Pitäisikö ottaa uros- vai narttukoira?

Uros- vai narttukoira

Olet jo päättänyt ottaa koiran – mutta pitäisikö ottaa uros- vai narttukoira? Erityisesti ensimmäistä koiraa hankkivat miettivät tätä kysymystä usein pitkään. Annamme vinkkejä päätöksenteon helpottamiseksi.

Onko uroksia vaikeampi kasvattaa?

Ovatko urokset rähisijöitä ja kyseenalaistavatko ne arvojärjestyksen? Asia ei ole ihan noin yksinkertainen. Koirien keskuudessa on kuitenkin selvät sukupuoliroolit, jotka tukevat näitä ennakkoluuloja. Urokset ovat vastuussa reviirin puolustamisesta. Ei siis ihme, että ne voivat olla hieman epäluuloisempia muita koiria kohtaan. Ne eivät ainoastaan puolusta reviiriä, vaan myös merkitsevät sen. Mahdolliset tunkeilijat tietävät, että ne ovat epätoivottuja. Urokset nujakoivat mielellään muiden koirien kanssa erityisesti nuorina. Tämä ei kuitenkaan johdu siitä, että ne olisivat aggressiivisia. Niiden on pystyttävä arvioimaan paikkansa arvojärjestyksessä ja oltava varustautuneita mahdollisiin vakaviin taisteluihin. Ne siis harjoittelevat tätä leikkisillä taisteluilla. Dominointiin taipuvaisten rotujen kohdalla kasvatus ja sosiaalistaminen ovat erityisen tärkeässä asemassa.

Uros- vai narttukoira – kumpi on omistautuneempi?

Urokset ovat yleensä narttukoiria omistautuneempia. Urokset voivat myös pysyä leikkisinä korkeaan ikään saakka – tämä pätee tietenkin myös joihinkin narttukoiriin. Narttukoirat leikkivät usein varovaisemmin ihmislasten kanssa, kun taas urokset näkevät kaksijalkaiset jälkeläiset hyvinä kumppaneina peuhaamiseen. Kaikki nämä lausunnot ovat kuitenkin vain suuntaa-antavia. Monien koirien käyttäytymisestä ei voi päätellä, onko kyseessä uros- vai narttukoira.

Sukupuolidimorfismi: uros- ja narttukoiran ulkonäkö

Urokset ovat monien rotujen kohdalla selvästi suurempia ja painavampia kuin narttukoirat. Myös niiden vartalon rakenne voi olla huomattavasti lihaksikkaampi. Tämä ei juurikaan näy hyvin pienten rotujen, kuten chihuahuan, painossa. Suurikokoisilla roduilla ero voi olla kymmenen kiloa tai enemmän. Monien rotujen ja sekarotuisten koirien kohdalla erot ovat hämärät: suurikokoinen narttukoira voi olla suurempi kuin samanrotuinen pienikokoinen uros.

Mitä voi odottaa, kun narttukoiralla on juoksu?

Rodusta riippuen narttukoirat saavuttavat sukukypsyyden 6–12 kuukauden iässä, jolloin niille tulee ensimmäinen juoksuaika, joka kestää useita viikkoja. Tämän jälkeen niillä on juoksu kerran tai kaksi kertaa vuodessa. Kiimakierrossa on useita vaiheita.

Esikiima

Kun munasolut kypsyvät narttukoiran kehossa, narttukoira ilmoittaa reviirille lähestyvistä hedelmällisistä päivistä: se merkitsee ahkerasti ympäristöään ja tekee urokset feromoneillaan hulluiksi. Tänä aikana narttukoira myös vuotaa verta. Tällöin koira voi tiputella veripisaroita kotiin. Se, kuinka paljon verta narttukoira vuotaa, vaihtelee yksilöllisesti. Jotkut koirat nuolevat veren välittömästi pois, joten et huomaa kodissasi jälkeäkään. Muilla koirilla voi olla hyödyllistä käyttää tänä aikana juoksusuojaa. Narttukoira voi jo nyt olla keskittymiskyvyttömämpi. Esikiima kestää enintään kymmenen päivää.

Kiima

Ovulaatio käynnistää kiiman, joka voi kestää vielä toiset kymmenen päivää. Tämä aika voi olla koiranomistajille haasteellinen, sillä narttukoira ei yleensä ole kiinnostunut herkuista, koulutuksesta tai leikkeistä – se haluaa urosten luo! Se esittelee niille takapäätään kutsuvasti. Sen sijaan se ei pidä muista nartuista lähellään. Monet karkottavat epätoivotut kilpailijat yksiselitteisesti. Jotkin narttukoirat merkkailevat kiimassa perhosia vatsassaan voimakkaasti jalka kohotettuna tehdäkseen itsensä vetovoimaisemmaksi. Vinkki: tänä aikana tottelevaisinkaan narttukoira ei ole kutsuttavissa luotettavasti luokse. Käytä siksi jälkiliinaa sen sijaan, että antaisit koiran juosta vapaana. Kiiman jälkeen narttukoira muuttuu vähitellen rauhallisemmaksi ja vähemmän kiinnostavaksi uroskoirien kannalta.

Pieni koiranpentu

Valeraskaus

Jos narttukoiraa ei astuteta eikä se siis ole tiine, se voi muutaman viikon kuluttua kiimasta tulla valeraskaaksi. Kyseessä on ikivanha olotila, josta on hyötyä susiuroksille: valeraskaana olevat naaraat erittävät maitoa ja voivat auttaa johtajasutta sen pentujen kasvattamisessa. Useimmilla narttukoirilla valeraskaus on huomaamaton. Ne osoittavat pesänrakennusviettiä tai nuolevat pehmolelujaan. Tähän ei tarvitse puuttua. Joillakin koirilla voi kuitenkin ilmetä käytösongelmia: niistä tulee levottomia tai aggressiivisia tai ne laihtuvat. Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos narttukoira puolustaa lelujaan puremalla tai kärsii liiallisesta maidontuotannosta.

Merkkailevatko urokset joka paikkaan?

Jalka ylös – jokaisella kävelylenkillä monta kertaa. Useimmille uroskoiran omistajille tämä käytös on tuttua. Erityisen suosittuja merkkailupaikkoja ovat talojen kulmat, palopostit ja katulamput. Hyvän kasvatuksen ansiosta koira oppii nopeasti, että esimerkiksi autot tai seinät ovat kiellettyjä kohteita. Estä tiukasti ja johdonmukaisesti naapuritonttien merkkaaminen. Sen sijaan kannusta koiraasi pissaamaan puun juurille ja viheralueille.

Kaksi koiraa – mitkä sopivat parhaiten yhteen?

Myös tässä tapauksessa poikkeukset vahvistavat säännön, mutta uros- ja narttukoira sopivat yleensä yhteen paremmin kuin samaa sukupuolta olevat parit. Samaa sukupuolta olevat koirat näkevät toisensa useammin kilpailijoina, mikä voi aiheuttaa ristiriitoja. Monet sopusointuiset koiraryhmät todistavat kuitenkin, että myös toisin voi olla. Samaa sukupuolta olevat eläimet tulevat hyvin toimeen keskenään erityisesti silloin, kun ne kasvavat yhdessä.

Miten sterilointi tai kastrointi vaikuttaa narttukoiran tai uroskoiran käyttäytymiseen?

Jotkut koiranomistajat haluavat tietää, voivatko he välttää sukupuoleen liittyvät mahdolliset haasteet sterilisaation tai kastraation avulla. Tämä on harvinaista, ja siitä on keskusteltava yksityiskohtaisesti eläinlääkärin ja koirankouluttajan kanssa. Sterilointi ja kastrointi eivät ole yleislääkkeitä kaikkiin ongelmiin, vaan vakavia toimenpiteitä, jotka voi muuttaa koiran luonnetta. Sterilointi tai kastrointi on järkevää tehdä vain terveydellisistä syistä, lisääntyneen aggressiivisuuden vuoksi tai keskimääräistä vahvemman sukupuolivietin vuoksi. Tällä hetkellä eläinlääkärit voivat testata uroskoirien hormoni-implantin avulla vaarattomasti, mitä vaikutuksia uroshormonien poistumisella voi olla uroskoiran luonteeseen. Jotkin koirat tulevat pelokkaiksi ja levottomiksi, joten kastrointia ei suositella. Toisille se voi itse asiassa olla hyödyllistä. Sterilointi ja kastrointi hidastavat perusaineenvaihduntaa. Monilla eläimillä on tällöin yleensä taipumusta nopeampaan painonnousuun. Koiran omistajan ei pitäisi kuitenkaan koskaan suhtautua kevyesti päätökseen steriloida tai kastroida koira.

Päätös: uros- vai narttukoira?

Narttu- ja uroskoiran luonne-eroilla on paljon vähemmän merkitystä kuin rotuun tai kasvatukseen liittyvillä piirteillä. Yhteenveto (mutta tämä ei päde kaikkiin koiriin):

Urokset – tyypillisen maskuliinisia?

  • pidetään omistautuneempina, mutta ärhäkkäämpinä
  • ovat usein dominoivia lajitovereita kohtaan
  • merkkailevat (useammin kuin narttukoirat)
  • ovat monien rotujen kohdalla voimakkaampia kuin narttukoirat

Narttukoirat – tyypillisen naisellisia?

  • ovat yleensä itsenäisempiä
  • pidetään erityisen hyväntahtoisina lapsia kohtaan
  • tulevat juoksuun kerran tai kaksi kertaa vuodessa
  • ovat rodusta riippuen pienempiä ja sirompia

Kun on valitsemassa koiranpentua, voi pohtia, kuinka tärkeitä edellä mainitut näkökohdat ovat itselle. Kysy mieluiten kasvattajalta neuvoa, mikä koira pentueesta sopii hänen mielestään persoonallisuudeltaan sinulle. Eläinsuojasta otetusta koirasta tai toisesta täysikasvuisesta koirasta tiedetään jo paljon sen perusteella, onko sillä “tyypillisiä” uroskoiran tai narttukoiran ominaisuuksia. Sukupuolistereotypioilla on toissijainen rooli päätöksenteossa – opit tuntemaan koiran kokonaisuutena. Ole avoin uutta ystävääsi kohtaan – olipa se sitten narttu tai uros!

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Rakastaako koirani minua? 10 merkkiä, jotka todistavat sen

Rakastaako koirani minua? Monet koiranomistajat pohtivat tätä kysymystä. Rakastaako koirani minua? Kun rakastamme jotakuta, olemme tietysti kiinnostuneita siitä, tunteeko tämä samoin meitä kohtaan. Haluamme osata lukea myös merkkejä, joilla eläinystävämme ilmaisevat kiintymystään. Lue artikkelista, mitä ne ovat.
5 min

Koiralle myrkylliset kasvit

Vaikka myrkytys riippuukin annoksen määrästä, on kuitenkin tärkeää tietää, mitä kasvia koirasi on syönyt. Tässä artikkelissa käydään läpi yleisimmät koiralle myrkylliset kasvit. Tieto auttaa eläinlääkäriä kohdentamaan koiran hoitoa ja tiedät, mitä kasveja sinun tulisi välttää kotona.
7 min

Koiranpennun osto: 12 kysymystä koirankasvattajalle

Joko olet löytänyt lempirotusi? Siinä tapauksessa tuskin maltat odottaa, että saat vihdoin ottaa pienen pennun mukaan kotiisi. Välttyäksesi kuitenkin ikäviltä yllätyksiltä, sinun tulisi ostaa valitsemasi rotukoira ainoastaan luotettavalta koirankasvattajalta. Seuraavat 12 kysymystä auttavat sinua ottamaan selvää, onko kasvattaja luotettava ennen kuin ostat koirapennun.