Koirankopin rakentaminen itse

Oikeilla neuvoilla voi jokainen rakentaa koirankopin lemmikilleen itse.

Oikeilla neuvoilla voi jokainen rakentaa koirankopin lemmikilleen itse.

Viettääkö lemmikkisi paljon aikaa pihalla ja haluaisit tarjota sen käyttöön säältä suojaavan koirankopin? Jos sinulla on hiukan taitoa vasaran, naulojen ym. kanssa, voi koirankopin rakentaminen itse olla järkevää.

Miksi koira tarvitsee koirankopin?

Koirankoppi on hyvä idea, jos koira viettää säännöllisesti pidempiä aikoja pihalla tai ulkoilee vapaana tontillasi. Keväästä syksyyn paljon aikaa puutarhassa viettävä omistaja tarjoaa koiralleen kopin viihtyisäksi vetäytymispaikaksi.

Myös omistajien, jotka pitävät poissa ollessaan koiraa aidatun pihansa vartijana, pitäisi tarjota koiralle koirankoppi suojaksi tuulelta ja sateelta.

Millainen puu sopii itsetehtyyn koirankoppiin?

Ulkokäyttöisen koirankopin pitäisi olla kestävä ja pitkäikäinen. Materiaalilla on tärkeä merkitys, kun rakennat vesitiivistä koirankoppia. Vinkki: ruostumattomasta teräksestä tehdyt ruuvit ovat säänkestäviä! Suosittelemme seuraavia puulajeja:

Lehtikuusi koirankoppeihin

Lehtikuusessa on korkea hartsipitoisuus, joten se on säänkestävää. Ei siis ihme, että monet ihmisten puutarhahuonekalut tehdään lehtikuusesta. Meidän suosikkimme koirankopin materiaaliksi on lehtikuusi. Se on kuitenkin hieman kalliimpaa kuin muut puulajit.

Kuusi koirankoppeihin

Kuusella on muutamia etuja: se on kevyttä, elastista ja  luonnollisilla puunsuoja-aineilla käsiteltynä myös suhteellisen pitkäikäistä. Lisäksi se on edullisempaa kuin lehtikuusi.

Mänty koirankoppeihin

Mänty sopii moneen käyttöön – ja se on edullista. Esimerkiksi monet piha-aidat on tehty männystä. Varsinkin ulkokäyttöön sopii kyllästetty mäntypuu.

Koirankopin rakentaminen: mikä koko sopii koiralleni?

Jokainen joka ajattelee, että ”niin suuri kuin mahdollista”, tekee lemmikilleen ainakin  talviaikaan karhunpalveluksen. Jos koirankoppi on liian suuri, se suojaa vähemmän kylmältä.

Optimaalisen koon päättämiseksi kannattaa ottaa koiralta mitat. Kiinnitä huomiota seuraaviin mittoihin: hartioiden korkeus ja pituus kuonosta hännäntyveen. Arvioi sitten, kuinka paljon nelijalkainen ystäväsi tarvitsee tilaa kääntymiseen tai esimerkiksi maatessaan pyöreänä.

Lisää saamiisi mittoihin 20 prosenttia. Tämän nyrkkisäännön avulla saat tietää koirankopin korkeuden, leveyden ja syvyyden, jotta voit laskea tarvittavan materiaalin määrän.

Miten suuri koirankopin oviaukon pitää olla?

Mittaa laskemista varten hartiakorkeus koiraltasi. Oviaukon pitäisi olla ihannetapauksessa noin 0,8 kertaa koirasi hartiakorkeus.

Näin onnistuu koirankopin rakentaminen itse

Koirankopeille on lukemattomia rakennusohjeita. Vertaile mieluiten etukäteen mahdollisimman monia koirankoppeja ja mieti, mitkä ominaisuudet miellyttävät sinua eniten. Pystytkö toteuttamaan ne kädentaidoillasi? Siinä tapauksessa on aika aloittaa! Tee luonnos rakennussuunnitelmasta ja osta tarvittavat materiaalit rakennustarvikeliikkeestä.

Tarkista myös, onko sinulla tarvittavat työkalut. Näihin kuuluvat esimerkiksi puupora, akkuporakone ja kulmamitta. Oviaukon leikkaamisen tarvitset myös sahaa.

Koirankopin rakentaminen: tärkeimmät vinkit

Koirankopin lattia

Koppiin kannattaa laittaa pohja, jossa on maavara. Voit tehdä nokkelia yhdistelmiä: käytä lattiana kuormalavaa, ja laita se muutamien suorien kivien päälle. Näin koirankopissa on maavara eikä se jäähdy niin nopeasti.

Koirankopin sivuseinät

Koirankopin sivuseinät ja etu- ja takaseinä koostuvat – ellei lavarakennelmaa oteta lukuun, tästä aiheesta lisää hetken kuluttua – puulaudoista tai levyistä. Etuseinässä oleva oviaukko on leikattava sahalla riittävän suureksi.

Ruuvaa seuraavaksi lattia- ja sivuosat huolellisesti. Mikä tahansa epätarkkuus voi tehdä kopista epävakaan. Poraa mieluiten etukäteen kaikki reiät. Näin estät puun halkeamisen. Koska puuta käytetään ulkona, nitoja ei ole paras ratkaisu.

Jos koirankoppia käytetään talvella, suosittelemme vuoraamaan kaksi kerrosta sivuseinistä styroksilla. Se eristää hyvin, mutta koirasi ei voi syödä sitä.

Koirankopin katon rakentaminen

Tasakatto vai harjakatto? Sinä voit valita. Luonnollisesti tässä on merkitystä myös kädentaidoilla. Tasakatto on tietenkin helpompi rakentaa.

Materiaalin valitsemisen suhteen vaihtoehtoja on useita: voit tehdä katon puusta, aaltopellistä tai kattohuovasta. Luonnollisesti on erittäin tärkeää, että katto on sateenpitävä. Tämä pätee erityisesti itsenäisesti pystytettyihin koirankoppeihin, jotka eivät ole säältä suojassa.

Rakenna koirankoppi kuormalavoista

Koirankopin rakentaminen kuormalavoista helpottaa työtä. Kertalavat sopivat hyvin, sillä ne ovat enimmäkseen pienempiä, kuin standardoidut eurolavat. Kuten nimikin kertoo, kertalavoja saa yleensä edullisesti, sillä niissä ei ole panttia.

Koirankopin rakentaminen kertalavoista sujuu lisäksi vähän nopeammin. Kuormalavat muodostavat hyvän rungon. Tarkista kuitenkin ennen rakentamista, ettei lavoissa roiku nauloja tai niittejä.

Koirankopin rakentaminen voi olla hauskaa myös lasten mielestä.
Koirankopin rakentaminen voi olla hauskaa myös lasten mielestä.

Viimeinen silaus: itsetehdyn koirankopin kyllästäminen

Oli koirankoppi tehty sitten puulevyistä, kuormalavoista tai taitavasti erilaisia aineksia yhdistellen, kyllästäminen suojelee koirankoppia värimuutoksilta. Varmista, että käyttämäsi kyllästysaine on eläimille myrkytöntä.

Pellavaöljy voi tarjota puulajista riippuen riittävästi suojaa. Myös vedenkestävät maalit ovat mahdollisia. Kysy mieluiten rakennustarvikeliikkeestä neuvoa, millainen kyllästäminen sopii parhaiten valitsemallesi puulle. Jos käytät maalia, on koirankoppi hiottava ennen sitä.

Tärkeää: Varmista lopuksi, että kopissa ei ole teräviä kulmia tai ruuveja, joihin koira voisi loukata itsensä.

Puisen koirankopin eristys

Koirat, jotka viettävät talvisin paljon aikaa pihalla, tarvitsevat kuivan ja lämpimän olinpaikan. On mahdollista asentaa etukäteen styroksieristys sivuseiniin täytekeksimäisenä rakenteena.

Mitä muuta voit tehdä lämpimän koirankopin eteen? Alla mainittuun Spike Comfort -koirankoppiin on olemassa räätälöity eriste. Lattialle sopivat talvella lämmittävät oljet tai pehmeät koiranmatot kuten Vetbed-Isobed-matto. Erityisen suosittuja ovat myös SnuggleSafe-lämmittimet.

Vielä kerran sama ohje: varsinkin talvella on tärkeää, että koirankopissa on maavara.

Vaihtoehtona: koirankopin ostaminen

Koirankopin rakentaminen itse kannattaa vain, jos nauttii käsillä tekemisestä. Koirankopin mallista ja omista taidoista riippuen kopin rakentaminen kestää viidestä tunnista kolmeen työpäivään. Lisäksi tulevat materiaalikulut.

Haluaisitko sen sijaan mieluummin ostaa koirankopin valmiina? Tämä ei ole ongelma! Zooplussan verkkokaupassa on monia erilaisia malleja erikokokoisille koirille.

Esittelemme tässä lyhyesti kaksi niistä: Amsterdam-koirankoppi on nopea ruuvata kasaan. Erityisen käteviä siinä ovat puhdistusta varten aukitaitettavat katonpuoliskot sekä ruostumattomasta teräksestä tehty vesikuppi. Spike Comfort -koirankoppi on säänkestävä ja seisoo pienillä puujaloilla, joten lemmikkisi on suojassa maan kylmyydeltä.

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Rakastaako koirani minua? 10 merkkiä, jotka todistavat sen

Rakastaako koirani minua? Monet koiranomistajat pohtivat tätä kysymystä. Rakastaako koirani minua? Kun rakastamme jotakuta, olemme tietysti kiinnostuneita siitä, tunteeko tämä samoin meitä kohtaan. Haluamme osata lukea myös merkkejä, joilla eläinystävämme ilmaisevat kiintymystään. Lue artikkelista, mitä ne ovat.
5 min

Koiralle myrkylliset kasvit

Vaikka myrkytys riippuukin annoksen määrästä, on kuitenkin tärkeää tietää, mitä kasvia koirasi on syönyt. Tässä artikkelissa käydään läpi yleisimmät koiralle myrkylliset kasvit. Tieto auttaa eläinlääkäriä kohdentamaan koiran hoitoa ja tiedät, mitä kasveja sinun tulisi välttää kotona.
7 min

Koiranpennun osto: 12 kysymystä koirankasvattajalle

Joko olet löytänyt lempirotusi? Siinä tapauksessa tuskin maltat odottaa, että saat vihdoin ottaa pienen pennun mukaan kotiisi. Välttyäksesi kuitenkin ikäviltä yllätyksiltä, sinun tulisi ostaa valitsemasi rotukoira ainoastaan luotettavalta koirankasvattajalta. Seuraavat 12 kysymystä auttavat sinua ottamaan selvää, onko kasvattaja luotettava ennen kuin ostat koirapennun.