Havannankoira

Ruskea havannankoira seisoo pää kallellaan

Havannankoira, Kuubasta peräisin oleva nelijalkainen ystävä, jolla on eurooppalaiset juuret, sopii jokaiselle koiranystävälle, joka haluaa elää mutkattoman, eloisan hurmurin kanssa.

Ulkonäkö

Pieni ja kompakti

Pieni, kompakti vartalo ja lyhyet jalat: havannankoiran säkäkorkeus on noin 28 cm. Tämä älykäs pikkukaveri painaa enintään 6 kg. Vaikka tämä kompakti nelijalkainen ystävä onkin yksi ”bichoneista”, toisin kuin muut ”sylikoirat” – kuten käännös ranskan kielestä ”bichon” kuuluu – sitä ei ole saatavana vain valkoisena, vaan myös ruskean, harmaan ja beigen sävyinä sekä täplikkäänä. Sen turkissa ei ole juuri lainkaan aluskarvaa – osittain se puuttuu kokonaan – mutta sillä on pehmeä, jopa 18 cm pitkä pehmeä päällyskarva, joka on sileä tai aaltoileva.

Historia

Kansainvälinen nimi ”Bichon havanaise” kertoo sen: Tämä nelijalkainen ystävä kuuluu eurooppalaisten bichonien ryhmään. Niihin kuuluvat myös esimerkiksi maltankoira tai bichon frisé. Itse asiassa havannankoiran juuret ovat Euroopassa, josta rotu päätyi Etelä-Amerikkaan luultavasti espanjalaisten siirtomaaherrojen mukana. Tämä kestävä rotu luotiin risteyttämällä paikallisten koirien kanssa. Kohdennettu jalostus sai alkunsa – kuten nimestä voi päätellä – Havannassa, Kuuban pääkaupungissa. Kuubassa se oli suosittu seuralainen erityisesti rikkaiden keskuudessa. Fidel Castron johtaman Kuuban vallankumouksen jälkeen tästä kauniista nelijalkaisesta ystävästä tuli muodikas: monet pitivät sitä hallitsevan luokan jäänteenä. Siihen aikaan sillä oli jo muutama fani Yhdysvalloissa, jotka olivat kiinnostuneita rodun jalostuksesta. Nykyään tämä ystävällinen koira on löytänyt uskollisia faneja ympäri maailmaa.

Luonne

Mutkaton seuralainen

Havannankoira ei jätä toivomisen varaa, kun etsit mutkatonta koiraa: Se on älykäs, eloisa, leikkisä, lapsirakas, iloinen ja viimeisenä muttei vähäisimpänä todellinen hurmuri. Pikkukoira on aina hyvällä tuulella ja valmiina puuhastelemaan ihmislaumansa kanssa. Vaikka se onkin melko valpas, se ei ole lainkaan aggressiivinen. Havannankoirat eivät ole haukkuherkkiä, mutta jos ne eivät saa tarpeeksi liikuntaa ja saavat liian vähän huomiota, ne voivat kiinnittää huomion itseensä haukkumalla. Tämä itsevarma pikkuotus on avoin vieraille ja muille eläimille, joten se on tervetullut seuralainen kaikkialla.

Tumma havannankoiran pentu juoksee nurmikolla © Alexandra Hollstein / stock.adobe.com

Kasvatus

Helppo kasvattaa

Älykkyys ja halu oppia tekevät havannankoiran kasvatuksesta helppoa. Lisäksi se on erittäin tottelevainen ja haluaa miellyttää ihmistoveriaan. Täten sillä on parhaat edellytykset koiran kouluttamiseen – tehtävä, joka ei aiheuta suuria haasteita edes aloittelijoille. Suurin vaikeus piilee siinä, ettet anna pienen ja hurmaavan nelijalkaisen ystävän kietoa sinua tassunsa ympärille etkä ummista silmiäsi siellä täällä. Nämä ovelat koirat muistavat jokaisen pienen poikkeuksen ja pyrkivät myöhemmin säilyttämään ”oikeutensa” – esimerkiksi paikkansa vuoteessa. On parasta sopia kaikkien perheenjäsenten kanssa ennen koiran saapumista, mitä uusi tulokas saa tehdä ja mikä on kiellettyä. Koirakoulu tarjoaa apua koiranpennun kasvatukseen ja peruskäskyjen opetteluun. Tutustu etukäteen muutamaan koirakouluun, jotta voit päättää, mikä sopii sinulle ja karvaiselle perheenjäsenellesi parhaiten.

Monipuolista puuhastelua

Pieni ”kuubalainen” liikkuu mielellään, mutta pienen koon ansiosta sen liikkumisen tarve on suhteellisen helppo tyydyttää. Luonnollisesti se seuraa sinua mielellään pitkillä lenkeillä. Lisäksi se rakastaa leikkimistä. Havannankoira oppii helposti temppuja, joten opeta toki nelijalkaiselle ystävällesi muutama! Myös erityisesti pienikokoisille koirille tarkoitettu agility on sopiva tapa pitää hauskaa havannankoiran kanssa. Tämän pikkukoiran monipuolisuuden osoittaa sen käyttö joissain päin Etelä-Amerikkaa: Siellä havannankoira paimentaa pieneläimiä ja siipikarjaa. Tämä energiapakkaus arvostaa tietenkin myös mukavia hetkiä lempi-ihmisensä kanssa sohvalla saadessaan silityksen tai pari.

Havannankoiran ravitsemus

Näillä suloisilla koirilla on taipumusta nirsoiluun – poikkeukset vahvistavat kuitenkin säännön, joten pidä lemmikkisi painoa silmällä ja säädä tarvittaessa ruoan määrää. Valitsetpa kuiva- tai märkäruoan: ota huomioon, että ruoka on viljatonta ja ravintoselosteessa liha on etusijalla. Kuivat puruluut täydentävät ravitsemusta ja voivat edistää hampaiden puhdistusta. Anna säästeliäästi herkkuja – ensinnäkin siksi, että koira ei kerryttäisi ylimääräisiä kiloja. Toisaalta, jotta sen nirsoilu ei lisääntyisi, sillä herkkuja täynnä oleva vatsa on vähemmän nälkäinen ja saattaa mieluummin odottaa seuraavaa herkkupalaa kädestäsi. Jos päätät muuttaa ruokavaliota, tee se hitaasti ja vaihda tuttu ruoka uuteen vähitellen vatsavaivojen ehkäisemiseksi. Havannankoiralla tulee olla jatkuvasti juomavettä saatavilla.

Hoitorituaalit

Pienestä koostaan huolimatta turkinhoito vaatii hieman vaivaa, jotta havannankoiran turkki pysyy silkinsileänä. Havannankoiran turkilla on taipumus takkuuntua, varsinkin kun se vaihtuu pentuturkista aikuisen turkiksi. Eikä tämä ole vain ulkonäöllinen ongelma: huopunut turkki muodostaa herkästi lähelle ihoa huopalevyjä, joita on vaikea poistaa ja joihin liittyy ihosienten tai tulehdusten riski. Säännölliset kylvyt ovat myös osa tämän rodun hoitorutiinia. Tähän soveltuu hienosti vauvan kylpyamme. Totuta koira shampoolla ja hoitoaineella tehtävään kylpyrituaaliin jo pentuna. Tärkeää: kylpy on haaste koiran iholle, joten siihen pätee seuraava: niin usein kuin tarpeen, niin vähän kuin mahdollista! Poista korvakäytävään kasvavat karvat tarvittaessa tylpillä pinseteillä, sillä muuten niihin voi kerääntyä likaa. Pidä myös silmät vapaina karvoista – joko hiusklipsien avulla tai leikkaamalla turkki säännöllisesti. Pääasia, että nelijalkainen ystäväsi näkee eteensä! Tarkista kynnet joka kuukausi ja leikkaa ne tarvittaessa – pienten ja kevyiden koirien kynnet kuluvat hitaammin kuin suurten. Kaiken kaikkiaan havannankoira vaatii kuitenkin vähemmän hoitoa kuin monet muut pitkäkarvaiset koirat silkkisen turkkinsa vuoksi, ja sillä on myös se suuri etu, että siitä irtoaa vain vähän karvaa.

Terveys

Havannankoiraa pidetään suhteellisen kestävänä. Terveyteen vaikuttavat luonnollisesti koiran alkuperä sekä kasvatusolosuhteet ja lajinmukainen ruokavalio. Vastuullinen kasvattaja huolehtii monipuolisesta terveydenhuollosta ennen parittelua testaamalla vanhempien mahdolliset sairaudet. Havannankoirilla – kuten kaikilla pienillä koirilla – näitä ovat polvilumpion luksaatio (PL) ja silmäongelmat etenevän verkkokalvon surkastuman (PRA) muodossa, mikä johtaa nelijalkaisen ystävän sokeutumiseen. Vinkki: Pyydä kasvattajaa näyttämään molempien vanhempien sairauksia koskevat tutkimustulokset kirjallisena. Luksaatioriskin minimoimiseksi tutkimukset tulisi tehdä vanhempien ollessa 1- ja 3-vuotiaita. Jalostuskoirien näkö tulee tarkastaa vuosittain. Sebadeniitti, ihosairaus, joka aiheuttaa karvanlähtöä, on myös yleensä yleisempi tällä rodulla kuin useimmilla muilla koiraroduilla.

Kaksi vaaleaa havannankoiraa makaa ruohikolla yhdessä © bina01 / stock.adobe.com

Sopiiko havannankoira minulle?

Tämä ystävällinen nelijalkainen ystävä sopii monille koiranystäville ja on loistava koira aloittelijalle. Se sopii hyvin kaupunkiasuntoihin, koska se ei tarvitse paljon liikuntaa eikä sillä ole taipumusta haukkumiseen. Havannankoira pitää lapsista, joiden kanssa se voi leikkiä ja temmeltää, joten se sopii hyvin perhekoiraksi. Tämä fiksu pikkukoira nauttii luonnollisesti asumisesta myös yhden omistajan kanssa, jolloin se on aina huomion keskipisteenä. Havannankoiran omistajien ei tule aliarvioida säännöllistä turkinhoitoa, joka on tämän koiran kohdalla välttämätöntä. Ennen koiran saapumista kotiin kannattaa miettiä, kuka voi hoitaa uutta perheenjäsentäsi sairastumisen tai loman aikana. Vinkki: Voit ottaa tämän mutkattoman koiran mukaasi moniin hotelleihin tai loma-asuntoihin, joissa lemmikit ovat sallittuja. Ennen koiran hankkimista laske tulevien vuosien kustannuksiin mukaan myös korkealaatuinen koiranruoka, koiravakuutus sekä säännölliset eläinlääkärikäynnit.

Huomioitavaa koiranpennun ostamisessa!

Suloinen ulkonäkö ei vielä riitä – vastuullinen jalostus tarkoittaa muutakin kuin kahden havannankoiran – tai havannankoiraa muistuttavan koiran – parittamista. Vastuullinen kasvattaja valitsee jalostukseen sopivat eläimet jalostustavoitteensa perusteella, missä tyypillä, luonteella ja tietysti terveydellä on iso rooli. Useimmat vastuulliset kasvattajat investoivat paljon aikaa ja rahaa sairauksien ennaltaehkäisyyn, terveelliseen ravitsemukseen sekä optimaaliseen hoitoon ja koiranpennun sosiaalistamiseen. Osta siis pentu aina yhdistykseen kuuluvalta kasvattajalta, sillä se takaa luotettavan jalostuksen vähimmäistason. Kun vierailet kasvattajan luona, kiinnitä huomiota pennun vanhempiin ja niiden elinympäristöön. Kaikkien koirien tulee näyttää iloisilta ja tasapainoisilta. Kasvattaja esittelee mielellään molempien vanhempien tutkimustulokset osoittaakseen noudatetut varotoimet. Koiranpentu voi muuttaa uuteen kotiin aikaisintaan kahdeksan viikon ikäisenä. Siinä vaiheessa pentu on useampaan kertaan madotettu ja sirutettu, saanut lemmikkipassin ja ensimmäiset rokotukset – muista varata aika tehosterokotuksiin! Älä koskaan osta pentua kasvattajalta säälistä, sillä tarjonta hallitsee kysyntää – ostoksesi tekisi tilaa muille huonoissa olosuhteissa kasvatetuille pennuille. Ilmoita epäilyistäsi alueesi virkaeläinlääkärille.

Jos aiot antaa kodin vanhemmalle koiralle tai pidät havannankoiraa erittäin houkuttelevana ulkonäöltään ja luonteeltaan, mutta et halua paperillista rotukoiraa, niin miksi et vierailisi paikallisessa löytöeläinkodissa. Niistä voi usein löytää samankaltaisia sekarotuisia pikkukoiria, jotka etsivät uutta kotia. Muussa tapauksessa paras paikka löytää etsimäsi on internet – joskus havannankoirien tai muiden bichonien omistajat etsivät koiralle itse uutta kotia, koska he joutuvat luopumaan nelijalkaisesta ystävästään elinolojen muuttumisen vuoksi.

Valmistelut ennen kotiin saapumista

Oletko valinnut havannankoiran pennun, joka muuttaa pian luoksesi? Onnittelut! Koska ennakointi on tunnetusti mukavaa, voit kuluttaa aikaa uutta perheenjäsentä odottaessasi hankkimalla kaiken valmiiksi koiranpentua varten. Etsi esimerkiksi teille sopiva koirakoulu. Tutustu asuinalueesi muihin bichoneiden omistajiin voidaksesi vaihtaa ajatuksia pikkuisesta energiapakkauksestasi – nelijalkainen ystäväsi ystävystyy varmasti myöhemmin alueen yhden tai useamman koiran kanssa. Hanki kaikki lemmikkisi tarvitsemat varusteet ennen pennun saapumista. Kasvattaja todennäköisesti antaa sinulle jo muutaman annoksen tuttua ruokaa – sinun tulee jatkaa pennun ruokkimista tällä muutaman päivän ajan pennun saapumisen jälkeen, vaikka vaihtaisitkin ruokavalion myöhemmin. Seikkailunhaluinen nelijalkainen ystäväsi tarvitsee pienten rotujen pennuille sopivia lelujatalutushihnan ja kaulapannan tai valjaat  sekä tietysti mukavan nukkumispaikan, kuten koiran pedin ja pehmeän peiton. Huolehdi myös turvallisesta kuljetuksesta autossa – monet pienten koirien omistajat valitsevat kannettavan laatikon, jossa koirat viihtyvät myös asunnossa, jos siitä tekee viihtyisän. Monet koirat käyttävät tätä lepopaikkana. Hoitovälineet, kuten harjat ja kammat, kynsisakset, koirashampoo ja -hoitoaine, punkkipinsetit ja kirppukampa kuuluvat ensimmäisiin perusvarusteisiin. Pentukoulutusta ja koiran omistamista koskeva kirjallisuus voi auttaa sinua valmistautumaan optimaalisesti uuteen tulokkaaseen.

Toivotamme sinulle hauskoja hetkiä pörröisen kumppanisi kanssa!

Samankaltaisia artikkeleita
Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Pomeranian

Nämä pienet pyörremyrskyt eivät tee vaikutusta koollaan, vaan ystävällisyydellään, itsevarmuudellaan ja energiallaan. Ei siis ihme, että pieni pystykorvainen pomeranian valtaa koiraihmisten sydämiä ja koteja.

8 min

Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira (kutsutaan myös sheltiksi) on pieni energiapakkaus, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Sillä on sirot kasvonpiirteet, joita ympäröi uhkea harja. Sen oppimishalu ja empatia tekevät siitä myös ihanan seurakoiran.

8 min

Suomenlapinkoira

Ystävällinen ja hyväntuulinen suomenlapinkoira on löytänyt omistajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Jos olet kiinnostunut tästä koirarodusta, sinulla tulisi olla tämän koiran kanssa yksi yhteinen mielenkiinnon kohde ja se on liikkuminen – eri toteen luonnossa.