Koiralle myrkylliset kasvit This article is verified by a vet

Koiralle vaaralliset kasvit

Nuori akita istuu erilaisten huonekasvien keskellä.

Vaikka myrkytys riippuukin annoksen määrästä, on kuitenkin tärkeää tietää, mitä kasvia koirasi on syönyt. Tässä artikkelissa käydään läpi yleisimmät koiralle myrkylliset kasvit. Tieto auttaa eläinlääkäriä kohdentamaan koiran hoitoa ja tiedät, mitä kasveja sinun tulisi välttää kotona.

Koiralle myrkylliset kasvit – kuinka vaarallisia ne ovat koiralle?

Jokaisella kasvilajilla on oma myrkkynsä, jota voi olla joko lehdissä, kukissa tai hedelmissä. Jos myrkkyä pääsee verenkiertoon, se voi aiheuttaa vaarallisia elinvaurioita.

Kasvin myrkyt häiritsevät usein maksan, munuaisten tai sydämen toimintaa. Siksi erittäin suuri annos voi aiheuttaa jopa kuolemaan johtavan sydämenpysähdyksen tai hengenvaarallisen munuaisten vajaatoiminnan.

Koiran oireet: millaisia oireita myrkylliset kasvit aiheuttavat?

Jos syöty määrä on pieni, koirasi todennäköisesti paranee itsestään. Voi kuitenkin olla, että koira on pahoinvoiva ja sylkeä erittyy yhä enemmän syönnin jälkeisinä tunteina.

Jos nelijalkainen ystäväsi on syönyt paljon kasvia, myrkky johtaa vakavampiin ja osittain nopeasti ilmeneviin komplikaatioihin. Koiralle myrkylliset kasvit voivat aiheuttaa seuraavia myrkytysoireita:

  • Oksennus
  • Ripuli
  • Keskushermostohäiriöt, kuten lihasvapina, krampit ja halvaus
  • Sydämentykytys ja hengityksen salpaantuminen

Jotkut koiralle myrkylliset kasvit voivat olla kohtalokkaita koirille. Erityisesti marjakuusi on marjoineen erittäin myrkyllinen ihmisille, koirille ja muille eläimille.

Ensiapu: näin tulee toimia

Jos lemmikkisi on syönyt myrkyllistä kasvia viimeisten tuntien aikana, sinun tulisi auttaa koiraasi oksentamaan. Lisää tätä varten ruokasuolaa haaleaan veteen, kunnes vedestä muodostuu suolaliuos. Syötä koirallesi lusikallinen kerrallaan, kunnes se oksentaa.

Tärkeä ohje: Kysy samalla neuvoa eläinlääkäriltä, joka voi myös antaa oksennusainetta tai pumpata koiran vatsan. Lisäksi hiilitabletit ja infuusiohoito auttavat sitomaan myrkkyä tai huuhtomaan sitä pois.

Varo näitä kasveja koiran kanssa

On paljon kasveja, jotka ovat koiralle myrkyllisiä. Kasvien myrkky suojaa niitä syödyksi tulemiselta. Alla on yhteenveto yleisimmistä myrkyllisistä sisä- ja ulkokasveista:

Koiralle myrkylliset kasvit sisätiloissa

Huonekasvit ovat koristeellisia ja kaunistavat kotia. Monet eivät kuitenkaan tiedä, että huonekasvit voivat olla koirille myrkyllisiä! Pitääksesi lemmikkisi terveenä, älä hanki esimerkiksi seuraavia huonekasveja:

Nimi Ominaisuus
Agaave Suosittu huonekasvi sopii osittain ihmisille syötäväksi, mutta on koirille hieman myrkyllinen.
Syklaami Kaunis, mutta myrkyllinen ihmisille ja eläimille.
Amaryllis Erityisesti kasvin isot sipulit ovat koirille erittäin myrkyllisiä ja aiheuttavat sydämen rytmihäiriöitä.
Atsalea Varo! Jo kosketus tämän kauniin kasvin kanssa voi olla myrkyllistä koiralle.
Limoviikuna Kevyt maitomainen neste on koirille lievästi myrkyllistä.
Pilkkikruunu Kasvi valkoisella maitomaisella nesteellään on kaikille kotieläimille myrkyllinen.
Krysanteemi Kaunis syyskasvi voi ärsyttää koiran ihoa kosketuksen kautta. Jos koira on syönyt kukkaa, seurauksena voi olla ripulia, hengenahdistusta ja jopa tasapainohäiriöitä.
Kliivia Jos koira syö kasvin osia, seurauksena on oksentamista, hikoilua ja neurologisia häiriöitä.
Kultaköynnös Vehkakasveihin kuuluva kultaköynnös sisältää kalsiumoksalaattia, joka on koirille myrkyllistä.
Flamingokukka Jos koirasi syö ​​kukkia tai muita kasvin osia, myrkylliset aineet ärsyttävät limakalvoja. Pahimmassa tapauksessa koira voi saada kouristuksia ja halvaantumisoireita.
Pelargonia Ei hätää, pelargoniat ovat ainoastaan lievästi myrkyllisiä koirille.
Kumipuu Maitomainen neste on lievästi myrkyllistä koirille.
Hortensia Vetysyanidi, hydrangiini ja umbelliferoni vaikuttavat paitsi koiriin, myös kissoihin ja ihmisiin.
Liljat Kaikki lajit ovat myrkyllisiä koirille, koska ne vaurioittavat pysyvästi munuaisia.
Oleanteri Jo pieni annos oleanterin sisältämää sydämeen vaikuttavaa oleandriini glykosidia aiheuttaa koiralle pahoinvointia, kouristuksia, oksentelua ja hengenvaarallisia sydämen rytmihäiriöitä.
Orkidea Jotta orkideat aiheuttaisivat myrkytyksen, niitä pitäisi syödä erittäin paljon. Siksi koiran myrkytystila on onneksi harvinainen, mutta ei poissuljettu.
Kärsimyskukka Eli passiot, joka ovat maracujan sukulaisia, voivat olla lievästi myrkyllisiä ihmisille ja eläimille niiden sisältämän syaanivedyn vuoksi.
Kärsimyskukka Lievästi myrkyllinen sisältämiensä aineiden ja kalsiumoksalaatin takia.
Joulutähti Maitoneste sisältää myrkyllisiä aineita, kuten beeta-amyriinia ja germanikolia, jotka voivat aiheuttaa koirallesi vatsaongelmia, veristä ripulia ja neurologisia häiriöitä.

Koiralle myrkylliset kasvit puutarhassa

Pihalla tai lenkillä piileskelee useita koiralle myrkyllisiä kasveja. Katso seuraavasta luettelosta, mitkä pihahakasvit ovat koirallesi myrkyllisiä:

Nimi Ominaisuus
Aitoukonhattu Yksi Euroopan myrkyllisimmistä koristekasveista on koirille ja ihmisille hengenvaarallinen jo pieninä määrinä.
Puksipuu Suosittu pensas voi olla hengenvaarallinen koirallesi.
Valkovuokko Jos koira syö kasvin osia, se voi jopa kuolla triterpeenisaponiinin takia.
Muratti Muratin kaikki osat sisältävät saponiinia ja erityisen paljon sitä on hedelmissä. Jos koira syö hedelmiä, seuraukset voivat olla kohtalokkaat.
Marjakuusi Yksi tunnetuimmista myrkyllisistä kasveista. Myrkkyä on siemenissä, neulasissa ja punaisissa marjoissa. Jo muutamassa tunnissa taksiinialkaloidi vaikuttaa koiran sydämen toimintaan ja voi johtaa sydämen pysähtymiseen hyvin lyhyessä ajassa.
Pasuunakukka Euroopassa tunnettu myrkyllinen kasvi. Eläimille ja ihmisille myrkyllinen.
Sormustinkukka Jo viisi grammaa digitalismyrkkyä tappaa suuren koiran.
Kultasateet Niin kauniit kuin keltaiset kukat ovatkin, niiden sisältämä kinolitsiinialkaloidi voi olla jo muutamassa minuutissa kohtalokas koirallesi.
Syyskrookus Erittäin myrkyllistä kolkisiinia on kasvin kaikissa osissa. Sillä on ensin innostava, sitten estävä vaikutus.
Hyasintti Kukkasipulissa on paljon myrkkyä. Jos koira syö sitä, oireina on oksennusta ja veristä ripulia.
Laakerikirsikka Jos koirasi napostelee lehtiä tai siemeniä, se saa myrkyllistä vetysyanidia. Pahimmassa tapauksessa nelijalkainen ystäväsi voi kuolla myrkkyyn hengityksen salpautumisen takia.
Kielo Kaikki kasvin osat ja jopa mesi ovat ihmisille ja eläimille myrkyllisiä.
Kukonkannus Erityisesti siemenet voivat olla vaarallisia nelijalkaiselle ystävällesi, jos se haluaa napostella kasvia.
Alppiruusu Pihojen suosikkikasvi on myrkyllinen ihmisille, mutta vielä vaarallisempi kissoille ja koirille.
Tuija Kaikissa lajeissa on myrkyllisiä eteerisiä öljyjä ja tujonmyrkkyä, joka vahingoittaa munuaisia.
Myrkkykoiso (belladonna) Varoitus: jo muutama marja tappaa koiran!
Kataja Koko pensas on koirille lievästi myrkyllinen.
Setri Kaikki setrit ovat erittäin myrkyllisiä koirille, kun taas setripuu on koiralle vaaratonta.

Franziska G., Eläinlääkäri
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Opiskelin eläinlääkäriksi Giessenin Justus Liebig -yliopistossa ja pystyin hankkimaan kokemusta monilta eri aloilta, kuten pieneläinten, suurten eläin- ja eksoottisten lääketieteiden lisäksi farmakologiasta, patologiasta ja elintarvikehygieniasta. Olen työskennellyt paitsi eläinlääketieteen kirjoittajana myös väitöskirjani parissa. Tavoitteenani on suojella eläimiä tulevaisuudessa paremmin patogeenisiltä bakteereilta. Eläinlääketieteellisen tietoni lisäksi jaan myös omat kokemukseni onnellisena koiranomistajana. Voin ymmärtää ja selittää pelot ja ongelmat sekä muut tärkeät kysymykset eläinten terveydestä.


Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Rakastaako koirani minua? 10 merkkiä, jotka todistavat sen

Rakastaako koirani minua? Monet koiranomistajat pohtivat tätä kysymystä. Rakastaako koirani minua? Kun rakastamme jotakuta, olemme tietysti kiinnostuneita siitä, tunteeko tämä samoin meitä kohtaan. Haluamme osata lukea myös merkkejä, joilla eläinystävämme ilmaisevat kiintymystään. Lue artikkelista, mitä ne ovat.
5 min

Koiralle myrkylliset kasvit

Vaikka myrkytys riippuukin annoksen määrästä, on kuitenkin tärkeää tietää, mitä kasvia koirasi on syönyt. Tässä artikkelissa käydään läpi yleisimmät koiralle myrkylliset kasvit. Tieto auttaa eläinlääkäriä kohdentamaan koiran hoitoa ja tiedät, mitä kasveja sinun tulisi välttää kotona.
7 min

Koiranpennun osto: 12 kysymystä koirankasvattajalle

Joko olet löytänyt lempirotusi? Siinä tapauksessa tuskin maltat odottaa, että saat vihdoin ottaa pienen pennun mukaan kotiisi. Välttyäksesi kuitenkin ikäviltä yllätyksiltä, sinun tulisi ostaa valitsemasi rotukoira ainoastaan luotettavalta koirankasvattajalta. Seuraavat 12 kysymystä auttavat sinua ottamaan selvää, onko kasvattaja luotettava ennen kuin ostat koirapennun.