6 syytä, miksi koira ei ole hyvä joululahja

6 syytä olla hankkimatta koiraa joululahjaksi

Ennen kuin annat koiran joululahjaksi, pitää ottaa useita seikkoja huomioon.

Monet lapset toivovat lemmikkieläintä enemmän kuin mitään muuta. Sen vuoksi monilla toivelistoilla onkin harakanvarpain kirjoitettuna: ”Toivon koiran!” Mutta sopiiko pentu joululahjaksi? Kuulostaa söpöltä, mutta se ei ole hyvä idea! Eikä se ole hyvä lahja aikuisellekaan. Lue tästä kuusi syytä, miksi koira ei ole hyvä joululahja.

Kuusi syytä – tämän vuoksi koira ei ole hyvä joululahja

 • Eläinsuojat eivät välitä koiria joululahjoiksi

Kokemus karruttaa viisautta: lukuisat eläinsuojat eivät välitä lemmikkejä enää joulukuun puolenvälin jälkeen. Se johtuu siitä, että monet asiakkaat, jotka ottavat lemmikin joulukuun toisella puoliskolla, antavat sen valitettavasti lahjaksi. Tammikuussa eläinsuojien työntekijät sitten kohtaavat nämä koirat ja kissat usein uudelleen, kun ne tuodaan takaisin eläinsuojaan. Liian rankkaa, liian äänekästä, liian kallista – nämä syyt kertovat siitä, että monet lahjan antajat eivät ole juurikaan miettineet asiaa ennen tekoaan.

 • Huono idea: koira jouluyllätyksenä

Kukaan ei tietenkään anna joulupaperiin käärittyä koiraa lahjaksi. Mutta on kovin houkutteleva ajatus esitellä uusi karvakuono joulukuusen alla. Uudella perheenjäsenellä ei kuitenkaan tulisi olla mitään tekemistä hienon yllätyksen kanssa! Kaikkien perheenjäsenten tulisi voida valmistautua koiran tuloon etukäteen. Siihen kuuluu myös selkeiden säätöjen opettaminen lapsille ennen kuin lemmikki muuttaa kotiin. Ensitutustumisen tulee tapahtua rauhallisessa ympäristössä ilman suuria seremonioita.

 • Koira on parempi valita itse

Muutkin kuin lapset toivovat lemmikkejä – myös monet aikuiset ovat onnellisempia, jos heillä on koira rinnallaan. Tunnetko jonkun, joka iloitsisi koirasta? Esimerkiksi Hilma-tädin: hänen mäyräkoiransa Valtteri kuoli kolme viikkoa sitten vanhuuteen. Uusi lemmikki varmasti piristäisi häntä! Pitäisikö siis lähteä kasvattajalle tai etsiä uutta koiraa ilmoituksista? Se ei ole hyvä idea! Sillä myös vannoutuneiden koiranystävien tulisi voida päättää itse, haluavatko he ottaa valtavan vastuun lemmikistä. Ehkä Hilma-täti haluaisikin alkaa matkustelemaan tai suunnittelee kahden kissan ottoa. Ja vaikka tietäisitkin, että uusi lemmikki on suunnitteilla: Hilman, kuten kaikkien muidenkin eläintenystävien, tulee voida itse valita, millainen koirapersoona rikastuttaa hänen elämäänsä tulevaisuudessa.

 • Vastuuta ei voi lahjoittaa

Jos annat lahjaksi eläimen, olet edelleen vastuussa sen hyvinvoinnista. Kuka menee koiran kanssa ulos kun sataa ja tuiskuaa? Kuka on vastuussa koiran aikaavievästä kouluttamisesta? Mitä tapahtuu, jos koira sairastuu? Nämä ja monet muut kysymykset pitää selvittää, minkä vuoksi koira ei mitenkään sovellu lahjaksi.

Jos esimerkiksi vanhemmat ostavat koiran vain lapsensa iloksi, se ei ole hyvä idea. Vanhemmilla on silti täysi vastuu lemmikistä. Sen vuoksi heidän pitäisi itse nauttia koiran koulutuksesta ja koiran aktiviteeteista huolehtimisesta. Selvitä seuraavat kysymykset, ennen kuin päätät ottaa koiran

 • Hyväksyvätkö kaikki perheenjäsenet koiran tulon taloon?
 • Miten suunnittelemme lomat koiran kanssa?
 • Onko meillä päivittäin useampia tunteja aikaa puuhastella koiran kanssa?
 • Onko meillä tarpeeksi rahaa juokseviin kustannuksiin sekä varaa eläinlääkärilaskuihin?
 • Siivoammeko nurisematta uudesta lemmikistä lähtevät karvat ja sen aiheuttaman lian ja sotkun?
 • Onko perheessä eläinallergioita?
 • Onko meillä kärsivällisyyttä haasteelliseen koulutukseen?

Nämä kysymykset tulisi selvittää ennen, kuin koira voi muuttaa taloon.

Ei koiraa joululahjaksi
Pennut ovat uskomattoman suloisia, mutta ne eivät välttämättä ole hyvä joululahjaidea, sillä koira tuo mukanaan myös valtavan vastuun.
 • Koira on perheenjäsen

Koiran lahjoittaminen tavaran tapaan välittää arvoja, jotka eivät sovi eläintenystäville. Onhan lemmikki ihanteellisessa tapauksessa arvostettu perheenjäsen, eikä asia, jonka voi vain luovuttaa paikasta A paikkaan B. Jos lapsesi toivoo koiraa joululahjaksi, kerro hänelle etukäteen, miksi eläimet eivät sovi lahjaksi.

 • Jouluna on liikaa hälyä

Koira ei ole hyvä joululahja myöskään perhejuhlien ja sukulaisvierailuiden vuoksi. Joulukuusi monine kiiltävine palloineen ja kiiltonauhoineen. Juhla-aterioita ja innostuneita lapsia. Nämä asiat kuuluvat jossain muodossa monien perheiden jouluun, ja joulun pyhät ovatkin usein kaikkea muuta kuin rauhoittumisen aikaa. Mieti tarkkaan: mikä odottaisi pentua tai vähän vanhempaakin koiraa kotonasi jouluna? Lemmikin tulo taloon tulisi tapahtua rauhallisissa olosuhteissa. Sen vuoksi joulun pyhät eivät ole hyvä ajankohta koiran saapumiselle uuteen kotiin.

Koira joululahjaksi – onko olemassa poikkeuksia?

Monilla ihmisillä on välipäivinä lomaa, ja he haluaisivat sen vuoksi ottaa koiran kyseisenä ajankohtana. Se on täysin sallittua. Esimerkiksi jos kyseessä on pentu, joka on joulun aikaan juuri oikeassa iässä muuttoa ajatellen. Tai eläinsuojan koira, joka voi totutella uuteen kotiin rauhassa, ennen kuin otat sen mukaan toimistolle tammikuussa.

Siinä tapauksessa sinun ei kuitenkaan kannata suunnitella suuria juhlia kotonasi, ja sinun on hyvä pysytellä kotioloissa joulun pyhät. Usein 27. päivä onkin siitä syystä parempi vaihtoehto kuin jouluaatto. Myös tässä pätee: koiran ei koskaan tule olla spontaani lahja! Ja muista pitää huolta siitä, ettei varsinkaan pentu syö joulukoristeita.

Jos uusi perheenjäsenesi muuttaa luoksesi joulun aikaan, lahjoita sille pehmoinen peti osana ensivarustusta. Flocke-koiranpeti on vuodenaikaan sopiva vaihtoehto. Tämä sänky on nimensä veroisesti hiutaleen pehmeä:
• pehmeä pehmuste
• erinomainen makuumukavuus
• korkealaatuinen täyte
• reunassa erillinen sisätyyny

Joululahjat: mitä eläimellisen hyviä vaihtoehtoja on olemassa?

Kirjat ja lahjakortit

Toivooko lapsesi koiraa, ja lemmikin tulo taloon olisi varteenotettava vaihtoehto? Olet jo etukäteen ottanut selvää koiran mukanaan tuomista kustannuksista, ajantarpeesta ja koiran vaatimuksista, ja olet sitä mieltä, että voisit tarjota koiralle hyvän kodin?

Hienoa! Siinä tapauksessa voit antaa lapsellesi joululahjaksi lapsille tarkoitetun kirjan koiran pidosta. Siten lahjoitat lapsellesi iloa tulevasta, ja lapsesi voi valmistautua jännittävään aikaan koiran kanssa kaikessa rauhassa.

Tarvitsetko lahjan aikuiselle, joka on aikeissa hankkia koiran? Ei hätää! Ilahduta ystävääsi aihetta käsittelevällä mielenkiintoisella kirjalla tai lahjakortilla, jolla hän voi hankkia perusvarustuksen uudelle lemmikilleen.

Ei eläimellistä lahjaa

Jos on vielä epäselvää, voiko ja saako koira muuttaa taloon, valitse jokin toinen lahja. Pehmolelukoira on hyvä idea ainoastaan aivan pienten lasten kohdalla.
On olemassa muitakin vaihtoehtoja: jos paikkakunnallasi on eläinsuoja, voit ottaa selvää, toimiiko sen yhteydessä lasten- tai nuortenryhmä. Siellä lapsesi voi olla säännöllisesti tekemisissä koirien ja muiden eläinten kanssa ja auttaa niitä hädässä.

 

.

Hyödyllisimmät artikkelimme
4 min

Rakastaako koirani minua? 10 merkkiä, jotka todistavat sen

Kun rakastamme jotakuta, haluamme luonnollisesti myös tietää millaiset tunteet vastapuolella on meitä kohtaan. Kukapa ei haluaisi lukea näitä rakkaudenmerkkejä myös omilta lemmikeiltämme, kuten kaneilta tai koirilta. Koirat eivät luonnollisestikaan pysty sanoilla osoittamaan rakkauttaan, minkä vuoksi niillä on oma tapansa näyttää tunteensa. Nämä merkit ovat helpommin tunnistettavissa kuin osaisit ajatellakaan ja jokaisessa meissä piilee kyky ymmärtää koiriemme kieltä ja oppia näkemään, rakastaako koirasi sinua.
10 min

Koiranpennun osto: 12 kysymystä koirankasvattajalle

Joko olet löytänyt lempirotusi? Siinä tapauksessa tuskin maltat odottaa, että saat vihdoin ottaa pienen pennun mukaan kotiisi. Välttyäksesi kuitenkin ikäviltä yllätyksiltä, sinun tulisi ostaa valitsemasi rotukoira ainoastaan luotettavalta koirankasvattajalta. Seuraavat 12 kysymystä auttavat sinua ottamaan selvää, onko kasvattaja luotettava ennen kuin ostat koirapennun.
5 min

Koiralle myrkylliset kasvit

Vaikka myrkytys riippuukin annoksen määrästä, on kuitenkin tärkeää tietää, mitä kasvia koirasi on syönyt. Tässä artikkelissa käydään läpi yleisimmät koiralle myrkylliset kasvit. Tieto auttaa eläinlääkäriä kohdentamaan koiran hoitoa ja tiedät, mitä kasveja sinun tulisi välttää kotona.