Allergisen koirarodut

Allergisen koirarodut

Koiralle allergiset voivat leikkiä ja halailla joidenkin allergisille tarkoitettujen koirien, kuten labradorinnoutajan, kanssa.

Koiran ystäville koira-allergia voi olla hyvinkin yksi pahimmista diagnooseista. Jos rakastat koiria, sinun ei kuitenkaan tarvitse luopua yhteiselämästä nelijalkaisen ystäväsi kanssa. Jotkut koirarodut sopivat myös ihmisille, jotka reagoivat allergisesti lempieläimiinsä. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä koirarodut allergiselle sopivat.

Totta vai tarua: Onko olemassa allergiaystävällisiä koiria?

Sanotaan, että jotkut koirarodut eivät tuota ihmisille allergioita aiheuttavia allergeeneja. Tämä olettamus ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kaikki koirarodut tuottavat allergeeneja sukupuolesta riippumatta. Koirien allergeeneja löytyy hilseestä, syljestä ja virtsasta.

Ainoa ero on allergeenien määrässä. Allergeenien pitoisuus vaihtelee koirarodusta toiseen. Siksi rotuja, jotka erittävät vähemmän allergeeneja, pidetään “allergiaystävällisinä” koirina.

Onko olemassa koirankarva-allergiaa?

Termi ”koirankarva-allergia” toistuu jatkuvasti internetissä ja keskusteluissa. Koira-allergian yhteydessä ihminen ei reagoi lainkaan koiran karvoihin, vaan tosiasiallisesti koirassa muodostuneisiin allergeeneihin.

Pääasiassa Can f 1 -allergeenia pidetään laukaisevana tekijänä. Pahantekijät päätyvät ihon ja syljen kautta myös turkkiin, josta allergeeneja leviää ympäri asuntoa.

Onko totta, että koirat, joilla ei ole karvaa, sopivat parhaiten allergiselle?

Vaikka monet ihmiset olettavat, että pitkäkarvaisilla koirilla on erityisen suuri allergiapotentiaali, tutkijat ovat osoittaneet toisin. Tämänhetkiset tiedot viittaavat siihen, että lyhytkarvaiset koirat aiheuttavat ihmisillä useammin allergioita kuin pitkäkarvaiset koirarodut.

Loppujen lopuksi kaikki koirat tuottavat allergeeneja turkin pituudesta riippumatta. Jopa ilman turkkia olevat koirat vapauttavat allergeeneja ihon ja syljen kautta. Ne eivät jää tietystikään turkkiin kiinni, ja ne voivat siten levitä nopeammin ympäristöön.

Millainen merkitys on aluskarvalla ja karvanlähdöllä?

Oletettavasti runsas aluskarva tai karvanlähtö merkitsee lisääntynyttä allergiapotentiaalia. On totta, että kun koiralla on karvanlähdön aika, ne levittävät allergeeneja sisältäviä karvoja entistä enemmän ympäristöönsä. Allergeenien määrällä on kuitenkin suurempi merkitys kuin karvanlähdöllä.

Sama pätee aluskarvan puuttumiseen, sillä koira voi silti erittää runsaasti allergeeneja ja levittää niitä ympäri kotia.

Mitkä koirat eivät sovellu allergisille?

Koira-allergiasta kärsivä voi olla potentiaalisesti allerginen mille tahansa koirarodulle, vaikka rotua pidettäisiin ”hypoallergeenisena”. Se, kehittyykö sinulle allergia vai ei, riippuu nimittäin monista yksilöllisistä tekijöistä.

Siksi ei ole helppoa sanoa kokonaisvaltaisesti, mitkä koirat sopivat allergiselle ja mitkä eivät. Kannattaa kuitenkin kokeilla oleilla koirien lähellä, joita pidetään yleisesti allergisille sopivina koirina.

Allergisen koirarodut: Luettelo 10 parhaasta rodusta

On olemassa tiettyjä koirarotuja, joita pidetään erityisen sopivina allergisille. Vaikka tiedeyhteisö ei olekaan yksimielinen joissakin tapauksissa (vielä), niihin kuuluvat seuraavat kymmenen rotua:

Yhteenveto: Voiko koirankarva-allergiasta huolimatta pitää koiraa?

Kyllä, on mahdollista yhdistää koira-allergia ja koira saman katon alla. Jos sinulla ilmenee lieviä oireita, voit etsiä koirarotua, joka erittää pieniä määriä allergeeneja. Tarvittava hygieniaa koskeva tietämys, oikeanlainen turkinhoito ja vastatoimenpiteet antavat hyvät mahdollisuudet vaivattomaan yhteiselämään.

Jos olet epävarma: Tee käyttötesti

Voit kysyä myös löytöeläinkodista, voitko testata kosketusta koiriin paikan päällä – tietenkin vain asianmukaisilla varotoimenpiteillä. Jos et reagoi koiraan useamman vierailun jälkeenkään, tämä karvainen ystävä voi olla sinulle sopiva.

Vaihtoehtoisesti voit pyytää lääkäriltäsi neuvoja siedätyshoidosta. Jätä kuitenkin hyvästit ajatukselle, että on olemassa hypoallergeenisia koiria, jotka eivät ollenkaan aiheuta allergisia reaktioita.

Toivotamme sinulle menestystä sopivan nelijalkaisen ystävän löytämisessä!

Lähteet:

  • akc.org
  • peta.de
  • daab.de
  • vetsofeasttexas.com
  • vcahospitals.com
  • tippvet.com
  • Chan SK, Leung DYM (2018): Dog and Cat Allergies: Current State of Diagnostic Approaches and Challenges. Allergy Asthma Immunol Res. 10(2):97-105
  • Vredegoor DW, Willemse T, Chapman MD, Heederik DJ, Krop EJ (2012): Can f 1 levels in hair and homes of different dog breeds: lack of evidence to describe any dog breed as hypoallergenic. J Allergy Clin Immunol. 130(4):904-9.e7
  • Nicholas CE, Wegienka GR, Havstad SL, Zoratti EM, Ownby DR, Johnson CC (2011): Dog allergen levels in homes with hypoallergenic compared with nonhypoallergenic dogs. Am J Rhinol Allergy. 25(4):252-6
Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Rakastaako koirani minua? 10 merkkiä, jotka todistavat sen

Rakastaako koirani minua? Monet koiranomistajat pohtivat tätä kysymystä. Rakastaako koirani minua? Kun rakastamme jotakuta, olemme tietysti kiinnostuneita siitä, tunteeko tämä samoin meitä kohtaan. Haluamme osata lukea myös merkkejä, joilla eläinystävämme ilmaisevat kiintymystään. Lue artikkelista, mitä ne ovat.
5 min

Koiralle myrkylliset kasvit

Vaikka myrkytys riippuukin annoksen määrästä, on kuitenkin tärkeää tietää, mitä kasvia koirasi on syönyt. Tässä artikkelissa käydään läpi yleisimmät koiralle myrkylliset kasvit. Tieto auttaa eläinlääkäriä kohdentamaan koiran hoitoa ja tiedät, mitä kasveja sinun tulisi välttää kotona.
7 min

Koiranpennun osto: 12 kysymystä koirankasvattajalle

Joko olet löytänyt lempirotusi? Siinä tapauksessa tuskin maltat odottaa, että saat vihdoin ottaa pienen pennun mukaan kotiisi. Välttyäksesi kuitenkin ikäviltä yllätyksiltä, sinun tulisi ostaa valitsemasi rotukoira ainoastaan luotettavalta koirankasvattajalta. Seuraavat 12 kysymystä auttavat sinua ottamaan selvää, onko kasvattaja luotettava ennen kuin ostat koirapennun.