Koiran lenkittäminen karanteenissa

Koiran lenkittäminen karanteenissa

Nainen halaa kultaista noutajaa kotonaan.

Covid-19 muuttaa miljoonien ihmisten arkipäivää koko maailmassa. Useat koiranomistajat, jotka SARS-CoV-2-infektion vuoksi ovat kotona karanteenissa välttääkseen viruksen leviämistä, miettivät usein, miten koiraa tulisi hoitaa karanteenin aikana. Koiran lenkittäminen karanteenissa on kiellettyä, mutta mitä muita vaihtoehtoja on olemassa? Huom: uusimmat tiedot tilanteesta ja Suomea koskevista rajoitteista löydät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.

Lait ja rajoitukset uuden koronaviruksen nimissä

Karanteenitoimenpiteet vaikuttavat arkipäiväämme huomattavasti ja monet maat ovat laittaneet voimaan infektiosuojaan liittyviä lakeja ja säännöksiä. ”Karanteenissa oleminen” tarkoittaa seuraavaa:

Altistuneet eivät saa poistua kodistaan. Lomamatkailijat, jotka ovat karanteenialueella, eivät saa matkustaa pois, vaan heidän tulee pääsääntöisesti ensin olla eristettynä vähintään kaksi viikkoa. Usein tämä koskee yksittäisiä henkilöitä, jotka ovat olleet riskialueella tai kontaktissa Covid-19 virukselle altistuneen henkilön kanssa.

Uuden koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi monet Euroopan maat ovat asettaneet enemmän tai vähemmän ankaria sääntöä kansalaisilleen. Säännösten yksityiskohdat voivat vaihdella maiden välillä suurestikin. Sen vuoksi on tärkeää seurata oman maan voimassa olevia rajoitteita ja noudattaa niitä.

Koiranomistajat ulkonaliikkumiskiellossa

Jotkin maat, kuten Italia, Ranska ja Espanja, ovat sairastuneiden lukumäärän kasvun vuoksi asettaneet ulkonaliikkumiskiellon koronakriisin lieventämiseksi. Karanteenissa on kuitenkin muutamia poikkeuksia ja sen vuoksi koiranomistajat voivat erityistä varovaisuutta noudattaen poistua kodistaan ruokaostoksien ja apteekin lisäksi myös ulkoiluttamaan koiraa.

Yleinen neuvo on, että muihin kuin samassa kotitaloudessa asuviin ihmisiin on syytä pitää vähintään kahden metrin välimatka. Sen vuoksi on tärkeää, että koiraa käydään ulkoiluttamassa yksin, eikä muiden koiranomistajien ja koirien kanssa. Suurin osa koirakouluista ovat sulkeneet ovensa, vaikka useasti harjoittelu tapahtuukin ulkona. Optimaalinen paikka koiran ulkoiluttamiselle on esimerkiksi metsä, jossa harvoin tapaa muita ihmisiä. Noudata kuitenkin aina paikallisia ohjeita. Esimerkiksi Ranskassa koiran kanssa kävelyllekin tarvitaan tällä hetkellä ulkonaliikkumisdokumentti. Tarkastuksen tapahtuessa tulee koiranomistajalla olla näyttää tämä kyseinen dokumentti.

Koiranomistaja karanteenissa

Karanteenissa on tiukat säännökset. Altistuneet saavat poistua kotoaan vain viranomaisen, tässä tapauksessa terveysviranomaisen, luvalla. Altistuneisiin pätee välittömästi myös ulkonaliikkumiskielto, jolloin kauppareissutkin ovat vain tabu. Silloin on parasta käyttää verkkokauppoja tai pyytää apua tuttavalta elintarvikeostoksien hoitamisessa. Jotkin toimittajat tarjoavat esimerkiksi kosketuksettomia toimituksia, jossa paketti jätetään asiakkaan oven taakse. Mutta voinko altistuessani käydä edelleen koiran kanssa kävelyllä?

Koska karanteenitoimenpiteet on otettu käyttöön infektion leviämisen estämiseksi, on tähän kysymykseen valitettavasti vastattava kieltävästi. Jos sinulla on oma puutarha tai takapiha niin koiran voi päästää hätätilanteessa toimittamaan tarpeensa sinne. Tietenkin omalla pihalla voi harjoittaa edelleen esimerkiksi agilityä tai etsintä leikkejä niin kauan, kun ei poistu omalta tontilta. Niille, joille oma piha ei ole vaihtoehto, tulisi pyytää tuttavaa auttamaan koiran lenkittämisessä tai hankkia koiralle jopa hoitopaikka tilanteen ajaksi. Apua voi pyytää naapurilta, perheenjäseniltä tai ystäviltä. Itävallan viranomaiset suosittelevat, että karanteenissa olevat laittaisivat koiran hoitolaan tai koiranhoitajalle karanteenin ajaksi. Tämä tulisi kuitenkin suunnitella ajoissa, sillä koirahoitolat ovat etenkin infektiotilastojen noustessa nopeasti täyteen buukattuja. Hoitopaikka on helpompi löytää, jos paikkakunnalla on vain muutama altistunut koiranomistaja.

Järkevää puuhaa koiralle karanteenin ajaksi

Puutarhan tai pihan omistaminen on tässä tilanteessa ehdoton etu. Koiran voi päästää tekemään tarpeensa sinne pihalle ja näin sinun ei tarvitse väliaikaisestikaan erota koirastasi. Useimmille koirille ei kuitenkaan riitä, että avaa vaan oven takapihalle. Näitä koiria ovat etenkin ne, jotka ennen karanteenin alkua ovat tottuneet liikkumaan useampia tunteja päivässä. Karanteeniin sopivat muutamat koiran ajatusta ja kehonkäyttöä vaativat aktiviteetit mainiosti, kuten nämä:

  • Esineiden noutaminen
  • Nuuskimisleikit
  • Koiratanssi tai agility takapihalla
  • Uusien temppujen opetteleminen

Netissä on lukemattomia ohjeita ja vinkkejä siitä, mitä uutta koiralle voi opettaa. Myös jotkut koirakoulut tarjoavat kriisin aikana verkkokursseja koirakoululaisille.

Voiko koira levittää uudenlaista koronavirusta?

Tämän hetkisen tiedon mukaan koirat ja muut kotieläimet, kuten kissat, eivät voi tartuttaa uutta SARS-CoV-2 koronavirusta ihmiseen. Vaikka Kiinan Hongkongissa kahden elävän koiran nenänpäästä löydettiinkin virusta, on tutkijoiden mukaan kyseessä todennäköisimmin ympäristöstä tullut tartunta. Molempien koirien omistajat olivat Covid-19 -sairastuneita, mutta koirilla ei ilmennyt oireita ollenkaan. Koronavirusta on lisäksi löydetty yhdeltä oireilevalta belgialaiselta kissalta, mutta viruksen levittäminen kissan toimesta ihmisiin on kuitenkin poissuljettua.

Yleisesti neuvotaan, että tavallisia hygieniatoimenpiteitä tulisi noudattaa eläinten kanssa. Tähän kuuluvat muun muassa se, ettei anna koiran nuolla kasvoja. Jos koiran kanssa peuhaa intensiivisesti, tulisi kädet pestä noin 20 sekunnin jälkeen, ennen kuin koskee kasvoja, muita ihmisiä tai esineitä, kuten ovenkahvoja.

Toivomme kaikille perheenjäsenillenne terveyttä korona-pandemian aikana!

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Rakastaako koirani minua? 10 merkkiä, jotka todistavat sen

Rakastaako koirani minua? Monet koiranomistajat pohtivat tätä kysymystä. Rakastaako koirani minua? Kun rakastamme jotakuta, olemme tietysti kiinnostuneita siitä, tunteeko tämä samoin meitä kohtaan. Haluamme osata lukea myös merkkejä, joilla eläinystävämme ilmaisevat kiintymystään. Lue artikkelista, mitä ne ovat.
5 min

Koiralle myrkylliset kasvit

Vaikka myrkytys riippuukin annoksen määrästä, on kuitenkin tärkeää tietää, mitä kasvia koirasi on syönyt. Tässä artikkelissa käydään läpi yleisimmät koiralle myrkylliset kasvit. Tieto auttaa eläinlääkäriä kohdentamaan koiran hoitoa ja tiedät, mitä kasveja sinun tulisi välttää kotona.
7 min

Koiranpennun osto: 12 kysymystä koirankasvattajalle

Joko olet löytänyt lempirotusi? Siinä tapauksessa tuskin maltat odottaa, että saat vihdoin ottaa pienen pennun mukaan kotiisi. Välttyäksesi kuitenkin ikäviltä yllätyksiltä, sinun tulisi ostaa valitsemasi rotukoira ainoastaan luotettavalta koirankasvattajalta. Seuraavat 12 kysymystä auttavat sinua ottamaan selvää, onko kasvattaja luotettava ennen kuin ostat koirapennun.