tunnetuin edustaja. Beagle kuuluu rodultaan ajokoiriin. Se tulee hyvin toimeen lajitoveriensa kanssa ja pitää lasten seurasta. Beagle on lempeäluonteinen, huomaavainen ja sopeutuvainen koira. Se on aina hyväntuulinen, mikä tekee siitä suositun perhekoiran. Rotuun syvälle juurtuneet metsästyskoiran ominaisuudet ilmenevät aina kun vain löytyy aihetta. Beagle on älykäs, sisukas ja itsepäinenkin koira. Sitä on syytä kouluttaa päättäväisesti ja johdonmukaisesti. Beagle on jalostettu sitä suurempikokoisista Southern Hound ja Foxhound -roduista oletettavasti Englannissa tai Ranskassa. Ei tiedetä tarkalleen mistä nimi beagle on peräisin. Luultavasti se pohjautuu muinaisenglantilaiseen sanaan ”begle”, keltinkielellä ”beag”, tai muinaisranskan sanaan ”beigh”. Ne kaikki ovat pieni-sanan vastineita, ja niitä käytettiin viitatessa pieniin ajokoiriin. Beaglea on paljon liikunnasta pitävänä metsästyskoirana jalostettu taitavaksi jänisten metsästyksen apuriksi. Se tietää miten riistaa vainutaan ja tongitaan maata. Metsästyskoirien jalostuksessa hyväksi ominaisuudeksi katsottiin, että ne eivät ole nirsoja ruokansa suhteen vaan syövät kaikkea paljon, eikä niillä ole ruokaan liittyvää aggressiivisuutta. Tästä johtuen beaglella on yhä vielä taipumuksena syödä yli tarpeensa.