Saako koira nukkua sängyssäni?

Saako koira nukkua sängyssäni?

Kysymykseen „Saanko antaa koiran nukkua sängyssäni?“ ei ole vain yhtä oikeaa vastausta. Vasta-argumentit saattavat usein painaa päätöksenteossa enemmän kuin puolesta puhuvat. Seuraavaksi listaamme sekä etuja että haittoja, joiden avulla voit itse päättää, annatko koirasi nukkua sängyssäsi vai et. Koirasi tulee kyllä sopeutumaan valintaasi, oli se sitten mikä tahansa, sillä sinä olet alfaeläin.

Argumentit puolesta

Sängyn jakaminen koiran kanssa – mitkä asiat puhuvat puolesta?

  • Koiran näkökulmasta tämä on sikäli hyvä, että koira arvostaa jo hyvin nuoresta iästä alkaen kosketusta ja läheisyyttä. Yleisesti molemminpuolinen fyysinen läheisyys tekee hyvää sekä koiralle, että sen omistajalle. Toki läheisyyttä voi nauttia helposti nojatuolissa televisiota katsellen ja silti – useasta eri syystä – nukkua erillisissä vuoteissa. Jotkin ongelmat, joihin keskitymme myöhemmin, on mahdollista välttää tällä tavalla.
  • Oman koiran vieressä nukkuminen saattaa rauhoittaa ihmistä ja vähentää stressiä. Tutkimusten mukaan koiran läsnäolo edistää sen omistajan turvallisuudentunnetta. Rakkaan lemmikin silittäminen nukkumaan mennessä voi nostaa oksitosiini-mielihyvähormonin tasoa ja siten vaikuttaa myönteisesti sekä omistajan että koiran hyvinvointiin. Lisäksi se tukahduttaa aggressioita ja edistää empatiakykyä. Näin vahvistuu ihmisen ja rakkaan lemmikin välinen side. Koira saattaa myöskin pitää omistajan lämpimänä yön aikana.
  • Amerikkalaiset tutkijat, jotka tutkivat lemmikkien vaikutusta omistajansa unenlaatuun, sanovat tutkimuksessaan, että ihmiset, jotka nukkuvat koiransa kanssa samassa sängyssä, nukahtavat aikaisemmin kuin kissanomistajat. Tämän lisäksi he myöskin heräävät onnellisempina. Koira voi jopa lievittää omistajansa masennusta. Tämä johtuu osittain siitä, että koirat rakastavat omistajaansa ehdoitta. Ihmiset, jotka sairastavat masennusta, tai kärsivät alhaisesta itsetunnosta, voivat hyötyä henkisesti koiran läsnäolosta. Ja tietenkin koira, joka muuten joutuisi elämään eläinkodissa, on onnellisempi, kun se löytää rakastavan, uuden kodin. Tämä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sängyn jakamista omistajan kanssa.

Argumentit vastaan

Mitkä ovat negatiiviset puolet?

  • Osa koirista, jotka jakavat pedin omistajansa kanssa, saattavat kehittää liiallisen suojeluvaiston, joka voi aiheuttaa ongelmia. Tämä voi jopa johtaa siihen, että koira käyttäytyy mustasukkaisesti tai aggressiivisesti omistajansa kumppania kohtaan. Koira saattaa työntää omistajan kumppanin pois vuoteesta, tai jopa estää häntä pääsemästä sänkyyn ollenkaan. Heti, jos koira käyttäytyy yllämainitulla tavalla, sen ei tulisi antaa enää nukkua sängyssä isompien ongelmien välttämiseksi.
  • Jos koira on öisin levoton, se voi vaikuttaa negatiivisesti myös omistajan uneen. Amerikkalainen tutkimus todistaa, että henkilöt, jotka nukkuivat koiransa kanssa samassa huoneessa, mutta eivät samassa sängyssä, nukkuivat paremmin kuin he, jotka jakoivat sängyn koiransa kanssa.
  • Allergikoiden ja astmaatikoiden ei tulisi nukkua samassa huoneessa koiransa kanssa.
  • Koiran hygieniaan tulisi myös kiinnittää erityistä huomiota. Koira tulee madottaa säännöllisesti ja tarkistaa ektoparasiittien, kuten punkkien ja kirppujen, varalta. Pahimmassa tapauksessa borrelioosi eli Lymen tauti voi tarttua koiran punkista omistajaan.
Hund im Bett schlafen lassen © primorac91 / stock.adobe.com

Miten totuttaa koira nukkumaan itsekseen?

Joskus voi olla haastavaa totuttaa koira, joka aiemmin on saanut nukkua sängyssä, nukkumaan itsekseen. Varaudu mahdollisesti sydäntäsärkevään ulinaan. Koira saattaa suhtautua uuteen sääntöön huonosti ja reagoida epävarmasti. Totuttelu ja jo edellämainittu ulina, saattavat olla omistajallekin uuvuttavaa. Naksuttimet ja herkut ovat tässä hyvänä apuna ja ne toimivat positiivisena vahvistuksena koulutuksessa. Parempi on kuitenkin totuttaa koira nukkumaan yksin alusta alkaen. Kun sääntö pätee alusta asti, on se koiran helppo ymmärtää.

Dog in bed © Rasulov / stock.adobe.com

Oma pehmoinen peti koirallesi

zooplussan isosta valikoimasta löydät varmasti pehmoisan pedin, jossa koirasi viettää yönsä mielellään. Vaihtoehtoja riittää niin värin, koon, materiaalin kuin koristelujenkin puolesta. Myös pehmeä peitto, johon koira voi öisin kääriytyä, on hyvä ratkaisu.

Miten sitten ikinä nukuttekaan, me toivotamme sinulle ja rakkaalle koirallesi ihanaa elämää yhdessä.

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Koiralle myrkylliset kasvit

Vaikka myrkytys riippuukin annoksen määrästä, on kuitenkin tärkeää tietää, mitä kasvia koirasi on syönyt. Tässä artikkelissa käydään läpi yleisimmät koiralle myrkylliset kasvit. Tieto auttaa eläinlääkäriä kohdentamaan koiran hoitoa ja tiedät, mitä kasveja sinun tulisi välttää kotona.

7 min

Koiranpennun osto: 12 kysymystä koirankasvattajalle

Joko olet löytänyt lempirotusi? Siinä tapauksessa tuskin maltat odottaa, että saat vihdoin ottaa pienen pennun mukaan kotiisi. Välttyäksesi kuitenkin ikäviltä yllätyksiltä, sinun tulisi ostaa valitsemasi rotukoira ainoastaan luotettavalta koirankasvattajalta. Seuraavat 12 kysymystä auttavat sinua ottamaan selvää, onko kasvattaja luotettava ennen kuin ostat koirapennun.