Ranskanbulldoggi

Ranskanbulldoggi

Iloiset ranskanbulldoggit ovat sympaattisia pieniä koiria, jotka charmillaan kietovat monet koiranystävät tassujensa ympärille.

Yleisvaikutelma

Pieni mutta pippurinen

Ranskanbulldoggi vaikuttaa lyhyen ja tanakan kehonsa vuoksi kompaktilta ja lihaksikkaalta koiralta. Sen säkäkorkeus on noin 30 cm ja se painaa 8-14 kiloa. Huomiota herättävät ovat suuret, lepakonkorvien kaltaiset pystykorvat muutoin kulmikkaassa päässä, sekä lyhyt kuono. Turkki on kiiltävä eikä siinä ole pohjavillaa ja se voi olla väriltään yksivärinen kellanruskea, juovikas tai kirjava, jossa on valkoinen pohja.

Französische Bulldogge im Herbst © otsphoto / stock.adobe.com
Ein kompakter Körperbau und Fledermausohren sind typisch für den Frenchie.

Historia

Nuori rotu, vanhat juuret

Ranskanbulldoggi, ranskalaiselta nimeltään Bouledogue Francais, kuuluu molossikoiriin, joihin kuuluvat myös esimerkiksi mopsit, mastiffit ja bourdeaux’ndoggit. Kaikilla doggi-roduilla on samat ikivanhat esi-isät ja ranskanbulldoggin jalostus aloitettiinkin vasta 1800-luvun lopulla, mikä tekee rodusta hyvin nuoren. Asiantuntijat eivät ole täysin yhtä mieltä siitä, mitä rotuja ranskanbulldoggi taakseen kätkee. Oletetaan kuitenkin, että ne ovat pieniä englanninbulldoggeja, joita kankurit eli kankaankutojat piilottivat matkalaukkuihinsa. Englanninbulldoggeja käytettiin alun perin koiratappeluissa „bull-baiting“-tapahtumissa, joissa kiinnitetty härkä oli monen koiran hyökkäyksen ja purennan kohteena. Tämä raaka tappelu kuitenkin kiellettiin myöhemmin, jolloin bulldoggien kehitys sai onnellisemman uuden käyttötarkoituksen, jossa siitä kasvatettiin seurakoira.

Ranskanbulldoggin jalostamisen alku vaiheessa risteytettiin myös terrierirotua, sillä muutamat metsästäjät kokivat sen olevan hyödyllistä. Myös mopsit ovat olleet osa ranskanbulldoggin jalostusta. Vuonna 1880 perustettiin ensimmäinen rotuliitto Pariisissa. Kun muutamat rodunedustajat päätyivät Iso-Britanniaan 1800-luvun lopulla, moitittiin ja haukuttiin sitä Ranskasta tulevana lepakkokorvana, sillä virallista rotumääritelmää ei ollut olemassa. Vuonna 1888 rotu sai oman määritelmänsä, jonka esi-isä on uros „Loupi”, joka esiintyy lähes kaikissa sen aikaisissa dokumenteissa. Pariisissa pienet bulldoggit nousivat nopeasti suosioon, etenkin köyhempien koiranystävien keskuudessa. Myöhemmin rotu valloitti tavallisesta poikkeavalla ulkonäöllään sekä sympaattisella luonteellaan myös muita Euroopan maita. Myös Yhdysvalloissa alkoi lyhyt buumi ranskanbulldoggeille. Nykyään rotu on suosittu monissa maissa ja monet julkisuudenhenkilöt omistajat ranskanbulldoggin. Esimerkiksi näyttelijä Hugh Jackman sekä laulaja Madonna omistavat ranskanbulldoggit.

Käyttäytyminen

Lapsirakas peikko

Ranskanbulldoggit ovat helppoja ja iloisia luonteita – ne ovat älykkäitä, ystävällisiä, rakastavat huomiota ja ne on helppo kouluttaa. Ne pitävät lyhyen hengitystiheyden vuoksi vain lyhyistä kävelylenkeistä ja haukkuvat tuskin ollenkaan. Pääsääntöisesti ne ovat leikkisiä, tulevat hyvin toimeen muiden koirien kanssa ja ovat huomaavaisia. Ranskanbulldoggi on lapsirakas rotu eikä sillä ole metsästysviettiä, minkä vuoksi se tulee hyvin toimeen samassa taloudessa tai naapurissa asuvien kissojen kanssa. Kaikki nämä ominaisuudet yhdessä sen pienen koon kanssa, tekevät ranskanbulldoggista erittäin pidetyn kaupunkikoiran.

Helposti oppivan jääräpään kouluttaminen

Kuten kaikki koirat, tarvitsevat ranskanbulldoggit päämäärätietoista johtamista, jonka myötä kouluttaminen on helppoa. Kiinnitä huomiota siihen, että olet koiran kanssa johdonmukainen ja päättäväinen, sillä niin saat koirasi kuuntelemaan sinua. Jo pentuiässä tulisi noudattaa johdonmukaisuutta kouluttamisessa, eikä tehdä mitään poikkeuksia, sillä myöhemmin esimerkiksi nukkumaan meneminen voi tuottaa suuria vaikeuksia. Positiivisella vahvistamisella sekä monilla pienillä koulutussessioilla (pienen ranskanbulldoggin keskittymiskyky ei kestä kovin kauaa) opetat koirallesi nopeasti tärkeimmät temput ja käskyt. Koirakoulu on suuri apu koiran kouluttamiseen ja se auttaa myös kehittämään koiran sosiaalisia suhteita.

Terveys

Muotikoiran ongelmia

Ranskanbulldoggi on olemukseltaan ja käyttäytymiseltään erittäin mutkaton, mutta terveyden puolesta tämän rodun kohdalla tulee kiinnittää huomiota muutamiin asioihin. Kasvattajia, jotka suosivat todella lyhytkuonoisia koiria, kannattaa ehdottomasti välttää. Lyhyen kallonsa (brakykefaalinen syndrooma) vuoksi kärsivät nämä rodun edustajat hengitysongelmista ja monet myös röhkimisestä. Röhkiminen saattaa pentujen kohdalla vaikuttaa suloiselta, mutta aikuisella koiralla se saattaa pitemmän päälle johtaa terveysongelmiin. Useimmat ranskanbulldoggit eivät siedä kovin suuria lämpötiloja, minkä vuoksi kesällä pitemmät kävelylenkit tulisi suorittaa aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Sen sijaan kesällä tulee ehdottomasti pitää huolta siitä, että ranskanbulldoggilla on viileä makuupaikka aina kesän lämpiminä päivinä. Suojele koiraa läpivedolta, sillä sen silmät ovat erittäin herkät. Anatomian vuoksi on luonnollinen syntymä ranskanbulldoggeille lähes mahdotonta, sillä sen pää on lantioon verrattuna yksinkertaisesti liian suuri. Keskimäärin ranskanbulldoggit elävät 9-11-vuotiaiksi.

Ranskanbulldoggin ravinto – koiranruoka optimaaliseen tasapainoon

Ranskanbulldoggilla on taipumusta ylipainoon, mitä tietenkin tulisi välttää. Monilla ranskanbulldoggeilla on herkkä vatsa ja ne kärsivät helposti ilmavaivoista. Tällaisissa tapauksissa on tärkeää löytää sopiva koiranruoka, eikä tehdä toimivaan ravintoon poikkeuksia – edes herkkujen merkeissä. Paras mahdollinen koiranruoka sisältää paljon lihaa, riippumatta siitä, onko se märkä- vai kuivaruokaa. Kiinnitä huomiota siis koiranruoan ravintosisältöön ja siihen, että liha on mainittu ensimmäisenä ainesosana. Koiranravinnon ei tulisi sisältää ollenkaan viljaa, sillä ne tuottavat valmiiksi herkille vatsoille entistä enemmän vatsavaivoja. Kasvavan ranskanbulldoggin tulisi saada päivittäinen ravintonsa neljään annokseen jaettuna, aikuiselle koiralle riittää kaksi ruokailua päivässä. Ruokailun jälkeen koiralla tulisi aina olla mahdollisuus rauhoittua. Sen vuoksi hyvä ruokailuaika on aina kävelylenkin jälkeen. Kasvattaja antaa sinulle varmasti tarkat ohjeet hyvästä koiranruoasta ja määrästä, joita tulisikin noudattaa ainakin ihan aluksi, jotta uuteen kotiin kotiutuminen helpottuisi. Kun päätät vaihtaa koiranruokaa, toteuta vaihtaminen hitaasti ja sekoita uutta ruokaa vanhan joukkoon, jotta herkän koiran vatsa ei menisi sekaisin. Hammashoitoon on olemassa siihen tarkoitettuja hammashoitoherkkuja. Myös kuivatut naudankorvat tai muu puhtaiden naudanlihaherkkujen säännöllinen pureskelu ovat hyviä vaihtoehtoja. Huomaa kuitenkin, että sianliha ei ole hyvä vaihtoehto. Lisäksi koiralla tulisi aina olla raikasta vettä vesikupissa.

Französische Bulldogge Welpe lächst © kwiatek7 / stock.adobe.com
Die außergewöhnlichen Ohren der kleinen Vierbeiner aus Frankreich sollten stets sauber sein.

Helppohoitoinen turkki

Bulldoggit ovat helppohoitoisia koiria, joiden lyhyt turkki tuskin vaatii juurikaan aikaa ja vaivaa. Koira tulisi pestä harvoin, oikeastaan vain silloin, kun turkissa on jotakin suurempaa likaa. Pesutilanteessa käytä kevyttä shampoota, jota saa jokaisesta eläinkaupasta.  Jos koiralla on ihopoimuja kasvoissa, tulisi niiden välit puhdistaa kostealla liinalla säännöllisesti, jotta mahdolliset tulehdukset voidaan välttää. Päivittäin tulee kiinnittää huomiota myös koiran korviin ja tarvittaessa puhdistaa ne liasta. Korvien puhdistamiseen on olemassa siihen tarkoitettuja korvanpuhdistajia, joita saa myös eläinkaupasta.

Aktiviteetit

Kaikkein tärkeintä on olla vain mukana

Ranskanbulldoggit rakastavat kävelyjä, mutta ei kuumina päivinä. Kävelylenkit tulisi pitää suhteellisen matalatempoisina eikä lenkillä saisi olla myöskään kovin paljoa pituutta, sillä ranskanbulldoggi lyhyillä jaloillaan ei ole nopea kuin kuuraketti. Lisäksi monella ranskanbulldoggilla on lyhyen päänmuotonsa vuoksi lyhyempi hengitysrytmi, jonka vuoksi ne joutuvat tahtomattaan hengittämään nopeammin kuin mitä niille olisi hyväksi. Bulldoggit eivät ole työkoiria eivätkä tylsistyessään tuhoa asuntoasi, mutta se ei tarkoita sitä, että niille riittäisi elämän aktiviteettina vain lyhyet kävelylenkit. Puuhaile charmantin koirasi kanssa säännöllisesti helppoja, sen keholle mahdollisia temppuja, sillä näin koira joutuu ajattelemaan ja pohtimaan temppujen suorittamista. Sosiaalinen ranskanbulldoggi on innoissaan kontaktista muihin koiriin, joiden kanssa se voi leikkiä. Toisaalta bulldoggeissa on myös se puoli, että ne nauttivat rauhallisesta iltapäivästä kotona kainalossasi ja ovat hyvinkin tyytyväisiä, kunhan saavat riittävän paljon huomiota.

Kenelle ranskanbulldoggi sopii?

Ranskanbulldoggi sopii kaikille koirarakkaille ihmisille, jotka eivät suunnittele ja odota koiralta suurempia urheilusuorituksia. Ranskanbulldoggi on lapsirakas rotu ja sopii siksi perheisiin, mutta myös hyvin yhden ihmisen talouksiin, sekä myös hyvin ensimmäiseksi koiraksi. Iäkkäämmät ihmiset, jotka mielellään kävelevät koiran kanssa, nauttivat elämästä bulldoggin kanssa aivan varmasti. Tämä koira sopii hyvin myös kaupunkiasuntoon, vaikkakin tulee pitää huoli siitä, ettei koiran tarvitse lyhyiden jalkojensa kanssa kävellä rappusia. Lisäksi tulee tietenkin tarkistaa vuokranantajalta, että koirat ovat asunnossa sallittuja. Näitä pieniä bulldoggeja ei tule jättää pitkäksi aikaa yksin, sillä ne kaipaavat seuraa. Jos perheessä on pieniä lapsia, tulee lapsille opettaa se, että koira kuin koira tarvitsee omaa tilaa ja aikaa rauhoittua. Jos jätät koiran yksin lasten kanssa, muistuta, että koiran pitää antaa olla rauhassa, mikäli se itse niin toivoo. Tällä tavoin koiran ja lapsen välille voi kehittyä hyvinkin lojaali ja kestävä ystävyyssuhde. Ranskanbulldoggeilla ei ole metsästysviettiä, minkä vuoksi niistä suurin osa tulee hyvin toimeen muidenkin kotieläinten kanssa. Ennen uuden asukkaan kotiin muuttamista on tärkeää testauttaa, onko perheenjäsenillä koira-allergiaa. Ota selvää myös koiran vakuutuksista ja mieti, miten koiranhoito tapahtuu, mikäli lähdet lomalle. Mikäli otat koiran mukaan lomalle, huomioi, ettei koira voi matkustaa kovin lämpimiin kohteisiin. Jos koira jää kotimaahan, selvitä hyvissä ajoin koiralle hoitopaikka, joko ystävien tai perheen luona, tai vaihtoehtoisesti koirahoitolassa.

Ranskanbulldoggin perustarvikkeisiin kuuluvat ruokakupit, koiranpeti, turvallinen kuljetusvälineistö autossa, koiranlelut, sekä tietenkin kaulapanta, valjaat ja talutushihna. Aluksi nämä tuottavat tietyn summan kustannuksia, mutta näiden hankintojen lisäksi on kustannuksiin laskettava myös laadukas koiranruoka sekä säännölliset käynnit eläinlääkärillä. Yleisessä tarkastuksessa tulisi käydä kerran vuodessa, mutta sairauksien yllättäessä eläinlääkärin vastaanotolla pitää käydä tietenkin useammin.

Französische Bulldogge Welpe © rich / stock.adobe.com
Frenchies sind schon im Welpenalter zum Dahinschmelzen süß.

Näin löydät unelmien bulldoggisi

Myös koiran kasvattamisessa pätee luonnonlaki; kysyntä määrää tarjonnan. Ranskanbulldoggista on tullut viime aikoina trendikäs koirarotu, mikä on johtanut siihen, että jotkut kasvattajat ovat nähneet rodussa helpon tavan tehdä rahaa nopeasti. Tämän kaltaiset kasvattajat eivät suinkaan kasvata koiria rakkaudesta rotua kohtaan, vaan ainoastaan rahan toivossa. Valitse siis pentua ostaessasi vain luotettava ja vakava kasvattaja, joka vastaa mielellään kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiisi. Pätevä kasvattaja kuuluu aina johonkin liittoon ja luovuttaa koiran todistuksineen, sekä rokotepasseineen, josta tulee näkyä myös, että koira on madotettu. Vaikka et näitä papereita koskaan tulisi mihinkään tarvitsemaan, älä kuitenkaan aliarvioi niitä, vaan osta koiranpentu vain kasvattajalta, joilla on paperit koiran terveydentilasta ja olemassaolosta. Jokaisen liittoon kuuluvan kasvattajan on pakko antaa koiraa myytäessä ostajalle kaikki edellä mainitut todistukset ja paperit. Pätevä kasvattaja on lisäksi paras mahdollinen tapa ehkäistä geneettisten sairauksien ilmeneminen.

Yleensä voit vierailla kasvattajan luona useampia kertoja, ennen pennun ostamista. Näin opit tuntemaan myös koiranpennun vanhemmat ja tutustua kasvattajan elämään. Suosi sellaisia kasvattajia, jotka kasvattavat vain yhtä koirarotua ja antavat synnytyksen jälkeen koirilleen riittävästi aikaa toipua ennen uutta paritusta. Vanha sanontakin sen toteaa – laatu korvaa määrän. Kasvattaja vastaa mielellään myös rotuun liittyviin kysymyksiin sekä hänen käyttämiinsä terveysrutiineihin, jotka pyrkivät vähentämään ranskanbulldoggien hengitysvaikeuksia. Älä pelästy, jos kasvattaja kyselee sinusta ja perheestäsi paljon, se tarkoittaa vain sitä, että hän haluaa olla varma, että koiranpentu saa parhaan mahdollisen kodin. Tämä on hyvä merkki luotettavasta kasvattajasta!

Etsitkö perheeseesi jo aikuista ranskanbulldoggia? Loistavaa! On olemassa monia koiria, jotka ovat joutuneet jättämään alkuperäisen perheensä ja etsivät uutta kotia. On olemassa sivustoja ja yhdistyksiä, joista voit etsiä bulldoggeja ”hädässä”. Ennen kuin päätät ottaa aikuisen koiran, on parasta tutustua siihen kävelylenkkien ja leikkihetkien merkeissä, jotta opit tuntemaan koiran luonteen ja huomaat, sopiiko se sinun arkeesi, ennen kuin se muuttaa kotiisi.

Toivotamme sinulle ja ranskanbulldoggillesi hauskoja hetkiä yhdessä!

Samankaltaisia artikkeleita
Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Pomeranian

Der Zwergspitz beeindruckt nicht mit Größe, dafür aber mit Freundlichkeit, Selbstbewusstsein und Energie. Kein Wunder also, dass immer mehr Vierbeiner dieser Spitz-Variante die Herzen zahlreicher Hundefreunde erobern. Erfahren Sie im zooplus Magazin alles über den Pomeranian.

8 min

Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira (kutsutaan myös sheltiksi) on pieni energiapakkaus, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Sillä on sirot kasvonpiirteet, joita ympäröi uhkea harja. Sen oppimishalu ja empatia tekevät siitä myös ihanan seurakoiran.

8 min

Suomenlapinkoira

Ystävällinen ja hyväntuulinen suomenlapinkoira on löytänyt omistajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Jos olet kiinnostunut tästä koirarodusta, sinulla tulisi olla tämän koiran kanssa yksi yhteinen mielenkiinnon kohde ja se on liikkuminen – eri toteen luonnossa.