Koiran kuivaruoka vai märkäruoka?

Kaksi koiran ruokakuppia täynnä märkä- ja kuivaruokaa

Kumpi on parempaa koiralle?

Tarjolla oleva koiranruokien valikoima on nykyään suurempi kuin koskaan. Vaikka valikoimasta pitäisi löytyä tuotteita joka koiran makuun, ovat ostajat silti valinnan edessä: mikä ruoka on sitten se oikea? Onko koiran kuivaruoka parempi kuin märkäruoka vai päinvastoin?

Ensinnäkin, tärkeintä ei ole ruoan muoto vaan sen sisältö. Sekä kuivaruoka että märkäruoka voivat tarjota koiralle kaikki tärkeät ravintoaineet, vitamiinit ja kivennäisaineet, kunhan raaka-aineet ovat laadukkaita ja koostumus on kohdallaan. Molemmissa ruokatyypeissä on hyvät ja huonot puolensa, joten loppujen lopuksi kysymys ei ole oikeasta tai väärästä vaan omista ja lemmikin mieltymyksistä, kun valitset, kummanlaista ruokaa koiralle antaisit.

Helpottaaksemme valintaasi edes vähän, valotamme hiukan koiranruokien viidakkoa kertomalla eri ruokatyyppien edut ja haitat.

Miten koiran kuivaruoka ja märkäruoka eroavat toisistaan?

Olennainen ero kuivaruoan ja märkäruoan välillä on niiden erilaisessa vesipitoisuudessa. Kuivaruoan vesipitoisuus on 3-12 prosenttia, kun taas märkäruoassa vesipitoisuus on 60-84 prosenttia. Valtava ero vaikuttaa myös ruoan säilyvyyteen. Kuivaruoka säilyy selvästi pidempään kuin märkäruoka, joka vastaavasti pilaantuu nopeammin.

Huomattava ero kuivaruokien ja märkäruokien välillä on myös niiden energiapitoisuudessa. Jo pieni määrä kuivaruokaa antaa koiralle erittäin paljon energiaa. Saadakseen saman määrän energiaa märkäruoasta, koiran pitää syödä kaksinkertainen tai kolminkertainen määrä märkäruokaa. Kysymys siitä, kumpi ruokatyyppi on parempi koirasi hampaille, on kiistanalainen. Toiset väittävät, että kuivaruoan kova rakenne puhdistaa hampaita, kun taas kiistan vastapuoli väittää, että kuivaruoka jää liian usein kiinni hampaisiin ja siten pikemminkin aiheuttaa hammasongelmia.

Mitä hyviä puolia on koiran kuivaruoassa?

Korkean energiapitoisuuden vuoksi koiranomistaja tarvitsee pienempiä määriä kuivaruokaa saadakseen koiransa kylläiseksi. Siksi kuivaruokaa pidetään yleensä halvempana ruokintavaihtoehtona. Kannattajat korostavat myös, että pienempien ruokamäärien vuoksi pakkausmateriaalia tarvitaan vähemmän, mikä tekee kuivaruoasta ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon.

Lisäksi yksi tekijä, joka voidaan laskea eduksi kuivaruoalle, on ruoan siisteys ja helppo käsiteltävyys. Märkää sotkua ei kuivaruoan kanssa synny, ja vaikka ruokaa päätyisi vähän ruokakupin ulkopuolellekin, saa tähteet helposti pyyhittyä tai imuroitua pois. Tuoksultaan miedompi kuivaruoka on helpompi käsitellä myös matkoilla, koska sitä tarvitaan vähemmän ja pusseja on helpompi ostaa useampia kerralla.

Mitä hyviä puolia on koiran märkäruoassa?

Siinä missä kuivaruoka on hyvä valinta omistajalle hinnan, siisteyden ja käsiteltävyyden vuoksi, ovat märkäruoan edut pikemminkin etuja koiralle. Useimmat koirat valitsisivat märkäruoan, jos ne saisivat päättää itse. Tuoksultaan ja maultaan voimakkaampi märkäruoka yksinkertaisesti maistuu paremmalta. Myös korkeasta vesipitoisuudesta on hyötyä: kun ruoasta tulee paljon nestettä kehoon, on koiran nesteentarve paljon helpompi tyydyttää kuin kuivaruoalla. Siksi märkäruokaa suositellaan erityisesti koirille, jotka juovat vain vähän.

Märkäruoka voi olla parempi valinta myös ylipainoon taipuvaisille koirille, mikäli ylipaino johtuu koiran ilmeisestä syömisen nautinnosta. Koirat, joilla on hyvä ruokahalu, pysyvät paremmin painossaan märkäruoalla. Annoksen matalamman energiapitoisuuden vuoksi koira voi syödä enemmän ylittämättä kaloritarvettaan.

labradorinnoutaja odottaa ruokakupin täyttämistä

Voiko märkä- ja kuivaruokaa yhdistellä?

Koska sekä kuivaruoalla että märkäruolla on omat etunsa, voidaan ajatella, että parasta on ruokkia koiraa niiden yhdistelmällä. Periaatteessa tähän ei ole mitään estettä. Ruokia ei kuitenkaan pidä sekoittaa keskenään vaan tarjota eri ruokatyypit aina eri aikoihin. Kuivaruoan korkean energiapitoisuuden vuoksi on myös syytä olla tarkkana, ettei päivittäinen energiantarve ylity kuivaruokaa ja märkäruokaa vuorotellen syöttäessä.

Jos koiralla on ruoansulatusvaivoja, on omistajan parempi valita vain yhdenlainen ruokatyyppi, sillä vaihtelu kuivaruoan ja märkäruoan välillä voi johtaa herkkävatsaisella koiralla ripuliin tai ummetukseen. Kuivaruoan ja märkäruoan yhdistelystä ei ole koiran terveydelle erityistä hyötyä, sillä koira saa niin kuivaruoasta kuin märkäruoastakin kaikki elintärkeät aineet. Jos siis olet jo löytänyt ruoan, joka maistuu lemmikillesi ja sopii sille hyvin, voit huoletta pysyä siinä.

Kompromissi: puolikostea ruoka

Puolikostea koiranruoka on sekamuoto kuivaruoan ja märkäruoan väliltä. Kosteuspitoisuus on 15-25%. Puolikosteassa ruoassa on siis enemmän kosteutta kuin kuivaruoassa, mutta kuitenkin selvästi vähemmän kuin märkäruoassa. Hellävaraisen valmistusmenetelmän ansiosta puolikostea ruoka sisältää paljon lihaa ja monia luonnollisia ravintoaineita. Korkeampi kosteuspitoisuus tekee nappuloista pehmeitä ja meheviä. Myös luonnollinen maku on tallella. Puolikostea ruoka on kohotetun liha- ja kosteuspitoisuuden ansiosta yleensä maittavaa ja hyvin sulavaa. Tämä ruokatyyppi sopii myös seniorikoirille: vaikka hampaat eivät olisi enää vahvimmillaan, ne pystyvät pureskelemaan pehmeitä nappuloita. Mitä tulee tuoksuun, puolikostea ruoka tuoksuu voimakkaammalta kuin tavallinen kuivaruoka. Huomioi ruokaa valitessasi, onko se täysravintoa vai täydentävää ravintoa, kuten esimerkiksi makupaloja, sillä täydentävässä ravinnossa ei ole kaikkia tasapainoiseen ruokavalioon kuuluvia ravintoaineita. Älä myöskään unohda puolikostean ruoan korkeammasta kosteuspitoisuudesta huolimatta laittaa koiralle myös riittävästi vettä tarjolle.

Tärkeää ei ole muoto vaan sisältö

Ratkaisevaa oikean ruoan valinnassa ei ole niinkään sen muoto kuin pakkauksessa lukeva raaka-aineluettelo. Ravinnolla on koirasi terveyden kannalta ratkaiseva rooli. Koira tarvitsee laadukasta ruokaa, joka antaa sille kaiken, mitä se tarvitsee terveeseen kehitykseensä. Yleispätevää vastausta siihen, mitä nämä raaka-aineet tarkalleen ovat, ei ole olemassa. Jokainen koira on kuitenkin erilainen ja tarvitsee vastaavasti erilaista ruokaa. Yksilölliset tekijät, kuten ikä, paino, aktiivisuus ja terveydentila, on otettava huomioon ruokaa valitessa. Terveelle, täysikasvuiselle koiralle suositellaan ruokaa, jossa on noin 70 prosenttia laadukasta lihaa ja noin 30 prosenttia kasviksia sekä laadukkaita rasvoja ja öljyjä, mieluiten kalaöljyä. Liiallisella määrällä viljaa, säilöntäaineita, keinotekoisia makuaineita tai makeutusaineita ja sokeria, ei taasen ole sijaa terveellisessä koiranruoassa. Vilkaise siis ruoan etikettiä jo ennen kuin päätät ruokatyypistä.

Hyödyllisimmät artikkelimme
7 min

Mitä koira ei saa syödä?

Kaikkia ruokia, joita me ihmiset syömme, ei saa syöttää koiralle. Toisinaan jo pienikin määrä on koiralle myrkyllistä, kun taas toiset ainekset ovat myrkyllisiä vasta jatkuvasti nautittuna tai tietyllä tavalla valmistettuna. Tästä artikkelista löydät vastaukset kysymyksiin, mitä koira ei saa syödä ja mitä koiralle saa antaa.
4 min

Chihuahuan ravinto

Chihuahuat ovat rotunsa puolesta hyvin eloisia, valppaita, aktiivisia ja urheita. Kaiken lisäksi tämä rotu lasketaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Jos nämä koirat olisivat yhtä suuria kuin mitä ne ovat lojaaleja, olisivat ne varmasti oivia suojelijoita - saksanpaimenkoiria pienen chihuahuan kehossa. Chihuahua vaatii paljon huomiota mutta on valikoiva sen suhteen, kenelle osoittaa omaa mieltymystään. Yleensä chihuahualla on yksi perheenjäsen, joka tekee siihen erityisen vaikutuksen, mutta se käyttäytyy rakastavasti myös muita perheenjäseniä kohtaan.
4 min

Ikääntyvän koiran ruokinta

Turkki alkaa osoittaa harmaantumisen merkkejä ja koiran liikkeet hidastuvat: siitä on tulossa vanha! Tämä on yhtä luonnollinen osa koiran elämää kuin ihmisenkin. Ikääntyvän koiran ruokinta eroaa aikuisen koiran ruokinnasta ja koiran vanhuusvuosia voikin helpottaa sen ikävaiheen tarpeisiin suunnatulla oikeanlaisella ravinnolla, jotta se pysyy mahdollisimman terveenä ja elinvoimaisena.