Koiran kuvaus: 10 vinkkiä täydellisten koirakuvien ottamiseen

Koiran kuvaus

Ota täydellinen koirakuva matkapuhelimellasi.

“Sano muikku!” Koiran saaminen käskystä oikeaan valoon ja kuvaaminen parhaasta kuvakulmasta on helpommin sanottu kuin tehty. Seuraavassa artikkelissa annamme vinkkejä koirasi motivointiin valokuvausta varten. Lisäksi kerromme, millaisia ammattilaisten vinkkejä sinun kannattaa ottaa huomioon saadaksesi onnistuneita koirakuvia. Ennen kuin huomaatkaan, koiran kuvaus onnistuu jo sinulta kuin vanhalta konkarilta!

Miksi koiran kuvaus on niin suosittua?

Koirilla on pysyvä paikka ihmisomistajiensa elämässä – tämä koskee myös paikkaa valokuvaseinällä. Haluamme ikuistaa rakkaat lemmikkimme kameralla tallentaaksemme muistoja, nauttiaksemme niiden seurasta pidempään ja jakaaksemme ne ystävien ja muiden perheenjäsenten kanssa. Ei ihme, että koirat ja kissat ovat suosituimpia kuvauskohteita omien lasten jälkeen. Mutta koirilla – aivan kuten pienillä lapsillakin – on yleensä kaikkea muuta mielessä kuin paikallaan istuminen hyvän muotokuvan ikuistamista varten. Ennen kuin kuvaaja linssin takana ehtii painaa laukaisinta, koira on jo juossut tiehensä ja hieno hetki jää tallentamatta.

Mitä hyvän koirakuvan ottamiseen tarvitaan?

Hienon kuvan ottaminen rakkaasta koirasta vaatii ennen kaikkea kärsivällisyyttä. Pitkäpinnaisimmankin kärsivällisyys on koetuksella, jos koira ei pysy paikoillaan, kuvat ovat epätarkkoja, valaistus on liian hämärä ja kuvassa näkyy vain koiran häntä. Puhumattakaan siitä, että kamera lakkaa toimimasta ratkaisevalla hetkellä ja muistikortti on täynnä. Ennen kuin menetät hermosi ja työnnät kameran takaisin kaappiin, lue seuraavat 10 ammattilaisten vinkkiä. Ei ole nimittäin syytä huoleen: Täydellisen koirakuvan ottaminen ei vaadi valokuvaajan koulutusta tai huippukalliita valokuvauslaitteita. Kun noudatat seuraavia valmisteluihin, sopiviin kamera-asetuksiin, hyviin valaistusolosuhteisiin sekä parhaisiin formaatteihin ja perspektiiveihin liittyviä vinkkejä, pystyt ottamaan kauniita kuvia koirastasi jopa älypuhelimella.

Vinkki 1: Huolellinen valmistautuminen

Kun näemme koiran juoksevan niityllä, sen turkin kiiltävän upeasti auringonpaisteessa tai koiran kerjäämässä ruokaa katseella, jota emme pysty vastustamaan, haluaisimme heti ikuistaa nämä hetket kameralla. Onnistuneiden otosten varmistamiseksi on tärkeää, että olet hieman valmistautunut tätä uutta harrastusta varten. Jos sinun on ensin tutkittava, miten kamera ylipäänsä toimii, mistä sopiva valokuvatila valitaan tai miten saavutat optimaalisen valotuksen, jäävät upeimmat hetket tallentamatta. Riippumatta siitä, haluatko kuvata koiraasi järjestelmäkameralla, pokkarilla tai vaikkapa älypuhelimella, on tärkeää, että tunnet laitteesi perustoiminnot. Kalleimmasta ja parhaasta kamerastakaan ei ole hyötyä, jos kuvaaja ei osaa käsitellä sitä.

Jos et halua ottaa kuvia kännykän kameralla vaan käytät mieluummin digi- tai järjestelmäkameraa, sinun tulee tietää ainakin se, mistä kameran automaattiset asetukset, kuten muotokuvatila, urheilutila tai sarjakuvaustoiminto otetaan käyttöön. Jos haluat mennä vielä hieman pidemmälle, sinun tulee tutustua teknisiin termeihin, kuten suljinaika, ISO-herkkyys ja himmentimen aukko. Aluksi monimutkaiselta kuulostavat käsitteet eivät pienen harjoittelun jälkeen olekaan niin vaikeita ja antavat kuvillesi viimeisen silauksen. Vaikka käytössäsi olisi vain älypuhelin, sinun kannattaa tutustua tarkemmin myös sen kameran toimintoihin. Jos ne ovat mielestäsi liian rajallisia, saatavilla on useita hyviä sovelluksia, jotka laajentavat valokuvauksen mahdollisuuksia.

Vinkki 2: Paikan ja aiheen valinta

Vähintään yhtä tärkeää kuin kameran käytön hallinta on pohtia etukäteen, miten ja missä koiran kuvaus tapahtuu. Jos haluat parantaa valokuvaustaitojasi, kannattaa kännykällä otettujen arkisten pikaotosten lisäksi toteuttaa koirasi kanssa myös suunniteltuja kuvauksia, joissa pääset rauhassa kokeilemaan kameran erilaisia asetuksia, perspektiivejä ja formaatteja. Aluksi kuvauspaikaksi kannattaa valita syrjäinen paikka, jossa autot, moottoripyörät tai muut koirat ja ihmiset eivät häiritse sinua ja koiraasi. Avara niitty, peltoaukea tai joenranta näyttävät hyviltä myös myöhemmissä kuvissa. Vaikka koirasi on kuvan keskipisteenä, myös taustalla on ratkaiseva merkitys. Levoton tausta autoineen, ihmisineen, rumine kerrostaloineen tai sähköpylväineen voi pilata onnistuneimmankin otoksen. Jos kuvaat koiraasi mieluummin kotona, kannattaa mahdollisuuksien mukaan mennä puutarhaan ja ottaa koirasta kuvia vihreän pensasaidan edessä. Kuvien ottaminen sisätiloissa on yleensä vaikeampaa valaistusolosuhteiden vuoksi ja vaatii siksi hieman enemmän harjoittelua.

Huskyn pentu kuvaajana
Tämä pieni husky tietää tarkalleen mitä haluaa.

Vinkki 3: Motivointivinkkejä ja sopiva ajankohta koirallesi

Olet löytänyt täydellisen paikan ensimmäiselle koirakuvauksellesi, ajanut ehkä muutaman kilometrin pois kaupungista ja nyt koirasi kieltäytyy yhteistyöstä? Kuulostaa tutulta, sillä kukapa koira olisi kiinnostunut ottamaan kauniita kuvia itsestään? On paljon jännittävämpää haistella ympäriinsä, juoksennella niityllä tai jahdata jänistä. Jos koirasi osaa peruskomennot, kuten istu, tassu tai paikka, koiran kuvaus on tietysti paljon helpompaa. Koirasi ilme kuvissa voi kuitenkin paljastaa sen, jos se oikeasti halusi tehdä jotain aivan muuta ja vain “istui” vastahakoisesti. Tällaisten ilmeiden välttämiseksi sinun tulee ottaa huomioon seuraavat seikat:

  • Anna koirasi tehdä tarpeensa ennen kuvausta ja purkaa ylimääräistä energiaa etukäteen – ei tietenkään siinä määrin, että se vain läähättää kuvissa, mutta ainakin sen verran, että sen liikunnalliset perustarpeet on tyydytetty ja se pystyy osallistumaan projektiisi keskittyneesti ja uteliaana.
  • Anna koirallesi ruokailun jälkeen aikaa rauhassa sulatella ja ottaa päiväunet ja siirrä suunniteltu kuvaus myöhempään ajankohtaan.
  • Perusperiaatteena voidaan sanoa: Kun koirasi on fyysisesti ja henkisesti tyytyväinen ja se tietää, että otat sen tarpeet vakavasti ja tarjoat sille riittävästi vaihtelua, se on halukkaampi työskentelemään kanssasi ja miellyttämään sinua.
  • Jotta koirasi nauttisi valokuvauksesta vielä kymmenennen kuvan jälkeen, varaa taskuusi muutama herkku tai sen lempilelu. Kun koirasi huomaa, että se palkitaan hyvästä yhteistyöstä herkuilla, silityksillä tai lempilelulla, se poseeraa kamerasi edessä varmasti entistäkin innostuneemmin.
  •  Lopeta kuvaus heti, kun huomaat, että koirasi on menettänyt innostuksensa tai vaikuttaa ylikuormittuneelta. Kehu koiraasi vuolaasti ja anna sille palkinnoksi herkkuja siitä hyvästä, että se on pärjännyt niin hyvin tähän asti. Silloin se odottaa innolla sitä hetkeä, kun otat kameran jälleen esiin.

Vinkki 4: Kauniit koirakuvat kaipaavat paljon valoa

Oikea valaistus on valokuvauksen A ja O. Kuvat epäonnistuvat usein siksi, että valoa ei ole riittävästi. Aloittelijan kannattaa ottaa koirakuvat ulkona. Ulkona otetut kuvat näyttävät yleensä paljon kauniimmilta ja luonnollisemmilta kuin sisätiloissa otetut. Auringonvalo saa sekä luonnon värit että koiramallisi turkin loistamaan. Kuvista tulee yleensä terävämpiä, vaikka koirasi liikkuisikin, koska luonnollinen auringonvalo mahdollistaa lyhyen valotusajan. Mutta ole varovainen: Vältä liiallista auringonvaloa, esimerkiksi kesällä paahtavaa keskipäivän aurinkoa. Se voi olla liian kuuma sekä karvakaverillesi että useimmille kameroille. Kuvien värit näyttävät silloin usein elottomilta ja liian voimakas valo luo rumia varjoja.

Paras aika koiran kuvaukseen ulkona on varhainen aamu tai iltapäivä, jolloin valo on pehmeää ja punertava valo takaa lämpimät värit ja pehmeät varjot.

Luonnollisesti myös pilvinen taivas, sumu tai ukkospilvet luovat kuviin mielenkiintoisen tunnelman. Mitä tummempi taivas tai ympäristö (koskee myös varjoisassa metsässä otettuja kuvia), sitä enemmän valoa kameran on pystyttävä hyödyntämään kuvia otettaessa. Jos otat kuvia hyvällä kompaktikameralla tai järjestelmäkameralla, sinun tulee yrittää lisätä suljinajan pituutta (esim. 1/320), suurentaa himmenninaukkoa (esim. 2.8) tai asettaa ISO-arvo korkeaksi. Jos olet epävarma, kokeile eri asetuksia. Harjoittelun myötä saat nopeasti selville, millä kuvaustilalla saat parhaat tulokset.

Vinkki 5: Terävät silmät, sumea tausta

Koirilla on vastustamaton katse – ja juuri sen haluamme tuoda kuvissa esiin. Siksi on tärkeää, että silmät ovat terävät, erityisesti muotokuvia otettaessa. Valoheijastuksen tulee myös näkyä silmissä – koiran katseen tulisi siksi olla suunnattu valonlähteeseen. Kun otat muotokuvia, mene mahdollisimman lähelle kohdetta ja tarkenna linssi koirasi silmiin. Koirasi upeat kasvot ja katse tulevat esiin vielä paremmin, kun tausta on epätarkka. Tämän saavuttamiseksi ammattikuvaajat asettavat objektiivin aukon pienimpään mahdolliseen arvoon (kuvaustila A tai AV). Arvon ollessa f2.8 tai f3.2 objektiivin aukko on suurempi ja syväterävyysalue on siten lyhyempi. Tällöin tausta näyttää sumealta ja koirasi näkyy terävänä etualalla.

Jos valokuvaustermit, kuten tarkennus, syväterävyys, aukko ja suljinaika ovat sinulle vähemmän tuttuja, mutta haluat kuitenkin ottaa koirastasi kauniin muotokuvan, suosittelemme käyttämään muotokuva-kuvaustilaa, joka on helppo ottaa käyttöön useimmissa digikameroissa (muotokuva-kuvaustila on yleensä merkitty pääsymbolilla). Myös joillakin älypuhelimilla on mahdollista ottaa muotokuvia, joiden tausta on epätarkka. Jos älypuhelimessasi ei ole tällaista kuvaustilaa, ladattavissa on erilaisia sovelluksia, joilla syväterävyyttä voidaan lyhentää. Taustan sumentaminen onnistuu myös jälkeenpäin kuvankäsittelyohjelmalla tai sovelluksella.

Vinkki 6: Laskeudu lemmikin silmien tasolle

Ellei koirasi ole tanskandoggi, olet todennäköisesti huomattavasti nelijalkaista ystävääsi suurempi. Jos siis otat kuvia seisoma-asennossa, kuvaat väistämättä koiraasi ylhäältä, eli lintuperspektiivistä. Tätä perspektiiviä ei kuitenkaan suositella eläinkuviin, sillä upeat eläinkuvat tekevät meihin vaikutuksen vasta silloin, kun ne heijastavat eläimen perspektiiviä. Kuvissahan on ennen kaikkea kyse koirasta, joten kannattaa ehdottomasti laskeutua koiran silmien tasolle. Asetu maahan istumaan tai polvillesi tai aseta koira korkeammalle tasolle, esimerkiksi kannolle, kalliolle tai pienelle penkereelle.

Kun kuvaat vaakatasosta, koiran mittasuhteet eivät juurikaan vääristy. Pienten koirien, kuten chihuahuan, kanssa voit myös kokeilla sammakkoperspektiiviä makaamalla lattialla kameran kanssa ja ottamalla pikkukoirastasi kuvan alhaaltapäin. Tämä saa pikkukaverisi näyttämään kuvassa isolta!

Koiran kuvaus kameralla
Koiran silmien korkeudelta saat täydellisen kuvan.

Vinkki 7: Näin otat onnistuneen muotokuvan

Siirry lähelle, laskeudu silmien tasolle, tarkenna koiran katse ja sumenna tausta – nämä kohdissa 5 ja 6 kuvaillut vinkit ovat erityisen tärkeitä muotokuvaa otettaessa. Lyhyt syväterävyys suurella himmenninaukolla (= pieni f-luku) on erittäin suosittu tehoste muotokuvauksessa, koska se tuo mallin – kaksi- tai nelijalkaisen – näkyvämmin etualalle. Vastaavat manuaaliset asetukset (esim. himmenninaukko F1.8) tai muotokuvatila auttavat sinua. Koiran muotokuvassa silmien, korvien ja kuonon tulee olla teräviä – kaikki muu voi olla epätarkkaa.

Muotokuvat, joissa koira katsoo suoraan kohti kameraa ja koiran luottavainen katse on vangittu edestä, ovat todellisia katseenvangitsijoita. Tämä on tietysti helpommin sanottu kuin tehty, sillä uteliaat nelijalkaiset katsovat usein kaikkialle muualle paitsi kohti kameraa. On kuitenkin olemassa muutamia temppuja, joita voit käyttää saadaksesi koirasi huomion. Jos koirallasi on hallussa hyvä perustottelevaisuus, voit kokeilla tiettyä komentoa. Tämäkään ei takaa sitä, että koirasi katsoo suoraan sinuun komennon “istu” tai “maahan” jälkeen. Apuna voi käyttää kameran linssiä kohti vietyjä herkkuja. Jotkut koirat voivat kuitenkin hullaantua herkuista niin, että ne juoksevat kohti kameraa kuolaten, mitä luonnollisesti halutaan välttää. Paremmin saattavat toimia koiralle tuntemattomat äänet, jotka kiinnittävät sen huomion. Näitä voivat olla esimerkiksi tuntemattomat eläinten äänet, joita joko jäljittelet itse tai soitat älypuhelinsovelluksen kautta. Kuullessaan vieraita ääniä koirasi todennäköisesti katsoo tarkkaavaisesti siihen suuntaan, josta ne tulivat – ja silloin sinun tarvitsee vain painaa kameran laukaisinta oikealla hetkellä.

Hyvän muotokuvan voi saada aikaan, vaikka koirasi ei katsoisikaan suoraan kameraan. Kuvat, joissa koiran kasvot on kuvattu sivusta koiran katsoessa kaukaisuuteen, näyttävät usein erittäin mielenkiintoisilta. Sinun tulee kuitenkin varmistaa, että koirasi silmien ja valokuvan reunan väliin jää tietty etäisyys. Koiran katseen puolella tulisi aina olla hieman enemmän tilaa kuin kuvan toisella puolella. Ylipäätään koiraa ei tulisi sijoittaa aivan kuvan keskelle. Valokuvat näyttävät mielenkiintoisemmilta, kun etualalla oleva kohde on hieman sivummalla. Tätä varten voit kuvitella kuvaasi kaksi vaakasuoraa ja kaksi pystysuoraa viivaa, jotka muodostavat 9 yhtä suurta suorakulmiota (joidenkin kameroiden näyttöön on saatavilla tällainen ristikko). Muotokuvassa koirasi kasvojen tulee olla suunnilleen kahden viivan leikkauspisteessä.

Vinkki 8: Koiran kuvaus liikkeessä

Valokuvat, joissa koirasi juoksee tai hyppää, näyttävät erityisen dynaamisilta. Jos valokuvaaja onnistuu tallentamaan kohti kameraa juoksevan koiran kasvot, näemme nelijalkaiselta ystävältämme irvistyksiä, jotka muuten jäisivät huomaamatta. Liikkuvien koirien tarkentaminen ja kuvaaminen ei kuitenkaan ole kovin helppoa. Ääriviivat hämärtyvät helposti, kuvasta tulee epätarkka tai ratkaiseva hetki, esimerkiksi kun koiran kaikki jalat ovat ilmassa, on jo ohi.

Nopeiden liikkeiden tallentamisessa on tärkeää, että suljinaika on mahdollisimman lyhyt. Kun normaalitilassa kamera tarvitsee hieman aikaa vangitakseen ympäröivän valon, tarkentaakseen ja pysäyttääkseen kuvan, himmenninaukon ollessa suuri (f3.2–f4.5) se reagoi välittömästi. Ongelmana on, että tällöin kamera ei ehdi hyödyntää tarpeeksi valoa. Tämän ehkäisemiseksi joudut todennäköisesti myös säätämään kamerasi ISO-arvoa. Oikean suhteen löytäminen himmenninaukon ja ISO-arvon välillä vaatii hieman aikaa ja harjoittelua optimaalisen liikekuvan ottamiseksi.

Onneksi nykyään useimmissa digikameroissa ja älypuhelimissa on käytettävissä kuvaustiloja, jotka helpottavat huomattavasti liikkuvien kohteiden kuvaamista. Voit esimerkiksi asettaa kameraan urheilutilan ja sarjakuvaustilan samanaikaisesti. Kun koirasi temmeltää ja leikkii sydämensä kyllyydestä niityllä tai koirapuistossa, sinun tarvitsee vain suunnata kamera kohti koiraa. Vaikka kuvien läpikäyminen viekin aikaa, on se sen arvoista: Lukuisten kuvien joukosta löytyy taatusti yksi, johon olet onnistunut vangitsemaan koirasi liikkeessä.

Vinkki 9: Stailaa koiramallisi

Kaikki haluavat näyttää hyvältä valokuvissa – tämä koskee myös eläinmallejamme. Koira, jonka turkki on hoitamatta ja kiilloton, jonka silmissä on vielä unihiekkaa tai jonka partaan on jäänyt ruoantähteitä, ei välttämättä näytä kuvassa hyvältä. Ennen kuin tartut kameraan, ota mieluummin käteesi pyyhe ja harja. Puhdista koirasi kasvot, poista kuola ja lika ja harjaa sen turkki – tämä saa erityisesti pitkäkarvaisten nelijalkaisten turkin kiiltämään upeasti, mikä näkyy myös kuvissa. Samalla voit myös irrottaa kaulapannan ja korvata sen vaikkapa kivalla huivilla. Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin ja mieti etukäteen, millaisena haluat koirasi esitellä – luonnonkauniina vai kenties kivoilla asusteilla stailattuna? Kokeile, millaisesta tyylistä pidät eniten ja mikä sopii koirasi luonteeseen parhaiten.

Vinkki 10: Harjoitus tekee mestarin

Nyt sinulla on tiedossa monta vinkkiä onnistuneeseen koiran kuvaukseen– yksikään teoria ei kuitenkaan välttämättä toimi käytännössä odotusten mukaisesti. Älä kuitenkaan heti luovuta – eihän kukaan ole seppä syntyessään! Aiemmasta kokemuksesta, taidoista, kameravarusteista ja koiramallista riippuen voi halutun kuvalaadun saavuttaminen viedä joskus hieman aikaa. Älä aseta liikaa paineita koirallesi tai itsellesi. Valokuvien ottamisessa tärkeintä on se, että te molemmat nautitte siitä. Jos se näkyy ottamissasi kuvissa, ne ovat sitäkin upeampia.

Toivotamme sinulle mukavia hetkiä rakkaan karvakuonosi kuvaamiseen!

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Rakastaako koirani minua? 10 merkkiä, jotka todistavat sen

Rakastaako koirani minua? Monet koiranomistajat pohtivat tätä kysymystä. Rakastaako koirani minua? Kun rakastamme jotakuta, olemme tietysti kiinnostuneita siitä, tunteeko tämä samoin meitä kohtaan. Haluamme osata lukea myös merkkejä, joilla eläinystävämme ilmaisevat kiintymystään. Lue artikkelista, mitä ne ovat.
5 min

Koiralle myrkylliset kasvit

Vaikka myrkytys riippuukin annoksen määrästä, on kuitenkin tärkeää tietää, mitä kasvia koirasi on syönyt. Tässä artikkelissa käydään läpi yleisimmät koiralle myrkylliset kasvit. Tieto auttaa eläinlääkäriä kohdentamaan koiran hoitoa ja tiedät, mitä kasveja sinun tulisi välttää kotona.
7 min

Koiranpennun osto: 12 kysymystä koirankasvattajalle

Joko olet löytänyt lempirotusi? Siinä tapauksessa tuskin maltat odottaa, että saat vihdoin ottaa pienen pennun mukaan kotiisi. Välttyäksesi kuitenkin ikäviltä yllätyksiltä, sinun tulisi ostaa valitsemasi rotukoira ainoastaan luotettavalta koirankasvattajalta. Seuraavat 12 kysymystä auttavat sinua ottamaan selvää, onko kasvattaja luotettava ennen kuin ostat koirapennun.