Joulun vaaratilanteet – Vinkit turvalliseen joulunviettoon koiran kanssa

joulu koiran kanssa

Joulunvietto kätkee itseensä monia huomaamattomia vaaroja sekä ihmiselle, että koiralle. Näitä vaaratilanteita aiheuttavat esimerkiksi rikkoutuneet kuusenkoristeet ja niistä mahdollisesti irtoavat lasinsirut, tuleen syttynyt adventtikranssi, kaatuva joulukuusi tai huonosti sulavat jouluruoat. Tässä artikkelissa käymme läpi mahdollisia vaaroja koirille ja vinkkejä, kuinka niitä voi vähentää ja kuinka hätätapauksessa saat apua vaaratilanteisiin.

Koti tuoksuu riisipuurolta ja kanelilta, uunissa paistuu laatikot, ikkunat on koristeltu, kynttilät palavat ja olohuoneessa seisoo värikkäästi koristeltu joulukuusi. Joulu on erityistä aikaa suomalaisille, mutta se saattaa aiheuttaa vaaratilanteita koirillemme. Kun ihmiset juoksevat hektisesti ympäri kotia, paketoivat viimeisiä lahjoja, tekevät viimeisiä jouluaterian valmistelua, lapset avaavat viimeisen luukun joulukalenteristaan, ja koira touhuaa omiaan. Kun muut ovat stressin vallassa, koira jää vähälle huomiolle, jolloin harva muistaa vahtia koiraa ja sen tekemisiä.

Viisi asiaa, jotka ovat koiralle joulun aikana vaarallisia:

1. Palavat kynttilät

Mitä olisikaan joulu ilman kynttilöitä. Pimeän talven tunnelmantuojat ovat monissa kodeissa kynttilät. Koirat eivät kuitenkaan ymmärrä pitää etäisyyttä kynttilöihin, jonka vuoksi turvallisuuden nimissä kynttilät pitäisi asettaa jonnekin niin, etteivät koirat pääse niiden lähelle. Kynttilöiden kanssa on suuri riski, että koira kaataa ne tohinoissaan tai vaikka häntää heiluttaessaan, ja sytyttää nopeasti pöytäliinan tai verhot palamaan.

Riskiä voit vähentää asettamalla oikeat palavat kynttilät jonnekin korkealle, minne koira ei pääse vahingossakaan käsiksi. Kynttilät sohvapöydällä, matalalla ikkunalaudalla tai joulukuusen latvoilla ovat ehdoton ei. Niissä ei tulisi polttaa kynttilöitä, mikäli koira on huoneessa vahtimatta. Turvallisin vaihtoehto on käyttää oikeiden kynttilöiden sijasta LED-kynttilöitä. Ne eivät aiheuta lemmikille palovammoja eivätkä ne aiheuta riskiä tulipalolle.

Jos kuitenkin jotakin sattuu ja koira polttaa itsensä kynttilässä, tulisi palovammakohta laittaa juoksevan haalean veden alle (ei jääkylmää vettä!). Palovammoihin tarkoitettua voidetta tai haavanpuhdistusainetta ei saa käyttää koiran iholle. Yleensä koiran palovamman laajuus paljastuu vastasta myöhemmin, kun esimerkiksi suurempi osa ihoa alkaa kuoriutua palovamman alueelta. Sen vuoksi on tärkeää, että vaikka pintapuolisin näyttäisi siltä, että koira sai vain pienen palovamman, tulisi ehdottomasti käydä eläinlääkärillä tarkastuksessa. Pidä eläinlääkärisi tai päivystävän eläinlääkärin puhelinnumeroa aina jossain lähettyvillä, jotta hätätapauksissa aikaa ei mene oikean puhelinnumeron etsimiseen.

2. Vaarat joulukuusen ympärillä

Värikkäästi ja runsaasti koristeltu joulukuusi näyttää kauniilta ja houkuttelee puoleensa etenkin myös nuorempia koiria. Suurimman vaaran aiheuttavat lasiset joulukuusen koristeet, jotka pudotessaan hajoavat ja levittävät lasinsiruja lattialle. Luonnollisestikin lasin sirujen syömisellä tai päälle astumisella saattaa olla hyvinkin rajut seuraukset. Haavat tassuissa tai suussa eivät ole vain kivuliaita vaan voivat johtaa myös hengenvaarallisiin seurauksiin.

Sähköllä toimivat valosarjat eivät myöskään ole koiratalouksissa täysin vaarattomia. Utelias tai tylsistynyt koira saattaa keksiä ”hauskan” leikin valosarjan kanssa, mikä saattaa johtaa sähköiskuun, mikä puolestaan voi olla koiralle hengenvaarallinen. Joulukuusi tarvitsee vahvan ja vankan kuusenjalan, jotta kuusi ei kaadu pienestä rykimisestä tai hännän huiskahduksesta. Kuusen jalan veden tulisi myös olla poissa koiran ulottuvuuksista, sillä se saattaa sisältää aineita, jotka voivat olla myrkyllisiä koirille. Joulukuusenkoristeissa käytetään lametta-nimistä materiaalia, joka on muovista ohutta kiiltävää suikaletta, joka ei ole tarkoitettu koiran syötäväksi. Sen syöminen saattaa aiheuttaa tukoksia suolessa, minkä vuoksi parasta olisi, jos tallaiset koristeet aseteltaisiin niin, että koira ei varmasti pääsee maistelemaan niitä.

Hund schnüffelt an einer Christbaumkugel

Pitääkö joulukuusi jättää hankkimatta?

Ei tietenkään. Myös koiranomistajana voit ottaa joulukuusen sisälle, mutta muutamia turvallisuusjuttuja kannattaa pitää mielessä, jotta joulu koiran kanssa sujuu vaaroitta.

  • Laita joulukuusi olohuoneeseen mahdollisimman turvalliseen paikkaan niin, ettei koira töni sitä jatkuvasti juostessaan esimerkiksi vesikupillensa.
  • Hanki vankka kuusenjalka. Hyvä kuusenjalka on teräksinen ja siinä on lapsilukko, mikä varmistaa sen, että kuusi on turvallisesti kiinnitetty eikä kovin helposti avattavissa. Lisäksi voit kiinnittää kuusen seinään esimerkiksi siimalla, jotta kuusi ei missään nimessä pääse kaatumaan.
  • Kiinnitä kuusen valot ja koristeet mahdollisimman ylös, jotta koira ei pääse kurkottamaan niihin. Alimmille kuusen kerroksille kannattaa ripustaa koiralle harmittomia koristeita, kuten puisia, paperisia tai kovan muovin koristeita. Jos kodissasi on suuri ja korkea olohuone, voit myös harkita joulukuusen asettamista jonkin sortin korkeammalle alustalle, minkä tosin tulisi olla sitten hyvin vankka, jotta kuusi seisoo siinä vahvasti.
  • Suosi koiraystävällisiä koristeita. Nykyään on olemassa paljon kauniita vaihtoehtoja lasipalloille tai lametta -materiaalisille koristeille.
  • Sytytä oikeat kynttilät vain, kun itse olet huoneessa ja pystyt varmistamaan, että koira ei mene kynttilän lähelle, jos käsket niin. Nykypäivänä harvinaisempia ovat oikeat kynttilät joulukuusessa ja paras mahdollinen vaihtoehto onkin käyttää LED-valoja, aina kun mahdollista. Nykyään on olemassa myös langattomia valoja, jolloin koira ei voi syödä johtoja, jolloin se ei tietenkään voi myöskään saada sähköiskua.
  • Mikäli joulukuusen jalka on jotenkin avonainen ja joulukuuselle tarkoitettu vesi on nähtävissä, laita siihen jonkinlainen kansi, ettei koira pääse juomaan kuusen vettä.

Mikäli koira saa jostakin lasinsirpaleesta haavan, ei ole syytä paniikkiin. Mikäli lasinsiruja on lattialla levinneenä, vie ensin koira turvaan ja siivoa vasta sitten lasinsirut. Mikäli koira loukkaantui sirpaleesta, tulisi se ensin rauhoittaa (ja mahdollisesti laittaa kuonokoppa, mikäli kontrolloimattomat reaktiot ovat riskinä) ja hoitaa haava. Tyrehdytä verenvuoto painesiteellä, puhdista haava vedellä ja leikkaa tarvittaessa varovasti karvoja pois tieltä. Käytä haavan desinfiointiainetta haavan puhdistamiseksi. Mikäli tassussa on vielä lasinsiru, yritä poistaa se pinseteillä.

Milloin pitää mennä eläinlääkärille? Laita koiralle haavakohtaan side ja vie se lähes poikkeuksetta mahdollisimman nopeasti eläinlääkäriin. Vaikka kyse olisi pienestä haavasta, on tulehduksen vaara suuri ja sen vuoksi koira tulisi aina viedä eläinlääkärin tarkistettavaksi. Ammottavien, vahvasti vertavuotavien haavojen tapauksessa on todellinen kiire lääkäriin. Mikäli tassuissa pysyy vieraita esineitä, kuten lasinsiruja, on silloinkin kiire kova. Myös tapauksissa, joissa koira on syönyt lametta-koristeita, juonut kuusen vettä tai saanut sähköiskun, on eläinlääkärillä käynti välttämätöntä. Monet eläinlääkäriasemat eivät ole joulunaikaan avoinna, minkä vuoksi on tärkeää, että tiedät aina, minne soittaa hätätilanteen sattuessa. Ota siis ajoissa selvää päivystävistä eläinlääkäreistä, vaikka et niitä juuri nyt tarvitsikaan.

3. Tassut pois suklaasta

Ihan kuin ihmistenkin, on koirien vaikea vastustaa värikästä joululautasta, täynnä suklaita, keksejä ja pähkinöitä. Toisinkuin ihmisille, joille suklaansyönnistä seurauksena kertyvät korkeintaan muutamat ekstra kilot, on suklaan syöminen koirille hengenvaarallista. Maito- ja tummasuklaa sisältävät teobromiinia, joka on myrkyllistä eläimille ja voi aiheuttaa dramaattisia seuraamuksia koiran elimille. Teobromiini aiheuttaa kramppeja, korkeaa verenpainetta sekä sydänongelmia. Suklaamyrkytyksen oireet vaihtelevat riippuen syödystä suklaan määrästä sekä suklaan kaakaopitoisuudesta. Oireita ovat ripuli, kivuliaat krampit, tärinä ja tajuttomuus sekä pahimmassa tapauksessa koiran kuolema.

Minimoi riskit koiran suklaamyrkytykselle äläkä koskaan jätä suklaata mihinkään koiran ulottuvuuksiin. Säilytä joulusuklaat, puoliksi syödyt suklaajoulupukit, piparit ynnä muut suljettavissa purkeissa. Älä myöskään laita olohuoneen pöydälle avointa suklaaherkkulautasta. Mikäli haluat kuitenkin vieraille tarjoilla suklaita lautaselta, pidä huoli, ettei koirasi pääse lähellekään niitä, vaikka se kuinka anovilla silmillään seuraisi muiden suklaansyöntiä. Älä koskaan jätä koiraa yksin suklaalevyn tai muiden suklaaherkkujen kanssa samaan huoneeseen, ennen kuin suklaa on visusti lukkojen takana. Myös suklaakalenterit tulisi laittaa piiloon, sillä koira haistaa suklaan kyllä kalenteriluukkujen läpi ja vie halutessaan sisällön nopeasti. Valkoinen suklaa ei ole myrkyllistä koirille, sillä se ei sisällä teobromiinia. Suuren rasva- ja sokeripitoisuuden myötä se voi kuitenkin aiheuttaa myös kramppeja sekä ripulia, eikä missään tapauksessa ole koiran ravintoa.

Jos koira on syönyt suklaata, riippuu tilanteen vaarallisuus suklaan määrästä sekä suklaan kaakaopitoisuudesta. Pääsääntö on, että mitä tummempi suklaa sitä myrkyllisempää se on, ja mitä pienempi koira, sitä vaarallisemmat ovat seuraukset. Jos huomaat, että koirasi on syönyt suuremman määrän suklaata, tulisi sinun nopeasti mennä eläinlääkäriin. Hätätapauksessa myrkytyksen hoitoon voidaan tehdä vatsalaukun puhdistus ja aktiivihiilihoito. Vaikka tilanne olisi vaarallinen, pysy aina rauhallisena, äläkä koskaan anna paniikille valtaa. Pieni suklaakarkki tai suklaakeksi on keskikokoiselle tai suurelle koiralle ehdottomasti epäterveellinen, mutta usein kuitenkin vaaraton. Vaaralliseksi tilanne etenee, kun suklaata syö levyllisen tai kokonaisen suklaajoulupukin.

Jack Russel sitzt vor einem Weihnachtsbaum

4. Myrkylliset kasvit ja vaaralliset tuoksut

Joulutähdet pöydällä, mistelit oven karmeissa, tai vaaleat jouluruusut ovat monien ihmisten mieleen joulunaikana. Koiranomistajien on syytä olla kuitenkin tarkkana joulun lempikukkien ja kasvien kanssa, sillä niistä monet ovat myrkyllisiä koirille. Mistelinoksan tai joulutähden maistelu aiheuttavat koiralle vakavia myrkytysoireita, kuten ripulia ja kovia kramppeja. Jo pelkästään joulutähden lehtien koskeminen voi aiheuttaa lemmikeille epämukavaa ihon ärsyyntymistä. Joulun aikana koteihin levitetyt tuoksuöljyt voivat aiheuttaa koirille myös vakavia vatsa- ja suolisto-ongelmia. Tuoksuöljyn juominen aiheuttaa koiralle ripulia ja limakalvojen ärsyyntymistä, sekä pahimmassa tapauksessa kunnon myrkytyksen.

Pitääkö mistelit ja joulutähdet jättää ostamatta? Ei tietenkään, mutta mikäli koirataloukseen ostetaan koiralle myrkyllisiä kukkia ja kasveja, tulisi varmistaa, että ne ovat sellaisessa paikassa, johon koira ei pääse. Myös tuoksuöljyt tulisi laittaa turvalliseen paikkaan pois koiran ulottuvuuksista. Mikäli käytät ikkunoissa koristeena lumispraytä, tulisi ottaa huomioon, että lunta levittäessä koira ei ole samassa huoneessa, sillä jo pieni määrä ainetta voi aiheuttaa koiralle hengitysvaikeuksia. Koiranomistajille parempia vaihtoehtoja koristeiksi ovat paperiset ikkunakoristeet sekä tekokasvit, jotka näyttävät nykypäivänä hyvin paljon oikeilta, mutta niitä ei tarvitse kastella eikä niistä ole myrkytyksen vaaraa koiralle.

Mitä pitää tehdä, jos koira on syönyt myrkyllistä kasvia? Jos näit, että koirasi söi myrkyllistä kasvia, anna sille välittömästi yksi hiilitabletti. Hiilitabletti on jokaisen koiratalouden ehdoton ensiapulääke. Mitä nopeammin koira saa aktiivihiiltä vatsaansa kasvimyrkyn kanssa, sitä paremmin se pystyy taistelemaan myrkytystä vastaan. Mikäli kasvin syömisestä on jo aikaa ja ensimmäiset myrkytyksen oireet, kuten krampit, tajuttomuus tai hengitysvaikeudet, ilmenevät, pitää koira viedä nopeasti elinlääkäriin tai soittaa lääkäriltä apua.

5. Ei kinkkua mustille

Suuri jouluateria kuuluu jouluun aivan kuten kuuluvat joulukuusi ja lahjatkin. Kun ihmiset nauttivat kinkkua ja laatikoita, istuu koira jossakin kateellisena ja katsoo anelevasti kinkkua kohti. Aneleva koiran katse ja joulumielen yhdistelmä johtaa yleensä siihen, että koiralle tulee annettua hieman joulukinkkua. Teet koirallesi kuitenkin palveluksen, jos et anna sille joulupöydästä mitään, sillä valitettavan usein koiria päätyy eläinklinikalle, kun ne ovat syöneet poikkeuksellisesti hieman joulukinkkua. Joulukinkku on koirille aivan liian suolaista ja rasvaista, minkä vuoksi se johtaa lähes poikkeuksetta jokaisen koiran kohdalla vatsaongelmiin. Myöskään kalkkuna, tai kalkkunan ja kanan luut eivät kuulu koiran ruokakuppiin. Ne voivat aiheuttaa vakavia loukkaantumisia koiran suussa, mahassa ja ruokatorvessa.

Jos haluat ilahduttaa koiraasi joulunaikaan, teet sen parhaiten hankkimalla koiran herkkuja ja luita, joita se voi turvallisesti herkutella.

Näillä vinkeillä teet joulusta koiran kanssa rennon ja nautinnollisen!

Joulun aika saattaa olla hyvinkin vauhdikasta ja haastavaa etenkin, jos koira on vielä nuori ja utelias. Nuoret koirat kiinnostuvat kaikista uusista asioista kodista ja haluavat kokeilla kaikkea joulukoristeista joulukortteihin. Edellä mainitut vinkit helpottavat joulun aikaa ja helpottavat pitämään silmällä vaarallisia ja myrkyllisiä materiaaleja ja aineita. Pitämällä huolta koiran turvallisuudesta myös joulun aikaan, voitte kaikki nauttia yhdessä joulusta iloisesti ja rennosti.

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Rakastaako koirani minua? 10 merkkiä, jotka todistavat sen

Rakastaako koirani minua? Monet koiranomistajat pohtivat tätä kysymystä. Rakastaako koirani minua? Kun rakastamme jotakuta, olemme tietysti kiinnostuneita siitä, tunteeko tämä samoin meitä kohtaan. Haluamme osata lukea myös merkkejä, joilla eläinystävämme ilmaisevat kiintymystään. Lue artikkelista, mitä ne ovat.
5 min

Koiralle myrkylliset kasvit

Vaikka myrkytys riippuukin annoksen määrästä, on kuitenkin tärkeää tietää, mitä kasvia koirasi on syönyt. Tässä artikkelissa käydään läpi yleisimmät koiralle myrkylliset kasvit. Tieto auttaa eläinlääkäriä kohdentamaan koiran hoitoa ja tiedät, mitä kasveja sinun tulisi välttää kotona.
7 min

Koiranpennun osto: 12 kysymystä koirankasvattajalle

Joko olet löytänyt lempirotusi? Siinä tapauksessa tuskin maltat odottaa, että saat vihdoin ottaa pienen pennun mukaan kotiisi. Välttyäksesi kuitenkin ikäviltä yllätyksiltä, sinun tulisi ostaa valitsemasi rotukoira ainoastaan luotettavalta koirankasvattajalta. Seuraavat 12 kysymystä auttavat sinua ottamaan selvää, onko kasvattaja luotettava ennen kuin ostat koirapennun.