Koiran tottelevaisuuskoulutus eli toko: harjoituksia ja vinkkejä

Toko

Tottelevaisuuskoulutukseen kuuluu erilaisia komentoja, esimerkiksi ”istu”.

Tottelevaisuuden harjoittaminen koiran kanssa ei ole ainoastaan tärkeää ihmisen ja eläimen yhteiselle elämälle – se on myös hauskaa. Seuraavasta artikkelista voit lukea, mitä koiran tottelevaisuuskoulutus eli toko tarkoittaa, millaisia harjoituksia siihen kuuluu ja mitä apuvälineitä siinä käytetään.

Mitä on tottelevaisuuskoulutus?

Termi ”tottelevaisuuskoulutus” on peräisin englanninkielisestä tottelevaisuuden käsitteestä. Sitä pidetään koiran kasvatuksen korkeakouluna ja sitä tarjotaan agilityn tavoin koirakouluissa.

American Kennel Club, Yhdysvalloissa sijaitseva puhdasrotuisten koirien sukutaulujärjestö, on käynnistänyt koirien tottelevaisuuskoulutuksen. Koulutus on alun perin peräisin koiraurheilusta.

Koirakoulutuksen historiaa

Työkoirat ovat jo aikojen alusta oppineet tottelemaan komentoja. Kyseiset komennot koskivat koirien käyttöalueita.

Esimerkiksi paimenkoirat ovat oppineet ajamaan eläinlauman määrättyyn suuntaan paimenen käskystä. Tämän alkuperäisen tehtävän mukaisesti koirat ajavat nykyään harjoituksissa mielellään takaa voimistelupalloja.

lifestage_campaign_04_2024_article

American Kennel Clubin mukaan ”istu”-komennon oppimisen edellytys on, että koira osaa seistä paikoillaan edessäsi.

Jos se ei tule luoksesi itsestään, lähesty sitä hitaasti, ota se hihnaan ja vie se siihen paikkaan, josta sitä kutsuit. Näin kerrot nelijalkaiselle ystävällesi, että sen on toteltava sinua, mutta et ole sille vihainen.

Opettaaksesi koirallesi ”istu”-komennon voit valita kahdesta lähestymistavasta. Valitse se, joka sopii sinulle parhaiten:

Tottelevaisuusharjoitus ”istu”, vaihtoehto 1:

Polvistu maahan koirasi eteen ja pidä herkku valmiina palkitsemista varten. Pitele herkkua nyt suoraan koirasi kuonon edessä. Sano ”istu” ja vie herkku hitaasti koiran pään yli. Todennäköisesti se istuu nyt paikallaan ja nostaa päänsä kohti herkkua.

Jos koira sen sijaan liikkuu taaksepäin, aseta toinen käsi kevyesti koiran selän päälle ja vie se varovasti istuvaan asentoon. Muista palkita se tämän jälkeen herkulla. Tee tämä riippumatta siitä, tarvitsiko koira tukeasi sen toteuttamiseen vai ei.

Tottelevaisuusharjoitus ”istu”, vaihtoehto 2:

Istu suoraan koirasi viereen ja aseta toinen käsi koirasi rinnan päälle ja toinen koirasi takajalkojen taakse. Sano ”istu” painaen samalla kevyesti koiran rintakehää ja takajalkoja saadaksesi koiran istuvaan asentoon. Heti kun koira istuu paikoilleen, palkitse se herkulla.

Myös tässä tapauksessa sinulla on kaksi vaihtoehtoa, joista voit valita itsellesi sopivimman vaihtoehdon.

Tottelevaisuusharjoitus ”maahan”, vaihtoehto 1:

Osoittaaksesi koirallesi, että sen tulee mennä komennosta makaamaan, polvistu lattialle koirasi oikealle puolelle ja aseta vasen käsi sen olkapäille. Aseta nyt oikea kätesi suoraan koiran etujalkojen taakse. Sano ”maahan” samalla kun painat kevyesti koiraa olkapäistä.

Siirrä samalla sen etujalat eteenpäin niin pitkälle, että se makaa. Silitä koirasi selkää muutaman sekunnin ajan kannustaaksesi sitä rentoutumaan ja pysymään tässä asennossa. Kehu koiraa ja palkitse se herkulla.

Käytä nyt käskyä ”vapaa” ja anna koirasi nousta ylös. Kehu koiraa sen jälkeen ja palkitse se uudelleen. Vie koira takaisin ”maahan”-asentoon ja toista ”maahan”-komento.

Tästä lähtien koirasi ottaa tämän asennon joka kerta, kun annat käskyn.

Tottelevaisuusharjoitus ”maahan”, vaihtoehto 2:

Aseta vasen kätesi koiran olkapäille ja pidä oikealla kädelläsi herkkua sen kuonon edessä. Sano ”maahan” ja aseta herkku hitaasti koiran tassujen väliin lattialle.

Vedä sitä hitaasti eteenpäin ja poispäin koirasta. Heti kun koirasi on maassa, sinun tulee palkita se herkulla.

Komento tarkoittaa, että koira pysyy halutussa asennossa, kunnes sanot vapautussanan tai annat toisen komennon.

On tärkeää, että komennolla on konkreettinen lähtökohta ja selvästi tunnistettava loppu. Älä anna tätä komentoa ruokaa kädessäsi, sillä se vain houkuttelisi koiraasi seuraamaan sinua.

Harjoittele komentoa antamalla koiran pysyä samassa paikassa, kunnes palaat sanomaan vapautussanan. Jos sinusta tuntuu, että koirasi haluaa lähteä paikalta, toista komento ”paikka”.

Koiran tottelevaisuuskoulutus
Tärkeä harjoitus on paikka-komento.

Naksutinkoulutus – positiiviseen vahvistamiseen perustuva menetelmä – on peräisin tieteestä. Naksuttimen avulla voit kertoa koirallesi tarkalleen, mitä sen on tehtävä saadakseen palkkion. Naksutin saa aikaan mekaanisesti syntyvän äänen.

Naksuttimen tilalla voi käyttää myös ns. naksutinsanaa. Naksuttimen kritisoijat ovat sitä mieltä, että naksutinsanan käyttö edistää entisestään koiran ja sen omistajan välistä suhdetta ja on siksi mieluisampi. Siitä huolimatta naksutin on yleisesti käytetty apuväline koirankoulutuksessa.

Talutushihna koiran kuuliaisuuskoulutuksessa

Myös talutushihna kuuluu koirankoulutuksen perustyökaluihin. Totuta koirasi hihnaan ja valjaisiin käyttämällä niitä ensin kotona leikin aikana.

Tottelevaisuuskoulutus ja tottelevaisuuskoe eroavat eniten kilpailuajattelussa. Kilpailuissa on nimittäin kyse siitä, että koirat ja ihmiset esittelevät taitojaan ja tulevat arvioiduksi.

Vähemmän palkkioita

Lisäksi koirat saavat yleensä huomattavasti useammin palkkioita tottelevaisuuskoulutuksessa. Tottelevaisuuskokeen tavoitteena voi olla esimerkiksi se, että koira suorittaa 50 prosenttia enemmän kuin mitä siltä vaaditaan koulutuksen aikana palkkion saamiseen.

Valmistele koiraa pitempiin jaksoihin ilman palkkioita. Kunkin jakson lopussa nelijalkaiselle ystävällesi on tietenkin aina tarjolla palkkio.

Tottelevaisuus kilpailuna

Tottelevaisuuskoulutus ulottuu näin ollen hyvin yksinkertaisista menetelmistä, joilla koira oppii kuuntelemaan luotettavasti komentoja, kuten ”istu”, erittäin korkean tason kilpailuihin. Siinä tuomaristo arvioi ylimääräiset komennot, tarkan suorituksen ja suorituskyvyn.

Koiran tottelevaisuuskoulutuksen edut

Jotta koira ansaitsee nimityksen tottelevainen – pelkän ”koulutettu” sijaan – sen on reagoitava luotettavasti kaikkiin omistajan käskyihin ja pantava ne täytäntöön. Hyvin tottelevaisen koiran kanssa seurusteleminen on omistajalle suuri ilo. Ja koirakin pitää sitä hauskana.

Jos koira ei tottele kunnolla, se voi aiheuttaa rasitusta omistajalle, ympäristölle ja siten myös koiralle itselleen. Myös yhteiskunnan kannalta on äärimmäisen tärkeää, että koira kuuntelee omistajaa – ei vähiten siksi, että se ei vaarantaisi muita ihmisiä tai eläimiä.

Koiran tottelevaisuuden kouluttaminen voi olla pitkäkestoinen prosessi. Tämä riippuu hieman koirasta, käytetystä menetelmästä ja tietenkin myös koirankouluttajan tai koiranomistajan taidoista. Haluttu tottelevaisuusaste on myös ratkaiseva vaaditun ajan kannalta.

Mitkä koirat soveltuvat tottelevaisuuskoulutukseen?

Periaatteessa kaikki koirat soveltuvat tottelevaisuuskoulutukseen. Jotkin rodut, kuten saksanpaimenkoira ja bordercollie, ovat tunnetusti helpommin koulutettavia kuin muut koirarodut.

Tärkein periaate koirankasvatuksessa on kuitenkin aina johdonmukaisuus. Tottelevaisuuskoulutusta voidaan pitää valmisteluna lisäkoulutukseen. Koiran ja sen omistajan hyvä suhde on menestyksen kannalta ratkaiseva tekijä. Tätä voidaan vahvistaa myös yhteisellä toiminnalla.

Sitoutuminen on ratkaisevan tärkeää

Kun koira ja sen omistaja muodostavat hyvän tiimin ja harjoittavat yhdessä aktiviteetteja, jotka tuovat molemmille osapuolille iloa, se vahvistaa niiden välistä suhdetta, joka puolestaan on onnistuneen kasvatuksen edellytys.

Aktiivisessa perheessä perheenjäsenet voivat harjoittaa koiran kanssa erilaisia aktiviteetteja – riippuen siitä, kuka harjoittaa mitäkin mieluiten. On erittäin tärkeää, että myös koira nauttii siitä.

Koiran tottelevaisuuskoulutuksen perusteet

Perusteet opetetaan koiralle ja sen omistajalle yleensä kuudesta kymmeneen viikon aikana. Tässä vaiheessa koiran omistajalle näytetään, kuinka hän voi kommunikoida nelijalkaisen ystävänsä kanssa ja kuinka hän voi kouluttaa sen muutamalla yksinkertaisella komennolla.

Useimmiten tämäntyyppisissä koulutuksissa koiralle annetaan aina yksi komento kerrallaan. Oikeanlainen talutushihnassa kulkeminen on koulutuksessa erittäin tärkeä ensimmäinen osuus. Vasta kun koira on oppinut tämän hyvin, se oppii lisää komentoja.

Toko voi johtaa kilpaurheiluun, mutta näin ei tarvitse välttämättä olla. Tottelevaisuuskoulutus voi olla vain hauskanpitoa tai yksinkertaisesti koiran tottelevaisuuden harjoittamista varten.

Jos koira ja ihminen kuitenkin nauttivat yhdessä tottelevaisuuskoulutuksesta niin paljon, että he haluavat osallistua kilpailuun, koiranomistajan on suoritettava koiransa kanssa ensin käyttäytymiskoe. Tämä on pakollinen edellytys osallistumiselle.

Vaihtoehtoja koiran kanssa tehtävälle tottelevaisuuskoulutukselle

Jotkut koirat saattavat osoittaa omistajalleen, että ne nauttivat enemmän jäljestyksestä. Tämä voi näkyä siten, että koira etsii herkkuja saadakseen itselleen palkkioita.

Kuinka löydät koirallesi sopivan koiraurheilun

Koiraurheilussa tärkeää on aina se, että molemmat osapuolet nauttivat siitä. Sinun tulee myös ottaa huomioon nelijalkaisen ystäväsi fyysiset edellytykset. Esimerkiksi lyhytjalkaiset koirat eivät sovellu juoksemiseen polkupyörän kanssa.

Jos olet epävarma, voit kysyä luotettavalta kasvattajalta tai eläinlääkäriltä, mihin urheilulajeihin koirasi sopii fyysisten ominaisuuksiensa vuoksi parhaiten.

Hyödyllisimmät artikkelimme
17 min

Koiranpennun koulutus

"Mitä varhaisemmassa vaiheessa, sitä parempi" pätee myös koiranpennun koulutukseen. Koiranpentu on hyvin oppimishaluinen ja se on kaikkien uusien asioiden suhteen vielä avoimen ennakkoluuloton. Tätä vaihetta on syytä hyödyntää ja opettaa koiralle leikkisästi, mutta kuitenkin johdonmukaisesti, mitä siltä odotetaan ja miten käyttäydytään kunnolla.
3 min

Mitä tehdä, kun koiranpentu puree?

Jo noin kuuden viikon ikäisenä, suloisimmillakin koiranpennuilla on jo yli 28 pientä hammasta, joita ne voi käyttää tehokkaasti. Neulanpäitä muistuttavilla pienillä aseilla koiranpentu puree ikävästi. Koiranpennun hampaat eivät kuitenkaan aiheuta vielä vakavia vammoja. Siitä huolimatta on jokaisen koiranomistajan kiinnitettävä huomiota koiran puremiskäyttäytymiseen, jotta koira oppii olemaan purematta aikuisena. Mitä siis pitäisi tehdä, kun koiranpentu puree?