Top 10 – kalleimmat koirarodut

10 kalleinta koirarotua

Koiranystävät tietävät, että rakkaan kumppanin hinta ei ole mitattavissa kullalla! Silti jotkin rodut ovat kalliimpia kuin toiset. Etenkin kuuluisien jalostuslinjojen yksittäiset yksilöt saattavat maksaa huikeitakin summia. Esittelemme tässä kymmenen kalleinta koirarotua.

Ylelliset rodut ja harvinaiset jalostuslinjat

Ennen kuin pelästyt kuullessasi unelmarotusi mainittavan: seuraavat koirarodut ovat keskimäärin kalliimpia kuin muut koirat. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hinnat ovat aina avaruusmaisen korkeita. Jotkin hinnat viittaavat harvinaisiin jalostuslinjoihin tai arvostettuihin yksilöihin. Kaikkiin koirarotuihin pätee kuitenkin sama sääntö: jos olet etsimässä tiettyä rotua, käänny luotettavan seuran tai yhdistyksen tunnustaman kasvattajan puoleen. Hän myy koiran asialliseen hintaan, eikä sinun tarvitse olla varuillaan huijarihintojen suhteen.

Tiibetinmastiffi (do khyi)

Tiibetinmastiffin voi ostaa Euroopassa jo 1000 eurolla. Himalajalta kotoisin olevan paimenkoiran hinta ei siis ole korkeampi kuin monen muunkaan koirarodun. Mutta yksittäiset jalostuslinjat, joiden yksilöitä pidettiin tiibetiläisten luostareiden vahtikoirina, voivat olla huomattavasti kalliimpia. Siten esimerkiksi eräs kiinalainen miljonääri osti vuonna 2009 Jangtse Nr. 2 -nimeä kantavan uroksen, jonka hinta oli noin 400 000 euroa. Neljä vuotta myöhemmin kullanvärinen tiibetinmastiffiuros vaihtoi omistajaa 1,4 miljoonalla eurolla. Kiinassa tiibetinmastiffit ovat statussymboleita, mikä saa niiden hinnat nousemaan korkeuksiin.

schwarze tibet dogge

Cavalierkingcharlesinspanieli

Rotu on saanut nimensä 1500-luvulla hallinneilta kuninkailta, Kaarle I:ltä ja Kaarle II:lta. Tämän rodun edustajat ovat kingcharlesinspanieleihin verrattuna suurempia, ja niillä on enemmän kuonoa. Cavalierkingcharlesinspanieleita voi ostaa luotettavilta kasvattajilta usein hyvin kohtuulliseen hintaan. Mutta yksilöt, jotka on jalostettu ensiluokkaisten jalostussääntöjen mukaisesti, voivat olla huomattavasti kalliimpia. Ensiluokkaiseen jalostukseen kuuluu jalostuskoirien lukuisat terveystarkastukset sekä erityisen lajinomainen ulkonäkö. Arvokkaat jalostuseläimet saavat luvan jalostukseen vasta 2,5-vuotiaina. Jotta cavalierkingcharlesinspanieleilla usein todetut perinnölliset sairaudet saataisiin kuriin, ensiluokkaisilla jalostussäännöillä jalostetun yksilön ostaminen on suositeltavaa.

cavalier king charles spaniel

Akita inu ja muut japanilaiset koirarodut

Kuuluisin akita inu on Hachiko, joka odotti päiväkausia kuollutta omistajaansa Shibuyan asemalla Tokiossa. Sen tarinasta on tehty myös elokuva, jota tähdittää Hollywood-tähti Richard Gere. Tämän aasialaisen koirarodun menneisyys on vaikuttava: se toimi samuraiden seuralaisena. Rotu on tällä hetkellä suuressa suosiossa Euroopassa – samoin kuin pienikokoisempi shiba inu. Suuri kysyntä ja kasvattajien harvinaisuus johtavat suhteellisen korkeaan hintaan, joka voi olla jopa kaksinkertainen muihin rotuihin verrattuna. Tilanne on vielä äärimmäisempi todella harvinaisten rotujen, kuten shikokunkoiran ja kishunkoiran kohdalla. Ja joitakin pystykorvatyyppisiä rotuja on jopa mahdoton ostaa Euroopassa: kainkoira ja hokkaidonkoira ovat rotuja, joiden vienti Japanista on kiellettyä.

akita inu

Faaraokoira

Faaraokoiran ylellinen siluetti muistuttaa egyptiläistä kuolleiden jumalaa, Anubista. Tämä maltalainen metsästyskoira on erikoistunut jänisjahtiin, ja se lukeutuu espanjalaisen podencon jälkeläiseksi. Maltalla on edelleen lukuisia koiria, jotka näyttävät faaraokoirilta – papereita niillä ei kuitenkaan ole. Rekisteröidystä kasvattamosta peräisin olevat faaraokoirat ovat todella harvinaisia. Faaraokoirat voivat maksaa noin 6000 euroa.

pharaonenhund

Kanadaneskimokoira

Nämä nelijalkaiset olivat alunperin inuiittien työkoiria, ja ne olivatkin työssään todellisia monitaitajia: niiden tehtäviin kuului muun muassa rekien veto, vahtiminen ja metsästys. Puuttuvien jalostustoimenpiteiden vuoksi rotu oli jo melkein kuolla sukupuuttoon, mutta vuonna 2018 FCI asetti uuden standardin. Kanadaneskimokoiria on todella vaikea saada, sillä niiden kasvattajia on erittäin vähän. Lisäksi koiran pito on haastavaa: yksinkertaiset kävelyretket eivät riitä eskimokoiralle. Ei siis vaadi pelkästään rahaa, vaan myös paljon aikaa ja omistautumista, jos haluaa elää onnellisesti tämän vaikuttavan, pohjoisesta kotoisin olevan koiran kanssa.

kanadischer eskimohund

Saluki

Elegantit vinttikoirat, kuten salukit, ovat harvinaisia ja voivat siksi olla kalliita. Tämä jo kuudentuhannen vuoden ajan jalostettu rotu tekee vaikutuksen arvokkaalla olemuksellaan. Salukit maksavat usein 2500 eurosta ylöspäin. Ja jos on kiinnostunut tiettyjen arabialaisten jalostuslinjojen yksilöistä, kukkaroa pitää kaivaa vielä paljon syvemmältä. Sama pätee azawakhiin, joka on suosittu erityisesti Ranskassa.

saluki

Rhodesiankoira

Etelä-Afrikasta kotoisin olevat rhodesiankoirat ovat ylpeitä ja arvokkaita. Eikä ihme – niiden alkuperäinen käyttötarkoitus oli leijonanmetsästys. Suhteessa muihin rotuihin monien rhodesiankoirasta kiinnostuneiden pitää investoida hankintaansa hieman enemmän. Rhodesiankoiran suositushinta liikkuu 1500 ja 2000 euron välillä. Rhodesiankoiralle tyypillinen tuntomerkki on sen selässä oleva kuvio. Samanlainen on myös thai ridgebackilla sekä phu quocinkoiralla, joka ei ole FCI:n hyväksymä koirarotu. Erityisesti Vietnamista kotoisin oleva phu quocinkoira lukeutuu todella ainutlaatuisiin koirarotuihin, sillä niitä on olemassa vain noin 700 yksilöä.

rhodesian ridgeback

Perunkarvatonkoira

Nämä Perusta kotoisin olevat, karvattomat koirat olivat jo 1000 vuotta sitten jotain aivan erityistä kotimaassaan. Nykyisin erityisyys näkyy koiran hinnassa. Euroopassa on vain muutama luotettava kasvattaja, ja ne vaativat hieman korkeampaa hintaa pennuistaan. Meksikonkarvatonkoira kuuluu niinikään sellaisiin karvattomiin koirarotuihin, jotka ovat kalliimpia kuin useimmat muut rodut. Yleisempi ja sen vuoksi myös edullisempi karvaton koira on kiinanharjakoira.

peruanischer nackthund

Pienileijonakoira

Pienileijonakoira on yksi kalleimmista koiraroduista. Jotkut perustelevat sen sillä, että rotu on erittäin harvinainen. Mutta monet muut rodut, kuten kiinanpalatsikoira, apinapinseri tai jo mainittu azawakh ovat paljon harvinaisempia. Esimerkiksi Saksassa syntyy vuosittain 100 tämän rodun edustajaa. Pienileijonakoira maksaa noin 1400 euroa, ja se on siten vain hieman kalliimpi kuin keskihintaiset koirarodut. Mutta pienenleijonakoiran kohdalla pätee seuraava sääntö: jalostetut yksilöt ja yksilöt, joilla on jokin tietty rodulle ominainen, mutta harvinainen tunnusmerkki, voivat olla hyvinkin kalliita.

löwchen

Samojedinkoira

Alunperin rekikoirana toiminut samojedinkoira hurmaa rodun ihailijat vaikuttavalla ulkonäöllään ja omaperäisellä luonteellaan. Se kuitenkin tarvitsee paljon liikuntaa, ja sen kasvatus voi olla vaativaa. Vaikka samojedinkoira onkin harvinainen näky juuri näiden ominaisuuksiensa vuoksi, luotettavat kasvattajat myyvät pentuja hintaan, joka on verrattavissa moniin muihin rotuihin. On kuitenkin olemassa vanhojen siperialaisten linjojen puhtaanvalkoisia yksilöitä, jotka maksavat paljon enemmän. Näistä erityisistä yksilöistä kiinnostunut joutuu maksamaan koirastaan jopa 9000 euroa.

samojede

Ovatko nämä todella kalleimmat koirarodut?

On olemassa yli 250 koirarotua, joten poikkeus vahvistaa säännön. Jokaiseen rotuun kuuluu luonnollisesti yksilöitä, jotka ovat menestyneet erityisen hyvin näyttelyissä, ja joilla on toivottuja, mutta harvinaisia piirteitä. Sellaiset yksilöt ovat aina kalliita. Siten yksittäiset rottweilerit, saksanpaimenkoirat tai partacolliet voivat maksaa enemmän kuin esimerkiksi luotettavalta kasvattajalta ostettu samojedinkoira. Ja jos ottaa huomioon koiran koulutuksen, voivat kultaistennoutajien tai villakoirien hinnat olla joskus hyvinkin korkeita. Niitä käytetään usein avustajakoirina, ja ne maksavat koulutuksensa vuoksi yhtä paljon kuin uusi, keskikokoinen auto.

Miksi jotkin rodut ovat kalliimpia kuin toiset?

Jokaisen kasvattajan tulee tarkastuttaa koiransa jalostuspätevyys eläinlääkärillä ja ravita koiransa hyvin. Suuren koiran ruoan kustannukset ovat tietenkin eri luokkaa kuin 2 kiloa painavan chihuahuan. Mutta se ei vielä selitä suurta hintaeroa rotujen välillä. Jos jalostuskoiria on vaikea saada, se näkyy usein pentujen hinnassa. Joskus myös kysyntä määrittelee hinnan. On olemassa rotukohtaisia yhdistyksiä, joilta saa tietoa rodun hintahaarukasta. Suuri kysyntä selittää, miksi hybridirodut, kuten labradoodle, maksavat suuria summia. Jopa ”kasvattajat”, jotka eivät huolehdi koiriensa terveydestä ja myyvät koiria ilman papereita, vaativat nelinumeroisia summia tämän suositun hybridirodun pennuista.

Vaihtoehtoja kalliille koiraroduille

Monien yllämainittujen koirarotujen pentuja on saatavilla kohtuuhintaan luotettavilta kasvattajilta. Oletko kenties ihastunut faaraokoiran, salukin tai azawakhin eleganttiin ja siroon olemukseen, mutta et haluaisi maksaa nelinumeroista summaa koirastasi? Ota selvää, olisiko eläinsuojissa apua tarvitsevia vinttikoiria. Joskus jopa rekisteröidyt koirat etsivät uutta kotia. Jos pidät samojedinkoirista tai akitoista, ota selvää pystykorvista – niitä on myös eri kokoisia. Etenkin eläinsuojista voi löytää täysikasvuisia koiria, jotka eivät jää charmillaan jälkeen kalliista tovereistaan. Ne maksavat usein kuitenkin vain pienen summan, joka menee eläinsuojan hyväksi. Kierrä kuitenkin aina kaukaa pilkkahintaan koiria kaupustelevat myyjät ja kasvattajat, jotka eivät kuulu mihinkään yhdistykseen. Ota myös huomioon, että myyntihinta on vain murto-osa koirasta syntyvistä liikkuvista kustannuksista. Kuluja kertyy muun muassa säännöllisistä ruoka- ja hoitokustannuksista. Myös eläinlääkärikulut voivat nopeasti kivuta nelinumeroisiksi.

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Rakastaako koirani minua? 10 merkkiä, jotka todistavat sen

Rakastaako koirani minua? Monet koiranomistajat pohtivat tätä kysymystä. Rakastaako koirani minua? Kun rakastamme jotakuta, olemme tietysti kiinnostuneita siitä, tunteeko tämä samoin meitä kohtaan. Haluamme osata lukea myös merkkejä, joilla eläinystävämme ilmaisevat kiintymystään. Lue artikkelista, mitä ne ovat.
5 min

Koiralle myrkylliset kasvit

Vaikka myrkytys riippuukin annoksen määrästä, on kuitenkin tärkeää tietää, mitä kasvia koirasi on syönyt. Tässä artikkelissa käydään läpi yleisimmät koiralle myrkylliset kasvit. Tieto auttaa eläinlääkäriä kohdentamaan koiran hoitoa ja tiedät, mitä kasveja sinun tulisi välttää kotona.
7 min

Koiranpennun osto: 12 kysymystä koirankasvattajalle

Joko olet löytänyt lempirotusi? Siinä tapauksessa tuskin maltat odottaa, että saat vihdoin ottaa pienen pennun mukaan kotiisi. Välttyäksesi kuitenkin ikäviltä yllätyksiltä, sinun tulisi ostaa valitsemasi rotukoira ainoastaan luotettavalta koirankasvattajalta. Seuraavat 12 kysymystä auttavat sinua ottamaan selvää, onko kasvattaja luotettava ennen kuin ostat koirapennun.